Okužbe s klamidijo
- barbie_girl_85
- Cosmofrik
http://med.over.net/forum5/read.php?22,1126970,1126988
Tudi moj ginekolog je istega mnenja - klamidija se prenaša le s spolnimi stiki. Ko sem bila noseča, me je grabila panika, in sem hotla vedet, koliko je zdravo it na bazen. Rekel je, da na bazenu lahko fašem razne glivice, kandido - okužbe nožnice. Klamidije, HPV, Hiv, hepatitis pa ne.
Rekel (oziroma nakuril) me je pa nekako takole:
Spolno prenosljive bolezni so tiste, ki se prenašajo s spolnimi stiki. Tudi navaden prehlad se lahko prenese preko dotika, seksa...ampak ga ne imenujemo SPB. Razlog: SPB so tiste, ki se prenašajo prvenstveno na ta način. Veste, koliko obolelih bi imeli, če bi se v bazenu dobilo celo paleti spolno prenosljivih bolezni? Koliko okuženih z aidsom? Dejte no, sej študirate na Visoki šoli za zdravstvo, bi pa ja lahko vedeli, kolikšna koncentracija bakterij je potrebna za okužbo. Lahko si nanesete na kožo kakšno klico klamidije, zboleli pa zaradi tega ne boste, razen če ste na imunosupresivih ali pa imete Hiv (za razlago - oboje oslabi imunski sistem, in pride do okužb, ki v normalnih pogojih ne bi nastale).
Izgleda, da tud ginekologi niso enotni glede tega.
Tudi moj ginekolog je istega mnenja - klamidija se prenaša le s spolnimi stiki. Ko sem bila noseča, me je grabila panika, in sem hotla vedet, koliko je zdravo it na bazen. Rekel je, da na bazenu lahko fašem razne glivice, kandido - okužbe nožnice. Klamidije, HPV, Hiv, hepatitis pa ne.
Rekel (oziroma nakuril) me je pa nekako takole:
Spolno prenosljive bolezni so tiste, ki se prenašajo s spolnimi stiki. Tudi navaden prehlad se lahko prenese preko dotika, seksa...ampak ga ne imenujemo SPB. Razlog: SPB so tiste, ki se prenašajo prvenstveno na ta način. Veste, koliko obolelih bi imeli, če bi se v bazenu dobilo celo paleti spolno prenosljivih bolezni? Koliko okuženih z aidsom? Dejte no, sej študirate na Visoki šoli za zdravstvo, bi pa ja lahko vedeli, kolikšna koncentracija bakterij je potrebna za okužbo. Lahko si nanesete na kožo kakšno klico klamidije, zboleli pa zaradi tega ne boste, razen če ste na imunosupresivih ali pa imete Hiv (za razlago - oboje oslabi imunski sistem, in pride do okužb, ki v normalnih pogojih ne bi nastale).
Izgleda, da tud ginekologi niso enotni glede tega.
mene pa zanima, če si na testu negativen, prenašaš pa lahko? in, če lahko ta klamidija nekaj časa miruje v telesu (spi) in se potem kar enkrat pokaže? je možno da nezaščiten sexaš in se ne okužiš?
imela sem aferico in tip je zbolel po nekaj časa, ko je bil z mano. on je bil na testu pozitiven, jaz pa negativna. načeloma po meni naj ne bi bil z nobeno in 100% trdi, da sem ga jaz okužila, čeprav jaz klimidije nimam. izvidi mojega testa ga ne zanimajo, možnost okužbe preko te očesne veznice tudi ne...
naj ob tem še pograjam dejstvo, da je za testiranje spolnih bolezni na teden ordinacija odprta samo uro in pol, za čakat je ful, testirajo te za kar imaš kao simptome, pa še napotnico rabiš. itak, da se pol ljudje ne testirajo. če bi bilo bolj dostopno, bi se verjetno več ljudi testiralo za preventivo.
hvala za morebitne odgovore in sexajte s kondomom
imela sem aferico in tip je zbolel po nekaj časa, ko je bil z mano. on je bil na testu pozitiven, jaz pa negativna. načeloma po meni naj ne bi bil z nobeno in 100% trdi, da sem ga jaz okužila, čeprav jaz klimidije nimam. izvidi mojega testa ga ne zanimajo, možnost okužbe preko te očesne veznice tudi ne...

naj ob tem še pograjam dejstvo, da je za testiranje spolnih bolezni na teden ordinacija odprta samo uro in pol, za čakat je ful, testirajo te za kar imaš kao simptome, pa še napotnico rabiš. itak, da se pol ljudje ne testirajo. če bi bilo bolj dostopno, bi se verjetno več ljudi testiralo za preventivo.
hvala za morebitne odgovore in sexajte s kondomom

