Malo delo - DA ali NE?

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

Zakaj že bi izginjala delovna mesta?
Ali bodo podjetja kar naenkrat potrebovala manj ljudi? Če ja, potem se sprašujem, kaj je tisti "višek" prej počel.

Zanimivo bo v nedeljo sprevljat sprotno štetje na spletu :) Mislim, da nam lahko rata :top:
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Tamala_mrha »

Mogoče zato, ker si bo podjetje raje privoščilo cenejšega delavca kot redno zaposlenega.

Me prav zanima razplet. Zadnjih nekaj dni se povsod govori samo še o tem, kamorkoli prideš, pa če je to lokal ali wc v šoping centru. :D
Leonessa
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a Leonessa »

Zakon pravi takole:

4. člen 5. odstavek:
Pri delodajalcu lahko naenkrat opravlja malo delo toliko upravičencev, da njihovo število ne presega 30 % vseh redno zaposlenih pri tem delodajalcu. Pri ...delodajalcu, ki zaposluje vsaj enega, vendar manj kot pet delavcev, lahko malo delo opravlja le en upravičenec, pri delodajalcu, ki zaposluje od pet do vključno devet delavcev, lahko malo delo opravljata največ dva upravičenca.
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Daleč...

Neprebrana objava Napisal/-a my_self »

Tamala_mrha, ne vtikujem se (samo berem/slišim) o tem kdo za kaj porabi prislužen denar (ker imajo vsi pravico do tega, če je že SVOJ prislužen denar). Ampak največ ljudi, ki so proti malemu delu, navajajo argument, da študentom iz revnih oz. "revnih" ne bo več omogočeno zaslužit dovolj denarja in si ne bodo upali privoščit študija ali pomagat starešm (ker to sigurno vsi študentje počenjo :roll:). Bullshit. Seveda jim bo omogočeno zaslužit dovolj denarja za preživetje! Za potovanja, luksuz, lagodno življenje in take zadeve pač ne (ali pa ja, odvisno kaj je za koga luksuz in kam hodi dopustovat). To je razlika, ki jo ljudje (namerno) spregledajo. Država pač ni neka dobrodelna družba, ki lahko omogoči vsim vse.
Neumnost je tudi to, da so študentje najbolj cenovno občutljiv del populacije. S takimi plačami, kot jih dobimo prek študentskega dela, preprosto ne moremo biti cenovno občutljivi. Tisti pa, ki ne delajo, očitno si lahko privoščijo študij brez dela.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

Tamala_mrha napisal/-a:Nekateri ste torej za samo zato, da študentje več ne bodo lagodno živeli in da sošolka na faksu ne bo imela boljše torbice kot ti? Zakaj pa ne, če so delali za to, da so si lahko privoščili kakšno dražjo stvar, potovanje ali komu kaj kupili? Hja, pa smo spet tam.

Pa smo spet kje? Zakaj bi pa določenemu segmentu populacije bilo dovoljeno, da dela neobdavčeno, za torbice? Naj gre ta sošolka v redno delovno razmerje, plačuje davke in preostanek magari nameni za torbice, tako kot vsi ostali.
O čem se zdaj tukaj pravzaprav pogovarjamo? O eksistenci ubogih lačnih študentov ali o torbicah?
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Tamala_mrha napisal/-a:Mogoče zato, ker si bo podjetje raje privoščilo cenejšega delavca kot redno zaposlenega.

Kaj je blo pa sedaj? A si ni podjetje raje zaposlilo študenta, kot pa rednega?
S tem zakonom je pa vsaj omejitev na podjetje, koliko malega dela se lahko opravi. Ne bo več podjetij z večino štud. dela.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Kofe
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: ...

Neprebrana objava Napisal/-a Kofe »

Neobdavčeno je do 3100 €, 8000 € pa se mi zdi, če si samovzdrževani družinski član.

3100 : 12 = 258 EUR na mesec. VAU.

