Ločen moški in življenje v troje

Pomoč iz čustvenih stisk.
Odgovori
Uporabniški avatar
serena86
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a serena86 »

jullia_ napisal/-a:Moj odgovor je bil splošna replika na vaše trditve, da naj se mala sama odloči, kje bo živela. Sori, ne gre to tako. Starši so tisti, ki sprejmejo končno odločitev, ne pa 13-letni otrok.

moj odgovor pa je bila splošna replika na tvojo trditev, da njena odločitev skoraj niti ne šteje, saj je mala še ubogi otročiček, ki se nikakor ni sposoben odločati in njeno mnenje nima nobenega pomena. ma dej no! saj nima 5 let! ko pa bo šla v srednjo šolo, bo imela že 14 let, več kot dovolj, da se lahko sama odloči, kje živeti. ali ti misliš, da dijakom, ki živijo v dijaških domovih, starši to določijo, kje bodo živeli in katero šolo bodo obiskovali? pomoje je pri tem bistvena njihova želja, ob upoštevanju še drugih dejavnikov, seveda. ja, starši sprejmejo končno odločitev, kje bo ona živela, ne morejo pa ji vsiljevati svoje volje proti njeni volji. saj ni ona nek predmet, ki ga lahko po mili volji premikajo, kamor njim bolj paše!¨in glede na to, da ima že 13 let, lahko ima tudi besedo pri tem, pri katerem staršu bo živela. saj se ne gre za to, ali se seliti v ameriko k tujcem ali ostati doma, ampak ali bo živela pri očetu ali pri mami, ki pa sta samo 30 km daleč eden od drugega. :roll:
kaj ti če bi bila stara 13 let in bi se šlo za to, pri katerem staršu boš živela v prihodnje, bi brezbrižno rekla: ja, ok, kar odločite se vi sami, kaj je boljše zame, itak jaz sem še majhna in neumna in nesposobna se odločati? pomoje bi imela kakšno mnenje, kje hočeš živeti, in bi tudi rada, da to mnenje tudi vsaj do določene mere upoštevajo.

in ne, če bi oče imel zanjo samo kavč, dvomim, da bi hotel, da se preseli k njemu.
Če človek nima cilja, mu je vsaka pot prava.
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Jochie »

serena, tako simple pa spet ni...če bi bilo tako simple, bi se jaz kar k berlusconiju preselil...poln je gnarja pa še orgije na veliko prireja... :D

13-letni otrok ima sicer vso pravico izraziti željo, ampak tu se konča...odločajo tisti, ki financirajo...žal ali pa na srečo je tako! :wink:
Uporabniški avatar
serena86
Komunikatorka
Komunikatorka

Jochie napisal/-a:serena, tako simple pa spet ni...če bi bilo tako simple, bi se jaz kar k berlusconiju preselil...poln je gnarja pa še orgije na veliko prireja... :D

13-letni otrok ima sicer vso pravico izraziti željo, ampak tu se konča...odločajo tisti, ki financirajo...žal ali pa na srečo je tako! :wink:

he he :D pa saj ni govora o tem, da bi šla nekam xy (npr. k berlusconiju). je govora o tem, pri katerem STARŠU bo živela. tako da ne, da lahko gre kamorkoli. :wink:

se strinjam, da imata tu starša končno besedo. saj sem tako tudi rekla. ampak rekla sem tudi, da ima tudi ona besedo pri tem, ne le onadva. kako lahko onadva popolnoma odločata o tem, kje bo živela, če pa nima več 5, ampak 13 let? financira pa njen foter, ki pa jo hoče pri sebi. :wink: ampak kaj pa, če ona noče k njemu? a misliš, da je prav, da živi tam, samo zato, ker je atiju zdaj žal, ker do sedaj ni skrbel zanjo, kot bi moral, mama pa se je je morda tudi naveličala? a ona pa bi raje bila pri mami?
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

serena86 napisal/-a:kako lahko onadva popolnoma odločata o tem, kje bo živela, če pa nima več 5, ampak 13 let? financira pa njen foter, ki pa jo hoče pri sebi. :wink: ampak kaj pa, če ona noče k njemu? a misliš, da je prav, da živi tam, samo zato, ker je atiju zdaj žal, ker do sedaj ni skrbel zanjo, kot bi moral, mama pa se je je morda tudi naveličala? a ona pa bi raje bila pri mami?

