Vsak tetovator ima drugačne nasvete, kar se tiče celjenja. Običajno vsak uporablja to, kar se njemu zdi, da najbolj deluje.
Problem pri naših tetovatorjih je to, da so tako lokalni, da jim sama ne zaupam preveč, kar se teh nasvetov tiče ... Po svetu so nasveti za 'aftercare' običajno taki:
-folija za prve 2-3 ure in nasploh taka navodila, kot so v tem prvem navodilu, ki si ga dala. Ta način je najbolj razširjen, najbolj splošno priznan in tudi jaz sem za svoj tattoo skrbela na tak način.
-tattoo na debelo namazat z vazelinom in obvit s folijo, ki se menja enkrat na dan. To je bolj 'old school' način, ki se zdaj načeloma ne priporoča več oz. je tretiran kot zastarel.
-določeni tetoverji imajo čisto svoje fore, kar se tega tiče. Zdaj nekateri jih upoštevajo, nekateri jih ne; to je dostikrat odvisno od tega, kdo je tetover (če je že par desetletij v poslu in je znan kot zelo dober, ljudje običajno njegove nasvete kar spoštujejo).
Meni osebno kmečka logika govori, da se bo rana na zraku lepše celila kot pa če ne more dihati. Hkrati sem se tudi ogromno pozanimala, preden sem si dala delati tattoo, in tako nekako 90% svetovnih studiev priporoča prvi način celjenja. Sama bi bila tako zelo skeptična, da mi tetover reče, da moram imeti folijo na sebi več kot prvih nekaj ur (oz. do zjutraj, če se tetoviranje konča ravno pred spanjem). Nekateri verjamejo, da tetover vedno ve, kaj je najbolje zate, jaz pa ne (več), glede na to, kaj vse sem videla pri nas.
Sem pa tudi skoraj prepričana, da vem, kdo je avtor teh drugih navodil (ker sem šla k njemu pogledat studio, ko sem se odločala, kje si bom dala tattoo, in sem sklenila, da se tja nikoli ne grem tetovirat). Jaz mu ne bi zaupala.