Ko da bi študentje služili tajkunske denarje.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objava Napisal/-a s0nckic4 »

^ in to je dovolj, sploh če imaš še štipendijo. nekaj pa tudi primaknejo starši, ki so te po zakonu dolžni preživljat do 26 leta, če se redno šolaš.
in mogoče bo kdo od naših staršev, ki so brezposelni, dejanksko dobil zaposlitev, ko se bodo študenti spokali.
Vsak raj ima svojo kačo.
Uporabniški avatar
bumblebee
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a bumblebee »

in jaz sem za, ker upam, da se bo uredil vsaj na področju neplačevanja dela, ker študentski servisi so najbolj gnile zadeve. še sedaj nimam novembrske plače, šef mi je vse skupaj dolžen 800 evrov, oni pa pošiljajo obvestila :mad:
in če vse ostale razloge spustim (ker so čisto vsi odlični), bi na prvem mestu rada, da čimprej pozaprejo vse študentske servise, kjer ljudje ne delajo nič in vlečejo denar od študentov
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a punkie_ »

ja, ampak tole ni zakon o študentskih servisih, upam da se tega zavedate. glejte mal bl globalno na zadevo, pa se potem odločajte.
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a punkie_ »

*mala* napisal/-a:
Tamala_mrha napisal/-a:Mogoče zato, ker si bo podjetje raje privoščilo cenejšega delavca kot redno zaposlenega.

Kaj je blo pa sedaj? A si ni podjetje raje zaposlilo študenta, kot pa rednega?
S tem zakonom je pa vsaj omejitev na podjetje, koliko malega dela se lahko opravi. Ne bo več podjetij z večino štud. dela.

gre tudi kontra. bodo podjetja, ki bodo prekinila redna delovna razmerja in iz njih naredila male delavce brez pravic. vprašanje je samo, kakšno je razmerje med rednimi delovnimi mesti in študentskimi?
Uporabniški avatar
HuDoBa
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Prekmurje

Neprebrana objava Napisal/-a HuDoBa »

Jaz sem proti....zakon je štartal iz tega, da študentje izkoriščajo status in da študentski servisi pridobivajo veliko preveč denarja na njihov račun. To ni vredu, glede tega se strinjam. Ampak zakaj pol naredit celo kolobocijo okoli tega, zvlečt not še brezposelne in upokojence in postavit neke butaste omejitve mi pa ni jasno. Sama sem mnenje, da če je študent sposoben delat poleg študija (seveda, da opravlja študijske obveznosti) pa naj dela. S tem, da bi konec leta moral npr predložit dokazilo, da je bil uspešen tudi na faksu, kar bi bilo veliko lažje kontrolirat kot majo zdaj namen nadzirat vse delodajalce v državi, koliko malih delavcev imajo...
Poleg tega se mi zdi, da je malo delo sam prikladen način, ki so si ga izmislili, da bi navidezno zmanjšali brezposelnost. Pa če je omejitev 60 ur na mesec in če nekdo zasluži 4 evre na uro, zakaj bi šel za malega delavca, če pa raje dobiva socialno pomoč in sedi doma. In pa še...nisem glih prepričana v to, da delodajalci ne bi začeli izkoriščati zakona, ki jim dovoljuje imeti določeno število malih delavcev...npr, če ma zaposlenih 120 oseb, bo 20-im (mislim, da ste prej nekako tako navajali številke) osebam rekel, da bodo zdaj oni pač prekvalificirani v male delavce. Delodajalec si bo s tem zmanjšal stroške in dobil možnost, da jih je** v glavo po mili volji...
Moje mnenje pač...
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

BTW: a na forumih pa ne velja volilni molk?
Uporabniški avatar
HuDoBa
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Prekmurje

Neprebrana objava Napisal/-a HuDoBa »

^^zakaj? a se pol ne sme pogovarjat o tem?
Džeki
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Džeki »

V bistvu mi je vseeno. Sem redno zaposlen, na mojo situacijo ne bo imelo vpliva.

Mi je pa zanimivo, kako marsikateri slovenski študent in dijak ne vidi dlje kot 5 cm pred nosom. Vidijo samo študentske pravice, študentsko delo..Ko da bodo cel lajf študentje. Potem pa taki po diplomi pristanejo na zavodu, ker podjetje raje študenta vzame, ob sedanji ureditvi. In potem so šokirani.
Odgovori