Stroški študentskega življenja

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.
Odgovori
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a gaby_ »

*mala* napisal/-a:Trolo pa tudi tisti ki živijo v Lj plačajo :D

Itak vsak zapravi toliko kolikor ima. Več imaš, več zapraviš, čisto logično :wink:

a ne plačajo ljubljančani manj za trolo? sicer ne študiram v lj in v mb teh stroškov nimam, ampak tako sem slišala.

po moje ne zapravi vsak toliko kot ima. nekateri tudi privarčujejo. :D (se tolažim, da tudi meni letos kaj rata!)
“Fashion does not only exists in dresses;
fashion is in the air, it is brought in by the wind,
one feels it coming, breathes it in,
it is in the sky and on the pavement,
it depends on ideas, customs, and happenings” - Coco Chanel
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

^^ Vse seveda ne :D Odvisno kak se kdo znajde.
Samo jaz ne morem zapravit 500€ na mesec, če jih nimam :D

Sicer pa mislim da je trola kar za vse ista (pač 17€ za študente in dijake; za meščane pa 34€). Se je pa enkrat govorilo, da bo različna cena, samo ni stopilo v veljavo.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a *SunFlower* »

*mala* napisal/-a:Sicer pa mislim da je trola kar za vse ista (pač 17€ za študente in dijake; za meščane pa 34€). Se je pa enkrat govorilo, da bo različna cena, samo ni stopilo v veljavo.

Ni ŠE v veljavi. Baje se bo uvedlo naslednje leto - študentje, ki nimajo stalnega bivališča v LJ, bodo morali plačevati 34€ za trolo.

Aja pa sončk, zakaj bi imeli tisti, ki živijo doma, nižje štipendije?? Prej obratno, glede na to, da dobivajo višji dodatek za prevoz.

Kar se tiče pa financiranja s strani staršev, je vsaj meni povsem logično. Če redno študiraš, si mlajši od 26 in živiš na svojem, sta ti starša dolžna izplačevati preživnino (kar pa nikakor ne pomeni, da ti krijeta vse za stanovanje in hrano, pač odvisno od višine preživnine). Če si doma, sta te starša še vedno dolžna preskrbeti, ampak ti pač nudita hrano in hišo, ne pa denarnega nadomestila za to. Res ne vem, iz kje so oni v tisti ''raziskavi'' potegnili, da bi bilo bolj logično ravno obratno.
Every rose has its thorn
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a positive vibration »

*SunFlower* napisal/-a:Ni ŠE v veljavi. Baje se bo uvedlo naslednje leto - študentje, ki nimajo stalnega bivališča v LJ, bodo morali plačevati 34€ za trolo.

:lach: :rofl: Ful dobro!

NOT :!:

Mislim, oz.upam, da ne upajo (si ne drznejo) potegnit take poteze.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

*SunFlower* napisal/-a:Aja pa sončk, zakaj bi imeli tisti, ki živijo doma, nižje štipendije?? Prej obratno, glede na to, da dobivajo višji dodatek za prevoz.

Ja, če živiš v Lj oz. okolica, ni praktično nič dodatka za prevoz oz. je zelo majhen :wink:

Jaz tudi mislim, da ne bodo cene avtobusa dvignile, ker mislim, da ne bo nihče več mesečne plačeval, če bo pa ceneje prišel čez, če plača vsako vožnjo (razen če gre vsak dan na faks :D in to celo večkrat).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica

No ja, če si v okolici LJ pa potem tudi ne daš tako veliko za prevoz kot pa če si od kje dlje. :) Odkar so nove štipendije, za življenje v študencu ali stanovanju ne dobiš več prav visokega dodatka - sošolka, ki se vozi iz Kranja, dobiva več kot pa jaz, ki sem v stanovanju (medtem ko včasih je pa bilo res, da je bil dodatek za bivanje enako visok kot najvišji dodatek za prevoz).

Kar se pa trole tiče, a tega nobena ni zasledila? To je že pred časom Jankovič grozil, zdaj je pa stvar malo potihnila. Razlog naj bi bil ta, da tuji študentje ne doprinesejo ničesar k LJ :roll: vmes so sicer, če prav vem, sprejeli sklep, da bo Ljubljana kot glavno mesto dobila določen % (mislim da 10%) iz dohodnine po vsej Sloveniji, ampak Jankovič je rekel, da bo kljub temu dvignil ceno trole. To je bilo pa tudi zadnje, kar sem jaz o stvari slišala, tako da lahko, da se je vmes kaj spremenilo.

