Tearjerker napisal/-a:Jaz osebno v novem sistemu vidim absolutno več plusov kot minusov. Prej 4 leta bonov skorajda nisem koristila, zdaj jih redno.
Tud jst. Sem bla v zadnjih parih tednih večkrat na kosilu na bone kot prej v celem letu skupi. Ker ne kupujem mesečne zaloge bonov, mi ful bl paše tko, ker se lahko čist slučajno zajadra jest in izkoristi bon. Top!
Je pa res, da je glupo, če sistem kej zatrokira. Sem šla tut jz jest lih un cajt, ko neki ni delalo .. sam je po treh poskusih na srečo vseen šlo skoz Upam, da bojo to zdej porihtal in da ne bo prihajalo do izpadov ob večjih obremenitvah, no. Itak da bo od oktobra naprej tut bl gužva povsod, ampak se men načeloma, če vse dela, ne zdi to kej dost bl zamudno kot kako plačevanje s kreditnimi karticami. Mogoče traja par sekund dlje, ampak ni spet take razlike.
Tako pač je, folk ima ponavadi pomisleke pred spremembami, ampak v tem primeru mislim da ni razloga za kakršno koli poveličevanje starega sistema, ker je novi vsekakor sprememba na boljše. Vsaj jaz, in vidim da tudi nekaj somišljenikov na tem forumu, ne vidim lukenj v novem sistemu, medtem ko v času starega nisem kaj dosti koristila bonov ravno iz razlogov kot so jih že omenile nekatere predhodnice (zamudno kupovanje bonov, ostanek neizkoriščenih bonov je šel v nič, nisi mogel spreminjati restavracije, če si imel že kupljen bon itd.).
Tearjerker napisal/-a:Ne, vi ste samo smotani, ker ne date prilike sploh novemu sistemu in imate a priori že predsodke.
Smo dali priliko novemu sistemu, pa se ni izkazal, kaj pa zdaj? Prvič, ko sem ga želela preizkusiti, ni delal. Drugič sem hotela po izpitu jest, ups, prazna baterija, nič futra za mene. Tretjič ni bilo problemov, četrtič sem pa morala vmes še na bankomat, ker nisem imela pri sebi nič gotovine.
Od štirih poizkusov je torej samo eden potekal tako tekoče, kot sem bila navajena prej z boni. Pač, meni je čisto ustrezalo, da sem si vnaprej približno splanirala, kam hočem iti jest, kupila vse naenkrat in čao; nisem navajena okoli nosit gotovine/drobiža in hodim jest več ali manj ves čas na iste konce. Sue me niso to nikakršni predsodki, samo novi sistem se manj sklada z mojimi (prehranjevalnimi) navadami. Ne vem pa, zakaj tebe to tako moti
Mene nč ne moti, zato ga pa uporabljam in uživam Bolj tebe moti, da me tako rada citiraš, sploh ko sem jaz govorila v prvem postu v tej temi na splošno in nisem ciljala na nikogar konkretno.
Dejstvo je da obstajajo objektivni plusi (npr. geografska neomejenost, manjša možnost zlorabe, prenos preostalih subvencij v naslednji mesec), ki niso odvisne od nikogaršnjih prehranjevalnih navad.
Jaz dajem proje, ti cone. Od napak ki si jih naštela je pa itak samo prva kredibilna, ostalo je pa human error.
Eh, to so lahko bodisi plusi, bodisi nepomembni faktorji; konec koncev se (npr. v mojem primeru) prav hitro spremenijo v nepomembne malenkosti ali pa celo v nadlogo. Konec koncev brez tvojega 'human errorja' tudi pol minusov stare prehrane ne bi bilo
Pa ja, seveda me moti, če si pa kar vse, ki nam novi sistem ni všeč, označila za smotane ljudi z a priori predsodki, ki javkamo, ker smo vajeni je*ene rutine, pa se nam ne da nečesa novega poskusit.
*SunFlower* napisal/-a:Eh, to so lahko bodisi plusi, bodisi nepomembni faktorji; konec koncev se (npr. v mojem primeru) prav hitro spremenijo v nepomembne malenkosti ali pa celo v nadlogo.
