Diploma izgubila na vrednosti, rednih služb ni

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

Samo ena opomba: Ne si delat utvar, da je znanje enega jezika kakšna posebej učinkovita vstopnica v svet diplomacije. Razen, če je to arabščina, kitajščina ali kaj podobnega.
*Lucy*
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a *Lucy* »

češčino sm izbrala zato k mi je ful dobr jezik, tko tak zabaven je, pa ker mi ni dišala ne angleščina ne nemščina za it študirat... je biw to kr taglavn razlog ja :) sm dejansko mela kr hudo krizo kam it na faks in sn prijavo pisala zadn dan roka za oddajo prei pa 3 tedne študirala predstavitvene zbornike :) ampak zaenkrat sm zadovolna z izbiro :) am baje d je tko, da lahka delaš eno smer drugi letnik in potem zraven izbereš še en dvopredmetni predmet k pa delaš prvi letnik...zej nwem kok je to res, to sm sam slišala
*Lucy*
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a *Lucy* »

@ s0nckic4: če bi odločal moji starši bi študirala kitajščino in ruščino :) ampak ne, za študij sm se odločla sama ker z nazivom gimnazijski maturant nimam lih kej dost za počet :) pa tud nekak nepopolno se počutm..pač manjka mi nek poklic al neki tazga zrawn tko da bom lahka končno rekla jz sm pa sociologinja/bohemistka namest d zej govorim ja sm gimnazijska maturantka, u bistvu nč :)
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a *SunFlower* »

Dorotheia napisal/-a:Samo eno vprašanje - v zakonu o malem delu naj ne bi bilo omejeno od katerega leta starosti do katerega naj bi veljalo? Ubistvu naj to ne bi bilo nujno samo za študente in upokojence ali pač? Je kje točno definirano to?

Mislim, da je mišljeno za študente, upokojence in brezposelne, s tem, da imajo študenti določeno prednost glede števila ur, ki ga lahko opravijo.
Every rose has its thorn
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objava Napisal/-a s0nckic4 »

Malo delo je plačano, začasno ali občasno delo oziroma trajnejše časovno omejeno delo
študentov in dijakov, upokojenih, brezposelnih ter drugih neaktivnih oseb

vir:zakon o malem delu
Vsak raj ima svojo kačo.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

..Evelyn.. napisal/-a:No no, pomisli na vse stvari v katerih ti nisi "genij" in potem seštej vso svojo neumnost. Je bo kr precej, razen če imaš možganski polovici nadnaravno razviti in ju celostno uporabljaš na vseh področjih znanosti, naravoslovja, družboslovja ipd. V nečem si zagotovo slabši, kot drugje. Morda tudi preceeeej slabši.

Slab argument. To, da ne obvladam vseh stvari, to nicesar ne dokazuje. Dan pac ima samo 24 ur in clovesko zivljenje samo omejeno stevilo let, tako da sem se moral za nekaj specializirat in nimam casa, da bi se na vseh podrocjih udejstvoval.

Kakrsnikoli primanjkljaji pri mojem znanju tujih jezikov ali zgodovine so bili predvsem posledica tega, da se nisem potrudil, ne pa pomanjkanja kapacitete za ta znanja. Eto, a folk trdi da nimajo kapacitete za nekatera znanja (no to sem videl tudi v akciji). Take ljudi smatram za manj pametne.

Kaj sploh je to "da ti ne lezi"? Kr neki. Edino kar je takega zame so umetniski poklici. Ostalega pa pac ne znam, ker se s tem ne ukvarjam.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a ..Evelyn.. »

Profesor demonstrira novo snov pri matematiki.
Ti jo pogledaš, ti je jasna, logična.
Nekdo drug jo pogleda, mu še ni jasna, mu ni logična.

Tebi bo z vajami vedno bolj jasna in logična, na koncu bo to zate "lahko".
Njemu bo z vajami malce bolj jasno in logično, še vedno pa bo imel težave pri reševanju in rezultatih.

Ne gre se za nikakršno neumnost, temveč je stvar čisto biološka, skoraj vsak človek ima nekatere možganske sposobnosti bolj razvite od drugih, zato je toliko govora o dveh možganskih polovicah, vsaka je namenjena določenim stvarem, sicer delujeta usklajeno pri vseh procesih, ampak je dejstvo da nekateri "več vidijo" v določeni smeri.

