buubbika napisal/-a:sončk napisal/-a:Bog je.
In zakaj sta prepričani v to?
buubbika napisal/-a:Vsak moj stavek bo zate skrajno neumen, kerg00fy_qa napisal/-a:Enivejz, kakorkoli obrne kdorkoli karkoli o obstoju Bogu - nima za burek.
Neko podobno stanje pa je tudi pri meni zaradi tvojega razmišljanja oziroma postov.
Čemu debata?
Ti me ne boš prepričala, da Bog ne obstaja, jaz pa tebe ne, da obstaja.
buubbika napisal/-a:Vprašanje človekove usode in smrti, njegovo življenje, svoboda, dostojanstvo - to so vprašanja, ki se še kako tičejo religije.
Ona je odgovorila na vsa vprašanja, ki pa so okupirala vse misionarje od starih časov pa do modernih filozofov.
Od kod sem in kaj sem? Kdo me je ustvaril? Kje so izvori sveta? V čem je smisel življenja? To so glavna vprašanja religije kot največje filozofije. Zato pa je religija imenovana kot najbolj zanimiva in večna tema človeštva.
If nothing is known about the value of a parameter, then a non-informative prior is used — typically, this is a uniform distribution over the feasible set of values of the parameter. Another approach, the empirical Bayes method, utilizes the data to inform the prior distribution.
In a similar way, if nothing is known about the underlying distribution, then the principle of indifference effectively states that all possible values should be assigned the same probability of occurrence. This is also called the principle of insufficient reason.
buubbika napisal/-a:A si si prebrala mal več o religijah na splošno? Me zanima, kakšno je tvoje znanje o religijah, da govoriš tole o dokazih?
buubbika napisal/-a:A ima filozofija meje? Ali se jo lahko interpretira oz. razume na več načinov?
buubbika napisal/-a:A ti vidiš pamet? Razum? Ne. Vidiš zrak? Zvok? Vonj? Ne. Zanimivo, a ne?
buubbika napisal/-a:Vprašanje človekove usode in smrti, njegovo življenje, svoboda, dostojanstvo - to so vprašanja, ki se še kako tičejo religije.
Ona je odgovorila na vsa vprašanja, ki pa so okupirala vse misionarje od starih časov pa do modernih filozofov.
Od kod sem in kaj sem? Kdo me je ustvaril? Kje so izvori sveta? V čem je smisel življenja? To so glavna vprašanja religije kot največje filozofije. Zato pa je religija imenovana kot najbolj zanimiva in večna tema človeštva.
buubbika napisal/-a:Če je človek slep, še ne pomeni, da svetloba ne obstaja.
g00fy_qa napisal/-a:Boga ni ... Ne strička z belo brado, ne Jezusa na prestolu, ne vsevednega in maščevalnega in poštenega česarkoli. Ni ni.![]()
Ampak to je preveč tragično, da bi bilo splošno sprejeto.
g00fy_qa napisal/-a:Boga ni, ker ga še nihče ni dokazal in ker so dokazani razlogi, zakaj verjamemo vanj. Na kratko.
g00fy_qa napisal/-a:
Če pa bi slučajno obstjal, pa bi bil v vseh pogledih toliko nad mano, da se meni niti ne ljubi truditi ga razumeti, ker mi nikakor ne bi moglo uspeti.
UG84 napisal/-a:Mišljeno je bilo na splošno.
Sicer pa meni se zdi verovanje veliko bolj osebna stvar kot pa nekaj kar lahko predelaš v teoriziranje, kot je bilo napisano v tvojem prejšnjem postu. Moje znanje ne vem a je pomanjkljivo ali ne, ker na to gledam drugače - znanje ti tu nič ne pomaga.
UG84 napisal/-a:Verujočemu človeku je malo mar za visokozveneče besede in teorije, ki si jih omenjal. Če on veruje in čuti, da bog je potem je in pika.
UG84 napisal/-a:Ravno zaradi tega in pa zato ker spoštujem osebno prepričanje posemeznika se, že leta z nikomer spuščam v takšne debate. Ker se ni nikoli nikamor prišlo razen do vsiljevanja argumentov in čustvenih naboj z ene in druge strani.
g00fy_qa napisal/-a:@Boris:
Ne provociram (ali pa, ampak ne namenoma). In vem, da pravzaprav ne morem biti 100% prepričana, da boga ni, ampak le skoraj prepričana. Vem vem.Vseeno pa zaradi takih in drugačnih razlogov povem, da sem osebno prepričana, da ga ni.
g00fy_qa napisal/-a:Pravzaprav sem "prepričana", da ne obstaja, a vseeno dopuščam majhno možnost njegovega obstoja,...
g00fy_qa napisal/-a:Ko ljudje pravijo, da so prepričani, da Bog obstaja, ker se pogovarja z njimi in ker jih sliši, ko molijo k njemu ipd., vsak človek to sprejme, ne dvomi v besede, ne izprašuje in predvsem - ne podvomi v psihično zdravje tega človeka. Če pa bi kdo rekel, da se z njim v glavi pogovarja Racman Jaka, da mu pomaga v težkih trenutkih in ima z njim debate preden zaspi, pa bi ga verjetno strpali umobolnico. To je res izredno zanimivo ...
