Kontaktne leče
*Gaja* tekočin za mehke leče je kar nekaj, pojdi v lekarno ali optiko in malo povprašaj. Mogoče boš mogla tudi zamenjat kakšno, ker lahko ob uporabi ugotoviš, da ti ne paše. mene npr. pri eni full pečejo oči, tko da boš pol sproti ugotovila katera ti najbolj sede. Glede čiščenja so pa različna navodila, če so lečke full mehke (material) priporočajo, da jih nič ne drgneš, samo mal spereš in daš v tekočino, drugi pa svetujejo, da jih z blazinico na hitro mal podrgneš, en poteg, spereš in daš v tekočino.
I fear to keep an open mind, for there are those who would use it as a door to my soul.
*Gaja* napisal/-a:Hvala punce!Čeprav vas ene par prakticira isto kot jaz, torej uporabljate samo fiziološko raztopino, me je strah, da bi šlo kaj narobe, ker mi za oči pa res ni vseeno. Ampak tukaj piše (tako so mi tudi pred leti, ko sem začela uporabljat leče rekli v optiki), da je ta raztopina tako za čiščenje kot shranjevanje leč.
Jaz sem zdaj dobila druge leče, ker je treba na J&J po novem dlje časa čakat (3 tedne
) in mam zdaj Zeissove mehke leče, tekočino pa točno to kot na linku: Solo care aqua. Katero tekočino za čiščenje pa naj potem kupim, da je primerna za mehke kontaktne leče in kako se jih čisti? Daš lečo na dlan in nežno drgneš?
Solo care aqua ni fiziološka raztopina ampak je normalna tekočina za čiščenje in shranjevanje mehkih leč. Glede na to, da jo uporabljaš si verjetno že prebrala vse kar piše na embalaži (ali pa tudi ne glede na to kar sprašuješ). Enako tekočino uporabljam tudi sama in mi je med vsemi najboljša saj lepo navlaži leče in jih lahko imam zato tudi dlje časa v očeh (čez dan). Fiziološka raztopina vsebuje vodo in natrijev klorid in je torej zgolj razstopina soli. Solo care aqua pa vsebuje "polyhexanide, hydroblock, sodium phosphate, tromethamine, poloxamer in disodium edetate" (direktno prepisano). In seveda je tekočini priloženo obširno navodilo tudi za 5-minutno čiščenje, kadar se ti mudi, sicer se pa leča čez noč v tekočini dovolj očisti.
Pred kratkim sem tudi jaz dobila leče (mehke, J&J) in se še malo privajam nanje. Imam pa vprašanje glede shranjevanja leč. Vem, da je vsakič potrebno tekočino zamenjat, itd., zanima pa me, kako pogosto je treba tekočino zamenjat, če jih recimo nekaj dni ne nosim, npr. če zbolim? So leče lahko nekaj dni v isti tekočini ali jo je treba vmes zamenjat?
Se je že keri zgodilo, da bi z lečami enake dioptrije vendar različnih znamk oz iste znamke a različnega tipa/modela, videla drugače? Jst mam namreč Zeissove lečke in mi je dala zanč za testirat neke nove, tudi njihove, ki so praktično enake, le malo izboljšan model, pa vidim z njimi slabše, ziher za najmanj 0,5 dioptrije? Sicer mi je v optiki rekla, da se to lahko zgodi pri različnih znamkah, ampak isti proizvajalec in tako majhna razlika v modelu, pa tako velika v vidu 

I fear to keep an open mind, for there are those who would use it as a door to my soul.
Pa so imele enako bazno krivino in premer kot prejšnje oz. takšno ki tebi ustreza? Pri teh stvareh so sicer dovoljena manjša odstopanja, vendar pa lahko drugačne mere vplivajo na položaj leče na očesu in morda posledično tudi na sam vid. Ampak nisem strokovnjakinja, zato samo ugibam kaj bi lahko bilo. Sama sem namreč do sedaj zamenjala že tri proizvajalce in nisem imela težav.
No za vse, ki se jim je isto zgodilo kot meni naj vas pomirim, danes sem bla pri okulistki in je rekla, da je to čist normalno. Leča je tolk bolj propustna za kisik in zato tanjša, kar pa spet vpliva na vid, tako da je potem pri nekomu lahko dioptrija malce večja.
-
- Kofetarica
- Kraj: Ljubljana
Js jih uporabljam odkar so na tržišču. So pa 14-dnevne. Meni so fajn, najboljše od J&J, pa sem že vse dala čez
Nisem pa nikol probala Zeiss, da bi primerjala (čeprov me mika enkrat druge probat, samo bi probala najprej testne dobit, če so mi kul).

But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Ja, vem da so 14 dnevne, zato me tud mal matra cena, ker so enkrat dražje od Zeissovih, ki sem jih mela do zdej. Ma pa tud Zeiss zdej ene nove, velik bolj zračne, če bi jih rada probala, ker si navajena na te, k so dost zračne. Pomojm ne bi smel bit problem dobit testne pri optiku. Je pa tko s temi novimi od Zeissa, da velik ljudi z njimi vid mal slabše (tud jst) in rabiš mal večjo dioptrijo zanje, sicer so ble pa men full udobne za nosit. *mala* kero tekočino pa ti uporabljaš?