Sramežljivost

Pomoč iz čustvenih stisk.
Dulcy3
Sramežljivka
Sramežljivka

Sramežljivost

Neprebrana objava Napisal/-a Dulcy3 »

Kako naj premagam sramežljivost?
Zadnjič spremenil Dulcy3, dne 08. Dec. 2010 18:59, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Dioniz
Cosmo moderator
Cosmo moderator
Kraj: Maribor

Neprebrana objava Napisal/-a Dioniz »

Odpreš temo prijateljstvo, v prvem postu pa vprašaš kako premagaš sramežljivost? Se ti ne zdi nekaj ful narobe tu?
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
Uporabniški avatar
janeva
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a janeva »

Dioniz :roll: kaj sploh nekateri (ne leti sam na tebe) komentirate, če prav veste, da s svojim postom nobenmu ne pomagate? Tipično slovensko nerganje, obsojanje je vsak drugi post tuki...

Sramežljivost...tud js sem mela včasih probleme s tem. Ampak rešitev se skriva v samo eni stvari: samozavest! Začni z malimi koraki, lepo počasi, postopno. Začni se samospoštovati.
Svetujem ti, da si prebereš kakšno knjigo in potem res delaš na tem. Pojdi v družbo, čim več se pogovajaj z ljudmi. Povsod kamorkoli greš poskušaj biti čim bolj odprta. Tudi npr. v trgovini, vprašaj trgovko če te kaj zanima, šoferja na busu, profesorja v šoli in tako naprej ;)
In ves čas imej v glavi, da si samozavestna, odprta oseba. Problem bo izginil še preden se boš zavedla :)

Naj te ne skrbi kaj si bodo drugi mislili o tebi. In pred pogovorom z določenimi ljudmi lahko prej razmisliš o čem bi se lahko pogovarjala in pogovor bo potem lažje stekel. In če si kdaj v dilemi ali pristopiti k osebi ali ne, ne razmišljaj več, ampak kar pristopi! Bolj ko razmišljaš o vsem, slabše je :D
In še majhen nasvet: vedno ohrani nasmeh na obrazu :)
Uporabniški avatar
kikyca
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a kikyca »

^^Se podpišem... janeva ti je bolj ali manj vse napisala.

Sicer pa imam tudi sama ta problem in vem da ni lahko kar naenkrat bit samozavesten in odpravit sramežljivost. Pomembno je, da delaš na sebi in se imaš rada taka kot si, zapomni si lepe besede in pohvale ki ti jih domači ali pa prijatelji povejo, ker ti to tud pripomore da si bolj samozavestna. Na druge ljudi se pa ne oziraj ker ni pomembno kaj si kdo misli o tebi, še sploh pa če te ne poznajo. In res, kot je janeva rekla ne razmišljaj preveč ker bo samo slabše, ampak samo naredi! :D
Yada, yada, yada...
Uporabniški avatar
donna.
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a donna. »

s sramežljivostjo mam tudi js probleme. Samo da jo jaz izražam v drugi obliki. Npr. ko me kakšen fant peca in se hecamo, zdi se mi, da ne odreagiram prav in postanem nekako nesramna in nedostopna... nevem, to naredim kar automatično. S tem skrijem, da mi je nerodno in da mi je fant dejansko ušeč. Res.. včasih se obnašam kot otročja petnajstletnica :?
Uporabniški avatar
Eući*
Debatorica
Debatorica
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Eući* »

js mislim d nas je kr dost takih, ki mamo malce problemov s sramežljivostjo, pomankanjem samozavesti ipd. :oops: ...
Optimist: Person who travels on nothing from nowhere to happiness. :)
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Sarissima »

Vse je v glavi, v miselnem prestopu. Kakor ti dojemaš sebe, tako te bodo na žalost ali srečo dojemali drugi.
Pomaga če zamenjaš krog ljudi - jaz sem naredila tak prestop med OŠ in SŠ - v OŠ sem bila tiha, praktično nihče se ni ubadal z mano če ni kaj rabil :roll:
Potem pa SŠ in popolnoma nov krog ljudi - to ti da priložnost da skoraj v celoti preoblikuješ svojo osebnost.
Uporabniški avatar
donna.
Kofetarica
Kofetarica

^^ to je popolnoma res, da je odvisno od kroga ljudi. Jaz sem na veliko žalost obkrožena s takimi ljudmi, ki se ne počutim niti malo dobro ko so zraven ali kje v bližini, kaj šele, da bi bila extra samozavestna. Poznate tisti občutek ko ste zraven ljudi, ki se zraven njih počutiš kot en drek, saj so oni oh in sploh? No...približno 50% je takih v tem okolju kjer se nahajam. in ti, so posledica moje nesamozavesti, ki dejansko tako nezavestno vplivajo name,da tudi ko njih ni v bližini sem sramežjiva, tiha in zaprta. In prav ne morem vrjeti koliko sem se spremenila. Včasih nisem bila taka, npr. včasih v šoli sem se tudi jaz dosti krat hecala, prevzela pobudo in bila sproščena, sem se postavila zase itd... Ampak sedaj, sem popolnoma nasprotno. Malo je pripomoglo k temu tudi to, da sem se skregala s prijateljicami in oddalila z najboljšo prijateljico, tako da lahko rečem da nimam neke stalne družbe. Imam pa ogroooomno znancev in kolegov, ki si nismo sploh blizu in na cesti če se vidimo se pozdravimo rečemo kakšno kako gre življenje in to je to. Komaj čakam novo leto (ne silvestrovega ampak 1.1.1011) da bom začela na novo use skupaj. Upam usaj...
Uporabniški avatar
Kleio
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Kleio »

