Hujšanje

Za dušo in telo.
Odgovori
Uporabniški avatar
LovelyM
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a LovelyM »

Jz bi se pa najprej, brez zamere, tipa znebila :D
Z njenimi kilogrami ni take panike in tud pri nosečnosti ne bo mela težav, razen če se bo zredila za 30+ kg. Poznam pa tud ženske, ki so po nosečnosti ob dojenju zgubile še tiste dodatne kile, ki so jih mele pred nosečnostjo.
Pomembno pa je da ostaneš aktiven in se vsaj 30 min na dan ukvarjaš s kkšno aktivnostjo po mojem mnenju. Da ne zakrniš.
Jz mam rajši mal kil več, ker se boljše počutim, nism tok brez moči in še fantu sm bolj všeč z oblinami
:lol:
Uporabniški avatar
amyZ
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: trbovlje

Neprebrana objava Napisal/-a amyZ »

Kaj pa če enostavno začneta s sprehodi? Takimi u izi, večkrat tedensko. Da se pač sprehajata po vasi, po NM, kjer je kr dost potk za prehodit. Mau po ravnini, mau v hrib, čist tko, da ni preveč. In počas mogoče na kej bolj aktivnega. Men se zdi, da če že zdaj recimo nič ne dela, dost, da začne redno hodit. Vsaj men se je poznal, ko sm iz nične aktivnosti, prešla na par sprehodu po lj. Ni pa garancije, da se bo njej tudi, sam če praviš, da res nič ne miga, ji bo mogoč vsakršno gibanje malo pomagalo, če ne druzga bo pa to vsaj začetek. Mene k teku spravt, ne hvala, po enem tednu že obupam, k ne uživam v tem. Moreš najt neki v čemer ona uživa, kaj ji je prijetno, kljub temu, da bo mogoč čutila bolečino v mišici. Pa veliko podpore in pogovora pa bo.
Vedno delaj za življenje in ne dopusti da bi živel za delo!!!

http://amadeaz.blogspot.com/
Morfej
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Morfej »

prinzessin napisal/-a:Se opravičujem, če je katera že omenila to zadevo, vendar te teme že dolgo nisem spremljala in se mi ni dalo pregledat cel kup strani.
Torej-ste že kaj več slišale o 5 factor diet oz. dieti petih faktorjev? Baje naj bi bla št.1 v Hollywoodu, iznašel jo je nek fitnes trener. Js sem jo mal pogooglala, pa nisem našla kaj dosti, same obljube hitrega hujšanja...mi je pa zlo podobna ločevalni dieti, samo da ješ "ločeno" več obrokov na dan, pa seveda zdravo, itd. V bistvu nič novega, bi pa vseeno prosila katero, če kaj več ve. Knjige tega avtorja(Harley Pasternak: 5 factor diet) tut še očitno ni v slo.

Pa bi samo mal pokomentiral na splošno diete, ki imajo za rezultat hitro izgubo teže in temeljijo zgolj na zmanjšanem vnosu hrane oz. ločevanju. Probajte se jih izogibat v velikem krogu, ker so dvorezni meč! Fora pri vsem skupaj je, da je rezultat res viden bolj al manj hitro. Dejstvo je pa tudi, da je manjša teža v veliki meri razultat manjše mišične mase in ne samo porabe maščob.
Gre se zato, da pri (pre)majhnem vnosu kalorij, organizem ˝misli˝, da je prišlo obdobje stradanja (to imamo žal v genih). Na ta način se zaščiti s tem, da kot zalogo energije začne porabljat v večji meri energijo shranjeno v proteinih (beri: mišicah) (1g mišic je približno 4 kkcal) in v manjši meri energijo iz maščobe. Pač zato, da nebi zmanjkal prehitro zaloge energije. Takrat začne telesna masa precej hitro padat in se na postavi zlo hitro pozna. Da je to dvorezni meč pa ugotovimo takrat, ko je diete konec. Takrat večina ljudi pride nazaj na stare prehranjevalne navade in ker je mišična masa tolk manjša je seveda tudi poraba kalori tolk manjša. Treba se je zavedat, da so mišice zlo energetsko potratne in že v samem mirovanju kg mišičnega tkiva porabi približno 100 kkcal/dan. Pri teh dietah pa zato teža po končanju pride precej hitro nazaj. Največkrat precej hitrejš kot se jo izgubi.

