Diploma izgubila na vrednosti, rednih služb ni

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

^^ Na tvojo srečo nimam želje po političnem udejstvovanju :D

Hotela sem samo povedat, da samo osveščanje o problemu nima ravno velikega učinka. Treba kaj bolj konkretnega ukrepat. In sama ne vem dobre rešitve- jo ti?
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Rollin #2
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Izola

Neprebrana objava Napisal/-a Rollin #2 »

*SunFlower* napisal/-a:Saj ti veš, da ljudje raje zaposlijo delavca z nižjo izobrazbo, ker jih stane manj denarja? :gruebel: Pa da ne obstajajo faksi za vse? Pa da ne naredijo vsi faksa, lahko bi pa naredili poklicno?

ja res zaposlijo raje delavca z njižjo izobrazbo ampak če vidijo da ima nekdo izobrazbo in ve nekaj delat ga tudi vzamejo. in tiste delavce brez izobrazbe se več ali manj uvaža. faksi za skoraj vse bi pa skoraj rekla da obstajajo. fdv naprimer ali pa kakšen neljubljanski faks. sej folk piše doktorske disertacije o bureku na nivoju malo boljšega srednješolca ali pa copy pastajo sojenje napsreja naprimer z neta. (ef) ne rečem zdaj da vsi fdv in podobno nič ne delajo ker jih poznam par ki razturajo tam in se ful trudijo. ampak za lih skozi it oz lih da narediš diplomo pa izgleda da je tam krasno stanje. tisti ki ne nardijo faksa so si več ali manj sami krivi, poklicno lahko pa še zmeraj naredijo. življenska doba se podaljšuje, zakaj se nebi podaljšalo obdobje izobraževanja? ideja o osveščanju mi je pa všeč.
Thanks to denial, I'm immortal!
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

..Evelyn.. napisal/-a:Sicer pa jz osebno mislm, da je res problem prevelikega vpisa premalo zahtevano število točk..

Število točk se itak določi naknadno in je dokaj brezpredmetno. Razpisano je X število mest, izmed prijavljenih jih je sprejetih X maturantov z najvišjim številom, zadnji sprejeti predstavlja omejitev.
Če bi zmanjšali število mest, bi bila omejitev posledično višja.
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a haley »

*SunFlower* napisal/-a: Pa še to: niti slučajno ne diplomira 1000 študentov na EF vsako leto. Malo si poglej statistiko. Je pa možno, da se jih toliko vpiše vsako leto, kar je tudi del problema.

Na tistem linku, ki ga je *mala* dala je vidt, da je jih je v letu 2009 diplomiralo 1242 (to je vse skupaj - uni in vsš, redni, izredni...).

Ampak tole je podatek samo za lj ekonomsko fakulteto. Ekonomijo pa lahko študiraš tudi na ekonomski fakulteti v Mb, na Visoki šoli za upravljanje in poslovanje v Nm, na Dobi, na Gea College... Tako, da v Sloveniji na leto dobimo veliko več kot pa samo 1000 vsš in uni diplomiranih ekonomistov.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

^^ Trot js, nisem raztegnila xsl datoteke, ker na hitro :D V glavnem, prav sem mela :P

+ 500 z MB ekonomsko-poslovne fak. (2008)
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a *SunFlower* »

Mea culpa, morala bi bolj natančno definirati, o čem govorim. Jaz sem razumela, da je govora o redni EF uni v Ljubljani.
Vem pa, da so številke ogromne - mislim, da je letno razpisanih čez 4000 prostih mest za študij ekonomije. (Prej sem jih omenjala samo 'več kot tisoč', ker se mi je 4000 zdelo preveč in se mi je zdelo, da se narobe spomnim. Zdaj vidim, da se očitno ne.)
Ampak to pomeni samo, da jih diplomira veliko preveč (za moje pojme), sicer pa ne vpliva prav preveč na to, kar sem napisala - še vedno teh delovnih mest ni treba ustvariti iz niča in še vedno se mi zdi, da bi bilo potrebno omejiti vpis.

