Diploma izgubila na vrednosti, rednih služb ni

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

Savannah napisal/-a:
Kar se tiče ekonomije, ker je ravno (kot velikokrat) govora o tej stroki... Ja, ekonomistov JE preveč, kakor tudi pravnikov. Zanimivo, da fakultete kot so EF v Lj, ki mislim da na leto razpiše 1000 rednih mest, EPF v Mb 700 (potem je še tukaj Gea College, fakulteta za organizacijske vede, Doba) še naprej razpisujejo toliko prostih mest.

A misliš da vodstvu in profesorjem na vseh teh šolah kaj krvavi srce ob misli na uboge bodoče brezposelne ekonomiste? Daj bodi resna no, oni mesta razpisujejo, ker s tem služijo, z dejanskim povpraševanjem po ekonomistih nima to nobene veze.
*Lucy*
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a *Lucy* »

Mahagonij...zakaj napačne mentalitet in klasične racionalizacije? Sej nism nora da bom šla na narovoslovni faks, ekonomsko fakulteto in še kakšni, ki ima veze z matematiko če sem se na gimnaziji 4 leta borila z matematiko da sem letnik izdelala brez popravnega...in to dobesedno borila...za noben predmet se mi ni blo treba lih kei preveč matrat, samo z matematiko sm se mogla borit...usak tedn sm delala s fotrom matematiko (k je btw za matematiko totalen talent - na elektrofaksu je mew vsa 4 leta matematiko čisto 10) po 4 ure na dan, pred testom po 6 ur...in še zmeri mi ni ratovalo...sm mogla zmeri zadnji test v letu uspet pisat pozitivno da sem nardila brez popravnega...naslednja je bila kemija..ni bilo važno kako dolgo sem se učila...noben test ni bil višji od 2, pri spraševanju sem mogoče včasih iztržila kakšno3, povprečje ocen so mi reševali samo referati...enako biologija, za fiziko pa sploh ne bom zgubljala besed...se učila kot nora, da je vrstica v redovalnici zgledala nekako takole: 1,2,2,1,2,1,2,2,1,2. Pa sem se učila...naravoslovni predmeti mi enostavno ležijo. Pa vem da nisem neumna... Tako da se glede tega popolnoma strinjam z Evelyn in Savannah. Glede tega, da te en težek predmet v predmetniku ne bo odvrnu od tistga kar te zanima... Prvotno sm se hotla vpisat na FRI ker mam smisel za računalnike, pa tud dost stvari sn se naučila od svojga dragega k študira računalništvo in me je od tega odvrnila izključno matematika...in veš zakaj? ker sn zanjo u 4 letih gimnazije zapravla tok enga cajta (kr zračuni kok je 10mescev usak tedn cel tedn 4 ure na dan, pred testom 6 ur na dan učenja x 4 leta) da ga ne bom nikol nazaj not prnesla...sei nism nora d se bom pa še nadaljna 4 leta j****a s predmetom k mi je požru pol življenja... pa verjamem d ma še kdo drug tak razlog samo za druge predmete. In sem se pač odločila da grem študirat neki v čemer sm dobra :) pa čeprow lahko da ne bom dobila zaposlitve. Recimo, v računalništvu definitivno je prihodnost ampak nism nora d bom trpela peklenske muke pr učenju matematike samo zato d bom pol dobila šiht. So bla 4 leta trpljenja pr matematiki oz 3 leta pr biologiji, kemiji in fiziki popolnoma dovolj. Kaj pa je narobe z razmišlanjem, da če ne veš kaj te zanima da greš na gimnazijo? poznam kr dost ljudi k niso vedl kaj hočjo pa so useenn šli na poklicno in jim je zdej žal, ker so ugotovil da jih zanima popolnoma neki druzga v tretjem oz drugem letniku ko je že prepozno za prepis (čist zarad snovi in tega gledano) in so sedaj na faksu totalno nesrečni, ker študirajo neki, kar jih sploh ne zanima, ker niso mel možnosti za vpis na vse fakultete. Poznam pa tud kr dost takih k so tekom gimnazije ugotovil kai jih zanima in so zej čist srečni na faksu in ga z užitkom delajo. Tko preprosto je to.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objava Napisal/-a s0nckic4 »

kako karierno pot si pa predstavljaš? oz kje se vidiš čez 10 let?
Vsak raj ima svojo kačo.
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a ..Evelyn.. »

Nrdi par pedagoških izpitov pa bo češčino lahk poučevala. :D čeprav jz osebno nebi spustila Fri iz rok, če bi se mi računalništvo zdelo nekaj, kar mi ustreza, zaradi enega matematičnega predmeta..je pa res, da ona že ve kako je s tem.
It was forever..but it didnt last long..
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Koga bo pa poučevala češčino?
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Tiste, ki si češčine želijo biti poučevani? :P Definitivno se najdejo kakšne družine s to željo, odrasli, otroci.. Ne pravim pa, da bo šla v OŠ ali SŠ in to počela hehe.
sirova štručka
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a sirova štručka »

...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 18:23, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Najdejo se že, samo živet je težko od tega.