Jaz svoje sošolke, ki je angleščino iz leta v leto komaj dobivala 2, je pa blestela pri matematiki, ne bom označla za neumno. Dejansko ji ena stvar bolj leži, druga ne.

In seveda, če bi dan mel več kot 24ur in bi imeli zanimanje za vse, se vsega da naučit. Ampak vedno bo nekdo, ki bo to znal prej in bolje od nekoga pa čeprav sta vložila isto količino truda. To nikakor ne more bit definicija neumnosti, ker je potem vsaka oseba lahko označena za neumno, ker bo vedno nekje slabša od nekoga.
It was forever..but it didnt last long..
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a sončk »

Mahagonij napisal/-a:
Kakrsnikoli primanjkljaji pri mojem znanju tujih jezikov ali zgodovine so bili predvsem posledica tega, da se nisem potrudil, ne pa pomanjkanja kapacitete za ta znanja. Eto, a folk trdi da nimajo kapacitete za nekatera znanja (no to sem videl tudi v akciji). Take ljudi smatram za manj pametne.

Kaj sploh je to "da ti ne lezi"? Kr neki. Edino kar je takega zame so umetniski poklici. Ostalega pa pac ne znam, ker se s tem ne ukvarjam.

Mislim da se strinjamo, da bi se z nesmrtnim življenjem vsi lahko naučili vse, ampak nekateri pač rabijo več časa za nekatere stvari, kot je rekla Evelyn. In posledično greš ti študirat nekaj, kar ti najbolj "teče" in kar je kombinacija zanimanja + talenta. Vsak se lahko nauči fizike, ne more biti pa vsak Einstein. In ravno tako se ti lahko naučiš tujih jezikov, ampak boš potreboval več vaje in prakse, da se naučiš jezika v istem času kot talentiran človek. Trditev, da vsakemu leži vse, je pa absurdna. Samo zato ker vsak priden človek lahko napiše roman v petih 500-stranskih delih, še ne pomeni, da bo ta roman dober. Tudi če pred tem eno leto prebira "how to write a novel" priročnike. In samo zato, ker gre vsak lahko delat doktorat iz fizike, še ne pomeni, da bo izumil kako novo formulo. Znanje te lahko pripelje samo do ene točke, vse ostalo je - talent.
Če trdiš, da to ni res, kenslaš praktično milijon psiholoških, socioloških, bioloških in najbolj pomembno - preverjenih raziskav in dokazov.
Uporabniški avatar
hubabuba
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a hubabuba »

Si bom dovolila malce presekati tole debato, čeprav mislim, da se je zaradi nekaj predmetov, pri katerih slutiš morebitne težave na faksu, brezveze odpovedati študiju, ki te zanima. Takšne stvari pač vzameš kot izziv.

Da se najprej dotaknem družboslovja: da, je nekaj faksov in je precej študijskih programov, ki ne zagotavljajo dobrih zaposlitvenih možnosti.
Pa vendarle, ekonomist (sama sem univ. dipl.) se dejansko lahko zaposli v marsikaterem podjetju v Sloveniji, tako kot tudi v javnem sektorju (predpostavimo, da vladajo neki normalni gospodarski pogoji). Res je, da je študijskih mest za vpis preveč, a po drugi strani jih v enem letu ne diplomira pol toliko, kot se jih na fakulteto vpiše. Tudi pravniki lahko delajo marsikje, od pravnih, splošnih in kadrovskih služb, pa vse do javnega sektorja. Čeprav morda v tem trenutku nekoliko dlje časa iščejo službo.

Pa še malo o naravoslovju: ne boste verjeli, moja dobra prijateljica, z uni diplomo s področja naravoslovja, ima težave pri iskanju zaposlitve. V zasebnem sektorju ni veliko podjetij, ki potrebujejo tovrstne strokovnjake (ali pa so ti že zaposleni), javni sektor pa na tej smeri ponuja ali blazno birokracijsko delo ali pa delovno mesto znanstvenika, kar pomeni obvezno pridobitev doktorata.

Če gremo še na bolj tehnične vede: marsikateri inženir strojništva se v določenih, sicer uspešnih podjetjih, srečuje z neko drugo nadlogo: nizka plača. Pravzaprav, z zelo nizko plačo. Govorim o zelo znanem podjetju in o nekem drugem podjetju, ki pa je v kraju, kjer se nahaja, tudi precej poznano.

Ni vse tako črno - belo, kot se zdi na prvi pogled in diploma na smeri, ki je na trgu dela trenutno precej iskana, ne zagotavlja takojšnje ali pa dobre zaposlitve.

