Fakulteta za družbene vede

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a evva »

snezinka* napisal/-a:
evva napisal/-a:no to kaj je zate osebno povprečno in kaj nadpovprečno je druga zgodba, ampak pustmo to...
Eh men je za stereotipe čist vseen, ker študiram tisto, kar mi je zanimivo, vidm pa da je dosti zainteresirancov za FDV iz drugih fakultet, zanimivo res. Sej po moje nisi edina, ki si hotla na fdv.
Kaj pa študiraš sedaj če smem vedet snezinka?

Sj sm rekla, da je vazno, d je vam všeč. Sicer sm pa o novinarstvu sanjala na začetku (1. letnik gim), potem pa sem si čist druge plane v naravoslovnih vodah zamisnla, ker me je to začel zanimat in nism niti pomisnla več na karkol v druzboslovju. Tko da ja, študiram na naravoslovnem faxu, ampak se ne bom kle izpostavla (čist zarad zasebnosti na forumu). Če te pa res zanima pa...veš kam prašat.

no sej eni spremenijo plane v 1. letniku, drugi pa v 4. :wink: , me pa res zanima kaj študiraš, imaš pm...
snezinka*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a snezinka* »

Itak da ne. Samo js sploh ne razumm zakaj kle zdej primerjamo naravoslovje in druzboslovje, ker je to čist druga branza. Je pa tut v naravoslvju razlika v študiranju glede na smer. Če študiraš kemijo/biologijo/farmacijo itd. je to čist neki druzga kot matematika že zarad tega ker je pri prvih velik več predmetov, kjer morš vzet knjigo v roke in študirat, pri drugem pa velik več predmetov kjer moraš delat vaje, vaje in še enkrat vaje.
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a haley »

*mala* napisal/-a:
evva napisal/-a:Eh men je za stereotipe čist vseen, ker študiram tisto, kar mi je zanimivo, vidm pa da je dosti zainteresirancov za FDV iz drugih fakultet, zanimivo res. Sej po moje nisi edina, ki si hotla na fdv.
Kaj pa študiraš sedaj če smem vedet snezinka?

Zakaj se sklepa, da kdo hotel na FDV? :D :lol:
haley- Ne vem, če meni najboljša kolegica iz gimnazije reče, koliko se uči, kaj se učijo, mi kaže zapiske parim predmetom- zakaj ji ni za verjet? :D

Ja sej sm tudi jaz že slišala za fdv, da tam lahko padeš samo po stopnicah :wink:
Ampak na splošno pa ne vem veliko o fdv-ju, ker ni noben od mojih kolegov gor vpisan oz. tam nobenga ne poznam, tako da res ne moram govort kak je lahek/težak faks. Bolj vem za kake druge fakultete, na katerih poznam ljudi in pol jih lahko primerjam med sabo...
Itak pa slišiš vedno raznorazne zgodbice iz različnih fakultet, samo buhvej kuk so resnične :wink:
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

evva napisal/-a:Mala ne mi samo rečt, da na matematičnem faksu nič ne berete ampak samo računate :D

Da ne bomo citiral objav, kjer ti površno prebrala :wink:

Ja, priznam da sem le preletela na hitro njen post.

Zdej bom pa poskušala se zadržat izven te teme :wink: (nč ne oblubm)
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica

snezinka* napisal/-a:Itak da ne. Samo js sploh ne razumm zakaj kle zdej primerjamo naravoslovje in druzboslovje, ker je to čist druga branza. Je pa tut v naravoslvju razlika v študiranju glede na smer. Če študiraš kemijo/biologijo/farmacijo itd. je to čist neki druzga kot matematika že zarad tega ker je pri prvih velik več predmetov, kjer morš vzet knjigo v roke in študirat, pri drugem pa velik več predmetov kjer moraš delat vaje, vaje in še enkrat vaje.

to sm js že zdavni rekla, da naravoslovja in družboslovja ne gre primerjati ne zaradi težavnosti, ampak zaradi interesa. Meni je lahko npr. matematika al pa medicina taka španska vas kot je nekomu pravo, al sociologija in mu bo zaradi tega ta stvar težja...težko je tle posploševat in je res smešno govort ta faks je lahek un je pa težek, mislim totalno brezvezno res :roll:
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a floribunda »

evva napisal/-a:
haley napisal/-a:Joj a se morte prerekat zarad tega...zgleda, da je fdv najbolj priljubljen faks :D

