Fakulteta za družbene vede - mednarodni odnosi

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Uporabniški avatar
Nincheq*
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: Vrhnika

Fakulteta za družbene vede - mednarodni odnosi

Neprebrana objava Napisal/-a Nincheq* »

Živjo.

Se opravičujem, ker odpiram novo temo, vendar v podobni temi o FDV-ju nisem zvedela tistega kar želim, ker so se večinoma samo pregovarjali kater faks je lahek/težak, dober/ slab :D

Končujem 4. letnik gimnazije in na žalost še vedno ne vem, kam bi se vpisala naprej. Edina stvar, ki me je do zdaj vsaj malo pritegnila je bila smer mednarodnih odnosov na fdv-ju. Zanima me, če kdo študira to, in kako študij izgleda, ker si ne predstavljam najbolje. Kakšne imate izkušnje, ali je študij težak? Ali so omejitve za to smer visoke? Kakšne so potem možnosti za zaposlitev?

Katero fakulteto bi mi sicer priporočili?

Hvaležna bom za vsak odgovor :)

Lep pozdrav, Nina
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

Kaj konkretno te je pa pritegnilo na tej smeri? Just asking.

Nasvet: Če imaš kakšno kolegico oz. poznaš koga ki je v prvem letniku, pojdi enkrat z njo na predavanja, da vidiš kako zgleda (na večini faksov se ni problem "pretihotapit" v učilnice), da dobiš malce predstave.

A te nič drugega ne veseli?
Možnosti za zaposlitev niso najboljše oz. kar slabe, pa naj govorijo kar hočejo, res je pa, da če se znajdeš, ti lahko rata.

Omejitve so pa precej visoke (razen lansko leto):
2009- 76,5
2008- 84,5
2007- 84,5
2006- 90
2005- 83
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
Nincheq*
Sramežljivka
Sramežljivka

Ma nič posebnega me ni pritegnilo, samo izmed vseh smeri tam mi je bila ta najbolj všeč. Pri meni je res problem, ker se mi niti malo ne sanja kaj bi rada počela, tko da res ne vem kaj bom naredila.. Na kater faks pa se potem splača it, da imaš vsaj malo večje možnosti za zaposlitev? :P
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Vse razen FDV :P hec

Boš morala pa kar sama ugotoviti kaj ti leži? Družboslovje (psihologija, sociologija, ekonomija, uprava, itd) ? Ali jeziki? Mogoče kaj naravoslovnega in tehničnega (medicina, farmacija, biologija, kemija, gradbeništvo, stronjištvo, elektro, računalništvo, matematika :P , fizika, itd...).

Načeloma so najboljše možnosti za zaposlitev v naravoslovju in tehničnih smereh.

Aja, katera izbirna imaš pa na maturi? Pomisli malce, kaj se z veseljem učiš (nima veze kakšno oceno imaš, ker so te lahko zelo subjektivne), ampak kaj se ti ni muka učit, kaj komaj čakaš, da se spraviš pred zapiske?
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
Nincheq*
Sramežljivka
Sramežljivka

hehe.. sm iz prejšnih tem razbrala, da vse sam FDV ne :D sam zakaj? nekje slišim, kok je dobr, nekje kok nej ne grem tja.. da ne vem več kaj nej si mislim :) na maturi mam psihologijo pa zgodovino. Tut jeziki so mi všeč in mi kr ležijo, psihologija me tut zanima, sam da bi šla to študirat pa ne vem no.. Lih kšna učitlca ne bi rada bla, za kšnga psihoterapevta al pa kej podobnga pa itak ne bom mela dost točk.. Za kšno prevajalstvo verjetno rabiš sprejemne izpite narest ane? Pa tut ne vem kaj mi bo to pol..
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Na prevajalstvu ni nič sprejemcev kakor jaz vem :wink: v bistvu je Medjezikovno posredovanje na Filozofski. Imaš pa naslednje možnosti:
* Slo- Ang- Fra
* Slo- Ang- It
* Slo- Ang- Nem
Večinoma so pa kar brez omejitve te 3 smeri. Lahko pa seveda tudi dvopredmetno in izbiraš izmed kar nekaj jezikov.
Ja no, potem si prevajalka :D Kaj ti bo pa FDV? :D

Psihologija ima pa eno najvišjih omejitev, tako da moraš bit res pridna.

Svoje mnenje o FDV sem pa že v tisi temi jasno izrazila :D
Uporabniški avatar
Nincheq*
Sramežljivka
Sramežljivka

mah sj tist fdv je bil čist tko k sm mau brskala po netu :P

pa sj na prevajalstvo bi šla, samo me je mal strah, da pol ne bi nč znala tm. Mislm, sj zdj mi grejo jeziki, sam mam občutek, da bo tam ful težji in nam mela pojma in bom edina k ne bo nč znala :S pa kaj bom pol sploh s tem, kdo sploh rab prevajalce?? :P

joj js sm pa res ena izgubljena duša.. :D
Uporabniški avatar
poletje06
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: tam kjer ljubezen ne pozna meja

Neprebrana objava Napisal/-a poletje06 »

Od moje bivše profesorice na gimnaziji hčerka (odličnjakinja vsa leta) šla študirat mednarodne odnose in je zelo hitro stvar opustila, ker enostavno ni to to, ker tu je veliko piflarije, predvsem s strani prava, institucij evropske unije, človekovih pravic itd. Če si pač bolj tak tip, da te zanima to področje, potem je to pravi faks zate, drugače pač ne. Perspektivni so jeziki, predvsem prevajalstvo, ki ga imaš na filozofski, vendar zelo zahteven faks. Če ti jeziki samo ležijo, to ni dovolj. Meni osebno tudi angleščina ful leži in sem zdaj na prevajalstvu in šele zdaj vidim, kako je v resnici težko. Poišči na internetu informacije različnih fakultet, po forumih si poglej mnenja. Jaz sem do konca četrtega letnika mislila, da bom šla študirat mednarodne odnose, pa se mi je zdelo, da to ne bo zame, zato sem se na koncu odločila za jezike. Ni mi žal, trudit se je treba povsod, noben faks ni lahek. Izbrala sem si pa to tako, da sem res preiskala strani vseh možnih fakultet, se pozanimala na forumih, šla na informativo, na faks itd. In zdaj že delam na svojem cilju: postati tolmačka.