Meni se zdi butasta poteza. Študentje smo pač študentje, kako mu ni jasno, da bomo izbrali cenejše opcije :D Trola pa tudi ne vem, če se bo kaj razbremenila zaradi tega.

Aha evo, našla članek:

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042285622
Every rose has its thorn
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

^^ Seveda smo slišali že kar nekaj časa nazaj. Govorilo se je, da bodo že letos uvedli, samo nekak dvomim v to. Če pa bodo, bodo pomoje pa vsem dvignili cene. Bomo vidl.

Če imaš ti prijavljeno, da stanuješ izven kraja študija, ona pa se vozi iz Kranja, nebi smela imeti ona višji dodatek, glede na to da je le ene 25-30 km stran. Seveda je tudi odvisno malce od štipendije.
Zadnjič spremenil *mala*, dne 31. Dec. 2009 10:36, skupaj popravljeno 2 krat.
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica

Hja, pa ima. Take so nove štipendije. :?

Sicer pa, sklep o ukinitvi subvencije je bil že sprejet, tako da res ne vem, zakaj ga ne bi izvajali. :x
Every rose has its thorn
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Ja, verjetno ima kolegica prijavljenih več kot 30 km, da ima več kot ti .

dodatek za izobraževanje zunaj stalnega prebivališča:
za bivanje: 84,12 EUR
za prevoz v primestnem ali medkrajevnem prometu v oddaljenosti pet kilometrov in več do kraja izobraževanja od kraja stalnega prebivališča:
oddaljeno od 5 do vključno 10 km: 47,92 EUR
nad 10 do vljučno 15 km: 58,57 EUR
nad 15 do vključno 20 km: 69,22 EUR
nad 20 do vključno 30 km: 79,87 EUR
nad 30 do vključno 40 km: 90,52 EUR
nad 40 km: 99,04 EUR
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica

To imaš ti malo napačne podatke, ker novi zakon o štipendiranju namreč pravi:

(1) Štipendistu, ki se izobražuje zunaj kraja stalnega prebivališča, pripada dodatek za:

- bivanje v višini 79 eurov ali

- prevoz v primestnem ali medkrajevnem prometu v oddaljenosti pet kilometrov in več do kraja izobraževanja od kraja stalnega prebivališča, in sicer v višini največ 93 eurov, odvisno od oddaljenosti od kraja izobraževanja in subvencije za prevoz po drugih predpisih.

Nisem sicer našla točnih podatkov, ampak že tole kaže, da mora biti tvoja tabela malo narobe :)

Aja, razen če so letos kaj spremenili, kar bi mi bilo čudno, ampak zdaj vidim na Ad Futuri, da so dodatki lahko tudi višji. Hmm. :?
Every rose has its thorn
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Lj

Neprebrana objava Napisal/-a purple_rain »

*SunFlower* napisal/-a:http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042285622
OK, priznam, da prvič slišim za tole in tema sploh ni temu primerna, ampak jz se moram zgražat!!
Kakšna oslarija je pa to??! :eek:
Džeki
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Džeki »

Biti študent, živet pri starših in delat v času študija je najbolj lagodno življenje v Sloveniji...ves denar gre samo za tvoj luksuz..kako sem užival..

Ko greš na svoje, se to malo spremeni, prvo resni stroški (najemnina/kredit..pralni stroj crkne..pomivalni stroj crkne), šele nato luksuz....V bistvu vidiš, kako si pri starših živel v eni zlati kletki.

Uživajte, dokler traja... :lol:
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Sej se zavedamo, da nam je tako fajn sedaj, kakor nam nikoli več ne bo :D

Sicer se pa že naslednje leto obeta nov zakon (o malem delu), ki bo precej omejil študentsko delo.
Džeki
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Džeki »

Sem zasledil, ja.Lahko bodo delali tudi brezposelni in upokojenci, pa zelo omejene ure bodo.

Hočejo pač preprečiti, da bi študent delal 8 ur na dan preko servisa, medtem ko je nekdo, ki ima srednješolsko izobrazbo in bi lahko to delo opravljal kot redno zaposlitev, na zavodu.
Uporabniški avatar
*pikapoka*
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a *pikapoka* »

Moji stroški:
× najemnina v ŠD: okrog 45 €
× pjačke: 10 €, prevoz: 20 €
× mobitel: 15 €

Žepnine dobim pa 80 € in se mi zdi čisto dovolj, če nisi razsipen.
Odgovori