Sej pravim, da je ful zainteresirancev za FDV, samo, ker si nočjo tega priznat, ampak je to več kot očitno! :D

mislim, da smo že par strani nazaj razčistili čigav faks je najtežji in najboljši in najbolj zaželjen.

moj. itak.

zdej se pa pojejte fdvjevke matematičarke in nevemkajševse.
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

:D :lol:
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica

floribunda napisal/-a:
evva napisal/-a:
haley napisal/-a:Joj a se morte prerekat zarad tega...zgleda, da je fdv najbolj priljubljen faks :D

Sej pravim, da je ful zainteresirancev za FDV, samo, ker si nočjo tega priznat, ampak je to več kot očitno! :D

mislim, da smo že par strani nazaj razčistili čigav faks je najtežji in najboljši in najbolj zaželjen.

moj. itak.

zdej se pa pojejte fdvjevke matematičarke in nevemkajševse.

:D
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: In your worst nightmare near hell :)

Neprebrana objava Napisal/-a [vanessa] »

evva napisal/-a:
*sanja* napisal/-a:^^Se strinjam, da so nekatere smeri brezvezne in res ne vem, kje bojo te ljudje dobili službo. Kolegica je bila v srednji šoli ves čas odlična, bila je zlata maturantka in je šla na FDV študirat Mednarodne odnose. Ko sem jo po pol leta študija vprašala, kje naj bi ona sploh dobila službo po končanem študiju, je rekla, da jim na faksu govorijo, da so zaposljivi povsod, kjer se zavedajo pomena globalizacije. Ko sem jo vprašala, kje naj bi to bilo, je rekla, da še sama ne ve. WTF??? Kako lahko greš študirat nekaj in sploh ne veš, kaj boš potem s to izobrazbo počel??

Po pol leta študija tud nek ekonomist, matematik, farmacevt... nimajo pojma kje bojo delali, tko da to tvojo kolegico čist štekam. O službi se lahko pogovarjamo proti koncu študija, ne pa po pol leta študija... eni ste preveč iluzionisti :wink:

To da verjameš al ne je tvoja stvar, kr js sama vem kaj je res in kaj ne. Mogoče sodeluje med predavanji, tega ne vem, sam se je že zgodilo da je en dan pred kolokvijem cel dan z mano lutala po mestu, drugi dan šla skozi snov in nrdila (konc koncu res ni težko se naučit npr. lastnosti in napake ankete in povedat po francosko za kaj koristijo katere institucije). Druga cimra, k je bla na tej družboslovni informatiki (zdej ni več kr je ugotovila, da ji ta študij ne bo koristu v življenju, šla pa je na FDV ker se ni mela kam dat) in se je bolj kot ne dolgočasla po cele dneve. Mela je seminarske, mela je eseje, mela je kr težko statistiko (1 in 2) sam je vse nrdila, čeprou sploh ni bla neka brihtna glava. Kar se tiče izbirnih - sm vidla en par izbirnih k niti naslova ne štekam in se mi zdi da je sociologija res še najboljša izbira. :D
Glede ekonomistov pa - če uzameš smer računovodstvo & revizija, točno veš kaj boš in ti so zdej zelo zaželjeni. Če greš na poslovno informaitko tudi veš približno kaj boš in maš v glavi že izoblikovano delovno mesto in vse kar pride zravn. Kje končaš je pa druga zgodba.
Bejži malo skozi študentska dela (e-študentski servis) in boš vidla kolko absolventov ekonomske iščejo (kasneje možnost tudi redne zaposlitve).
Ne rečem pa nič za recimo management k pač manager ne moreš bit tkoj ko nrdiš diplomo. Mi je pa rekla frizerka (njena mama je bla na tej smeri), da si lahko vse - lahko si profesor, lahko delaš v kašnem podjetju karkoli, kr te na faksu skor vse naučijo, sploh poslovno infromatiko k vidim da je zelo zaželejno znanje (študentska dela).