- barbie_girl_85
- Cosmofrik
4 možnosti, da si bila negativna:
1. Lahko "spi", vendar tam do 3 mesece po okužbi. Potem se že pokaže
2. Si jo imela in prebolela (zdravi se z antibiotiki - Sumamed, Eritromicin,.. in če si v tem času slučajno jemala kakšen antibiotik, si se je mogoče nevede rešila)
3. Je ni dobil od tebe
4. Je bil test lažno negativen (redko, ampak se zgodi)
Da bi pa obstajale prenašalke, pa prvič slišim. Sicer klamidija lahko poteka zelo nespecifično, brez znakov in niti ne vemo, da smo jo prebolele oz jo imamo. Vendar bi bil tudi v tem primeru test pozitiven.
1. Lahko "spi", vendar tam do 3 mesece po okužbi. Potem se že pokaže
2. Si jo imela in prebolela (zdravi se z antibiotiki - Sumamed, Eritromicin,.. in če si v tem času slučajno jemala kakšen antibiotik, si se je mogoče nevede rešila)
3. Je ni dobil od tebe
4. Je bil test lažno negativen (redko, ampak se zgodi)
Da bi pa obstajale prenašalke, pa prvič slišim. Sicer klamidija lahko poteka zelo nespecifično, brez znakov in niti ne vemo, da smo jo prebolele oz jo imamo. Vendar bi bil tudi v tem primeru test pozitiven.
- Tearjerker
- Cosmopsiho
Tudi če gre za okužbo preko očesne veznice, je edina možna varijanta da nekdo ''šari'' z roko po spolnih organih obolele osebe in potem po očeh. Poleg tega, je okužba možna samo s spolnimi odnosi (vaginalni, analni ali oralni seks) in vertikalno iz obolele nosečnice na fetus.
Na drugačne načine se okužba z Chlamydio trachomatis ne prenaša.
Obstaja pa več vrst bakterij iz rodu Chlamydia, vendar ta povzročajo druga bolezenska stanja.
50-70% okuženih žensk je asimptomatskih in se bolezen pojavi šele, ko se okužba razširi iz materničnega vratu na jajcevode in jajčnike.
Kar se pa hitrega testa tiče, noben test ni 100%, vendar pa je hitri test za klamidijo zelo občutljiv in specifičen, tako da je verjetnost, da bi bil test lažno negativen zelo majhna.
Na drugačne načine se okužba z Chlamydio trachomatis ne prenaša.
Obstaja pa več vrst bakterij iz rodu Chlamydia, vendar ta povzročajo druga bolezenska stanja.
50-70% okuženih žensk je asimptomatskih in se bolezen pojavi šele, ko se okužba razširi iz materničnega vratu na jajcevode in jajčnike.
Kar se pa hitrega testa tiče, noben test ni 100%, vendar pa je hitri test za klamidijo zelo občutljiv in specifičen, tako da je verjetnost, da bi bil test lažno negativen zelo majhna.
lijana-dvomim da bi test narobe pokazal in da ta fant , ki je okužen ni imel nobene za tabo, sam ti lahko trdi ne vem kaj, preverit tak ne moreš. Sicer je možnost da si se nevede pozdravila res z antibotiki, kot je omenila ena pred mano, če si jih sevad jemala.
Testi so zelo natančni in občutljivi, znaki bolezni pa se ponavadi pokažejo pri moških, pri ženskah bolj malo.
Testi so zelo natančni in občutljivi, znaki bolezni pa se ponavadi pokažejo pri moških, pri ženskah bolj malo.
Zadnjič spremenil čuftika, dne 05. Jun. 2010 13:46, skupaj popravljeno 1 krat.
softTouch napisal/-a:meni je ginekologinja rekla, da so testi za klamidijo kar dostikrat lažno negativni, v koliko % sem sicer pozabila, ampak očitno je možno
ja, pol pa ne vem