Sicer pa po mojem osveščanje ima učinek, mogoče malo manjšega kot kaj drugega, ampak saj sem napisala tudi druge možnosti reševanja problema. Kot je že jullia_ rekla nekaj strani nazaj - nekateri ukrepi gredo z roko v roki. Osveščanje nikoli ne škodi, sploh glede na to, da ga zdaj ni prav preveč. :)

Rollin #2 napisal/-a:ampak če vidijo da ima nekdo izobrazbo in ve nekaj delat ga tudi vzamejo

Kje ti živiš :D Jaz bi tudi rada videla, da bi bilo vse tako lepo. Kaj pa misliš, da naredijo, če imajo delavca z nižjo izobrazbo in delavca z višjo izobrazbo, pa oba vesta nekaj delat?

Rollin #2 napisal/-a: ampak za lih skozi it oz lih da narediš diplomo pa izgleda da je tam krasno stanje.

Pa tebi se zdi, da si taki ljudje, ki bi radi naredili diplomo na 'nivoju malo boljšega srednješolca' diplomo tudi zaslužijo? Jaz mislim, da delajo sramoto vsem diplomirancem iste smeri, ki se za svojo diplomsko dejansko potrudijo. Pa imajo na koncu oboji enako izobrazbo.
Every rose has its thorn
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

..Evelyn.. napisal/-a:. In če hoče nadaljevat s študijem kasneje mu tud ne moreš vbit v glavo "ej službe ne boš meu", če se mu študij res ne zdi pretezek..
Fixed. To je resnicno odlocanje. Nekaj kar ni pretezko in kar ti ne gre prevec na k***c. Imamo teme tu na forumu o faksih. Kar je glavno vprasanje potencialnih kandidatov? Kok je tezko...
Spomnim se ene na tem forumu, ki je oklevala z vpisom na nek faks (uprava ali nekaj takega), ker je predmetnik vseboval en (!) matematicni predmet. "studij me res zanima" my ass.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
*Lucy*
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a *Lucy* »

moja pot izobrazbe: iz osnovne šole sem šla na gimnazijo, ker nisem vedela kaj naj sama s sabo, kaj me zanima in z gimnazije sem šla filofaks ker sem tekom gimnazije dojela da mi naravoslovni predmeti ne ležijo in da matematike tud slučajno nočm nikol več videt ker se mi je zagabila do konca življenja...predvsem zarad profesorce v gimnaziji. sem pa ugotovila, da mi ležijo družboslovni predmeti in jeziki, zato sem vpisala sociologijo in češčino...pa čeprav mogoče ne bom dobila službe....rajš študiram neki, kar me veseli, kokr pa da se matram na enmu faksu k ma zaposlitveno perspektivo za tisto bogo 6...tko da tud razumem uno k je napisala d jo študij na upravni zanima, ampak jo moti matematični predmet. in tud razumem use tiste k grejo iz osnovne na gimnazijo namest na srednjo poklicno...zakaj bi se matru na eni srednji, k še ne veš kai ti gre, kai ti leži še manj pa veš kaj bi sam s sabo...in na koncu k ugotoviš, čeprow greš peti predmet delat, se na določene fakultete ne moreš vpisat...je za take useen boljš d grejo na gimnazijo pa tam ugotovijo kaj jim leži...še zmeri se lahko potem na kakšen poklicni tečaj vpišejo ali se pa prepišejo na kakšno poklicno šolo...in če pač ugotovijo da jih zanima filozofija se bodo pač vpisali na filozofijo...ali ekonomijo...oz karkoli jih pač zanima. glede šolnin pa..izobrazba je naša pravica, ne vem zakaj bi si jo morali kupovati. kajti študij bi z uvedbo šolnin dejansko postal dostopen samo bogatim...in nikakor se mi ne zdi fer, da bi omejil študij tko, da bi lahko študiral samo bogati, glede na to, da imamo pravico do izobrazbe vsi.
Uporabniški avatar
Led Zeppelin
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Led Zeppelin »

Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.
Savannah
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Savannah »

Mahagonij napisal/-a:Spomnim se ene na tem forumu, ki je oklevala z vpisom na nek faks (uprava ali nekaj takega), ker je predmetnik vseboval en (!) matematicni predmet. "studij me res zanima" my ass.