Želim ti veliko sreče pri izbiranju! :)
LP
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Še vedno se lahko po prvem letu prepišeš, če ti ni všeč. Ni nič kej tazga eno leto zgubit na faksu. Da nebi šla na nekaj, kar si želiš zaradi strahu, da bo težko, je trapasto, a ni?

Treba se bo potrudit, učit, to definitivno, ampak vse se da :wink: In definitivno bo težje kot v srednji šoli :wink:
Uporabniški avatar
poletje06
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: tam kjer ljubezen ne pozna meja

Neprebrana objava Napisal/-a poletje06 »

Nincheq* napisal/-a:mah sj tist fdv je bil čist tko k sm mau brskala po netu :P

pa sj na prevajalstvo bi šla, samo me je mal strah, da pol ne bi nč znala tm. Mislm, sj zdj mi grejo jeziki, sam mam občutek, da bo tam ful težji in nam mela pojma in bom edina k ne bo nč znala :S pa kaj bom pol sploh s tem, kdo sploh rab prevajalce?? :P

joj js sm pa res ena izgubljena duša.. :D

Če boš imela tako mišljenje, potem je najboljše, da ne greš na noben faks, ker ti lahko že zdaj povem, da se bo na vsaki smeri našel kakšen predmet, kjer ne boš blestela. Se zato pač bolj potrudiš. Kaj boš s prevajalstvom? Prevajalci so kader, ki se ga, sploh zdaj, ko smo v EU, zelo potrebuje. Prva tri leta se na faksu seznanjaš z orodji prevajalstva in se učiš jezike. Nato se odločiš ali boš delal magisterij s področja prevajanja ali tolmačenja. Mislim, da nisi čisto seznanjena s tem, da prevajalstvo ni samo to, da sediš za knjigo in jo prevajaš. Imaš pisno prevajanje, potem kot tolmač si lahko konferenčni tolmač, sodno prevajanje, sinhronizacija besedil, medijsko prevajanje ... poglej koliko opcij. In delo je plačano zelo dobro.
Uporabniški avatar
Nincheq*
Sramežljivka
Sramežljivka

Poletje06: Kako pa zgleda študij prevajalstva? kaj se učite? če bi mi lahko mal opisala, ker res nič ne vem :( (če imaš čas seveda) pa tko se bom vsaj mal laži odločla.. Ker jezike se drugač rada učim in prevajalstvo se mi zdi v zvezi s tem še najbolš, k kšna učitlca angleščine al pa nemščine al pa kerga kol druzga jezika ne bi bla..
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Lj

Neprebrana objava Napisal/-a purple_rain »

^^Z znanjem jezikov imaš lahko tudi dobre možnosti zaposlitve v tujini (kot je že poletje06); pa če je npr. še kakšno tako področje, ki te vsaj malo zanima, se lahko dodatno izobražuješ (ali pa prek študentskega dela nabiraš izkušnje)..OK, to so osebne želje, priznam :D, ti verjetno prav veliko ne pomaga, ampak hočem samo poudarit, da je z znanjem jezikov več vrat odprtih (ni edina možnost samo poučevanje :)).

Sicer bodo pa kmalu informativni dnevi, pa probaj čim več fakultet obiskat takrat.

P.S.: kok velik Snoopy-jev je v tej temi :biggthumpup:
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Samo ne se zanašat preveč na informativne. Veliko bolj pomembne so informacije študentov, so veliko bol realni.
Ker večina faksov olepšuje stvari (edino na FF sem dobila drugačen občutek, ko me čisto prestrašili na angleščini :lach: ). Sem bila pa v parih letih že na skoraj 10ih informativnih (vsi me fehtajo da z njimi hodim :lach: ).
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Lj

Neprebrana objava Napisal/-a purple_rain »

^^U, pol bi te pa bilo za "izkoristit", da se mal razpišeš z informacijami, ki si jih nabrala .:D
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Ko bi vsaj blo kej pametnega za napisat :lach: Strojništvo me je totalno fasciniralo in če bi se še enkrat vpisovala bi resno razmišljala tudi o tej izbiri, na elektro sem bla navdušena (bla kar 2× že tam), ko edina vedela kaj pomeni kratica RGB v njihovem fotografskem laboratoriju (pa všeč mi je bilo, ko bili tudi bivši študentje le te fakultete, ki sedaj s svojimi podjetji in zaposljujejo študente), na biotehniški umirala nad navdušenjem študentov nad njihovim faksom, na germanistiki se ustrašla FF, ker sem se počutila v tisti učilnici kot v kleti (seveda ne pomaga tudi moja neljubezen do nemščine), na anglešini so me tak prestrašl, da sem se komaj upala še pomislt na njo, na geografiji me nič fasciniralo, na matematiki me pa čisto navdušl, da KAO če maš v srednji matematiko 4 ali 5, da ti komot laufa (I proved them wrong). Čeprav mi ni žal, da izbrala to kar sem.

Zdej pa upam da mi par let ne bo treba na informativne :lach: V bistvu pa čisto nič pametnega ne izveš na nobenem.

BTW: tema o Medjezikovnem posredovanju: KLIK
Odgovori