Boris napisal/-a:g00fy_qa napisal/-a:@Boris:
Ne provociram (ali pa, ampak ne namenoma). In vem, da pravzaprav ne morem biti 100% prepričana, da boga ni, ampak le skoraj prepričana. Vem vem.Vseeno pa zaradi takih in drugačnih razlogov povem, da sem osebno prepričana, da ga ni.
Mi zaupaš te razloge?
Boris napisal/-a:UG84 napisal/-a:Mišljeno je bilo na splošno.
Sicer pa meni se zdi verovanje veliko bolj osebna stvar kot pa nekaj kar lahko predelaš v teoriziranje, kot je bilo napisano v tvojem prejšnjem postu. Moje znanje ne vem a je pomanjkljivo ali ne, ker na to gledam drugače - znanje ti tu nič ne pomaga.
Se zelo motiš. To velja za boga po tvojem konceptu. Konceptov boga je pa vsepolno in ne pričakuj, da vsi razmišljajo tako, kot ti, in da potem nihče ne more bogu pripisovati verjetnosti njegovega obstoja.UG84 napisal/-a:Verujočemu človeku je malo mar za visokozveneče besede in teorije, ki si jih omenjal. Če on veruje in čuti, da bog je potem je in pika.
Sem mnenja, da večina tistih ljudi, ki pravijo, da verujejo, zgolj misli, da veruje. Gre za ljudi, ki v resnici zgolj pripisujejo visoko verjetnost obstoju boga in se konsekvenčno navzven obnašajo kot ljudje, ki verujejo. Če bi ugotovili, da je obstoj boga po njihovem konceptu zelo malo verjeten, bi se nehali obnašati kot ljudje, ki verujejo. To je način, kako ugotoviti, ali zares veruješ.UG84 napisal/-a:Ravno zaradi tega in pa zato ker spoštujem osebno prepričanje posemeznika se, že leta z nikomer spuščam v takšne debate. Ker se ni nikoli nikamor prišlo razen do vsiljevanja argumentov in čustvenih naboj z ene in druge strani.
Motiš se, sam sem že prišel marsikam, ker sem se hudimano potrudil za to in ne obupaval že na začetku. Je pa res to zahtevna tema in se čustveno prevpleteni lahko hitro znajdejo v za njih pretirano neprijetni situaciji, kjer se pogovor v tej smeri težko nadaljuje. Z g00fy_ga, katero sem zgoraj komentiral, močno dvomim, da je tako, ker se je v preteklosti v mojih očeh izkazala kot nadpovprečna debatorica (ocenjujem glede na ostale ljudi, ki komunicirajo na tem forumu). Ona se rada oslanja na znanost in ima še kar odprto področje možganov, kjer se dopuščajo druge možnosti, zato je ok, če ji predstaviš znanstvene argumente.
edit
Med ljudmi obstaja veliko konceptov bogov in veliko različnih interpretacij za pojme "dokaz", "resnica" in "znanje". Pri nekaterih je lahko ugotovljivo, da gre za zelo male verjetnosti, da tak bog, kot mu koncept določa, obstaja. Pri nekaterih konceptih boga pa o verjetnosti njegovega obstoja po mnenjih nekaterih ne moremo nič povedati. Tu se potem pojavi zelo velik problem. V primeru, če ne moremo vedeti nič o bogu, nekateri menijo, da se naj pripiše verjetnost njegovemu obstoju 50%, nekateri pa, da se verjetnosti sploh ne da pripisovati. Menim, da lahko zgolj to razlikovanje pusti velike posledice v mentaliteti človeka, posledice pri marsikaterem njegovem odločanju in tako tudi pri usmeritvi njegovega delovanja v življenju.
V tej temi je z moje strani povsem zaželeno, da ima komentator/ka svoje mnenje, s poskusi ustrezne argumentacije pa meni nič ne vsiljuje svojega prepričanja. Če pa komu ga, naj se tega odvadi, pa bo.