?
Meni se zdi prej bolje, da se nekdo pozanima o potencialnem faksu, ki ga bo študiral kot pa da se zaveda, da je tam en kup (lahko samo en, pa je ta zanj zajeban v nulo) predmetov, ki mu ne ležijo, pa gre vseeno "probat". In tisti en predmet res ni merilo glede tega, ali bo njej šlo na dotičnem faksu ali ne, prav tako kot tudi ne bo ta predmet del njenega vsakdana v službi. In kaj točno je narobe pri tem, če nekdo vpraša za težavnost faksa ali določenega predmeta? Roko na srce, to nas je VSE zanimalo, ko smo se vpisovali na faks, razen če ste nekateri že vnaprej vedeli, kaj vas čaka na izpitu iz mikroekonomije (for example). :wink:
Kar se tiče ekonomije, ker je ravno (kot velikokrat) govora o tej stroki... Ja, ekonomistov JE preveč, kakor tudi pravnikov. Zanimivo, da fakultete kot so EF v Lj, ki mislim da na leto razpiše 1000 rednih mest, EPF v Mb 700 (potem je še tukaj Gea College, fakulteta za organizacijske vede, Doba) še naprej razpisujejo toliko prostih mest. Čeprav nek ekonomist, ki ni faksa komajda naredil in je dejansko nekaj odnesel od tam in samoizobraževanja doma, se bo še vedno lahko zaposlil na kakšnem drugem področju. Poznam kar nekaj takih diplomantov ekonomije.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho

*Lucy* napisal/-a:moja pot izobrazbe: iz osnovne šole sem šla na gimnazijo, ker nisem vedela kaj naj sama s sabo, kaj me zanima in z gimnazije sem šla filofaks ker sem tekom gimnazije dojela da mi naravoslovni predmeti ne ležijo in da matematike tud slučajno nočm nikol več videt ker se mi je zagabila do konca življenja...predvsem zarad profesorce v gimnaziji. sem pa ugotovila, da mi ležijo družboslovni predmeti in jeziki, zato sem vpisala sociologijo in češčino...pa čeprav mogoče ne bom dobila službe....rajš študiram neki, kar me veseli, kokr pa da se matram na enmu faksu k ma zaposlitveno perspektivo za tisto bogo 6...tko da tud razumem uno k je napisala d jo študij na upravni zanima, ampak jo moti matematični predmet. in tud razumem use tiste k grejo iz osnovne na gimnazijo namest na srednjo poklicno...zakaj bi se matru na eni srednji, k še ne veš kai ti gre, kai ti leži še manj pa veš kaj bi sam s sabo...in na koncu k ugotoviš, čeprow greš peti predmet delat, se na določene fakultete ne moreš vpisat...je za take useen boljš d grejo na gimnazijo pa tam ugotovijo kaj jim leži...še zmeri se lahko potem na kakšen poklicni tečaj vpišejo ali se pa prepišejo na kakšno poklicno šolo...in če pač ugotovijo da jih zanima filozofija se bodo pač vpisali na filozofijo...ali ekonomijo...oz karkoli jih pač zanima. glede šolnin pa..izobrazba je naša pravica, ne vem zakaj bi si jo morali kupovati. kajti študij bi z uvedbo šolnin dejansko postal dostopen samo bogatim...in nikakor se mi ne zdi fer, da bi omejil študij tko, da bi lahko študiral samo bogati, glede na to, da imamo pravico do izobrazbe vsi.

Lepo si demonstrirala napacne mentalitete in klasicne racionalizacije.
Uporabniški avatar
Dorotheia
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Na poti k sanjam...

