Za lažje razumevanje tega, kaj sprašujem, si oglejmo, kaj je spoštovanje, kaj ni spoštovanje (preziranje) in kakšni so lahko načini izkazovanja spoštovanja.
V članku Samospoštovanje in spoštovanje (http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&id=3712) preberemo:
Spoštovanje je čustvo, ki ga − podobno kot ljubezen − čutimo do druge osebe, vendar ne do te osebe kot celote, marveč do neke prvine njenega bitja.
Drugo osebo spoštujemo takrat, ko menimo, da je ta oseba v nekateri svoji lastnosti skladna z nečim, kar visoko cenimo. Tako lahko človeka spoštujemo, ker je delaven, sistematičen, natančen, dobro obveščen, inteligenten … Ko torej pri drugi osebi opazimo kako lastnost, ki jo visoko cenimo, do nje občutimo spoštovanje.
V članku potem dr. Milivojevič pojasnjuje še, zakaj ljubezen ni spoštovanje, kaj je minimalno spoštovanje, kaj je pogojno spoštovanje, kaj je samospoštovanje in da spoštovanje ni strahospoštovanje.
Poudari, da je bistvo, da je življenje možno najkakovostnejše preživeti v eksistencialnem položaju, v katerem oseba ceni sebe, hkrati pa ceni tudi druge ljudi. To je položaj hkratnega samospoštovanja in spoštovanja drugih ali položaj jaz sem v redu, ti si v redu.
Še vedno pa nismo nič povedali o tem, na kakšen način se to spoštovanje in samospoštovanje izkazuje, oziroma kako pokazati drugemu, da ga cenimo.
Kaj ni spoštovanje?
V članku Občutek manjvrednosti (http://www.viva.si/clanek.asp?id=4078) preberemo:
Prezir je posledica ocene, da človek ni dovolj vreden. Prav zato ga oseba, ki prezira, ne bo gledala in ga tudi ne bo videla. S tem mu sporoča, da ni dovolj vreden, da bi bil opažen. Prav strategija ignoriranja je tisto, kar tako otroke kot odrasle boli, če prihaja od osebe, ki jo imajo radi.
Prezir je nasprotje spoštovanja, saj spoštovanje čutimo do ljudi, ki jih doživljamo kot vredne. Bolj ko se nam kdo zdi vreden, večje je spoštovanje, ki ga čutimo do tega človeka.
Prezir je tudi nasprotje ljubezni. Če imamo nekoga radi, menimo, da je kot človeško bitje za nas nekaj vreden. Zato je ljubim te izjava, v kateri se potrjuje osebnostna vrednost druge osebe.
Načini izkazovanja spoštovanja
Obstajajo definicije, kdaj nekoga spoštujemo, ampak včasih tudi ko nekoga spoštujemo, navzven tega ne pokažemo na tak način, kot bi nekdo želel. Kdaj si zna kdo naše delovanje napačno interpretirati ter mu pripiše nespoštovanje navkljub temu, da mi zase dobro vemo, da ga spoštujemo. Ker imamo ljudje med seboj različne poglede na svet in različne vrednote, znajo biti tudi pričakovanja tega, kako naj se izkazuje spoštovanje, različna.
Osnova, ki vedno drži je, da človeku pokažemo spoštovanje s tem, da mu v odnosih pokažemo, da je za nas pomemben, da upoštevamo to, kar reče ali naredi, da spoštujemo njegova čustva in podobno. To ne pomeni, da se je treba vedno strinjati z njegovimi željami in čustvi. Nasprotno. To pomeni, da upoštevamo človeka, njegovo razmišljanje, čustva in dejanja, da se nam to zdi pomembno tudi takrat, ko se z njimi ne strinjamo.
Spoštuj včasih pomeni:
1. Poglej me, bodi v stiku z mojimi očmi.
2. Ne glej me.
3. Poslušaj pozorno, ko bom govoril.
4. "Odgovori na to, kar mislim, namesto na to, kar sem rekel". To
pogosto pomeni odziv na moje občutke, kot tudi na moje besede.
5. Ignoriraj moja čustva, ko je pričakovano, da sem močen.
6. Drži dogovore z menoj (npr. drži se časovnih dogovorov - ne zamujaj).
7. Upoštevaj v pogovoru moč argumenta in ne manipuliraj z argumentom moči.
8. Opazi, kaj se meni zdi pomembno in to komentiraj.
9. Zapomni si, kaj mi je všeč in kaj mi ni všeč in to upoštevaj.
10. Ne sili me, da se soočam s stvarmi, ki v meni vzbujajo neprijetnosti, če to ni zares potrebno.
11. Dovoli mi, da imam svojo zasebnost.
12. Ne ignoriraj me kot osebnost na daljši rok, zlasti če imava nerazčiščene stvari.
13. Priznaj-potrdi, da je dobro, kar delam dobro.
14. Ne ponižuj moje osebnosti, če ne opravim pričakovanega dela, ampak konstruktivno kritiziraj moje delo.
15. Ponudi mi roko.
16. Pusti, da se s teboj v čem ne strinjam, če s tem ne kršim tvojih pravic.
17. Izzovi-spodbujaj moje razmišljanje.
18. Ne prekinjaj me.
19. Prikini me, če bo to pomenilo, da ti med poslušanjem ni vseeno.
20. Zaščiti me.
21. Izzovi me - omogoči mi, da se soočim s težkimi stvarmi.
22. Govori na miren način, oziroma ne vpij name, zlasti če mi lahko na tak način delaš sramoto.
23. Nazivaj me z mojim imenom.
....