Malo delo - DA ali NE?

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

Dobro, če že resno pišem, še ostali dve kategoriji, da mi ne bo kdo ozkoglednosti in polovičarstva očital:

Upokojenci:
Obstaja majhen delež upokojencev, ki že zdaj delajo. Ženske pucajo stanovanja ali pazijo otroke, pri moških so to predvsem upokojeni obrtniki. Itak dvomim, da bo ZMD to uspešno reguliral, ker gre za dejavnosti, ki so idealne za delo na črno, vsekakor se mi zdi pa pretirano napovedovat apokalipso, v kateri bodo upokojenci množično pričeli hodit nazaj na trg delovne sile. Ne se hecat. Mogoče kakšen, direkt po penziji, za svojo 86 let staro babico vam pa obljubim, da res ne bo šla kelnarit, čeprav ji bo zakon to omogočal.

Brezposelni:
Pojavljajo se namigovanja, da bodo od zdaj naprej ljudi zaposlovali samo še v okviru malega dela in da rednih dleovnih razmerij s pravicami, ki jih le-ta daje, sploh ne bo več. To zato, ker ljudje ne znajo računat in predstavljajo izračune, da bodo ljudje dejansko izgubljali redne zaposlitve, ker bodo podjetja lahko imela neko določeno število malih delavcev.
A ste malo pozabili, da že zdaj določen (in to sploh ne majhen) delel dela opravljajo študenti? Če seštejemo skupaj delo, ki ga zdaj opravijo redno zaposleni in študenti, to precej presega obseg, ki ga bodo v bodoče lahko opravili zdaj redno zaposleni + zakonsko dovoljena kvota malih delavcev.

Hipoteza, da ima podjetje na 100 zaposlenih lahko X malih delavcev, zato bodo teh X ljudi odpustili in jih nato zaposlili v okviru MD je zato absurdna, ker ne upošteva predpostavke, da v tem podjetju delajo tudi študenti, ki jih zdaj ne bo več, oz. bodo že vključeni v tisto X število malih delavcev. Po vsej verjetnosti bo X že v izhodišču prevelik, tako da ne samo, da se rednih delavcev ne bo odpuščalo, še kakšnega bo treba vzet.
Uporabniški avatar
Dita-
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Dita- »

Maychy napisal/-a:Jaz rabim vedno bolj "po domače" razlago...
- pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 50 delavcev do vključno 100 delavcev, se lahko opravi 1.440 ur malega dela,

kar pomeni, da bi lahko imeli le še 24 malih delavcev? Ampak ta številka se mi zdi še vedno ogromna!

zelo napačno si tole predstavljaš.... če ima podjetje od 50 do 100 delavcev ima lahko DVA ŠTUDENTA oz. mala delavca. (en delavec lahko letno opravi 720 ur, tako da 1440 ur na leto pomeni dva mala delavca).

je kdo pomislil kaj to pomeni za manjše sp-je? Jz vem da je v mojem mestu mogoče 1 lokal, ki bi bil sposoben zaposlit delavce. Vse ostale se bo zaprlo?
Our passion is our strength <3
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

A to so isti s.p.jevci, ki imajo otroke v vrtcu zastonj, ker imajo kao minimalne prihodke, ponje pa hodijo v mercedesih?
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

Dita- napisal/-a:
Maychy napisal/-a:Jaz rabim vedno bolj "po domače" razlago...
- pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 50 delavcev do vključno 100 delavcev, se lahko opravi 1.440 ur malega dela,

kar pomeni, da bi lahko imeli le še 24 malih delavcev? Ampak ta številka se mi zdi še vedno ogromna!

zelo napačno si tole predstavljaš.... če ima podjetje od 50 do 100 delavcev ima lahko DVA ŠTUDENTA oz. mala delavca. (en delavec lahko letno opravi 720 ur, tako da 1440 ur na leto pomeni dva mala delavca).

je kdo pomislil kaj to pomeni za manjše sp-je? Jz vem da je v mojem mestu mogoče 1 lokal, ki bi bil sposoben zaposlit delavce. Vse ostale se bo zaprlo?

