Alwaleed napisal/-a:lorelaj napisal/-a:GRE sem pisala lansko leto in lahko iz izkušenj povem, da nima veze z IQ testi, tako da v tem primeru res ni objektivni pokazatelj IQ-ja posameznikov, ki so test pisali.
Res je prvi del matematični, ampak gre za naučeno matematiko, npr. odvode ipd in ne za prostorsko predstavo, kombinatoriko ...
Jezikovni del pa sploh nima veze z IQ-jem, ker gre predvsem za pravilno uporabo besedišča, ki pa je tudi v celoti naučeno.
GRE precej dobro korelira z IQ. Glede verbalnega dela verjetno nimaš prav, saj pri SAT testih verbalni del še posebej dobro korelira z IQ.
Seveda takšna meritev ni fer do tistih, ki jim angleščina ni materni jezik.
SAT nima veze z GRE, ker gre za dva popolnoma različna testa.
Pri nas na univerzi so posebej poudarili, da GRE nimajo vezo z IQ-jem, zato morajo tisti, ki se borijo za štipendije nujno pisati tudi IQ test. Očitno gre torej za različne raziskave in različna dognanja, saj eni pravijo tako, drugi pa ravno nasprotno. Moje mnenje pa je, da GRE nima veze z IQ.
Sploh mi pa ni jasno, kako se je tema, koliko zaslužiš in kje delaš, lahko spremenila v temo o IQ-ju in to spet samo zato, ker imajo nekateri blazno željo, da dokažejo, kje je največ denarja. Menda vsi vemo, kako je s tem v Sloveniji in kako drugače je v tujini. In Alwaleed, fiziki so v tujini plačani veliko manj kot npr. ekonomisti, zato ne vsiljuj mnenja o tem, kaj se splača študirati in kaj ne. Vsak zase ve, zakaj si je izbral določeno smer in kako se bo znašel. Če se pa tak člove ne znajde, naj pa ne jamra.