Neprebrana objava Napisal/-a Dorotheia »

Samo eno vprašanje - v zakonu o malem delu naj ne bi bilo omejeno od katerega leta starosti do katerega naj bi veljalo? Ubistvu naj to ne bi bilo nujno samo za študente in upokojence ali pač? Je kje točno definirano to?
...vedno si prvi prinesel mi sonce in jutro z okusom poljuba...
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Savannah napisal/-a:
Mahagonij napisal/-a:Spomnim se ene na tem forumu, ki je oklevala z vpisom na nek faks (uprava ali nekaj takega), ker je predmetnik vseboval en (!) matematicni predmet. "studij me res zanima" my ass.

?
Meni se zdi prej bolje, da se nekdo pozanima o potencialnem faksu, ki ga bo študiral kot pa da se zaveda, da je tam en kup (lahko samo en, pa je ta zanj zajeban v nulo) predmetov, ki mu ne ležijo, pa gre vseeno "probat".

A ves kaj, ce te pa en predmet na predmetniku odvrne od "stvari, ki te zanima", potem si pa en navaden faking pussy. Zato sem rekel "zanima my ass". Vse govorijo kako so izbrale faks, ki jih zanima. To je bullshit. Ce te nekaj zares zanima te take stvari ne ustavijo, sploh niso faktor, ne oklevas. 80% zensk studira kar nekaj, ker nekaj moras in kot sem ze povedal, izberejo nekaj kar se vsaj slisi zanimivo in kar ni prevec tezko.

Savannah napisal/-a: Roko na srce, to nas je VSE zanimalo, ko smo se vpisovali na faks

Mene ni zanimalo. Ne tezavnost ne predmetnik. Ker sem vedel kaj hocem in kaj me zanima. Glej zgoraj.

In ta izraz, da ti "stvari ne lezijo" je v vecini primerov samo evfemizem za neumnost osebka.
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a ..Evelyn.. »

No no, pomisli na vse stvari v katerih ti nisi "genij" in potem seštej vso svojo neumnost. Je bo kr precej, razen če imaš možganski polovici nadnaravno razviti in ju celostno uporabljaš na vseh področjih znanosti, naravoslovja, družboslovja ipd. V nečem si zagotovo slabši, kot drugje. Morda tudi preceeeej slabši.
Je pa dejstvo da se da vsako stvar naučit (z izjemo disciplin, kjer je potreben talent oziroma dar pa konec koncev tudi človečnosti in etike), tudi matematiko, fiziko in kemijo, ki povzročajo največ težav, samo tisti, katerim te predmeti pač "ne ležijo" (nekaterim je lažje, nekaterim je težje, to je cela definicija tega, da ti nekaj leži ali ne) ne vlagajo dovolj truda (ki ga je pač včasih pri nekaterih potrebno ogromno) da bi dosegli nek pošten nivo obvladanja predmeta. Nikakor pa to ne more bit definicija neumnosti osebka.
It was forever..but it didnt last long..
Savannah
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Savannah »

Da je fraza "meni pa fizika ne leži" (recimo) samo evfemizem za lastno neumnost... Ne bi rekla. Gre za to, da če ti nekaj kljub ogromno vloženemu trudu dela preglavice, to pač ni nekaj, kar boš študiral, ali pač? In v vsem kar nas veseli, se najde nekaj, kar nas ne tako, pa vzamemo tisto v zakup. Saj nisem napisala, da te tisti en predmet odvrne od faksa, a je dobro gledati tudi na težavnost oz. presoditi izbiro faksa glede na lastne zmožnosti. Zakaj bi izbral težji faks, ki ga boš (če sploh) dokončal v 5 letih in imel (po vsej verjetnosti kar starši) ogromno stroške, če lahko izbereš takega, ki te prav tako veseli, a je bolj primeren glede na to, koliko si sposoben? Ne mi s takimi no... Naj kdo reče, da ga še tako veseli nekaj (in mu dejansko lahko verjamem), pa ga bo en samcat izpit lahko jebal par let in faksa ne bo mogel dokončat. Če bi bilo vse tako na izi, bi šli vsi na medicino ipd.
Odgovori