Na FDV-ju pa je drugačna zgodba. Povej mi, ti k maš očitno kr dosti pojma o FDVju, kaj si lahko ko končaš smer družboslovna informatika. Al pa komunikologijo. Pa ne rečt, da si lahko komunikolog kr mi to nč ne pove, tko ku mi nč ne pove če mi rečeš da se lahko pousod zaposliš. In ne vem zakaj so mogli uvest smer evropske študije če majo itak skor vse predmete skupi s tistimi z mednarodnih odnosov. Ta poteza je bla brez pomena. Se mi zdi da tam si zmišlujejo vse možne smeri, sam da bo čimveč vpisov. In kogarkoli vprašam z mednarodnih odnosov al evropskih študij kaj bi hotli bit/kje se vidijo čez par let so al tiho al rečejo da ciljajo na to, da bojo diplomati. Sorry, sam to je isto ku če bi js rekla da bom po končanem faksu podjetnik al manager - nemogoče.

Aja pa sam tko za info, pozanimi se malo kolko ljudi s FDVja študira vzporedno na EF. Js poznam 6 različnih ljudi (moj letnik) z istim razlogom - ker FDV ni dovolj. Pa jim uspeva speljat vse skozi in če majo probleme jih majo na EF in ne na FDVju.
Ne me razumet narobe, zarad mene lahko vsak študira kar mu paše in nimam nč proti FDVju, tudi tiste šale na račun težavnosti so mi primitivne, sam pač je treba priznat, da ne spada med težke fakse (pa če boš še tko branla vse smeri in vse predmete), kar še ne pomeni da boš propadla po končanem študiju. Kdor se znajde lahko pride daleč.
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

Bejži malo skozi študentska dela (e-študentski servis) in boš vidla kolko absolventov ekonomske iščejo (kasneje možnost tudi redne zaposlitve).

Ampak, a jih potrebujejo več kot 1200 na leto?

Sem morala še to nalepit, ker se mi zdijo zanimivi podatki. Število diplomantov iz posameznih fakultet (UNI in VS) v letu 2008:
Slika
Slika
Slika

vir: statistični urad RS

Ok, I'm out :D
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

^^Uf ekonomistov je pa res ogromno :?
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Itak da jih je, sam tudi mest je ogromno (čeprou je še vedno preveč ekonomistov, tko ku ostalih ljudi k študirajo družboslovne predmete). Ni tolko bistvo v tem. Hotla sm rečt, da si lažje zamisliš eno službo, kot pa če študiraš npr. družboslovno informatiko al mednarodne odnose.
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

*mala* napisal/-a:

Eh, logično da ne. Sam dobi mi ti na kašnem študentskem servisu delo, kjer iščejo študenta s FDV-ja.
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica

[vanessa] napisal/-a:
evva napisal/-a:
*sanja* napisal/-a:^^Se strinjam, da so nekatere smeri brezvezne in res ne vem, kje bojo te ljudje dobili službo. Kolegica je bila v srednji šoli ves čas odlična, bila je zlata maturantka in je šla na FDV študirat Mednarodne odnose. Ko sem jo po pol leta študija vprašala, kje naj bi ona sploh dobila službo po končanem študiju, je rekla, da jim na faksu govorijo, da so zaposljivi povsod, kjer se zavedajo pomena globalizacije. Ko sem jo vprašala, kje naj bi to bilo, je rekla, da še sama ne ve. WTF??? Kako lahko greš študirat nekaj in sploh ne veš, kaj boš potem s to izobrazbo počel??

Po pol leta študija tud nek ekonomist, matematik, farmacevt... nimajo pojma kje bojo delali, tko da to tvojo kolegico čist štekam. O službi se lahko pogovarjamo proti koncu študija, ne pa po pol leta študija... eni ste preveč iluzionisti :wink:

