Spuljen zob
Izpuljen zob
Včeraj sem bila pri zasebnem zobozdravniku in prosila sem ga, če mi izpuli stalni zob saj so bile bolečine ob zdravljenju nevzdržne. Spulil mi ga je, mi v na rano pritisnil tampon in rekel naj držim zobe 20 min skupaj, nato pa izpljunem. Od vsega hudega sem samo hitro plačala, zaželela lepe praznike in ga POZABILA vprašati, kako je z rano, v kolikem času se zaceli ali si lahko umivam zobe tudi na zgornji levi strani kjer imam rano. Zato me zanima, če imate kakšne izkušnje s puljenjem zob in predvsem z rano, ki ostane po posegu?
vrjetn je to enako kot z modrostnim zobom. če imaš sive jih das cez en teden ven. dokler se rana popolnoma ne zaceli caa. 3tedne po vsaki jedi spiraj z ohlajenim kamilica cajem. prvi teden jej pasirano hrano. kasneje pa bolj mehkejso. dobro skrbi za ustno higieno. da ne dobis vnetje sal okoli vrat in ust! ce boli vzemi naklofen, nalgesin(ta deluje tudi preventivno proti vnetju). samo aspirina ne, kr neki strjuje kri. ce so komplikacije pa v lekarno po antibiotik amoxiclav 1000 (neki takega - se dobi tudi brez recepta). za vec info. pa klici v ordinacijo. taka so vsaj navodila ob modrostnem zobu 

Čas je vrednota,
ne mineva,
temveč ga uporabljamo.
ne mineva,
temveč ga uporabljamo.
- red*cherry
- Kofetarica
red*cherry napisal/-a:Ne štekam tega...prosila si ga in zdravnik ti je zob kar izpulil???
Ne. Zob je bil že zelo dotrajan, ko so mi ga zdravili (pikali neke iglice v živec) in zobozdravnica ni bila niti prepričana, da zoba na koncu vseeno ne bo treba izpuliti. Rekla sem pač, da mi je ljubše, če mi ga izpuli, ker so bolečine nevzdržne (pa nisem neka jokica stokica - sem preživela že marsikateri zlom in operacijo ušes itd. pa nič ni bilo hujšega od tega, mogoče tudi zaradi strahu, ki me spremlja že od otroštva). Rekel je, da pri tem zobu pa res nima nič proti in ga zdrl nato pa mi je povedal, da imam res srečo, ker tudi če bi ga zdravili 5 let bi ga na koncu izdrli, ker sem imela skupaj zraščeni korenini oz. ne vem kaj, ker ga od strahu nisem niti dobro poslušala.
Drugače pa hvala vsem za odgovore...

rEbEcCa napisal/-a:red*cherry napisal/-a:Ne štekam tega...prosila si ga in zdravnik ti je zob kar izpulil???
Ne. Zob je bil že zelo dotrajan, ko so mi ga zdravili (pikali neke iglice v živec) in zobozdravnica ni bila niti prepričana, da zoba na koncu vseeno ne bo treba izpuliti. Rekla sem pač, da mi je ljubše, če mi ga izpuli, ker so bolečine nevzdržne (pa nisem neka jokica stokica - sem preživela že marsikateri zlom in operacijo ušes itd. pa nič ni bilo hujšega od tega, mogoče tudi zaradi strahu, ki me spremlja že od otroštva). Rekel je, da pri tem zobu pa res nima nič proti in ga zdrl nato pa mi je povedal, da imam res srečo, ker tudi če bi ga zdravili 5 let bi ga na koncu izdrli, ker sem imela skupaj zraščeni korenini oz. ne vem kaj, ker ga od strahu nisem niti dobro poslušala.
Oh men so tudi to delal s takimi pilcami ane.. je bilo kr auč.. ko so mi ga kasneje useno izpulili pa nism imela nobenih problemov z rano. Sej najbrš nimaš šivov ane, ker boš dobila implantat al pa ti bojo use zobe naprej premaknil. Tko da pomoje ti ni treba preveč komplicerat.. samo tok časa doklr še ni recmo zaceljeno, da si ne ščetkaš direkt tja pa da mau paziš ko ješ, da ti ne bi pol spet kr začela tečt.
mucamaca5 napisal/-a:rEbEcCa napisal/-a:red*cherry napisal/-a:Ne štekam tega...prosila si ga in zdravnik ti je zob kar izpulil???