daj beri kakšne neumnosti pišeš... :D

tebe se mama tudi naveličala?:D:D:D:D:
Uporabniški avatar
serena86
Komunikatorka
Komunikatorka

Jochie napisal/-a:
serena86 napisal/-a:kako lahko onadva popolnoma odločata o tem, kje bo živela, če pa nima več 5, ampak 13 let? financira pa njen foter, ki pa jo hoče pri sebi. :wink: ampak kaj pa, če ona noče k njemu? a misliš, da je prav, da živi tam, samo zato, ker je atiju zdaj žal, ker do sedaj ni skrbel zanjo, kot bi moral, mama pa se je je morda tudi naveličala? a ona pa bi raje bila pri mami?

daj beri kakšne neumnosti pišeš... :D

tebe se mama tudi naveličala?:D:D:D:D:

nikakor niso neumnosti. zakaj bi bile? malo sem karikirala, da bi bilo bolj jasno, kaj hočem reči. :wink:

ne, mene se ni nihče v real lifu še naveličal, ne samo moja mama. :P
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

kuk so srečni... :D
Uporabniški avatar
serena86
Komunikatorka
Komunikatorka

niti mislit si ne moreš :D
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

serena86 napisal/-a:
jullia_ napisal/-a:Moj odgovor je bil splošna replika na vaše trditve, da naj se mala sama odloči, kje bo živela. Sori, ne gre to tako. Starši so tisti, ki sprejmejo končno odločitev, ne pa 13-letni otrok.

moj odgovor pa je bila splošna replika na tvojo trditev, da njena odločitev skoraj niti ne šteje, saj je mala še ubogi otročiček, ki se nikakor ni sposoben odločati in njeno mnenje nima nobenega pomena.

Ok, ko se boš naučila brat in mi nehala podtikat trditve, se pa lahko naprej pogovarjava.
Uporabniški avatar
serena86
Komunikatorka
Komunikatorka

jullia_ napisal/-a:
serena86 napisal/-a:

moj odgovor pa je bila splošna replika na tvojo trditev, da njena odločitev skoraj niti ne šteje, saj je mala še ubogi otročiček, ki se nikakor ni sposoben odločati in njeno mnenje nima nobenega pomena.

Ok, ko se boš naučila brat in mi nehala podtikat trditve, se pa lahko naprej pogovarjava.

ni bilo dobesedno tako napisano, je imelo pa zelo podoben smisel (to sem hotela reči, ne pa, da si dobesedno tako rekla). s tem pa se ne strinjam, ker če imata starša zadnjo besedo, pomeni, da ji lahko vsilita odločitev, da bo morala biti pri fotru, čeprav proti njeni volji. a lahko res?? pomoje ne. pri svojih 13 letih pa lahko ja ima tudi sama malo besede pri tem.

brat sem se neučila že zdavnaj, hvala. :wink:
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

Ja, lahko je tudi proti njeni volji. Kot lahko tudi proti svoji volji ostane pri mami, če starša presodita, da je tako bolje.
Vprašanje selitve proti njeni volji je mogoče malo bolj brutalno kot vprašanje ne-selitve proti njeni volji, ampak v končni fazi so pa vedno starši tisti, ki sprejmejo dokočno odločitev o bivališču otroka.

Tudi dijaški dom je podoben primer. 14-letni otrok se pač ne more sam odločit in odselit. V primeru, da s starši res ne pridejo skupaj, vmes poseže Center za socialno delo (torej spet neka odrasla oseba).
Ali pa recimo primer selitve celotne družine. A je otrok tam tisti, ki sprejme odločitev? Ne. Nadvse fino je, če se njegovo mnenje upošteva. Upam, da v večini primerov se. Ampak ne moreš pa zanikat dejstva, da so starši tisti, ki v končni fazi odločijo in preselijo, otroke pa vzamejo s seboj.

