Obrezovanje otrok: za ali proti?
-
- Cosmopsiho
- Kraj: Lj
1. točka na linku http://www.circumcision.org/satisfied.htm govori ravno o tem - em, torej podpiraš moje besede?dodoman napisal/-a:to kaj ti vidiš pri tipu nima veze s tem kaj on ČUTI.purple_rain napisal/-a:Res je, prebrala sem tiste poste, kjer je bilo iz prve in "druge" roke rečeno, da ni nobenih težav. Plus, osebne izkušnje, ni mu blo vidt nč hudega.dodoman napisal/-a:V spolnosti uživa MANJ, vendar očitno ti preberš sam kar tebi paše?
Še to: obrezani ne ve kako je neobrezanim sexat, tko da niti ne ve kaj pogreša oz. po njegovo ničesar ne pogreša, ker nima s čim primerjat.
Ti, kot neobrezan, veš kaj obrezan (ne)čuti? Lih tolk k jz kot ženska - oz., jz mam verjetno več izkušenj s tem kot ti.dodoman napisal/-a:ti kot ženska neveš kaj tip čuti..

Dej ne seri.dodoman napisal/-a:Zakaj si tko egocentrična, da ne dovoliš otroku izbire v tko drastičnih stvareh kot je spremeba telesa?
Jz sem tud, npr., proti siljenju otroka v vero še preden se sploh začne zavedat samega sebe in tko nima nobene izbire pri tem, je zaznamovan - vsaj do momenta, ko/če se odloči do "izstopa"/"izpisa"/ne-vem-kako-se-temu-reče, ampak takrat je že skor prepozno, je on to že sprejel in živi s tem (tko kot tud obrezani tipi, bi rekla, jih je večina sprejela) - pa ne delam gonje proti temu.
1. do us all a favor ter se prosim ne razmnožuj.dodoman napisal/-a:Veš kako bom jaz se odločal o svojem otroku?...pomislil bom o najboljših možnostih zanj..in nikakor nebom vsiljeval mu neke religije, prehrano, operacijo itd. če nebom 100% prepričal se prej pri ducat strokovnjakih z različnimi argumenti..če je to res prav in edina možnost.
Kokr bi obstajal en sam dvom, da to kar mu hočm nardit mogoče ni najboljše..bi es pozanimal o alternativi, ki bi bolje ustrezala otroku na dolgi rok.
Pri vsemu temu bi se zavedal, da se odločam zanj in njegovo telo, zato bi se odločal tako, da bi mu kasneje prepustil največ možnosti izbire.
2. do takrat, ko boš ti preštudiral vse možnosti, zna bit že prepozno.. plus, to sliči na kšne fanatične vernike, ki se ne strinjajo s sodobno medicino in raj prepustijo stvari v "božje roke" in naj bo kakor on veli (:roll:).
In še za konec:
Horus napisal/-a:Imas namrec zelo tecen nacin zagovarjanja svoje strani in pri folku spodbudis reakcijo, da bi ti iz principa kontrirali
- barbie_girl_85
- Cosmofrik
Dodoman, sem prebrala tvoja dva odlomka (celga članka se mi ni dalo). Raziskava, ki jo navajaš, je ugotovila razliko v zaznavanju bolečine med rutinskim cepljenjem....baje.
1. Rada bi videla raziskavo (ne samo ugotovitve), ker me res zanima, kako so to ugotavljali.....ne da ne verjamem, ampak moja punčka je take grimase in jok do doma med cepljenjem pri 3 mesecih zganjala, in ni obrezana. Izgleda sem jo kako drugače stravmatizirala
2. Tudi če je vse res
In če obrezani otroci bolj intenzivno doživljajo bolečino....bolečina je obrambni mehanizem. Pove nam, da je s telesom nekaj narobe. Je "dobra", a neprijetna. Torej, tudi če z obrezom res povzročimo, da se otrok bolj intenzivno odziva na bolečino, to ni zdravstvena posledica. Oziroma na psihofizično stanje nima vpliva. Prag bolečine in odzivanje na njo je pa že tako zelo individualno pogojeno (vem, ker vsakodnevno gledam, kako se odrasli pacienti različno odzovejo na nekatere diagnostične postopke).
3.
post traumatic stress... http://www.zd-lj.si/zdlj/images/stories/zlozenka_10_ptsd.pdf
Obstaja človek, ki so mu diagnosticirali PTSD, in kot vzrok navedli obrez v otroštvu? Koliko je takih primerov? In koliko od teh je potrebovalo psihiatrično zdravljenje? Besedo without anaesthesia pa pustim pri miru (in sem proti obrezu brez lokalne anestezije).