Vidim da maš težave z ločevanjem objektivnih in subjektivnih razlogov in si že zaplavala v vode sivih puhlic. Da ponazorim na primeru geografske neomejenosti: kdor živi v kraju študija, kdor ne, in kdor živi med tednom in se za vikend vrača domov: vsi lahko koristijo bone kjerkoli. Nihče ni na izgubi, mnogi so s tem kaj pridobili.
*SunFlower* napisal/-a:Konec koncev brez tvojega 'human errorja' tudi pol minusov stare prehrane ne bi bilo
To ni res, kajti na primer gužva na mestu prodaje bonov ni odvisna samo od mene, četudi izberem najbolj ustrezen termin, ko menim da je ne bo, je lahko. Tudi to, da porabim določeno vsoto časa, da se prijajcam na mesto prodaje bonov, ni odvisno od mene, kajti če ni praznih stanovanj v bližini, to spet ni v moji moči da spremenim. Napolnjenost baterije (mojega) telefona pa je odvisna samo od mene.
*SunFlower* napisal/-a:Pa ja, seveda me moti, če si pa kar vse, ki nam novi sistem ni všeč, označila za smotane ljudi z a priori predsodki, ki javkamo, ker smo vajeni je*ene rutine, pa se nam ne da nečesa novega poskusit.
Površno bereš. Za take sem označila mrzneše novega sistema, ki o njem širijo dezinformacije (kot je bil primer zelo zamudnega plačevanja).
Če si se pa našla v teh besedah, pa to ni mea culpa.
Ej, v odgovoru meni si konkretno napisala 'vi ste smotani', kar pomeni, da vključuješ tudi mene, razen če zate velja kaka posebna slovnica.
Kar se tiče human errorja: ja, gužva je lahko, ampak običajno je ni, če prideš ob pravem času. Human error je tudi, da ne plačuješ bonov s kartico, ampak greš vmes na bankomat.
Objektivnost vs. subjektivnost: hotela sem ti samo povedati, da mene kot posameznika prav malo briga za objektivne prednosti, če so zame nepomembne, hkrati pa je več subjektivnih minusov.
Skratka, jaz govorim izključno zase, ko pravim, da meni ni všeč novi sistem, in zato navajam svoje (izrazito subjektivne) razloge. Hkrati sem pa napovedala (in ne podala kot dejstvo), da se bodo čakalne vrste prestavile na blagajne. Ti me pa hočeš na vsak način prepričati, da je z mano nekaj narobe, ker mi novi sistem ni všeč, in me pri tem označiš za zgoraj omenjeno. Saj verjamem, da je občutek superiornosti fin, ampak furati ga na podlagi tega, kdo ima rad novi sistem študentske prehrane in kdo ne, mi je pa malo mimo.
*SunFlower* napisal/-a:Ej, v odgovoru meni si konkretno napisala 'vi ste smotani', kar pomeni, da vključuješ tudi mene, razen če zate velja kaka posebna slovnica.
Po tem, ko si se sama postavila v to skupino ljudi.
*SunFlower* napisal/-a:Kar se tiče human errorja: ja, gužva je lahko, ampak običajno je ni, če prideš ob pravem času.
*SunFlower* napisal/-a: da mene kot posameznika prav malo briga za objektivne prednosti
Zakaj se pa potlej tako vehementno in veselo vpletaš v moje besede, če si na drugem bregu kot jaz, in se na vse pretege čutiš dolžno izpostaviti minuse, ki so subjektive narave proti objektivnemu?
Če bo več takih kot ti, bo pa tak manjša ''gužva'' za nas
*SunFlower* napisal/-a:Saj verjamem, da je občutek superiornosti fin, ampak furati ga na podlagi tega, kdo ima rad novi sistem študentske prehrane in kdo ne, mi je pa malo mimo.
že od prvega posta predstavljam samo svoje mnenje (ki je kot vsako mnenje pač subjektivno). Še več, takoj v prvem postu sem napisala, da verjamem, da nekaterim tak način bolj odgovarja. Tako da ne vem, kje ti vidiš, da se jaz kaj počutim dolžno, razen toliko, kot se vsi na tem forumu pač počutijo dolžne, da delijo svoje izkušnje. Tebi očitno objektivne prednosti sistema nekaj pomenijo, zato sem ti odgovarjala na to, kar si napisala, kar pa še ne pomeni, da ima to zame kako hudo vrednost.