a pa maš ti kakšne težave (izcedek, bolečine,...)? ker če samo sumiš da bi jo lahko dobila v savni, nima smisla paničarit
pa še to- kako ti je pa ginekologinja naredila test? a ni tako, da ti mora ona napisat napotnico, ker te teste delajo drugje? jaz sem sicer šla delat samoplačniško (ker mi moja bivša G ni hotla dat napotnice) in so mi vzeli kri, ni blo nobenega ginekološkega pregleda
pa še to- kako ti je pa ginekologinja naredila test? a ni tako, da ti mora ona napisat napotnico, ker te teste delajo drugje? jaz sem sicer šla delat samoplačniško (ker mi moja bivša G ni hotla dat napotnice) in so mi vzeli kri, ni blo nobenega ginekološkega pregleda
you believe lies so you eventually learn to trust no one but yourself
- Tearjerker
- Cosmopsiho
Se ne morš da verjameš....
- Vsak (!!!! vsak!!!) test da lahko lažno negativen ali lažno pozitiven rezultat, noben test ni 100% zanesljiv. Od občutljivosti in specifičnosti testa je odvisno, kolikšna je verjetnost za napačno interpretacijo.
- Krvne preiskave pri sumu na okužbo s klamidijo so žal najcenejejše in temu primeru najmanj specifične in občutljive. Če hočete zanesljiv odgovor ali ste okužene s klamidijo ali ne, prosite gin. za testiranje brisa, ki se ga opravi bakteriološko (kar pomen, za vse ko vam branje težko), da se bris nanese na mikrobiološko gojišče in se potem preverja ali pride do rasti na gojišču ali ne. Enako primeren je prvi jutranji urin.
- v savni se klamidije ne faše.
- Vsak (!!!! vsak!!!) test da lahko lažno negativen ali lažno pozitiven rezultat, noben test ni 100% zanesljiv. Od občutljivosti in specifičnosti testa je odvisno, kolikšna je verjetnost za napačno interpretacijo.
- Krvne preiskave pri sumu na okužbo s klamidijo so žal najcenejejše in temu primeru najmanj specifične in občutljive. Če hočete zanesljiv odgovor ali ste okužene s klamidijo ali ne, prosite gin. za testiranje brisa, ki se ga opravi bakteriološko (kar pomen, za vse ko vam branje težko), da se bris nanese na mikrobiološko gojišče in se potem preverja ali pride do rasti na gojišču ali ne. Enako primeren je prvi jutranji urin.
- v savni se klamidije ne faše.
hej!
torej:
- test mi je naredila ginekologinja (sem ga lepo plačala, ker sem samoplačnik), vzela bris in čez en teden sem dobila rezultate po pošti. ne vem, a se temu testu reče "hitri" ali je 100%, ampak zdravnica mi je rekla naj se neham sekirat; on je rezultate dobil od urologa po treh tednih;
- vmes nisem jemala nobenih antibiotikov, ker jih nisem že malo morje časa;
- če spi upam da se ne bo nikoli zbudila
. bom pa šla še enkrat na test čez nekaj časa. vmes pa itak po kondome v trgovino;
- mogoče sva bila pa nesrečna kombinacija in se je njemu zbudila po meni;
- vem, da simptomi niso očitni ali se pa sploh ne pokažejo;
- trdi da ni bil z nobeno, ampak sem slišala da je varianta da se jaz res ne okužim, on je pa to pobral lahko nekje že ne vem kdaj. razen seveda če je pri 37tih letih z mano izgubil nedolžnost...
pa sej, sploh ne bi toliko komplicirala, če me ne bi ta bedak tako butasto obtožil za nekaj kar sem negativna, da moram zdaj raziskovat koliko sem lahko dejansko kriva. pa če se ne bi tako sekirala pa bila tako občutljiva. pa če ne bi bil tolk trmast, da bi mu lahko 500 negativnih testov prinesla, pa bi mi še vedno ponavljal da sem ga jaz. čist en svoj planet
začela sem celo sumiti, da je to ena buča, ki se zdaj prodaja bolje kot "jaz zdaj ne bi imel resne punce". žalostno, ampak slišale smo že svašta
hvala za infote
pazite nase!
torej:
- test mi je naredila ginekologinja (sem ga lepo plačala, ker sem samoplačnik), vzela bris in čez en teden sem dobila rezultate po pošti. ne vem, a se temu testu reče "hitri" ali je 100%, ampak zdravnica mi je rekla naj se neham sekirat; on je rezultate dobil od urologa po treh tednih;
- vmes nisem jemala nobenih antibiotikov, ker jih nisem že malo morje časa;
- če spi upam da se ne bo nikoli zbudila