Oh men so tudi to delal s takimi pilcami ane.. je bilo kr auč.. ko so mi ga kasneje useno izpulili pa nism imela nobenih problemov z rano. Sej najbrš nimaš šivov ane, ker boš dobila implantat al pa ti bojo use zobe naprej premaknil. Tko da pomoje ti ni treba preveč komplicerat.. samo tok časa doklr še ni recmo zaceljeno, da si ne ščetkaš direkt tja pa da mau paziš ko ješ, da ti ne bi pol spet kr začela tečt.
Ja pr ščetkanju in ko ješ ti je res dobro pazit.
Pr meni pa je bla izguba obeh zbov drgačna-totalna katastrofa.
Pr nas smo meli ful frfravo šolsko in mladinsko zobarco,ki je vse na brž nardila,drug zobar pa je bil tik pred penzijo,tak da se mi ni splačalo prepisat.Bla sm stara 13 let...Zob me je bolu in sm šla k zobarci in mi je nardila plombo.sam ne vem kaj je delala da se mi je po enem tednu po tem ko mi je nardila plombo zob na eni strani kar odlomu!in seveda mi je pala ven plomba.šal nazaj k njej in mi po skoraj enournem puljenju zob spukala ven po malih delčkih.To je bil prvi stalni zob brez kerga sem ostala(leva šestica).dokler se ni zacelilo me je bolelo za znorit pa kri mi je vsake tolk cajta na velko šopala ven.
Pred 3 leti...spet me boli zob...grem z muko k zobarci.ta mi nekej vrta in da zdravilo not...čez cajt še plombo.a klinc...mene zob še skos boli in grem na kontrolo.pač skelelo me je direkt na korenini.in ženska mi razbije plombo in da not zdravilo ter me v novo mesto anpoti na rentgen zoba.pol ko sm to opravla(čez 2 dni)ji prnesem sliko od zoba in koklja mesarska nekej prčka in spet razbija ter nekak ustvari plombo.pol je blo kul.nč me ni bolelo---dokler mi lepega dne ni plomba kr tak na lepem sama od sebe padla ven.zverinske bolečine spet.P moram spet v ZD.nekej je gledala in rekla,da si naj zob vsak večer razkužim z alkoholom,čez dan pa naj mam v zobu vato,ki jo prej namočim v alkohol.ter da po dopustu(2 tedna)mi ga bo nazaj vštimala.OK!jaz se teh njenih pravil držim...sam čez 10 dni spet bolečine,a baba na opustu.žrla sm tablete proti bolečinam,ki pa niso ne vem kak pomagale.pa se oglasim spet pr njej ko je končala z dopustom.nekej spet gleda in izjavi da za zob itak ni druge rešitve,kot da mi ga izpuli.ne vem kaj je rabla tolk cajta,da je pršla do te glomazne ideje..sam joj,kak je blo grozno ko je pukala spet šupli zob.spet je šu ven po minimalnih odlomljenih koščih,pay še korenine ni trofla.še ta udarec,da mi je skorej pol ure prščkala s pinceto,da je staknla korenino.rana pa je ful cajta rabla da se je zacelilila.in še zdaj po treh letih moram pazit kak jem,da se mi slučajno kaj ne zatakne(zat se pa izogobam oreškom in arašuidom,čeprav so mi tak dobri)ker kr malo boli.brez zajebancije.
takrat sm rekla,da več nikoli ne grem k njej...sam klinc ko je blo treba...me spet boli zob...pridm k njej in ženska čorava mi je šla razbijat zdrav zob namest tistega ki me je bolel.res da je ponehalo,sam od takrat mene zobar ni vidu nit me še nekej cajta ne bo.
Piramida krije tajnu zemlje
tajnu svemira
piramida nosi grijehe
ovog naseg vremena
piramida skrivena.
(Divlje jagode:Piramida)
tajnu svemira
piramida nosi grijehe
ovog naseg vremena
piramida skrivena.
(Divlje jagode:Piramida)
-
- Komunikatorka
Spuljen zob
No men so pa danes spulili zob. Sicer ni bil modrostni, je pa zgledalo kot bi bil.
