Štipendija

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a a_pikica_a »

Eno vprašanje (morda mal neumno).

Kdaj je mama smatrana za samohranilko? Moji se sedaj ločujejo in ali bo ona od ločitve naprej samohranilka? Jaz pa moja sestra bova pisane nanjo.
A to pomeni, da bova potem imeli možnost, da dobiva republiško štipendijo?
Kje je nekje meja mesečnega dohodka (neto) mame, da otroci dobijo štipendijo... če katera ve.. hvala..
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Tearjerker »

Ja, tvoja mama bo samohranilka, kar bi ti skor moralo zazihrat državno štipendijo (boš videla, eč še nisi, na polah imaš v enem oddelku prav to napisan in potem obkljukaš, da je eden od tvojih staršev samohranilec).

Tole je pa ''uradna verzija'' glede cenzusa:

Materialni pogoj izpolnjujejo tisti, pri katerih povprečni mesečni dohodek na družinskega člana v preteklem koledarskem letu pred vložitvijo vloge ne presega 65 % minimalne plače v istem obdobju za tiste upravičence, ki se šolajo ali študirajo v kraju svojega stalnega prebivališča in od 66 do 68 % minimalne plače za tiste upravičence, ki se šolajo ali študirajo zunaj kraja svojega stalnega prebivališča, ter 70 % minimalne plače na družinskega člana, če gre za kandidate iz enostarševskih družin, kandidate s posebnimi potrebami oziroma kandidate, katerih sorojenci so osebe s posebnimi potrebami.

O enostarševskih družinah še to:
Enostarševska družina je življenjska skupnost enega od staršev in otrok oziroma življenjska skupnost otrok in osebe, ki so ji bili otroci zaupani v varstvo in vzgojo. Če tisti od staršev oziroma oseba, ki so ji bili otroci zaupani v varstvo in vzgojo, osnuje novo življenjsko skupnost, se pri ugotavljanju upravičenosti do državne štipendije upošteva cenzus v višini 65 % minimalne plače na družinskega člana.

Dobiš pa na osnovo dodatek za bivanje izven kraja študija in še na ocene. Če boš dobivala preživnino, se tudi ta šteje v cenzus (tak da dejansko, višja kot je, nižjo dobivaš pol štipendijo).

Tule so pa še vsi ostali podatki, ki bi te znali zanimat:

KLIK
sončnica
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a sončnica »

Mene pa zanima, če kdo ve kateri faksi dobijo tist dodatek pri republiški štipendiji? Letos bom prvič zaprosila za republiško, pa me zanima. Sama sem študentka farmacije, pa ne vem če to spada pod kemijske in fizikalne vede, ki so naštete pod dodatek..po moje bi moralo, sam me zanima, če kdo točno ve.

Hvala
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a haley »

Tearjerker napisal/-a:Ja, tvoja mama bo samohranilka, kar bi ti skor moralo zazihrat državno štipendijo (boš videla, eč še nisi, na polah imaš v enem oddelku prav to napisan in potem obkljukaš, da je eden od tvojih staršev samohranilec).

Aja? Moja mami je tudi samohranilka, pa obe s sestro nisva nikoli dobivali štipendije. So nama zmeraj zavrnili.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Tearjerker »

Zato pa ''skor'' v stavku, kar je okrajšava za skoraj. Saj tudi jaz poznam par primerkov otrok samohranilk, ampak dobivajo pokojnine, preživnine in to se žal šteje v cenzus in ne pridejo do štipendije. Ali pa ima mama dost visoko plačo.
Bella*
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Bella* »

Še eno vprašanje. Letos na novo vlagam za republiško tak da ne vem kako je glede študentskega dela... Zanima me če se mi šteje poleg k izračunu ali ne?
Dare to be yourself...
teddy_ursa
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a teddy_ursa »

Živjo,

zanima me, ali lahko dijak, ki opravlja maturitetni tečaj dobiva štipendijo oz. mu je ni treba na koncu leta vrniti v primeru, če gre opravljati maturo samo iz enega predmeta? Oziroma kako je s tem?

LP, Urša
kokica87
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a kokica87 »

Mene pa zanima glede državne štipendije, kateri odstotki se upoštevajo? So tisti za prejetje štipendije isti kot procenti za ugotovljeni mesečni dohodek na družinskega člana (te zasledimo npr. v odločbi za otroški dodatek)? Namreč mi imamo okrog 54% slednjega, in bi rada vedela če sem upravičena do štipendije, ali na CSD drugačne procente preračunajo?
Uporabniški avatar
Shimmie_
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Shimmie_ »

Državne štipendije se dodelijo upravičencem, ki izpolnjujejo splošne pogoje iz Zakona o štipendiranju (9. člen) in pri katerih povprečni mesečni dohodek na družinskega člana v preteklem koledarskem letu pred vložitvijo vloge ne presega 65 % minimalne plače v istem obdobju za tiste upravičence, ki se šolajo ali študirajo v kraju svojega stalnega prebivališča in od 66 do 68 % minimalne plače za tiste upravičence, ki se šolajo ali študirajo izven kraja svojega stalnega prebivališča ter 70 % minimalne plače na družinskega člana, če gre za kandidate iz enostarševskih družin, kandidate s posebnimi potrebami oziroma kandidate, katerih sorojenci so osebe s posebnimi potrebami.

Kateri dohodki in prejemki štejejo v skupni dohodek družine ter izračun in ugotavljanje dohodka na družinskega člana, ureja Zakon o štipendiranju v členih od 15 do 18. Katere osebe štejejo za družinske člane oziroma ne štejejo za družinske člane pa ureja v 19. in 20. členu.

VIR
Uporabniški avatar
lovefrance
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a lovefrance »

Mogoče katera ve, kdaj bodo pršle odločbe o prejemanju/ne prejemanju štipendije? (za študente)
Uporabniški avatar
Shimmie_
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Shimmie_ »

Glede na to da niti še dijaki niso dobil odločbe bo treba še kr mal počakat :/
Uporabniški avatar
lovefrance
Komunikatorka
Komunikatorka

no, sem mislila, če se katera, ki je lani dobla štipendijo, spomni okvirnega datuma al pa vsaj meseca :? Do novga leta bo pa že :lol: :D
Uporabniški avatar
girl92
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a girl92 »

men se zdi da so eni že kar zvedl? js pa še nč. :roll:
teddy_ursa
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a teddy_ursa »

^^ nekateri so že zvedli ja (tud študentje)
Uporabniški avatar
lovefrance
Komunikatorka
Komunikatorka

ne vem, kako bi lahko študentje že vedli, če je rok za oddajo prošenj (za študente) 06. (ali 08.??) oktober :?
Zaklenjeno