- mogoče sva bila pa nesrečna kombinacija in se je njemu zbudila po meni;
- vem, da simptomi niso očitni ali se pa sploh ne pokažejo;
- trdi da ni bil z nobeno, ampak sem slišala da je varianta da se jaz res ne okužim, on je pa to pobral lahko nekje že ne vem kdaj. razen seveda če je pri 37tih letih z mano izgubil nedolžnost...
pa sej, sploh ne bi toliko komplicirala, če me ne bi ta bedak tako butasto obtožil za nekaj kar sem negativna, da moram zdaj raziskovat koliko sem lahko dejansko kriva. pa če se ne bi tako sekirala pa bila tako občutljiva. pa če ne bi bil tolk trmast, da bi mu lahko 500 negativnih testov prinesla, pa bi mi še vedno ponavljal da sem ga jaz. čist en svoj planet

začela sem celo sumiti, da je to ena buča, ki se zdaj prodaja bolje kot "jaz zdaj ne bi imel resne punce". žalostno, ampak slišale smo že svašta

hvala za infote

pazite nase!
čuftika napisal/-a:jz sm brala da se morata oba partnerja zdravit, s eno tableto summameda, v tem času seveda ne smeta imeti spolnih odnosov....drugač sem pa zgrožena da se s klamidijo lahko okužiš v turški savni, res katastrofa, o tem niikoli nisem premišljevala, dobro, sej ne hodim pogosto v savno , sam vseeno![]()
succubus-mene pa zanima kako si ti zadevo porihtala, kak zgleda ta test za klamidijo, pa tak, so pol kake težave?
hvala pa lp
oprosti za pozen odgovor (se sploh nisem mogla prijavit do sedaj v forum..sem zdaj porihtala)

torej..takrat sem dobila zdravilo azitromicin, tablete, ki sem jih morala jesti. To je blo pa vse. Partner ni dobil nobenih zdravil, ker naj bi s tem, da sem jih jedla jaz, kao se vse pozdravilo. Ampak to, da partnerja niso zdravili, mi je zelo čudno in sem tudi takrat vprašala, ampak so mi zagotavljali (tako tam na testu, kot kasneje ginekologinja in osebna zdravnica), da zdravljenje njega ni potrebno

Kje sem klamidijo staknila..ne vem. Da jo imam, sem sporočila bivšemu spolnemu partnerju, ki je prav tako šel naredit test, ampak je bil negativen. Moj sedanji partner testa ni šel naredit, čeprav sva šla k njegovi zdravnici ravno s tem namenom, ker sem jo jaz imela oz. se zdravila in sem želela vedeti, ali jo ima tudi on in ali sem jo staknila od njega. In mu ni predpisala napotnice za test, ker je "ne rabi", če sem se jaz zdravila. Pravim, ali je to res, ali ne..ne vem. Glede na njihova zatrjevanja očitno ni potrebno.
Test za klamidijo je bil narejen v sklopu vseh testov za spolne bolezni. Od kod so meni vzeli vzorec ne vem (:oops:), ker so mi jih jemali od vsepovsod, zdaj pa kateri je bil za klamidijo ne vem (vem, da obstaja več različnih načinov za odvzem)

Če so kake težave?
Edino kar imam za težavo je pogosto krvav izcedek pri spolnih odnosih. Zdaj pa, ali je to posledica, da sem mogoče klamidijo fasala nazaj, ne vem. Ginekologinja mi je rekla, da je to verjetno posledica moje občutljivce sluznice, ker že ko mi je nardila bris, mi je malo potegnila po sluznici, da sproba in se je kri kar vsula

Pravim, ali sem klamidijo dobila nazaj ali ne..ne vem, ker partner takrat ni šel na test in če sem jo že takrat dobila od njega, pol sem jo verjetno dobila tudi nazaj..ne vem. Upam, da je res tko, da se partner pol ne rabi it zdravit..sam to mi je zelo čudno. Da bi pa imela kakšne znake klamidije že takrat, tega pa ni bilo..razen glivic, ki so se mi pojavljale kar pogosto..zdaj pa je že en čas mir.
mah dej, naši zdravniki so res poden
če maš spb je edino logično, da se zdravi tudi partnerja, ker jo drugače on lahko takoj nazaj nate prenese.
jaz sem imela neke težave, ki bi lahko bile posledica klamidije. bivša ginekologinja mi ni hotela naredit testa oz. dati napotnice zanj (šele zdaj sem zvedela da ti ga lahko naredi tudi ginekolog, meni to ni noben povedal
), šla sem samoplačniško in je bilo k sreči negativno. potem so se moje težave nehale, čez nekaj časa pa sem bila spet na istem. in sem vprašala če je možno da je bil test lažno negativen in so mi rekli da ja, tokrat mi je zdravnica kar brez testa dala sumamed (se mi zdi) da naj za vsak slučaj s fantom vzameva
očitno je lažje dat antibiotike za brezveze, kot pa delat test. no tablet nisem vzela, ker se mi je zdelo brezveze. sedaj je na srečo spet vse v redu, ampak naše zdravstvo res nima pravega pristopa
če maš spb je edino logično, da se zdravi tudi partnerja, ker jo drugače on lahko takoj nazaj nate prenese.
jaz sem imela neke težave, ki bi lahko bile posledica klamidije. bivša ginekologinja mi ni hotela naredit testa oz. dati napotnice zanj (šele zdaj sem zvedela da ti ga lahko naredi tudi ginekolog, meni to ni noben povedal