Korenine nikakor niso dobili ven (na koncu so sicer jo). Skoraj eno uri so mi pulili, dva zobozdravnika... V glavnem ta drug zobar, ki je prisel iz druge ordinacije je bil ful grob, no to ni se nic. Ko je prosil za en pripomocek je sestra rekla, da ga imajo ampak ni sterilen
sploh ne vem zdaj a so mi sarili s tistim po zobu, korenini,... Ta drug zobar je ene trikrat sel v drugo ordinacijo in spet nazaj k meni. Sploh nisem opazila, da bi si zamenjal rokavice. Itak, da nisem bila dovolj prisebna, da bi se to spremljala. Prvi zobar je imel (kot tudi sestra) masko, ta drugi je ni imel
Je to sploh prav? Brez maske, nesterilni instrumenti,...?
Se opravicujem, ker sem odpirala novo temo...
Korenine nikakor niso dobili ven (na koncu so sicer jo). Skoraj eno uri so mi pulili, dva zobozdravnika... V glavnem ta drug zobar, ki je prisel iz druge ordinacije je bil ful grob, no to ni se nic. Ko je prosil za en pripomocek je sestra rekla, da ga imajo ampak ni sterilen

Se opravicujem, ker sem odpirala novo temo...
ojej, jaz bi že takoj tam povedala svoje!!! sterilnost vseh instrumentov je predpogoj za vse! prav tako bi si obvezno moral zamenjati rokavice in nositi masko.. ok, nenošenje maske bi mogoče že nekako preživela, da pa bi mi stikali po ustih z umazanimi rokami in pripomočki..z vsakim pacientom morajo ravnati tako, kot da bi imel aids, torej je potrebna popolna sterilnost. kaj veš kdo je bil v sosednji ordinaciji...
-
- Komunikatorka
Ja saj sem hotela rect pa sploh nisem mogla, ker mi je skoz saril po ustih, pa cist skoz mi je gazo tlacil skoraj v grlo in to sem takoj, ko je bila moznost rekla, da me moti ta gaza, on pa je rekel "ja mene tudi" Halo
Ko pa je opravil svoje je kar odsel.
Drugace sestra in tist ta mlad zobar sta bla pa ful vredu in prijazna. Ta mlad zobar je se rekel, da je bil un ta drug ful grob.
Saj bi unemu ta starmu povedala svoje, ce bi imela moznost...

Drugace sestra in tist ta mlad zobar sta bla pa ful vredu in prijazna. Ta mlad zobar je se rekel, da je bil un ta drug ful grob.
Saj bi unemu ta starmu povedala svoje, ce bi imela moznost...
Sterilnost instrumentov je ful pomembna, ker če niso sterilni pride do infekcije rane!
Ne bi smel delat tako, tko da mislim da je uporabil sterilne inštrumente, pa tud rokavice zamenjal!
Ampak mislim da je vse možno v zdravstvu v Slo, ko gledam dnevnik
Neverjetno!
Ne bi smel delat tako, tko da mislim da je uporabil sterilne inštrumente, pa tud rokavice zamenjal!
Ampak mislim da je vse možno v zdravstvu v Slo, ko gledam dnevnik

Neverjetno!
"Življenje je kot ljubezen; ni lahko in mirno stanje, ampak težka in čudovita pustolovščina."
- Lady_Cristina
- Debatorica
- Kraj: Graz
Liefde napisal/-a:Ampak mislim da je vse možno v zdravstvu v Slo, ko gledam dnevnik![]()
Neverjetno!
Ja to pa res ja.
Kaj nisi nič rekla? Jaz bi jih nahrulila ko pse ! Potem pa še malo inšpekcijo poslala da malo preverijo vse skupaj. Seveda pa še zamenjala zobozdravnika na koncu.
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
-
- Komunikatorka
Lady_Cristina napisal/-a:Liefde napisal/-a:Ampak mislim da je vse možno v zdravstvu v Slo, ko gledam dnevnik![]()
Neverjetno!
Ja to pa res ja.
Kaj nisi nič rekla? Jaz bi jih nahrulila ko pse ! Potem pa še malo inšpekcijo poslala da malo preverijo vse skupaj. Seveda pa še zamenjala zobozdravnika na koncu.