Praktično nihče ni pripravljen investirat v individualne (ali družinske, če smo že pri tem) lekcije češčine. Boljša varianta so tečaji. Ampak res ne vem, če obstaja prav veliko tečajev češčine pri nas.

Jaz bi prej rekla, da gre lahko za prevajalko. Ampak z enim samim jezikom (in spet, češčino :D ) je tudi to precej švoh variatna. Bi bilo mogoče bolje študirat češčino in ruščino, kot pa tisto sociologijo zraven tiščat za brezveze.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

Tečaji se najdejo, redki sicer. Ampak boljše jezikovne šole imajo skoraj samo native speaker-je za vse jezike.

štručka- :lol: true, true.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objava Napisal/-a s0nckic4 »

lahko bi delala tudi pri kakem podjetju ki posluje s čehi (pa jim zraven še kake sociološke analize trga opravlja), potem je možnost še delo na češki ambasadi, pa prevajanje iz ali v češčino..
mislim najdlo bi se kaj. bolj me je zanimalo, ali sploh ima kakšen načrt, kaj s tem kar študira počet ali študira samo zato ker je staršem ljubše, če imajo šolanega otroka in je pač vzela nekaj ne pretežkega.

edit: je pa to z matematiko tudi mene zmotilo. je opcija, da njen oče res ne zna stvari razložit in je namesto pomoči stvar le še otežil. druga opcija pa je, da so imeli matematiko ma doktorskem nivoju... čeprav v slednjem primeru, ima že toliko znanja, da bi ji bila matematika na vseh faksih mala malica :) čeprav pomojem gre za klasično pretiravanje.. :wink:
Vsak raj ima svojo kačo.
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Češčina zagotovo ni lahka :D pomoje je tukaj kr precej falila, če je želela lažjo smer..Za sociologijo grem pa stavit, da jo je vzela "za zraven", sociologija sicer ni izjemno težka, lahka pa tudi ni(spet kokr za koga, če si vešč branja socioloških, filozofskih tekstov in te dejansko vse skupaj zanima, je vse skupaj precej lažje), sama vem, da je ogrooooomno mojih sošolk in sošolcev vzelo sociologijo, ker pač "ah zakaj bi pa študeral samo eno smer..", ponavadi so to tudi kaki geografi, zgodovinarji..Na koncu pa itak nimaš od sociologije nič, če nisi študiral dveh sorodnih smeri(najpogostejša je tukaj filozofija in sociologija), da potem dejansko lahko oboje kombiniraš pri svojem delu..Ali pa če se sociologiji posvetiš popolnoma akademsko. Kombinirano češčina- sociologija...Nevem, ne vidim kako bi to lahko skupaj vnovčila..

Sicer pa sem v splošnem jz izjemno optimistična glede tega iskanja službe ipd, čeprav obstaja študij prevajalstva z razlogom, s študijem jezika lahko dobiš tudi kakšno tako službo, marsikateri zaposleni na določenem mestu ni kvalificiran za svoje mesto pa je vseeno bil zaposlen.. Danes je veliko v tem, da se znajdeš dejansko, "biti tam ob praveč času" ipd..
*Lucy*
Sramežljivka
Sramežljivka

