Epilepsija
Epilepsija
Pozdravljeni!
Mene zanima ali ima kdo že "izkušnje" z epilepisijo? ali z bolnikom, ki ima epilepsijo? ... kako to vpliva na vas in na osebo, ki ima napade epilepsije? ali mogoče obstajajo kakšni simptomi pred napadom? ali je epilepsija odzravljiva? ... hvala
LP
Mene zanima ali ima kdo že "izkušnje" z epilepisijo? ali z bolnikom, ki ima epilepsijo? ... kako to vpliva na vas in na osebo, ki ima napade epilepsije? ali mogoče obstajajo kakšni simptomi pred napadom? ali je epilepsija odzravljiva? ... hvala
LP
- positive vibration
- Cosmofrik
Sem že mela ene parkrat izkušnjo z epi napadom, ja...pač se gibljem v takih krogih, kjer se to lahko zgodi.
Če je oseba, ki ima epi napade, drugače zdrava, to na njo ne bi smelo vplivati (če le niso napadi izredno pogosti, npr. večkrat na dan). Veš, vse je odvisno od vrste, intenzivnosti in pogostosti napadov. Lahko je epi napad zelo mučen, traja tudi minute in je oseba po napadu zelo izčrpana ali pa ne pride takoj k sebi. Lahko pa je skoraj neopazen, kot da bi za trenutek omehčal in si v naslednji sekundi spet čisto ok. Simptomov pred napadom žal ni. Udari kot strela z jasnega.
Epilepsija ozdravljiva...hmmm...ne znam ti strokovno odgovorit, ozdravljiva verjetno ni, je pa obvladljiva. Bolnik mora redno jemat tablete, pa se načeloma stanje zelo zelo popravi, napadi lahko celo popolnoma izginejo.
Kako ravnati, ko pride do napada?
Predvsem je treba bolniku zavarovat glavo, da se ne udari. Položit ga na tla in pazit na glavo. Ničesar se mu ne tišči v usta! Če je nevarno, da si pregrizne jezik, zviješ majco in jo daš med zobe, vendar previdno! Bolnika skušaš obdržat v položaju nezavestnega, predvsem pa, da ima glavo na stran, malo proti tlom, da se ne zaduši. Odvisno od intenzitete krčev, saj pravim. Če napad traja več kot 5 minut, je treba poklicat zdravnika! Enako, če se začne bolnik dušit (dobi modre ustnice).
Po napadu je bolnik utrujen (logično, če pomisliš, da za nekaj trenutkov s polno intenzivnostjo delajo vse mišice v telesu).
Sicer pa je predvsem pomembno, da če vidiš, da ima nekdo napad, da mu priskočiš na pomoč. Ne se ustrašit, ne zbežat stran...pomagaj. Zgleda lahk kr kruto, sam ne se zmest. Sicer pa lahko ljudje z epilepsijo popolnoma normalno živijo, so določene ovire, npr. alkohol strogo prepovedan, če imajo terapijo s tabletami in načeloma ne morejo opravljat vozniškega izpita. Najbolj jih ovirajo kvečjemu predsodki primitivne okolice.
Drugega jaz nimam za dodat, ker z zdravimi epileptiki nimam tolko izkušenj.
Če je oseba, ki ima epi napade, drugače zdrava, to na njo ne bi smelo vplivati (če le niso napadi izredno pogosti, npr. večkrat na dan). Veš, vse je odvisno od vrste, intenzivnosti in pogostosti napadov. Lahko je epi napad zelo mučen, traja tudi minute in je oseba po napadu zelo izčrpana ali pa ne pride takoj k sebi. Lahko pa je skoraj neopazen, kot da bi za trenutek omehčal in si v naslednji sekundi spet čisto ok. Simptomov pred napadom žal ni. Udari kot strela z jasnega.
Epilepsija ozdravljiva...hmmm...ne znam ti strokovno odgovorit, ozdravljiva verjetno ni, je pa obvladljiva. Bolnik mora redno jemat tablete, pa se načeloma stanje zelo zelo popravi, napadi lahko celo popolnoma izginejo.
Kako ravnati, ko pride do napada?
Predvsem je treba bolniku zavarovat glavo, da se ne udari. Položit ga na tla in pazit na glavo. Ničesar se mu ne tišči v usta! Če je nevarno, da si pregrizne jezik, zviješ majco in jo daš med zobe, vendar previdno! Bolnika skušaš obdržat v položaju nezavestnega, predvsem pa, da ima glavo na stran, malo proti tlom, da se ne zaduši. Odvisno od intenzitete krčev, saj pravim. Če napad traja več kot 5 minut, je treba poklicat zdravnika! Enako, če se začne bolnik dušit (dobi modre ustnice).
Po napadu je bolnik utrujen (logično, če pomisliš, da za nekaj trenutkov s polno intenzivnostjo delajo vse mišice v telesu).
Sicer pa je predvsem pomembno, da če vidiš, da ima nekdo napad, da mu priskočiš na pomoč. Ne se ustrašit, ne zbežat stran...pomagaj. Zgleda lahk kr kruto, sam ne se zmest. Sicer pa lahko ljudje z epilepsijo popolnoma normalno živijo, so določene ovire, npr. alkohol strogo prepovedan, če imajo terapijo s tabletami in načeloma ne morejo opravljat vozniškega izpita. Najbolj jih ovirajo kvečjemu predsodki primitivne okolice.