Noup,
Omejitve za opravljanje malega dela pri delodajalcu v posameznem koledarskem mesecu so:
- pri delodajalcu, ki nima zaposlenega nobenega delavca oziroma delavke (v nadaljnjem besedilu: delavca) ali ki zaposluje enega delavca, se lahko opravi 180 ur malega dela,
- pri delodajalcu, ki zaposluje več kot enega do vključno deset delavcev, se lahko opravi 360 ur malega dela,
- pri delodajalcu, ki zaposluje več kot deset do vključno 30 delavcev, se lahko opravi 720 ur malega dela,
- pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 30 do vključno 50 delavcev, se lahko opravi 1.080 ur malega dela,
- pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 100 delavcev, se lahko opravi 2.880 ur malega dela.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
lipgloss
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a lipgloss »

rada bi se prav odločila, zato se še vedno ne znam odločit.
dejstvo je, da je s tem sistemom nekaj narobe. ne vem pa kaj zares prinaša MD kjlub vsem razlagam in prebranim tekstom proti tem zakonu.
Uporabniški avatar
lipgloss
Debatorica
Debatorica

mislim, da se vseeno bolj nagibam k malemu delu, ker moramo nekaj narest na tem področju. Itak je cela štala z zaposlitvijo in raje vidim da imajo ljudje vsaj kaj za del kot pa ležat doma in čakat na socialno.
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Lj

Neprebrana objava Napisal/-a purple_rain »

Kofe napisal/-a:Vsak dober manager bo hotel znižati stroške...
Mhm, smo jih zdej imeli priložnost gledat - pa so vse zafurali.. Dvomim, da si jih bo še velik upalo it po stopinjah npr. Kordeža (ok, priznam, za dramatizacijo mešam hruške in jabolka :P).
Vsak dober manager bi moral želet kvalitetnega delavca; z malim delom se bodo lahko trenutno neaktivni/nevključeni/brezposelni predstavili potencialnim delodajalcem in ob tem še nekaj zaslužili; zdaj sicer obstaja nekaj podobnega, usposabljanje na delovnem mestu, ki pa ima neke omejitve in eno zelo neumno "[ne morete se vključitit v program] če ste bili v zadnjih 12 mesecih pred začetkom usposabljanja že vključeni v enako ali podobno usposabljanje." :freak: (kaj samo 1x na leto? Ali samo 1x na leto v neki panogi/"fohu"? ..ne vidim baš razlike) - Zavod za zaposlovanje pa "lahko" povrne stroške prevoza ter 3€/h za vsako opravljeno uro..mizerno.
Rollin #2
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Izola

Neprebrana objava Napisal/-a Rollin #2 »

mah... jaz sem prebrala ta zakon in mi zgleda boljsi kot to kar se zdaj dogaja tako da jaz sem za. vecino teh argumrntov proti niti gledat ne morem ker mi zacne it na bruhanje kako so neumni. npr za te ne vem vec ali se zaje*avajo ali resno mislijo. http://www.24kul.si/?id=785&fmod=1
Thanks to denial, I'm immortal!
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Resno mislijo. Taki pač so http://www.24kul.si/?id=7&fmod=1
Rollin #2
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Izola

Neprebrana objava Napisal/-a Rollin #2 »

:lol:
sem že mislila da je tole parodija na vse skupaj.
Thanks to denial, I'm immortal!
Uporabniški avatar
Maychy
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Se selim...

Neprebrana objava Napisal/-a Maychy »

jullia_ napisal/-a:Hipoteza, da ima podjetje na 100 zaposlenih lahko X malih delavcev, zato bodo teh X ljudi odpustili in jih nato zaposlili v okviru MD je zato absurdna, ker ne upošteva predpostavke, da v tem podjetju delajo tudi študenti, ki jih zdaj ne bo več, oz. bodo že vključeni v tisto X število malih delavcev. Po vsej verjetnosti bo X že v izhodišču prevelik, tako da ne samo, da se rednih delavcev ne bo odpuščalo, še kakšnega bo treba vzet.