4. Med argumetni proti sem dostikrat zasledila, da tega ne delamo, ker če ni težav, ni razloga za poseg, je pa OK, če se poseg opravi zaradi fimoze. Kar pa ni ravno v skaldu z medicinsko logiko
prevention is better than cure. Kar me spomni na cepljenje....zakaj zabadamo igle dojenčkom, in jih cepimo proti npr oslovskem kašlju, če ne vemo, ali bo ta otrok sploh kdaj dobil oslovski kašelj.....s tem ga izpostavimo stresu, možnim negativnim reakcijam na cepivo in bolečini. Je to smotrno? Ne bi raje počakali, in v kolikor otrok zboli za oslovskim kašljom, zdravili?
No, sicer svojega otroka ne bom dala obrezati, še vedno pa podpiram argumente za bolj kot tiste proti. Omenila bom samo tiste, ki se mi zdijo pomembni.
1. Rak penisa...sicer redek (1 na 1000), vendar se to hitro spremeni, če je tvoj otrok v "redkejši" skupini.....obrez skoraj 100% prepreči nastanek tega raka.
2. manjša možnost infekcije (Balanitis is an unpleasant, often recurring, inflammation of the glans. It is quite common and can be prevented by circumcision. in Urinary tract infections sometimes occur in babies and can be quite serious. Circumcision in infancy makes it 10 times less likely.
3. Sicer ne tako pomembno za fante, razen za tiste, katerih mati je umrla zaradi raka na materničnem vratu.....Cancer of the cervix in women is due to the Human Papilloma Virus. It thrives under and on the foreskin from where it can be transmitted during intercourse. An article in the British Medical Journal in April 2002 suggested that at least 20% of cancer of the cervix would be avoided if all men were circumcised.
(povzeto po dr. D Hawker: The Benefits of Male Circumcision)
1. Rada bi videla raziskavo (ne samo ugotovitve), ker me res zanima, kako so to ugotavljali.....ne da ne verjamem, ampak moja punčka je take grimase in jok do doma med cepljenjem pri 3 mesecih zganjala, in ni obrezana. Izgleda sem jo kako drugače stravmatizirala

2. Tudi če je vse res

3.
The authors believe that "neonatal circumcision may induce long-lasting changes in infant pain behavior because of alterations in the infant� central neural processing of painful stimuli." They also write that "the long-term consequences of surgery done without anaesthesia are likely to include post-traumatic stress as well as pain. It is therefore possible that the greater vaccination response in the infants circumcised without anaesthesia may represent an infant analogue of a post-traumatic stress disorder triggered by a traumatic and painful event and re-experienced under similar circumstances of pain during vaccination.
post traumatic stress... http://www.zd-lj.si/zdlj/images/stories/zlozenka_10_ptsd.pdf
Obstaja človek, ki so mu diagnosticirali PTSD, in kot vzrok navedli obrez v otroštvu? Koliko je takih primerov? In koliko od teh je potrebovalo psihiatrično zdravljenje? Besedo without anaesthesia pa pustim pri miru (in sem proti obrezu brez lokalne anestezije).
4. Med argumetni proti sem dostikrat zasledila, da tega ne delamo, ker če ni težav, ni razloga za poseg, je pa OK, če se poseg opravi zaradi fimoze. Kar pa ni ravno v skaldu z medicinsko logiko
prevention is better than cure. Kar me spomni na cepljenje....zakaj zabadamo igle dojenčkom, in jih cepimo proti npr oslovskem kašlju, če ne vemo, ali bo ta otrok sploh kdaj dobil oslovski kašelj.....s tem ga izpostavimo stresu, možnim negativnim reakcijam na cepivo in bolečini. Je to smotrno? Ne bi raje počakali, in v kolikor otrok zboli za oslovskim kašljom, zdravili?
No, sicer svojega otroka ne bom dala obrezati, še vedno pa podpiram argumente za bolj kot tiste proti. Omenila bom samo tiste, ki se mi zdijo pomembni.
1. Rak penisa...sicer redek (1 na 1000), vendar se to hitro spremeni, če je tvoj otrok v "redkejši" skupini.....obrez skoraj 100% prepreči nastanek tega raka.
2. manjša možnost infekcije (Balanitis is an unpleasant, often recurring, inflammation of the glans. It is quite common and can be prevented by circumcision. in Urinary tract infections sometimes occur in babies and can be quite serious. Circumcision in infancy makes it 10 times less likely.
3. Sicer ne tako pomembno za fante, razen za tiste, katerih mati je umrla zaradi raka na materničnem vratu.....Cancer of the cervix in women is due to the Human Papilloma Virus. It thrives under and on the foreskin from where it can be transmitted during intercourse. An article in the British Medical Journal in April 2002 suggested that at least 20% of cancer of the cervix would be avoided if all men were circumcised.
