barbie_girl_85 napisal/-a:Ko je moj dedek gradil hišo, jo je zgradil z namenom, da bodo kasneje v njej živeli njegov sin z družino, potem vnučki s svojo družino itd. Noben moški, ki si je ustvaril dom si ne želi, da bi hiša samevala in da bo na stara leta ostal sam v njej, dediči pa jo po smrti prodali. Predvidevam, da tudi fantov oče. Nekako logično je, da si želi, da sin v hišo pripelje ženo in si v domačiji ustvarita dom. In sin kot dober sin, upošteva očetove želje in ne želi iti v stanovanje, dom bi si rad ustvaril tam, kjer so si ga tudi njegovi starši. Ga popolnoma razumem.
Meni se pa to zdi ena od največjih (in hkrati najbolj tipičnih) slovenskih zablod. Kaj pa, če se jaz želim preselit na Novo Zelandijo in se ukvarjat z ovčjerejo? Ok, ta je malo bosa. Mogoče bi pa želela v Bruslju delat. Glede na to, da študiram pravo, ta možnost sploh ni nerealna. Kaj pa, če si že celo življenje želim živet ob morju?
A se moram odpovedat svojim sanjam zato, ker je moj dedek pred 50 leti zgradil hišo?
To, da mora otrok, če želi biti dober otrok, spoštovati želje staršev, ni s strani staršev nič drugega kot navaden egoizem. Povsod po svetu je popolnoma jasno, da se bo otrok, ko enkrat zaključi s šolanjem (ali pa že celo prej) osamosvojil in odselil. Američani se selijo v povprečju 7x v življenju. In to ne v sosednjo ulico, ampak čez cel kontinent.
Pri nas ti pa življenjsko pot začrta že pradedek, ki se je leta 1920 odločil zidat v Medvodah in od takrat naprej je cela rodbina tam, ker itak nihče noče in ne upa bit nehvaležno dete, ki se zoperstavi volji staršev in gre po svoji poti.
Kaj bo pa potem s hišo... Kot da je hiša tako fucking važna. Konec koncev gre samo za nepremičnino, ne pa za neko zlato tele.
Zgoraj opisano je po mojem mnenju zelo neposredno povezano s trenutnim demografskim problemom otrok, ki pri 30ih še vedno živijo doma pri starših in stagnirajo. Verjamem, da je staršem to na nek način hudo všeč, ker jim daje občutek varnosti. Kam pa to pelje družbo kot celoto, je pa vedno bolj jasno.