Jst nekaj casa sploh nisem imela zobarja, prej sem bila pri privatniku, ki pa, se mi zdi, ne dela vec.
Zdej pa sem pac rabila nujno in najprej bi me ravno ta ta grob narocil za januar, potem pa me je na sreco ta ta mlad vzel takoj. Stvar je v tem, da ni in ni mogel ven dat korenin in je poklical tistega drugega...
Saj pravim, ce bi imela moznost bi mu kaj rekla pa sploh ni bilo moznosti, ker je prisel in sel...
Tega ta mladega pa res nimam kaj nadirati, ker je ful vredu, enako sestra.
Ce ne bi bilo vsega tega sranja s koreninami in s tem drugim zobarjem, ki je prisel, bi bila zelo zadovoljna z vsem - od tega, da me je TAKOJ vzel, do tega, da je ful vredu, prijazen,...
Sicer sem morala cakat skoraj 2 ure, ampak vzel me je se isti dan, medtem ko drugi narocajo cez 2 meseca ali se kasneje ali pa sploh ne sprejemajo novih.
Ne razumem, kej si hitela povedat s tem, da je puljenje izgledalo tako kot da bi šlo za puljenje osmice? Osmice imajo mamreč najkrajše korenine med kočniki, zato je puljenje mormalno izrasle osmice načeloma lažje kot puljenje šestice. Predvidevem da je v tvojem primeru šlo za puljenje kočnika ali pa morda ličnika ki ga pogosto izpulijo pri mladih zaradi ortodontskege zdrevljenja, ampak te imajo načeloma enostavnejše korenine kot kočniki.
Kar se pa tiče sterilnosti inštrumentov v zobozdravstveni ordinaciji, vas pa morem razočarat, da na žalost vsi inštrumenti ki jih zobozdravnik uporablja ne morejo biti sterilizirani po vsaki uporabi, saj so enostavno predragi, da bi jih v ambulanti imeli za vsakega pacienta novega. Zato se ne primer kolenčniki ne avtoklavirajo(počistijo do sterilnosti) po vsaki uporabi ampak se samo dobro očistijo. Prav tako so tudi inštumenti, za katere zadostuje le razkuževenje z zelo dobrimi razkužili po vsaki uporabi (ogledalca). Se pa vsekakor stinjam da je zobozdravnik storil napako, če je uporabil nesteriliziran inštrument s katerin se dejanski predira mehka tkiva(skalpel, klešče, dleta).
Kar se tiče uporabe maske, jo zobozrdavnik načeloma uporablja bolj zaradi zaščite sebe kot zaradi zaščite pacienta samega=)
Načeloma pa se mi zdi da se je za puljenje zob bolje obiskati oralnega kirurga, kot pa navadnega zobozdravnika, saj ima ta več izkušenj in seveda vse inštrumente, ki se uporabljajo pri puljenju zob (naveden zobozdravink recimo nima pribora za šivanje) =)
Kar se pa tiče sterilnosti inštrumentov v zobozdravstveni ordinaciji, vas pa morem razočarat, da na žalost vsi inštrumenti ki jih zobozdravnik uporablja ne morejo biti sterilizirani po vsaki uporabi, saj so enostavno predragi, da bi jih v ambulanti imeli za vsakega pacienta novega. Zato se ne primer kolenčniki ne avtoklavirajo(počistijo do sterilnosti) po vsaki uporabi ampak se samo dobro očistijo. Prav tako so tudi inštumenti, za katere zadostuje le razkuževenje z zelo dobrimi razkužili po vsaki uporabi (ogledalca). Se pa vsekakor stinjam da je zobozdravnik storil napako, če je uporabil nesteriliziran inštrument s katerin se dejanski predira mehka tkiva(skalpel, klešče, dleta).
Kar se tiče uporabe maske, jo zobozrdavnik načeloma uporablja bolj zaradi zaščite sebe kot zaradi zaščite pacienta samega=)
Načeloma pa se mi zdi da se je za puljenje zob bolje obiskati oralnega kirurga, kot pa navadnega zobozdravnika, saj ima ta več izkušenj in seveda vse inštrumente, ki se uporabljajo pri puljenju zob (naveden zobozdravink recimo nima pribora za šivanje) =)