Tak da ja. :)
Uporabniški avatar
Dorotheia
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Na poti k sanjam...

Neprebrana objava Napisal/-a Dorotheia »

Njprej se obema zahvaljujem *SunFlower* in s0nckic4 za odgovor, sem se malo oddahnila, ker je vpredvčerajšnjim moj dragi nekaj filozofiral o tem, da ni nič omejeno in da bi delodajalci lahko začeli na tak način zaposlovati, kar spet ne bi bilo dobro.

Moram pa reči, da se tudi z zadnjim postom kar strinjam. Tudi sama imam takšne izkušnje...s prijateljico,s katero sva obe študirali jezike (verjetno sva izbrali ravno pravega + pravo drugo smer zraven - sama sem študirala še eno družboslovno smer na drugi fakulteti), sva vedno govorili, da bova brezposelni (mene je to kar dosti utrujalo v zadnjih par letih faksa, prej itak ne misliš na to)....vse najine prijateljice, ki so študirale naravnoslovne smeri, pa da si bodo lahko našle službo....hmm...današnja situacija je neverjetna. Obe midve jezikoslovki sva si našli dokaj solidno službo (v zasebnem sektorju sicer, a obe uporabljava svoje znanje študija pri službi, torej jezik), medtem ko naše naravoslovke še niso našle službe ali pa so na zelo majavem stolčku.
Kar se tiče strojništva je pa tako...tega se tudi v manjših krajih najde dovolj, res pa je, da plače niso ravno visoke. Je pa nekaj...moj brat, ki bo kmalu diplomiran strojnik, si bo lahko brez problema našel službo v domačem kraju, medtem ko zame to ni bilo možno.
...vedno si prvi prinesel mi sonce in jutro z okusom poljuba...
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a haley »

hubabuba napisal/-a:Res je, da je študijskih mest za vpis preveč, a po drugi strani jih v enem letu ne diplomira pol toliko, kot se jih na fakulteto vpiše.

Ravno dve strani nazaj smo debatirali kako zelo veliko študentov diplomirana na ef. V letu 2009 jih je bilo več kot 1200, pa potem štej zraven še zraven tiste, ki diplomirajo na ef v Mb, pa na Dobi, Gea College...

Se strinjam, da lahko ekonomisti delajo marsikje, ampak vseeno mislim, da vsako leto ne potrebujemo tako visoko število novih diplomantov.
Uporabniški avatar
hubabuba
Komunikatorka
Komunikatorka

haley, tvoji podatki o številu diplomantov na EF bodo kar držali. :) Je pa res, da je bolonjski sistem prinesel razlike med diplomanti v stopnji izobrazbe pa tudi bolonjci so v tem letu s šolanjem zaključili istočasno kot študentje starega programa (mogoče je ravno zato tako veliko število diplomantov - ne vem, zgolj predvidevam).
Univerzitetno stopnjo (VII/2) na EF je pridobilo 445 diplomantov, hkrati pa je v letu 2009 bilo na Zavodu razpisanih 1552 delovnih mest, kjer so zahtevali to izobrazbo (822 za Ljubljano in okolico).

Če morda koga zanima, koliko je bilo v preteklih letih razpisanih delovnih mest za določeno izobrazbo, tukaj je zelo uporabna spletna stran: http://apl.ess.gov.si/eSvetovanje/TrgDela/Statistika/

Lp, hubabuba.
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a haley »

^^Tale spletna stran je pa res fajn. Super, da si dala link. :)
Uporabniški avatar
hubabuba
Komunikatorka
Komunikatorka

O, hvala - in upam, da bo tudi drugim kaj pomagalo (meni se zdi precej uporabno). :)

Je pa treba podatke razlagat takole: število prostih delovnih mest v določenem letu za določeno izobrazbo je kumulativa vseh razpisanih delovnih mest v tem letu.

Število brezposelnih oseb s to izobrazbo pa je stanje na (praviloma) zadnji dan omenjenega leta.

Have fun with all these infos! ;)
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

Saj nismo govorili le o Univerzitetni stopnji, ali pač? A na Vsš pa niso ekonomisti (ali neki kao poslovni program...)?

S statističnega urada za ljubljansko in mariborsko univerzo (klik za povečavo). Ja, za zadnji 2 leti še ni podatkov (so pa za 2009 par strani nazaj):
Slika
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Odgovori