Seveda se mnenje otroka upošteva. Tudi v samem ločitvenem postopku, kjer se odloča o vzgoji in varstvu otrok, se otroke vpraša za mnenje, če so ga le sposobni izrazit (z dojenčkom se pač ne da pogovarjat). Ni pa otrok tisti, ki se odloči.
Uporabniški avatar
serena86
Komunikatorka
Komunikatorka

no, tako je že boljše. :) če si prav prebrala, nisem nikoli rekla, da otrok sprejme odločitev, ampak da je njegova volja gotovo zelo pomembna, če ne celo bistvena, ker se gre samo zanj (oz. zanjo). vsaj tako jst gledam na take stvari, še posebej, ko so otroci že večji (in 13 let ni ravno majhen otrok). npr. pri izbiri šole mu starši svoje volje ne morejo vsiliti. in če si izbere šolo v lj, se bo moral ali furat vsak dan tja, ali pa biti v dijaškem domu. j**i ga, tako je. če pa imajo pomanjkanje finančnih sredstev, itak obstajajo olajšave in štipendija, tako da mislim, da s tem pride tudi finančno skozi.
je pa vsekakor res, da se mladoleten otrok ne more sam preseliti, ko mu je volja. starši morajo to odobriti. samo sem hotela reči, da če ji bi vsilili, da se preseli k očetu (ker bi samo staša odločila, brez upoštevanja njene volje), tudi če se noče, se to pomoje ne bi obneslo (npr. ta punca bi lahko tečnarila in vsem oteževala sobivanje toliko časa, dokler je ne bi poslali nazaj k mami).

ok, ampak smo že odtavali od začetnega vprašanja. :) mene še vedno zanima, kaj pravi njena mama na to in kaj si ta najstnica v resnici želi. želje njenega očeta in želje avtorice so samo del vsega tega pomoje.
Libido.
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Libido. »

sej tudi ona ni nikoli napisala, da otrok nima nobene besede pri tem, ampak da starši sprejmejo KONČNO odločitev!
Uporabniški avatar
serena86
Komunikatorka
Komunikatorka

ja. ampak je pisala v smislu, da otrok nima bistvene besede. da ni dosti važno, kaj si želi, čeprav se gre samo zanj (v tem primeru). vsaj tako sem jst to razumela. če je mislila drugače, ok. saj se je bolj razjasnila v zadnjem postu. :wink:
nayka
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a nayka »

Ce sta oba starsa za, da bi otrok zivel pri obeh od niju, potem izbere otrok. Ce ne, potem se stars vseeno ne sme izognit financnim odgovornostim. Ce si eden izmed starsev zeli, da bi otrok zivel pri njemu, drugi stars in otrok se s tem strinjata, potem ni problemov. Ce se pa partner izbranega starsa ne strinja, da bi otrok zivel pri njemu obstajajo sicer nacini manipulacije, da se to prepreci. Naceloma bi mogel partner sprejeti, da je imel partner zivljenje od prej in ima od prej tudi obveznosti in ni nujno receno, da jih tretira le kot "obveznosti". Naceloma mislim, da bi tisti drugi partner moral sprejeti, moznost, da bo otrok mogoce v celoti zivel pri njemu, ze ko se odloca, ali bo sel v zvezo ali ne! Zakaj pa sicer ne? Ker je moski in to v Sloveniji ni v navadi?
Uporabniški avatar
serena86
Komunikatorka
Komunikatorka

ja, se strinjam. avtorica teme bi mogoče morala že prej računati na to možnosti. ampak verjetno je mislila, da glede na to, da je ta hčerka živela pri mami že veliko časa (verjetno let), da se zato ta situacija ne bo spremenila. torej, da si nihče ne bo želel, da se preseli k očetu. a se je motila. in sedaj je odločitev, ali naj se preseli, samo na mami, očetu in tej hčerki. ona ima pomoje bolj malo besede pri tem.

kolikor vem, nikjer ni v navadi, da se otroka dodeli očetu. večinoma se mami. ampak lahko se tudi očetu, če okoliščine primera govorijo temu v prid. in tu je plus ta, da bi hčerka potem imela bližje srednjo šolo in nato faks, pa še oče jo bi rad imel ob sebi. kaj na to pravi njena mama, ne vem.
glede na to, da se avtorica teme nič ne javi, lahko samo ugibamo, kaj bi bilo boljše. :wink:
Odgovori