Razen tega pa je stalno nihanje telesne teže tudi precejšen stres za telo. Največkrat ob dietah pojemo premal vitaminov oz. tudi ostalih antioksidantov. (lahko jih pojemo dovolj pa se zaradi striktnega ločevanja ne morejo absorbirati kar je popolnoma isti drek, kot če jih pojemo premal). Zaradi tega pride do oksidativnega stresa (povečane koncentracije prostih radikalov) (zaradi hujšanja jih že tako ali tako nastaja več.. Pač biokemija in pri tem se ne da naredit prav nič) Ti prosti radikali pa so ene take ˝zoprne˝ in zlo reaktivne stvarce, ki uničujejo celične membrane, DNA, lipide oz. karkoli jim že pride pod roke. Skozi daljši čas pa se to kaže kot hitrejše staranje, lahko se pojavijo kkšne bolezni ipd.. Kakorkoli že.. Tem dietam se je pametno izogibati v velikem krogu (to mislim za tiste, ki ste vsako leto enkrat ali pa dvakrat na taki shujševalni kuri).

Da se temu izognemo pa je zdravo hujšanje edin tako, da se teža zgublja počasi (ob ne preveč rigorozni dieti), hkrati ob telesni vadbi.. Ampak to tako ali tako že vrabci čivkajo..
Ker mi je pa jasno, da velik ljudi nima časa (še več pa je tekih, ki nimajo volje) dvignit svojo leno rit in nekaj naredit zase je pa vseen pametno vedeti par stvari...
Če se že izgubi težo na enega izmed teh ˝nezdravih˝ načinov, kako jo obdržat?
Kdor bo šel gledat kako grejo poti metabolizma, mu bo hitro jasno. Če samo v parih stavkih povem.. Ti procesi, ki potekajo v celicah so ravnotežni. To pomeni, da se ves čas nekaj dogaja in se nikol ne porablja samo ena stvar. V povprečno velikih jetrih se lahko shrani nekje okoli 2000kkcal energije v obliki glikogena (pač glukozne enote povezane med sabo-podobno kot škrob). V primeru, da je vnos kalorij večji, se avtomatsko začne sinteza maščob i grejo vse dodatne kalorije v maščobo. To je tudi razlog, da tisti, ki imajo na dan več majhnih obrokov največkrat niso pretirano debeli, ker pač ves čas praznijo in dopolnjujejo glikogensko zalogo. Tisti, ki imajo na dan samo en obrok, pa presežejo kalorično vrednost, ki jo lahko shranijo v glikogenu in se začnejo rediti. To je tudi razlog, zakaj hrana, ki jo pojemo zjutraj ne redi toliko, kot tista, ki jo pojemo zvečer. Zjutraj po nočnem ˝stradanju˝ je količina glikogena v jetrih zlo majhna in po obroku se skoraj vse kalorije (kar se tiče OH) pretvorijo v glikogen. Zraven tega pa smo čez dan še aktivni in zato še hitrej porabimo vse to. Kdor pa se nabaše hrane zvečer je pa ravno obratno..
Povedati hočem to, da se lahko po končani dieti težo ohranja tudi brez večjih problemov. Največkrat niti ni problem v količini zaužite hrane ampak predvsem v nepravilnih intervalih hranjenja in nepravilnem razmerju med proteini, maščobami in OH-ji.

Treba pa se je zavedat še ene stvari.. Zlo velik vnos kalorij (kar se tiče OH) je lahko pri uživanju pijač. Sladke pijače so tiste ˝prazne˝ kalorije in jih je treba šteti kot popolnoma enako kot hrano. Kdor se ne more odpovedat sladkanim pijačam naj si omisli kakšne dietične stvari pa bo.. Dietični sokovi so še celo cenejši od tistih navadnih (če se ne motim).

Eh.. Ne da se mi več nakladat.. Enkrat drugič, če bo interes..
bassjaxx
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a bassjaxx »

Morfej, svaka čast da se ti da, resno :D Jst tut včasih pesnim eseje folku, ki kao želi najt način kako shujšat, ampak prej al slej prideš do tega da v bistvu sploh nimajo interesa. 90% v resnci NOČE sprejet tega kar si ti napisal, namreč takoj ko kaj takega prilima človek v temo o hujšanju, tema kar naenkrat zamre. Žal :D Rajš do konca lajfa kupujejo "zelene kave, nupo šejke, be light tablete, ..." in podoben skret. Ker discipline pa trdega dela se ne da vsak teden eno škatlico nabavit.
Morfej
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Morfej »

bassjaxx napisal/-a:Morfej, svaka čast da se ti da, resno :D Jst tut včasih pesnim eseje folku, ki kao želi najt način kako shujšat, ampak prej al slej prideš do tega da v bistvu sploh nimajo interesa. 90% v resnci NOČE sprejet tega kar si ti napisal, namreč takoj ko kaj takega prilima človek v temo o hujšanju, tema kar naenkrat zamre. Žal :D Rajš do konca lajfa kupujejo "zelene kave, nupo šejke, be light tablete, ..." in podoben skret. Ker discipline pa trdega dela se ne da vsak teden eno škatlico nabavit.

