arianna87 napisal/-a:Lih neki po netu berem o dvojčkih - enojajčnih in dvojajčnih. Za ta prve mi je jasno, sam glede dvojajčnih piše :
Fraternal twins are the result when two different eggs (ova) are fertilized by two different sperm.
Zdej, kolkr sem seznanjena ženska vsak mesec sprosti eno jajčece (vsak mesec iz enega jajčnika) - kako se potem lahko dva jajčeca oplodita?
haley ima prav. včasih se zgodi, da se sprostita dva jajčeca naenkrat.
še malo na to temo (če te mogoče zanima): enojajčni (sj že ime pove) pa nastanejo isto kot mi (torej oploditev enega jajčeca z enim spermijem), samo da se na nivoju nekaj celic te celice ločijo in razvijajo vsaka zase
  lohk bi rekl d so bli nekoč enojajčni dvojčki en osebek oz. eno (ne mormo rečt d so 4 celice ravno osebek  
 )

Verjetno so vas učili tudi, da ima ženski organizem že ob rojstvu ''zalogo bodočih jajčec'' (folikli), ki se razvijejo že v emrbionalnem razvoju. Z nastopom prve ovulacije (in posledično menstruacije) se pod vplivom izločanja folikel stimulirajočega hormona (FSH) začne zorenje jajčec, in sicer iz t.i. primarnih foliklov nastane več sekundarnih foliklov, v nekje 9-10 dnevu ciklusa pa se ''obdrži'' navadno en sekundarni folikel, ostali pa atrezirajo, sekundarni, ki je ''preživel'' pa se nato v nadaljevanjem ciklusu razvije do terciarnega folikla, iz katerega se sprosti zrelo jajčece . Vsak mesec se zato praviloma dozori eno jajčece, seveda pa obstaja tudi možnost, da dozorita tudi dve jajčeci (seveda s predpogojem dva dva sek. folikla nista atrezirala), bodisi vsak iz enega jajčnika ali vsak iz svojega. In če pride do oploditve, voila, sta dvojajčna dvojčka tu