Jaz recimo delam na OŠ, kjer se študentov ne sme zaposlovat - torej nimamo nobenega. Če predpostavljamo, da bodo potem male delavce zaposlovale tudi šole, pa bodo lahko mali delavci zapolnili marsikatero luknjo, ko npr. ostane za nekoga samo 10 nerazporejenih ur nekega predmeta na teden. Kaj menite o tem primeru? Pač gledam predvsem na svojo rit, kaj pa bom :D

Tiste omejitve sem pa tudi jaz razumela tako, kot *mala*. Če piše omejitve na mesec, mora biti tudi število posameznih ur na mesec.
--- Evil Is Just A Point Of View ---

--- Don't tell me the sky is the limit, there are footprints on the moon! ---
Uporabniški avatar
lipgloss
Debatorica
Debatorica

jullia_ napisal/-a:In mogoče bo celo kakšen poklicni natakar dobil službo. Glede na to, da pač imamo gostinske šole.

In potem se mi mogoče ne bo več dogajalo, da me v kafiču pričaka zmačkana študentka, ki se z druge strani terase s čikom v roki zadere "Kva boš".

ha ha res je hecn :)

Ta zakon se mi čedalje bolj zdi OK. in toilko enih nasprotnikov tega zakona je na internetu z kratkimi in nedokazanimi izjavami, da jim preprosto ne verjamem. Ko začneš dejansko brat ta zakon. Vidim samo izboljšavo, ki mogoče celo vodi v boljše čase.
Dejstvo je, da denarja že zdaj ni! in da vsi vemo da upokojenska blagajna ne bo več dolgo zdržala.... prav tako zdravstvo. ...
Danes NI služb! vsak raje vzame študenta, pa še te so predragi.
Pa lepo vas prosim kakšne pravice neki pa imamo sedaj? upokojitve itak ne bomo dočakal, in iščem si službo že pol leta in je ni!!
ker v podjetjih ni denarja 1 sam zaposlen podjetje stane dodatno cca. 700 eur/mesec prispevkov za vse te "pravice"
No ljudje bodo vseeno lahko delali! in to se mi zdi poglavitno.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Maychy napisal/-a:Jaz recimo delam na OŠ, kjer se študentov ne sme zaposlovat - torej nimamo nobenega. Če predpostavljamo, da bodo potem male delavce zaposlovale tudi šole, pa bodo lahko mali delavci zapolnili marsikatero luknjo, ko npr. ostane za nekoga samo 10 nerazporejenih ur nekega predmeta na teden. Kaj menite o tem primeru? Pač gledam predvsem na svojo rit, kaj pa bom :D

A zdaj pa za tistih 10 nerazporejenih ur vzamejo nekoga za polni delovni čas?

Oziroma, koliko moraš sploh imet ur, da si polno zaposlen v šoli? Kolikor vem, se tu štejejo še neke priprave, domače delo,... saj nobena učiteljica nima 40 ur pouka na teden.
Uporabniški avatar
Maychy
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Se selim...

Neprebrana objava Napisal/-a Maychy »

Minimalno 22, maksimalno 27, v praksi pa to potem nanese tam nekje okoli 30, ker imaš še zraven druge stvari, ki ne štejejo v sistemizacijo. Če ostane recimo 10 ur je pri nas tako, da jih dopolnjuje nekdo, ki drugače uči podaljšano, je v knjižnici, svetovalni službi ali kaj podobnega. Uglavnem, nekak se poflika in potem je lahko kakšen človek več. Če bo sedaj lahko šola imela prej preračunanih 24 malih delavcev pa to sigurno pomeni, da tega "flikanja" ne bo več, ampak bo vsak ostanek ur lahko pokrpal mali delavec. Ali pač ne?
--- Evil Is Just A Point Of View ---

--- Don't tell me the sky is the limit, there are footprints on the moon! ---
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Ja, ampak ne razumem, zakaj te to moti. Če zdaj teh manjkajočih 10 ur flikajo razni knjižničarji in svetovalci (ki imajo že brez tega izpolnjeno svojo delovno obveznost in so redno zaposleni), zdaj bodo pa namesto tega vzeli malega delavca*, kdo bo kaj na slabšem? Novega redno zaposlenega delavca pa za 10 manjkajočih ur že zdaj ne vzamejo.

*tu se s tabo sicer ne strinjam, pomoje bodo še vedno flikali znotraj kolektiva, kolikor bodo lahko, ker je ceneje bolj obremenit že zaposlene delavce kot vzet še enega, pa magari malega.
Odgovori