ja.. Sem imel včeraj nek priblisk in se pripravil k pisanju, ker sem par ur prej ravno to razlagal sestrični, ki je že celo življenje na shujševalni dieti (pa jo je še zmeraj vsakič, ko jo vidim več skupaj). Tudi dodatke sem imel namen pokomentirat.. Pa se mi je nekje na polovici zazdelo, da je stvar mogoče preveč komplicirana oz. da jih večina nima volje niti, da bi za svoje zdravje nekaj naredil, kaj šele, da bi se dejansko poglobil v moje nakladanje :) Je pravzaprav skoda izgubljat čas in razlagat te stvari, ker bojo verjetno edine kalorije, ki bojo porabljene na ta račun, porabljene takrat, ko bojo brali mojo objavo :)
Sem se odločil, da najprej počakam na odziv in če bo interes mogoče še kkšno stvar napišem :D
Pa očitno tvoje spoznanje kar drži :)
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a positive vibration »

Mah, jz sm zaj kr fajn shujšala, ker sem lenuh in se mi ne da kuhat, potem pa čist preveč dni mine brez nekih pravih obrokov...da bi šla ven jest, sem preškrta, razen če sem na uni in dam za kosilo 2,5€...kuhat mi pa ni vsak dan...pol je treba redno v trgovino hodit, pa hrano nabavljat, pa si izmišljat, kaj boš kuhal, pa skuhat to, pa potem še posodo pomivat...čist preveč cajta za to, da pol požreš in poserješ vse skup :D :D Čeprav vem, da ni najbolj fajn, da dneve preživim na jabkah, jajcih in čokoladi...
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Daleč...

Neprebrana objava Napisal/-a my_self »

^^ Koliko časa pa furaš take prehranjevalne navade?
Leonessa
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a Leonessa »

Če ne gre za neke prazne obroke (preveč maščob, OH in sladkarij) v bistvu niti ni nezdravo, čeprav se jaz držim tega, da vsaj nekaj toplega pojem na dan (kar je ponavadi juha), ko gre za take bolj "lenobne" dneve. :)
Drugače pa se mi ni težko spravit kuhat, v bistvu vedno raje kuham. Ko kuham, se namreč naučim biti potrpežljiva, kar pa pri variantah "grem v trgovino po sendvič ali jest v samopostrežno restavracijo/fast food" ni možno, ker želim čim prej nekaj pojesti. :D V bistvu ne hujšam, kakšen kg ali dva želim izgubiti oz. predvsem učvrstiti telo, kar pa mi fajn uspeva. Manj žrem (pa še tisto ne sranje ala fast food ipd.) in več migam.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

Ker misicne mase ne pridobijo nazaj so nihanja v tezi tudi vse vecja. (da ne omenjamo kok idiotsko je en dan pit samo vodo in spirat minerale).

90% ljudi pac ne bo uspelo, pa ne zato ker bi bilo hujsanje tezko, ampak ker hocejo "instant gratification". Ne zmorejo nicesar kar zahteva dolg kontinuiran napor in koncentracijo (leta), zato ne uspejo v nicemer. Nope, treba je imeti rezultat takoj zdaj. Kupi "shujsaj 10 kg v mesecu", "nauci se nemscino v 21 dneh", placaj 30 ur ucenja kitare.... samo placaj in vse najboljse v lajfu je lahko tvoje. :D
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Nole
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Nole »