Ne potrebuješ novega leta da začneš na novo. Ta miselni prestop lahko opraviš kadarkoli- tako kot so drugi napisali: vse je v glavi. Ljudi, ki slabo vplivajo nate je potrebno odstraniti iz lastne bližine ali pa sam priti do te točke, ko te ne bodo več obremenjevali s svojo pojavo in s svojimi dejanji. Mogoče pomaga, če začneš brati kakšne knjige v tej smeri( mislim, da je na tem forumu tudi neka tema, ki priporoča določene knjige, ki pomagajo)...
Poskusi menjati družbo, če pa ne gre pa poskušaj biti pač zadovoljna sama s seboj. Potrebno je graditi iz sebe, kakorkoli cheesy se bo to zdaj slišalo :D
včasih se v življenju "kar tako" zgodi, da te vrže iz svoje lupine in naenkrat več ne vidiš problema tam kjer se ti je prej pojavljal. Do osebe, ki ti je zanimiva pristopiš, ker jo dojemaš kot sebi enako, ne kot superiorno- poskusiš razviti nek odnos z njo, pa najsi bo to prijateljski ali ljubezenski. Če spodletiš se mogoče kdaj malce zasekiraš( niti ni nujno), skomigneš in gre najprej. Sicer je sramežljivost na nek način simpatična, vendar po drugi strani omejuje človeka. Ne pusti mu, da bi naredil to kar bi mogoče v tistem trenutku želel.
Uporabniški avatar
jozica1
Debatorica
Debatorica
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a jozica1 »

donna. napisal/-a:^^ to je popolnoma res, da je odvisno od kroga ljudi. Jaz sem na veliko žalost obkrožena s takimi ljudmi, ki se ne počutim niti malo dobro ko so zraven ali kje v bližini, kaj šele, da bi bila extra samozavestna. Poznate tisti občutek ko ste zraven ljudi, ki se zraven njih počutiš kot en drek, saj so oni oh in sploh? No...približno 50% je takih v tem okolju kjer se nahajam. in ti, so posledica moje nesamozavesti, ki dejansko tako nezavestno vplivajo name,da tudi ko njih ni v bližini sem sramežjiva, tiha in zaprta. In prav ne morem vrjeti koliko sem se spremenila. Včasih nisem bila taka, npr. včasih v šoli sem se tudi jaz dosti krat hecala, prevzela pobudo in bila sproščena, sem se postavila zase itd... Ampak sedaj, sem popolnoma nasprotno. Malo je pripomoglo k temu tudi to, da sem se skregala s prijateljicami in oddalila z najboljšo prijateljico, tako da lahko rečem da nimam neke stalne družbe. Imam pa ogroooomno znancev in kolegov, ki si nismo sploh blizu in na cesti če se vidimo se pozdravimo rečemo kakšno kako gre življenje in to je to. Komaj čakam novo leto (ne silvestrovega ampak 1.1.1011) da bom začela na novo use skupaj. Upam usaj...

S tem ko boš spremenila sebe, se bodo spremenili tudi ljudje okrog tebe, oz. bodo prišli novi. Prej ne, ker boš avtomatsko privlačila take kot si jih do sedaj.

Kar se tiče sramežljivosti.. Izvira iz tebe, zato se moraš soočiti z njo. Zakaj te je sram? Česa, kaj misliš da bi z nekim dejanjem izzvala, da bi te potem moralo biti sram?
Velika ljubezen in velik uspeh sta povezana z velikimi tveganji!
Uporabniški avatar
donna.
Kofetarica
Kofetarica

Ma ne..bolj je to, da se non stop sekiram kaj si drugi mislijo o meni, to je mislim da glavni razlog :? Ker to potem dejansko vpliva na to, da se nekako neupam preveč izpostavit.
Uporabniški avatar
Kleio
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Kleio »

Torej imamo odgovor: Moraš se nehati sekirati kaj drugi mislijo. Bolj preprosto ne gre povedat. :)
Uporabniški avatar
she-devil
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a she-devil »

donna. napisal/-a:Ma ne..bolj je to, da se non stop sekiram kaj si drugi mislijo o meni, to je mislim da glavni razlog :? Ker to potem dejansko vpliva na to, da se nekako neupam preveč izpostavit.

Ta problem pa mi je kar precej znan. Ne samo, da sem se sekirala, kaj si drugi mislijo o meni ampak tudi to, da sem celi čas čutila neko potrebo po tem, da MORAJO znanci imet dobro mnenje o meni.
Pristala sem na trdnih tleh, ko sem se začela družit s takšnimi ljudmi, ki jim je bilo glavno opravilo opravljanje. Tudi mene so in si povrh vsega še zmislili en kup stvari kakšna sem, ker sem baje na prvi mah tako delovala. Takrat šele vidiš, da ni važno kaj si drugi mislijo (kaj pa sploh oni vedo), važno je da maš ti neko predstavo o tem kakšen si in da je to najbolj pomembno..
Težko je kar nehat se sekirat ampak je še to najboljši nasvet, ki se na koncu izplača, ker si manj obremenjen in posledično bolj samozavesten.
Breakfast is my religion! (The Mask)
peppermint
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a peppermint »

donna. napisal/-a: Komaj čakam novo leto (ne silvestrovega ampak 1.1.1011) da bom začela na novo use skupaj. Upam usaj...

mislim, da lahko do sprememb pride tudi vsaki katerikoli drugi dan, ne le takrat, ko je novo leto...
Uporabniški avatar
Led Zeppelin
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Led Zeppelin »

Sramežljivost se premaga le z eno spremembo:

treba se je znebit predsodkov

Predsodki,da ti ljudje lažejo,da te bodo prizadeli,da te bodo prevarali,da te hočejo le za seks,ti hočejo le slabo,te ne bodo sprejeli.

Sramežljivost je le obramba,pred tem da se bojiš biti prizadet
Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.
Odgovori