(povzeto po dr. D Hawker: The Benefits of Male Circumcision)
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Nisem obrnil niti ene tvoje besede, le nejasno si se izrazila
Sicer pa po vseh pravilih imate zenske pravico odlocati o obrezovanju sinov tok, kot ocetje, da hcerki skomandirajo splav.
V bistvu je ornk hipokritno to. My body, my choice, se dere 99% zensk v zahodnem svetu, ampak sinckom bi pa to delale pac zato, ker so slisale, da tako lahko potencialno preprecis kaksno infekcijo (ki vecine moskih tako ali tako nikoli ne prizadane). Ja, tud splav bi lahko marsikake probleme preprecil velikokrat. V bistvu precej hujse probleme, kot ena infekcija, ki se jo itak da zdravit komot.

Sicer pa po vseh pravilih imate zenske pravico odlocati o obrezovanju sinov tok, kot ocetje, da hcerki skomandirajo splav.
V bistvu je ornk hipokritno to. My body, my choice, se dere 99% zensk v zahodnem svetu, ampak sinckom bi pa to delale pac zato, ker so slisale, da tako lahko potencialno preprecis kaksno infekcijo (ki vecine moskih tako ali tako nikoli ne prizadane). Ja, tud splav bi lahko marsikake probleme preprecil velikokrat. V bistvu precej hujse probleme, kot ena infekcija, ki se jo itak da zdravit komot.
- barbie_girl_85
- Cosmofrik
Kako bi jst opravičila dvojna merila?
Z zdravstvenega vidika je precejšnja razlika pri "skomandiranju splava" in "obrezu novorojenčka". Od tod dvojna merila. Ne zaradi spola osebe, ki se o tem odloča, niti zaradi spola "izpostavljene" osebe.
Zakaj razlika?
Predvsem risk - benefit razmerje.
R: Splav ima za žensko lahko grozne posledice. Tako psihične kot fizične. Ne bom šla u detalje, ker v grobem veste, kakšne so. Travma ženske, ki jo prisilijo, da gre na poseg, kjer ji bodo iz maternice izsesali ali postrgali zarodek (četudi temu pravimo skupek celic, za žensko, ki si otroka želi, predstavlja pomembno bitje).
B: prepečeno eno rojstvo. Je to lahko sploh plus? Zdravstven vidik ne zagovarja tega, da se trpeče ali neumne ljudi odstrani....tko da ne. Ne vem, ne pade mi na pamet nobena stvar. Lahko dodate
Vglavnem, risk zmaga in tega se ne bo delalo.
obrezovanje
R: jih je že dodoman naštel
B: so tud že omenjeni v temi
Razmerje je izgleda v prid temu, da je obrezovanje bolj koristno, kot bi bilo dejansko škodljivo.
EDIT:
Aja, dvojna merila pa izhajajo tud iz tega, da se v prvem primeru osebek ni sposoben izjasniti, kaj želi, in ne moremo vedeti, ali se strinja ali ne, v drugem primeru (pri splavu) pa ima otrok vsaj 11 let in lahko jasno izrazi nestrinjanje s posegom. Etični problem.
Z zdravstvenega vidika je precejšnja razlika pri "skomandiranju splava" in "obrezu novorojenčka". Od tod dvojna merila. Ne zaradi spola osebe, ki se o tem odloča, niti zaradi spola "izpostavljene" osebe.
Zakaj razlika?
Predvsem risk - benefit razmerje.
R: Splav ima za žensko lahko grozne posledice. Tako psihične kot fizične. Ne bom šla u detalje, ker v grobem veste, kakšne so. Travma ženske, ki jo prisilijo, da gre na poseg, kjer ji bodo iz maternice izsesali ali postrgali zarodek (četudi temu pravimo skupek celic, za žensko, ki si otroka želi, predstavlja pomembno bitje).
B: prepečeno eno rojstvo. Je to lahko sploh plus? Zdravstven vidik ne zagovarja tega, da se trpeče ali neumne ljudi odstrani....tko da ne. Ne vem, ne pade mi na pamet nobena stvar. Lahko dodate

Vglavnem, risk zmaga in tega se ne bo delalo.
obrezovanje
R: jih je že dodoman naštel
B: so tud že omenjeni v temi
Razmerje je izgleda v prid temu, da je obrezovanje bolj koristno, kot bi bilo dejansko škodljivo.
EDIT:
Aja, dvojna merila pa izhajajo tud iz tega, da se v prvem primeru osebek ni sposoben izjasniti, kaj želi, in ne moremo vedeti, ali se strinja ali ne, v drugem primeru (pri splavu) pa ima otrok vsaj 11 let in lahko jasno izrazi nestrinjanje s posegom. Etični problem.
Zadnjič spremenil barbie_girl_85, dne 14. Jul. 2010 16:10, skupaj popravljeno 1 krat.