Drugega jaz nimam za dodat, ker z zdravimi epileptiki nimam tolko izkušenj.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
- poletje06
- Komunikatorka
- Kraj: tam kjer ljubezen ne pozna meja
jaz imam epilepsijo in morem rečt, da je bilo od začetka zelo težko, ker doma nismo bili seznanjeni s to boleznijo, niti slovenski zdravniki mi niso postavili diagnoze skoraj 4 leta, tako da nismo vedeli, kaj se dogaja. zdaj že 3 leta jemljem redno 2x na dan tablete, stanje se je izboljšalo, v tem času nobenega napada. sama osebno sem imela pred napadom simptome (zelo se mi je vrtelo, kot da sem na vrtiljaku), ampak nisem vedela kako odreagirat, saj pravim, takrat ko se mi je to dogajalo, sem bila vedno sama nekje, nobenega zraven, tako da v paniki nisem vedela kaj narest in sem padla. nazadnje ko sem imela napad, sem imela k sreči zraven nekoga, da mi je pomagal, poklical rešilce, da sem po okoli 20ih minutah prišla k sebi z groznimi bolečinami v glavi. zdaj letno hodim na EEG, da vidimo, če se v možganih še vedno pojavlja preveč energije, ampak morem 3x potrkat, nazadnje je EEG izvid bil super. Je pa stvar kar stresna, če je ne poznaš. Mojo mami je to zlomilo in je rabla skoraj leto dni da je prišla k sebi. Mučno je bilo predvsem čakanje na izvid magnetne resonance, če imam slučajno kakšen tumor (posledica je v večini primerov epilepsija). Osebno mi je nevrolog rekel, da se stvar v redkih primerih lahko pozdravi, kot pa je rekla predhodnica, stvar se lahko predvsem omili. Sama se držim navodil nevrologa, ne pijem alkohola, ne kadim, izogibam se kakšnih hudih zabav z laserji, če sem utrujena se grem spočit, itd. Jaz sem se s to stvarjo sprijaznila in živim normalno, prav tako družina. Na svetu so veliko hujše stvari, kot je epilepsija. Sama se bom verjetno odločila za zdravljenje s tableti do konca življenja, sicer z manjšo dozo kot zdaj, zaradi preventive.
Moja prijateljica ima tudi epilepsijo, vendar blago obliko, pravi da se le čudno počuti in takrat se občiajno ne zaveda kaj se dogaja. Ko začuti da bo dobila napad ponavadi nekoga drži za roko dokler ne mine. Jaz zdaj že vem kako je, le če sva v avtu in jaz vozim jo težko držim za roko, tako da če je možno ustavim in počakava, da vidiva kakšno bo stanje potem, včasih je vredu, včasih pa ima hud glavobol.
V srednji šoli, ko še ni vedela za to je profesorju za geografijo marsikaj povedala kar v prisebem stanju nebi, vendar je potem pojasnila situacijo
Na žalost pa ji zdravila ne pomagajo, le še dodatne probleme povzročajo, tako da trenutno ne jemlje zdravil in ima enako pogoste napade kot ko jih je jemala.
V srednji šoli, ko še ni vedela za to je profesorju za geografijo marsikaj povedala kar v prisebem stanju nebi, vendar je potem pojasnila situacijo

Na žalost pa ji zdravila ne pomagajo, le še dodatne probleme povzročajo, tako da trenutno ne jemlje zdravil in ima enako pogoste napade kot ko jih je jemala.
^^ Js imam podobne težave kot tvoja prijateljica. Velikokrat se mi dogaja da se ne zavedam dogajanja okoli sebe tko za par sekund. Res tak čudn občutek. Kr glasove ljudi slišiš okol sebe use pomešane ti se pa sploh ne zavedaš kaj se dogaja. Pa kr piskat začne v glavi pa megli se ti. In ko se mi to dogaja dobim občutek da bom v nezavest padla. Sm pa že tut res parkrat v nezavest padla pa so me dal na testeranje za epilepsijo pa niso odkril nič.
Tudi pri njej niso nič ugotovili, sumijo pa da bi lahko bila kriva obvezna cepljenja, ker je imel njen starejši brat na alergično reakcijo in je možno da so pri njej povzročila epilepsijo.
Bila tud že dvakrat po več dni na 24urnem opazovanju in priklopljena na EEG in takrat nikol ni imela napada, tako da niso nič ugotovili.
Zoprno ker bi rada šla delat izpit za avto, pa mora biti vsaj 2 leti brez napadov.
Bila tud že dvakrat po več dni na 24urnem opazovanju in priklopljena na EEG in takrat nikol ni imela napada, tako da niso nič ugotovili.
Zoprno ker bi rada šla delat izpit za avto, pa mora biti vsaj 2 leti brez napadov.
Js sm bla tut na eni preiskavi k ti dajo eno kapo na glavo pa so vn ene žičke speljane pol pa ležiš na postelji pa ti pol tm na zaslonu ena lučka utripa. Sam sm bla sam ene pou ure tm. Pa je pol zdravnik reku da ni nč pokazal. Js sm pa normalno izpit naredila pa vse. Me niti noben ni nč vprašal. Sam je pa res da na srečo nism v nezavest padla že kr ene 3-4 leta.