Sicer si pa pri vsem citiranju pozabila na najpomembnejšo stvar, ki sem jo želela povedati: da ne vem, zakaj si sploh takoj začela obsojati mene (oz. skupino, v kateri sem tudi jaz) samo zato, ker mi/nam novi sistem ne paše, medtem ko pa tebi ustreza, in me/nas označila z ljudmi, ki 'javkajo, ker so vajeni je*ene rutine' (medtem ko ti, seveda, že nisi vajena je*ene rutine in nisi smotana, ker tebi novi sistem ustreza in to odraža tvojo pripravljenost, da poskusiš nekaj novega). Jaz si to resno lahko razložim samo kot željo po izkazovanju lastne superiornosti nad drugimi, tako da v tej moji pripombi ni bilo kakega obrambnega mehanizma, ampak je šlo bolj za logično sklepanje. Če je pa bil v ozadju kak drug razlog, me pa res zanima, kakšen je bil. Pa se sploh ne zafrkavam; res bi rada razumela, kako pride do tega, da človeka 'prebereš' na podlagi negativnega mnenja o neki spremembi.
Jah, js se pač zavedam da nisem center sveta in vidim poleg meni osebnih prednosti tudi nov sistem v širšem smislu.
In mnenja o vajenosti/nevajenosti zaenkrat še nisem spremenila, ker opažam veliko razliko med odnosom do novega sistema med ljubljanskimi študenti in štajerskimi, kjer ta sistem laufa že mesec dni dlje. There.
Torej razlaga je, da so štajerski študenti že videli, da je nov sistem dober, mi pa ne (ampak sčasoma bomo)? Kako ti je pa iz tega uspelo sklepati na rutino in vse ostalo? Tole bi bil kvečjemu argument za to, da se bomo vsi še navadili na novi sistem, ampak za to mora najprej držati tvoja predpostavka, da nam nekaterim ni všeč samo zato, ker smo vajeni rutine, sicer je pa sistem za vse sprememba na boljše. Nisi pa razložila, kako si potegnila vzporednice z rutino v prvi vrsti in to uspela posplošiti na vse, ki sistema ne zagovarjajo.
Sicer pa eh, center sveta in širši smisel, kako razsvetljeno od tebe. Predvidevam, da potem z veseljem počneš stvari, ki so tebi osebno morda v škodo, ampak pa (morda) prispevajo k obči blaginji? Ziher ne delaš prek študenta, ker s tem prispevaš k slabši situaciji na slovenskem trgu dela. Verjetno si se tudi odpovedala vsem okolju škodljivim snovem v tvoji okolici, nehala voziti avto, posvetila svoje življenje pomoči ljudem, ki so je potrebni? Konec koncev je to v širšem smislu veliko pomembneje od blaginje enega samega posameznika.
Ne me narobe razumeti, meni se zdi, da je edino logično, da je posamezniku lastna blaginja do neke mere pomembnejša od obče blaginje (in potemtakem glede na to tudi vrednotijo), ampak mi gre na živce, da to poskušaš zvesti na egocentrizem.
Moral bi uvest identificiranje in plačevanje na urbano oz. nekaj podobnega. Tole ni za nikamor, z vsemi napakami, drobižem potrebnim za plačat, praznimi baterijami mobitelov, dragimi karticami vred. Edino fajn je za dostavo domov, sam to ni glih zdravo skoz naročat.
*SunFlower* napisal/-a: Nisi pa razložila, kako si potegnila vzporednice z rutino
Stari sistem je določeni skupini osebkov kulj, ker so nanj navajeni. Kaj druga je to, kot rutina? Potem pridejo pa v okolju spremembe, ki sem jih je (včasih po želji) potrebno prilagoditi, torej pride do prehoda in spremembe na drug način, ki ko se ustali, postane rutiniran. Ti si bila navajena kupovanja bonov in ne nosiš drobiža po denarnicah. Za prilagoditev novemu sistemu bo pa treba spremenit navado (no, po želji seveda).