Jaz lahko povem na kakšen način sem v dveh letih shujšal za 20 kilogramov, sedaj pa že več kot leto in pol uspešno držim težo in počasi oblikujem svoje telo. Vse te razne diete so meni osebno mimo. Poznam veliko primerov, ko so po na primer ločevalni dieti najprej full shujšali, potem pa dobili nazaj ogromno kilogramov. Jaz sem se pred dvema letoma, ko sem imel 90 kilogramov po nesramni opazki sorodnika odločil, da končno shujšam. Edina stvar, ki sem jo spremenil je bila, da sem od pijače pil samo vodo in nisem jedel nič sladkega, torej čokolade, sladoleda itd. Zmanjšal sem tudi količino čipsa skorajda na samo eno vrečko na par mesecev. Samo odpoved sladkorja je bila dovolj, da sem počasi in vztrajno izgubil 20 kilogramov. Nihče ne more verjet, da mi je uspelo, ker sem oboževal sladkor in nihče ni verjel, da se mu bom lahko odpovedal. Iz XL številke oblačil sem prišel na S in edina slaba lastnost je, da sem skoraj bankrotiral, ko sem moral zamenjat vso garderobo :D Žal mi je, da se za hujšanje nisem odločil prej, ker sem ravno v času maturantskega plesa tehtal največ in sem na slikah obupen :lol: Zdaj 3 leta kasneje pa sem ponosen, da mi je to uspelo. In ni boljšega ko si tako ščistiš telo, da se ko ponovno začneš s slaščicami kilogrami ne dvigajo več. Če si dost vztrajen, gre vse!
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

Problem pri tvoji metodi je, da bi vecina zensk raje duso prodala kot pa nehala jest cokolado. Ampak ja, ze ce eliminiras sladke pijace in junk food (sladek in slan) je ponavadi dovolj za izgubo teze. Ce hoces pa pod 15% telesne mascobe je pa ponavad treba ekstra delo.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objava Napisal/-a s0nckic4 »

^ pa sej tud čokolada ni taka groza, če se z njo ne nažiraš zvečer in če je poješ malo.
Vsak raj ima svojo kačo.
Nole
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Nole »

pri meni je bila glavni vzrok za previsoko težo in zato sem se ji pač odpovedal. Vsak pri sebi ve zaradi česa ima previsoko težo in se pač temu odpoveš, če si dost močna oseba
iziris
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a iziris »

hej - kul debata :D
pri meni gibanje ni tak blazen problem.. kot to da sem stalno lačna, resno, stalno. Nimam problemov s ščitnico, niti sladkorjem, sedaj sem opustila še kt. Redno tečem in sem stalno v gibanju in moj itm je ok, amapak si želim tak sanjski trebušček iz revij in kar nikakor nemorem do njega. Jem večkrat kot 5krat na dan, ampak takoj ko začnem jesti enostavno nemorem nehat in sploh ni važno kaj jem.
Nasveti? :D
Leonessa
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a Leonessa »

Jaz sem pred leti, ko sem še imela par kil več, opazila, da ko sem enkrat začela jesti, sem po tistem želela pojesti še nekaj drugega itd.. Najlažje je bilo, da sem pred obrokom spila nekaj vode in si točno zadala, da ne bom zaj.... načrta in presegla količino, ki sem si jo zadala, pa če je bila to samo hruška, toliko bolje, ker po sadju nikoli nisem postala lačna. Če sem pa šla na pico, pa sem po tistem vedno imela apetit po še čem, skratka - never ending story! :D Zdaj mi že eno leto uspeva držati to kilažo. Sem namreč bolj majhna (160 cm) in se mi kakšna dva kg že hitro poznata. Trenutno sem še vedno pri 48 kg in sem na to ponosna, ker sem svoj čas v sš imela 58 kg. Je pa res, da imam zdaj kar urejen bioritem, prehrano in gibanje. Jem skoraj vedno ob istih urah, t. j. 3x na dan in sicer majhne obroke (ponavadi zelenjava, nekje 3x tedensko malo mesa, testenin), za zajtrk jem ponavadi müslije ali banano, za popoldansko malico pa kakšen jogurt.

Seveda ne gre brez gibanja, ker ti zdrava prehrana in zmanjšanje obrokov ne pomaga kaj dosti, če ne treniraš trebušnih mišic. :) Jaz naredim vsako jutro in vsak večer 50 dvigov za 90°, kar učvrsti spodnje trebušne mišice in stegna, prav tako 2x na dan po 50 trebušnjakov, 1x po 20 sklec, pa tudi kar nekaj vaj naredim za raztezanje in nekaj, ki jih delam odkar več ne obiskujem aerobike. Za čim več vaj vpiši v youtube aerobics ali kaj podobnega in boš našla super ideje za učvrstitev telesa.

Tole je recimo nekaj koristnega za pogledat in potem tudi redno izvajat:

http://www.youtube.com/watch?v=dnBhn7YSsnM

http://www.youtube.com/watch?v=9TKaPxQlRgU

Za začetek začni z manj ponovitvami vaj, nato pa vsak dan stopnjuj, sicer se telo navadi in potem samo obdržiš težo, ne pa jo tudi izgubljaš.
Odgovori