no pa da odgovorim na use tole...mam na češčini dost sošolk k študirajo različne kombinacije: poljščina - češčina, češčina - ruščina, češčina - slovaščina in se use po vrsti križajo k so si najdle 2 slovanska jezika in so se večinoma odločle d bojo nardile sam enga, večinoma češčino; za ruščino študirat je načeloma tko, da rabš gimnazijsko predznanje tko de to ni pršlo v poštev...s češčino lahko prevajam, grem v kakšno jezikovno šolo učit, lahko delam v diplomaciji...je kr dost možnosti :) sociologija mi bo pa praw prišla v tem pogledu, da v prvi vrsti želim biti novinarka, kar so moje še otroške sanje. sem se pa odločila da ne grem na fdv novinarstva študirat ker s sociologijo dobiš precej širše znanje o vseh možnih temah, baje pa da tudi raje zaposlujejo sociologe kot novinarje. v tej smeri še čakam odgovor s tribune glede člankov, če jim je všeč moje pisanje in če bom lahko pisala za njih, v nedeljo me pa čaka špikerska avdicija na radiu študent :) tako da prespektivo imam :) s fri-jem je pa tko...so mi ga kasneje odsvetovali tudi tisti, ki tja že hodijo, ker da je za nekoga z gimnazije pretežko tko da sem se mu dokončno odpovedala :) kar se tiče mene pa matematike je pa tko...še sama ne vem al naj se smejim al jokam glede na to kok cajta sn zapravla pa je nisn mogla pogruntat...zgleda da sn po mat podedvala talent za družboslovje, fotrov naravoslovni talent se je pa prenesu na mlajšga bratca :) je pa res da sem maturo iz matematike naredila s 3, do 4 mi je zmanjkala 1 točka :) tako da se mi zdi, da je bla bl profesorca kriva kokr pa jz :) primer: na koncu leta nas je 12 pisalo test, da bi se ognli popravcu. pisal smo dve šolski uri (90min), blo je 12 nalog. v celoti si lahko rešu samo polovico nalog, če si hotu pol še za napake prevert. nardil nas je 5 pa še to je mogla najprej znižat kriterij nato pa še možno število točk drugače bi potalala 12 popravcev. se mi zdi da to dost pove kakšne teste smo mel :) men se je matematika zamerla na celi črti in k s tole statistiko opravm zdle v prvem letniku upam de je bo končno konc :) ampak verjamem, d ma usak en tak predmet k ga res ne prenaša tko k mam jz matematiko. aha pa da odgovorim tisti, k je napisala d ne ve a sm neumna al ne...če bi bla neumna....kako bi lahko imela zgodovino in geografijo vse 4 letnike brez učenja 4, slovenščino pa 2 leti 4 in dve leti 5? da o angleščini in nemščini ne govorim...sm mela z ekstremno malo truda bleščečo 5 vsa 4 leta (čeprav mi nemščina ni najbolj všeč), italijanščino sem pa imela v drugem letniku 4 in potem v tretjem 5 (smo jo mel samo dve leti). tko da se mi zdi tud škoda zapravlat moj družboslovni in jezikovni potencial na naravoslovnem faksu :)
*Lucy*
Sramežljivka
Sramežljivka

@ Evelyn... dejansko maš prav...češčina tud slučajno ni lahka. dans sm dala čez prvi izpit in ga morm it jutr zagovarjat ker je na meji med 5 in 6, da grem lahko potem še na ustni del izpita :) pa tud sociologija ni lih med lažjimi smermi na FF...kšna dela so izjemno težka za brat...recimo Adorno in Horcheimer (ta dva so clo vn iz izpita vrgl k še profesorca misl d sta pretežka) potem marx in engels, foucault, beck, bauman,.... jih je kr težko zastopit. tko da si nikakor nism lahkih smeri izbrala...morm kr pošteno delat...če ne druzga konstantno neke skripte brat..že 3 mesce nism brala nč druzga kokr skripte z obvezno in seminarsko literaturo. to kombinacijo sem pa uzela predvsem zarad tega, ker sm hotla it študirat češčino in sm mogla še neki zravn zbrat nism pa hotla še kšnga jezika ker bi blo to preveč in sm pol izbrala sociologijo, ker me je še od vsega najbolj zanimala :) (no tle je v igri bla še psihologija, sam to možnost sn si zapravla že s tem ker sn bla usa 4 leta dobra, pa maturo sm nardila s 4)
Zadnjič spremenil *Lucy*, dne 24. Jan. 2011 21:48, skupaj popravljeno 1 krat.
sirova štručka
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a sirova štručka »

...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 18:23, skupaj popravljeno 1 krat.
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Take komentarje o "neumnosti" itak lahko ignoriraš.
Lepo, da si si zastavla takšne cilje, sicer nekako dvomim v to, da so sociologi bolj dobrodošli od novinarjev pri tej smeri hmmm..ampak ok. Še vedno je čudna tvoja izbira češčine, če so ti vsi drugi jeziki šli tako dobro in bi ti pri delu novinarke prišli bolj prav. Tvoje sošolke se pa ne morjo "kr odločit" da bojo naredle samo eno smer.. Ker če študiraš dvopredmetno, moraš narest oboje v enem letu, drugače ne napreduješ, ne na eni smeri, ne na drugi.. :P Statistike se pa ne boj. ;)
Odgovori