Ko že ravno govoriš o škodi sebi v dobro drugih (mega lmao prispodobe btw), ne razumem, kako je lahko tebi na primer v škodo ravno geografska neomejenost - saj ti s tem ničesar ne izgubiš. Ravno tako nimaš nobene škode, ker se seštevajo subvencije (ali pač, ne vem, mogoče obstaja večja verjetnost zdaj da te bo morski pes sredi Ljubljane požrl ali kaj, beats me), ali ker ti ni treba vnaprej študirat, za kam vzeti bone, ker boš še vedno lahko jedla v svojih priljublenih restavracijah. Imaš minuse edino zaradi sistema plačevanja (kot si navedla, moti te gužva, ne nosiš drobiža s sabo, baterija ti crkuje itd.). In glede na to, da te že toliko živcira nov sistem, ti svetujem, da se malo manj razburjaš še v tej temi, ker ni zdravo
Saj nisem nikjer rekla, da me živcira sistem. Živciraš me ti, pa to, da ne vem, zakaj za vraga je potrebno nekoga, ki mu nek sistem ni všeč, označevati s takimi in drugačnimi negativnimi pridevniki. Za sistem meni precej dol visi; uporabljala ga bom še vedno (nimam toliko denarja/časa, da bi vsak dan jedla zunaj iz lastnega žepa ali pa kuhala), ne glede na to, koliko ima minusov. Kar pa še ne pomeni, da se mi mora zdeti hudo dober.
Seveda so lmao prispodobe, saj je bila tudi tvoja originalna primerjava lmao. Če nisi ugotovila, so letele na subjektivne nevšečnosti vs. objektivno dobro, kar pa še ne pomeni, da nek objektivni plus na te nevšečnosti direktno vpliva. Seveda ti objektivne prednosti ne škodijo, ampak če pa ti tudi koristijo ne, so zate kot subjektivnega posameznika zanemarljive. Jaz nisem sodila sistema na splošno, ampak samo v povezavi z menoj.
Pa vidim, da ti še vedno ni povsem jasno, zakaj ti sploh odgovarjam ... ti operiraš s predpostavko, da je, citiram, 'stari sistem določeni skupini osebkov kulj, ker so nanj navajeni', ki je (očitno) napačna - konec koncev sem ti v svojih preteklih postih prav lepo prikazala, da ne gre za navajenost, temveč za določene (subjektivne) prednosti starega sistema. Okej, zdaj mi lahko mutiš, da je skupina, ki si jo ti mislila, ena druga skupina, ampak potem razlagaj to njim, ne meni. Ali pa, da vse te subjektivne prednosti niso nič drugega kot samo izgovori na navajenost - mogoče, ampak potem se da prav vse spremembe, tudi tiste na slabše, zvesti samo na to, da se bodo ljudje že navadili (in so potemtakem vse spremembe nujno spremembe na boljše, folk tega samo ne dojame, kot sem ti napisala v prvem odgovoru). Da ilustriram (z namenoma nerealističnim primerom): država se odloči, da bo DDV dvignila z 20% na 40%. Ko se ljudje uprejo, da bi se ta denar dalo dobiti še na kak drug način, dobijo nazaj komentar, da so bili preveč vajeni rutine in da so a priori proti tej spremembi, čeprav je sploh še niso izkusili in imajo kar neke predsodke, da bo pa to slabo.
Pa če se sprašuješ, zakaj še nisem nehala: ker mi gre blazno na živce, da folk, ki rabi ego boost, to naredi tako, da gre na net in se obregne ob prvega, ki si ne deli njegovega mnenja o neki storitvi (in storitve so po mojem mnenju ena najneumnejših stvari, o katerih se lahko ljudje pričkajo). Nov vs. stari sistem bonov, mobitel vs. simobil, t2 vs. siol, apple vs. ne-apple, windows vs. linux ... najbolj smešno pri stvari pa je, da si ljudje delajo iluzije, da to, da so uporabniki neke (dobre) storitve, pomeni da so pametnejši/... od uporabnikov neke druge (slabše?) storitve. Pač, običajno sem v takih primerih tiho, ampak tokrat se mi pa ni dalo biti.