prinzessin napisal/-a:Se opravičujem, če je katera že omenila to zadevo, vendar te teme že dolgo nisem spremljala in se mi ni dalo pregledat cel kup strani.
Torej-ste že kaj več slišale o 5 factor diet oz. dieti petih faktorjev? Baje naj bi bla št.1 v Hollywoodu, iznašel jo je nek fitnes trener. Js sem jo mal pogooglala, pa nisem našla kaj dosti, same obljube hitrega hujšanja...mi je pa zlo podobna ločevalni dieti, samo da ješ "ločeno" več obrokov na dan, pa seveda zdravo, itd. V bistvu nič novega, bi pa vseeno prosila katero, če kaj več ve. Knjige tega avtorja(Harley Pasternak: 5 factor diet) tut še očitno ni v slo.
Pa bi samo mal pokomentiral na splošno diete, ki imajo za rezultat hitro izgubo teže in temeljijo zgolj na zmanjšanem vnosu hrane oz. ločevanju. Probajte se jih izogibat v velikem krogu, ker so dvorezni meč! Fora pri vsem skupaj je, da je rezultat res viden bolj al manj hitro. Dejstvo je pa tudi, da je manjša teža v veliki meri razultat manjše mišične mase in ne samo porabe maščob.
Gre se zato, da pri (pre)majhnem vnosu kalorij, organizem ˝misli˝, da je prišlo obdobje stradanja (to imamo žal v genih). Na ta način se zaščiti s tem, da kot zalogo energije začne porabljat v večji meri energijo shranjeno v proteinih (beri: mišicah) (1g mišic je približno 4 kkcal) in v manjši meri energijo iz maščobe. Pač zato, da nebi zmanjkal prehitro zaloge energije. Takrat začne telesna masa precej hitro padat in se na postavi zlo hitro pozna. Da je to dvorezni meč pa ugotovimo takrat, ko je diete konec. Takrat večina ljudi pride nazaj na stare prehranjevalne navade in ker je mišična masa tolk manjša je seveda tudi poraba kalori tolk manjša. Treba se je zavedat, da so mišice zlo energetsko potratne in že v samem mirovanju kg mišičnega tkiva porabi približno 100 kkcal/dan. Pri teh dietah pa zato teža po končanju pride precej hitro nazaj. Največkrat precej hitrejš kot se jo izgubi.
Razen tega pa je stalno nihanje telesne teže tudi precejšen stres za telo. Največkrat ob dietah pojemo premal vitaminov oz. tudi ostalih antioksidantov. (lahko jih pojemo dovolj pa se zaradi striktnega ločevanja ne morejo absorbirati kar je popolnoma isti drek, kot če jih pojemo premal). Zaradi tega pride do oksidativnega stresa (povečane koncentracije prostih radikalov) (zaradi hujšanja jih že tako ali tako nastaja več.. Pač biokemija in pri tem se ne da naredit prav nič) Ti prosti radikali pa so ene take ˝zoprne˝ in zlo reaktivne stvarce, ki uničujejo celične membrane, DNA, lipide oz. karkoli jim že pride pod roke. Skozi daljši čas pa se to kaže kot hitrejše staranje, lahko se pojavijo kkšne bolezni ipd.. Kakorkoli že.. Tem dietam se je pametno izogibati v velikem krogu (to mislim za tiste, ki ste vsako leto enkrat ali pa dvakrat na taki shujševalni kuri).
Da se temu izognemo pa je zdravo hujšanje edin tako, da se teža zgublja počasi (ob ne preveč rigorozni dieti), hkrati ob telesni vadbi.. Ampak to tako ali tako že vrabci čivkajo..
Ker mi je pa jasno, da velik ljudi nima časa (še več pa je tekih, ki nimajo volje) dvignit svojo leno rit in nekaj naredit zase je pa vseen pametno vedeti par stvari...
Če se že izgubi težo na enega izmed teh ˝nezdravih˝ načinov, kako jo obdržat?
Kdor bo šel gledat kako grejo poti metabolizma, mu bo hitro jasno. Če samo v parih stavkih povem.. Ti procesi, ki potekajo v celicah so ravnotežni. To pomeni, da se ves čas nekaj dogaja in se nikol ne porablja samo ena stvar. V povprečno velikih jetrih se lahko shrani nekje okoli 2000kkcal energije v obliki glikogena (pač glukozne enote povezane med sabo-podobno kot škrob). V primeru, da je vnos kalorij večji, se avtomatsko začne sinteza maščob i grejo vse dodatne kalorije v maščobo. To je tudi razlog, da tisti, ki imajo na dan več majhnih obrokov največkrat niso pretirano debeli, ker pač ves čas praznijo in dopolnjujejo glikogensko zalogo. Tisti, ki imajo na dan samo en obrok, pa presežejo kalorično vrednost, ki jo lahko shranijo v glikogenu in se začnejo rediti. To je tudi razlog, zakaj hrana, ki jo pojemo zjutraj ne redi toliko, kot tista, ki jo pojemo zvečer. Zjutraj po nočnem ˝stradanju˝ je količina glikogena v jetrih zlo majhna in po obroku se skoraj vse kalorije (kar se tiče OH) pretvorijo v glikogen. Zraven tega pa smo čez dan še aktivni in zato še hitrej porabimo vse to. Kdor pa se nabaše hrane zvečer je pa ravno obratno..
Povedati hočem to, da se lahko po končani dieti težo ohranja tudi brez večjih problemov. Največkrat niti ni problem v količini zaužite hrane ampak predvsem v nepravilnih intervalih hranjenja in nepravilnem razmerju med proteini, maščobami in OH-ji.
Treba pa se je zavedat še ene stvari.. Zlo velik vnos kalorij (kar se tiče OH) je lahko pri uživanju pijač. Sladke pijače so tiste ˝prazne˝ kalorije in jih je treba šteti kot popolnoma enako kot hrano. Kdor se ne more odpovedat sladkanim pijačam naj si omisli kakšne dietične stvari pa bo.. Dietični sokovi so še celo cenejši od tistih navadnih (če se ne motim).
Eh.. Ne da se mi več nakladat.. Enkrat drugič, če bo interes..