- barbie_girl_85
- Cosmofrik
- barbie_girl_85
- Cosmofrik
Horus napisal/-a:Me zanima kaj bo medicinsko mnenje, ko se bo moske toliko studiralo medicinsko in psiholosko, kot se zenske xD
V kolikor se motijo, upam, da jih kmalu začnejo bolj študirati. In v kolikor je napačno, spremenijo mnenje. In takrat bom tudi jst strogo obsojala obrezovanja.
-
- Cosmopsiho
- Kraj: Lj
bolj kot te berem barbie manj inteligentno mi delujš...
dejansko prrimejaš doživljensko pohabljanje spolovila z cepljenjem ,ki traja cca 2 sekundi..
omfg..
ni čudno, da je slovensko zdravstvo v kurcu, če pa obstajate takšni ljudje s tako bolno logiko.
Vse raziskave, ki sm jih podal so bile znastveno utemeljene in VSE govorij proti obrezovanju, ker le to povzroča očiitne: nižje užitke pri sexu, hitrejšo impotenco, nepotrebne bolečine in infekcije.
DO INFEKCIJ OTROK PRIDE HITREJE PRI OBREZANIH, KER SO IZPOSTAVLJENI BAKTERIJAM IN VIRUSOM, medtem ko neobrezani so ZAŠČITENI s kožico.
Očitno resno potrebuješ podrobno izobrazbo o človeški anatomiji, da bi končno doumela par dejstev.
Puprle rain pravi d bi jz bil slab oče, ker bi otroku omogočal izbiro v stvareh kot je obrezovanej spolovila, istočasno pa saama na vsaj način oče pohabljati otročke, neglede na argumente..
če to ni smeh stoletja...
Kako sem lahko jaz slab oče, če dam otroku izbiro v tko pomembnih stvareh, ki nikakor nimajo nobenega pozitivnega učinka, veliko pa negativnih?
že najmanjši dvom, da pobstaja tudi slaba stran operacije bi me kot skrbnega očeta prisilila v razmišljanje o stvari in bi se podrobno izobrazil o tem!
torej sm prekleto boljši starš kot bo puprle rain in babnce njenega hipokritinčega kova kdajkoli..
niste vredne otrok, če jim privoščite to trplljenje.
Do infekcij otrok, ki niso obrezani prihaja ravno zardi babnic tipa barbie, ker vlečejo kožco otroku čez, čeprav jo nebi smele pri tko nizki starosti.
Stem jo izpostavijo bakterijam in virusom v planičkah in posledično pride do hudih okužb, ki jih noben neobrezan otrok sploh nebi dobil!
ženske ste največji hipokriti ko se gre za pravice ljudi.
dejansko prrimejaš doživljensko pohabljanje spolovila z cepljenjem ,ki traja cca 2 sekundi..
omfg..
ni čudno, da je slovensko zdravstvo v kurcu, če pa obstajate takšni ljudje s tako bolno logiko.
Vse raziskave, ki sm jih podal so bile znastveno utemeljene in VSE govorij proti obrezovanju, ker le to povzroča očiitne: nižje užitke pri sexu, hitrejšo impotenco, nepotrebne bolečine in infekcije.
DO INFEKCIJ OTROK PRIDE HITREJE PRI OBREZANIH, KER SO IZPOSTAVLJENI BAKTERIJAM IN VIRUSOM, medtem ko neobrezani so ZAŠČITENI s kožico.
Očitno resno potrebuješ podrobno izobrazbo o človeški anatomiji, da bi končno doumela par dejstev.
Puprle rain pravi d bi jz bil slab oče, ker bi otroku omogočal izbiro v stvareh kot je obrezovanej spolovila, istočasno pa saama na vsaj način oče pohabljati otročke, neglede na argumente..
če to ni smeh stoletja...
Kako sem lahko jaz slab oče, če dam otroku izbiro v tko pomembnih stvareh, ki nikakor nimajo nobenega pozitivnega učinka, veliko pa negativnih?
že najmanjši dvom, da pobstaja tudi slaba stran operacije bi me kot skrbnega očeta prisilila v razmišljanje o stvari in bi se podrobno izobrazil o tem!
torej sm prekleto boljši starš kot bo puprle rain in babnce njenega hipokritinčega kova kdajkoli..
niste vredne otrok, če jim privoščite to trplljenje.
Do infekcij otrok, ki niso obrezani prihaja ravno zardi babnic tipa barbie, ker vlečejo kožco otroku čez, čeprav jo nebi smele pri tko nizki starosti.
Stem jo izpostavijo bakterijam in virusom v planičkah in posledično pride do hudih okužb, ki jih noben neobrezan otrok sploh nebi dobil!
ženske ste največji hipokriti ko se gre za pravice ljudi.
če že nimate pametnih argumentov ne rabte jokcat adminom, da sm zlobn:)