To da verjameš al ne je tvoja stvar, kr js sama vem kaj je res in kaj ne. Mogoče sodeluje med predavanji, tega ne vem, sam se je že zgodilo da je en dan pred kolokvijem cel dan z mano lutala po mestu, drugi dan šla skozi snov in nrdila (konc koncu res ni težko se naučit npr. lastnosti in napake ankete in povedat po francosko za kaj koristijo katere institucije). Druga cimra, k je bla na tej družboslovni informatiki (zdej ni več kr je ugotovila, da ji ta študij ne bo koristu v življenju, šla pa je na FDV ker se ni mela kam dat) in se je bolj kot ne dolgočasla po cele dneve. Mela je seminarske, mela je eseje, mela je kr težko statistiko (1 in 2) sam je vse nrdila, čeprou sploh ni bla neka brihtna glava. Kar se tiče izbirnih - sm vidla en par izbirnih k niti naslova ne štekam in se mi zdi da je sociologija res še najboljša izbira. :D
Glede ekonomistov pa - če uzameš smer računovodstvo & revizija, točno veš kaj boš in ti so zdej zelo zaželjeni. Če greš na poslovno informaitko tudi veš približno kaj boš in maš v glavi že izoblikovano delovno mesto in vse kar pride zravn. Kje končaš je pa druga zgodba.
Ne rečem pa nič za recimo management k pač manager ne moreš bit tkoj ko nrdiš diplomo. Mi je pa rekla frizerka (njena mama je bla na tej smeri), da si lahko vse - lahko si profesor, lahko delaš v kašnem podjetju karkoli, kr te na faksu skor vse naučijo, sploh poslovno infromatiko k vidim da je zelo zaželejno znanje (študentska dela).

Na FDV-ju pa je drugačna zgodba. Povej mi, ti k maš očitno kr dosti pojma o FDVju, kaj si lahko ko končaš smer družboslovna informatika. Al pa komunikologijo. Pa ne rečt, da si lahko komunikolog kr mi to nč ne pove, tko ku mi nč ne pove če mi rečeš da se lahko pousod zaposliš. In ne vem zakaj so mogli uvest smer evropske študije če majo itak skor vse predmete skupi s tistimi z mednarodnih odnosov. Ta poteza je bla brez pomena. Se mi zdi da tam si zmišlujejo vse možne smeri, sam da bo čimveč vpisov. In kogarkoli vprašam z mednarodnih odnosov al evropskih študij kaj bi hotli bit/kje se vidijo čez par let so al tiho al rečejo da ciljajo na to, da bojo diplomati. Sorry, sam to je isto ku če bi js rekla da bom po končanem faksu podjetnik al manager - nemogoče.

Aja pa sam tko za info, pozanimi se malo kolko ljudi s FDVja študira vzporedno na EF. Js poznam 6 različnih ljudi (moj letnik) z istim razlogom - ker FDV ni dovolj. Pa jim uspeva speljat vse skozi in če majo probleme jih majo na EF in ne na FDVju.
Ne me razumet narobe, zarad mene lahko vsak študira kar mu paše in nimam nč proti FDVju, tudi tiste šale na račun težavnosti so mi primitivne, sam pač je treba priznat, da ne spada med težke fakse (pa če boš še tko branla vse smeri in vse predmete), kar še ne pomeni da boš propadla po končanem študiju. Kdor se znajde lahko pride daleč.