you believe lies so you eventually learn to trust no one but yourself
ja saj..ker gre za pingpong učinek..ko sem mela glivice, sem dobila klimicin, pa sva se morala mazat oba, pa jaz sem si še tablete vstavljala..za klamidijo pa on ni dobil nič..
in zdaj ne vem..ali naj grem spet težit za test (tudi njemu) ali kaj naj..ker vem, da se posledice klamidije včasihne pokažejo tako očitno.. nočem je pa met
in zdaj ne vem..ali naj grem spet težit za test (tudi njemu) ali kaj naj..ker vem, da se posledice klamidije včasihne pokažejo tako očitno.. nočem je pa met

succubus napisal/-a:ja saj..ker gre za pingpong učinek..ko sem mela glivice, sem dobila klimicin, pa sva se morala mazat oba, pa jaz sem si še tablete vstavljala..za klamidijo pa on ni dobil nič..
na tvojem mestu bi se šla spet testirat, ker se nujno morata oba pozdravit! najboljše je pa da se gresta oba s partnerjem testirat.Ne vem kera je logika ginekologinje, ki je dala sam tebi zdrvaila, njemu pa ne, saj sta ziher mela spolne odnose in če si ti mela klamidijo, je potem tut on okužen. Ne razumem tega, kok lahko zdravijo sam tbe, partnerja pa ne

te krvavitve bi znale bit posledica oz. simptomi bolezni, sama sem preštudirala vse članke na internetu o klamidiji, ker sm bila prepričana, da jo tut sama imam, kar se je na srečo izkazalo za napačno domnevo. So mi pa nardili tisti test z brisom, ta naj bi bil zanesljiv. Jz sm pa dobila od ginekologinje napotnico za drugo ginekologinja (ki je bla groba kot šus sicer) ampak moja mi ni mogla naredit testa za klamidijo, ker jo v našem ZD ne delajo.

ja pa sej ne morm vrjet kaj to vse ne preberem.
Tudi sama sem bila v podobni situaciji, in mi še danes ni čist jasno a sem bila okužena al ne. Me kliče bivši spolni partner, da je šla njegova punca na testiranja za SPB in da je na klamidijo pozitivna. Po tej logiki naj bi bil on tud. Ampak kaj pa jaz? Z njim nism mela spolnih kontaktov takrat več kot eno leto. Šla sem do ginekologa, razložila situacijo, povedala da sm vmes prebolela vnetje jajčnikov in da dostikrat krvavim po spolnih odnosih in prosila za testiranje. V odgovor pa dobim "Kakšni simptomi? Kdo vas je pa to nabasou? A dejte no, internetu pa tut ni vsega za vrjet! Sicer pa kaj se ga greste, ma ta tip harem al kaj?" ... Seveda napotnice nism dobla, predpisal mi je antibiotike (Sumamed) in to je blo to.
Pojedla sem jih, še danes pa ne vem a se je kdo okužil preko mene, a sem bila sploh okužena...
Res ne vem kaj je problem dat napotnico za eno testiranje. Dejmo rajši telo uničevat z antibijotiki.
Tudi sama sem bila v podobni situaciji, in mi še danes ni čist jasno a sem bila okužena al ne. Me kliče bivši spolni partner, da je šla njegova punca na testiranja za SPB in da je na klamidijo pozitivna. Po tej logiki naj bi bil on tud. Ampak kaj pa jaz? Z njim nism mela spolnih kontaktov takrat več kot eno leto. Šla sem do ginekologa, razložila situacijo, povedala da sm vmes prebolela vnetje jajčnikov in da dostikrat krvavim po spolnih odnosih in prosila za testiranje. V odgovor pa dobim "Kakšni simptomi? Kdo vas je pa to nabasou? A dejte no, internetu pa tut ni vsega za vrjet! Sicer pa kaj se ga greste, ma ta tip harem al kaj?" ... Seveda napotnice nism dobla, predpisal mi je antibiotike (Sumamed) in to je blo to.
Pojedla sem jih, še danes pa ne vem a se je kdo okužil preko mene, a sem bila sploh okužena...
Res ne vem kaj je problem dat napotnico za eno testiranje. Dejmo rajši telo uničevat z antibijotiki.

Fightin for a peace is like fu*king for virginity