hihihi ok greva lepo po vrsti:
1. ne se zdej vn vlečt pa govrt "se je že zgodilo da je en dan sošolka z mano lutala po mestu, druga dan pa nardila" --> prej si drgač govorila, in sicer v smislu, da vsak kolokvij nardi tko da se dopoldne uči, popldne pa nardi. Tud men se je na pravu že "zgodilo" da sem se sociologijo prava učila od 22h zvečer do 01.00, pa sem jo drug dan zjutri nardila. :wink: . Tko da lepoprosm, ne posplošuj na vse predmete, sploh pa ne na vse smeri...
2. informatiki so najbolj zaposljivi za moje pojme na našem faksu, jaz poznam zihr ene 3, ki so lani skor takoj po diplomi dobil supr službe, je pa res, da so že prej delal na svojem področju prek študenta. Ta smer je povezana z računalništvom, tko da če ta tvoja kolegica nima kej dost pojma o tem oziroma če jo to ne veseli, verjamem da s tem faksom nima kej počet, meni se taki ljudje v bistvu smilijo, ki pri 20ih še ne vejo kam bi se dali :roll:
3. kar se tiče izbirnih - lej ti ne štekaš naslova, ker si pač z druzga faksa, to ne pomeni, da jih drugi tud ne štekajo. Kot sem že rekla, ne vem zakaj je zbrala psihologijo in sociologijo, če je to ne zanima. Ne mi sam rečt, da ni štekala naslova :D ...drgač mamo pa super izbirne in zelo pestro izbiro!
4. glede ekonomistov in tistga tvojga naštevanja ti bom tkole rekla... vsak ma lahko izoblikovano v glavi delovno mesto, ampak vprašanje je ali do njega pride. Tud na ekomiji je dost smeri, na katerih folk nima pojma kaj bi delu, recimo podjetništvo, managment, mednarodna ekonomija, trženje in podobno. Moja sestrična je končala trženje = brez službe že kr neki časa.
Govoriti o študentskem servisu je brezveze, ker tud fdvjevce tam na veliko iščejo (največ komunikologe in novinarje). Največ študentov,ki najdlje iščejo službo je med ekonomisti - ker jih je preveč! Uni ekonomska + Visoka poslovna . Samo v LJ je milijon enih ekonomskih srednjih šol + še vse tiste trgovske in administrativne in ne vem kakšne še vse, ki ponujajo 3 (trgovec)+2 =ekonomski tehnik in gre loh na Visoko poslovno = ekonomsko fakulteto.
5. Ko končaš Družboslovno informatiko, si Univerzitetni diplomirani družboslovni informatik. Kaj delaš s tem faksom ne vem, ker mi je malo tuja ta smer, poznam pa 3 diplomirance, ki delajo kot računalniški strokovnjaki v različnih podjetjih s tem faksom. Ko končaš komunikolgijo, si Univerzitetni diplomirani komunikolog. Ker pa ima komunikolgija dve smeri : a)medijske in komunikacijske študije in b)tržne komunikacije in odnosi z javnostmi, mislim, da je odgovor jasen. Torej s prvo smerjo lahko delaš v medijih, z drugo smerjo pa marketing, trženje, PR in podobno ;) .
6.) če imaš ti tako nizke cilje, da si recimo ne moreš zastavit takega cilja, da boš manager, ok, tvoja stvar. Ne vidim pa razloga zakaj en, ki konča mednarodne odnose, ne bi mogel imeti takih ciljev. Mi imamo veliko možnosti sodelovanja s tujino, sploh recimo te politološke smeri dost hodijo v Bruselj, kjer hodijo na razna predavanja, pridobivajo nova poznanstva...ni pa v bistvu sploh nujno, da grejo v tujino. Lahko delajo tudi na naših ministrstvih in preko njih komunicirajo s tujino. Možnosti je dost, odvisno kako se znajdeš. Nemogoče se zdi samo tistemu, ki ima nizke cilje v življenju :wink:
7.) Kar se tiče vzporednega študija..hehehe lepo si to napisala "Koliko ljudi s FDVja vzporedno študira na EF, ker jim FDV ni dovolj" --> Jaz ti pa povem, da veliko folka z ekonomije vzporedno študira na fdv, pa ne zato, ker jim ekonomija ne bi bla dovolj, ampak zato, ker jih ne veseli, al pa zato, ker so se tja vpisali samo zaradi očkov in mamic :roll: . Lani sem imela en izbirni predmet z eno punco, ki vzporedno s fdvjem(novinarstvo) študira pravo. Ženska se je v 3. letniku prava odločila, da ga bo pustila in zdej študira samo novinarstvo. Ok, to da pustiš pravo v 3.letniku,je men osebno mal sick, ampak evo recimo čist tok za primer. Vi, ki niste fdvjevci si določene stvari čist po svoje razlagate. Verjetno vam tko tud najbolj odgovarja.

P.S. Jaz nikol nisem rekla, da fdv spada med težke fakse, niti ne gre debata o tem a je težek al ne, ampak se je začela s tem, ko so punci, ki je odprla to temo, svetovali naj gre na drug mal bolj resen faks, ker kao s fdvjem ne bo nikjer službe našla. Jaz priznam, da kakega strojništva, medicine al pa ekonomije neb nikol nardila, ampak to pa zato, ker me to absolutno nič ne zanima in verjamem, da enga strojnika tud ne zanimajo medijske in komunikacijske študije al pa enga ekomista kaka politika. In ta dva bi se pa verjetno s fdvjem matrala. Mogoče ne lih en mesec, ene par dni pa zihr :D
Zadnjič spremenil evva, dne 29. Dec. 2009 17:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica

[vanessa] napisal/-a:
*mala* napisal/-a:

Eh, logično da ne. Sam dobi mi ti na kašnem študentskem servisu delo, kjer iščejo študenta s FDV-ja.

ne govor neumnosti, ogromno jih je, tko sem jaz dobila svojo službo prek študenta in imam tudi zagotovljeno redno službo! :wink:
Odgovori