*SunFlower* napisal/-a:Ampak res, koliko je enih predsodkov v tej temi. Sploh pri tem, kdo naj bi si štipendijo 'zaslužil' in kdo ne. Kakšen imate potem šele odnos do socialne podpore, je ta tudi za lenuhe, ki jim itak nič ne manjka? Kako pa vam ni jasno, da leta šolanja še zdaleč ne nanesejo več dobre službe? Ne vem, no, meni se kar obrača, ko tole berem. Določen procent ljudi je verjetno res lenih, ampak težko je pa zdaj obsoditi kar vse, ki se jim ni uspelo izšolati. Nizka izobrazba še ne pomeni lenobe, kot to vanessa nakazuje, a je kdo sploh pomislil, da je bila cca 30 let nazaj, ko so imeli možnost študirati naši starši, čisto drugačna mentaliteta? Od moje kolegice babica je npr. še izbirala poklice za svoje otroke, edino hčerko, ki se ji je uprla, je pa spodila od hiše.
Če gremo še na otroke: mojega fanta so tudi doma naučili pridnosti in delavnosti, doštudiral je redno, zdaj ima pa delo za bedno plačo s polovičnim časom, urnik pa tako nepredvidljiv, da si ne more dobiti nikakršnega honorarnega dela za zraven. Vrjetno ga ne vzamejo na boljši šiht, ker je len, ane.![]()
Ne vem, no, štipendija ni noben luksuz. OK, vsi vemo za določene primere, kjer so otroci dobili republiško, čeprav so imeli starši denarja več kot preveč, ampak večinoma se mi pa zdi, da so te štipendije vseeno zaslužene. Se mi zdi, da je v teh komentarjih o lenobi prisotne tudi nekaj lastne zafrustriranosti nad tem, da drugi imajo štipendijo, pisec komentarja pa ne ...
Tko kot drugi posplošujejo z lenuhi, tudi ti malo preveč posplošuješ. Govoriš kot da so 30 let nazaj živeli kot ljudje v 19. stoletju. Poglej kolko 40 in 50letnikou je uspešnih imajo dobro službo in še bi lahko naštevala. Bodmo realni, slovencem ne gre slabo, samo poglej kašni avti se vozijo po cestah. Tko da če ti poznaš 5 ljudi k niso meli te sreče za študirat (to se tudi danes dogaja btw) še ne pomeni, da je z vsimi k si zaslužijo republiško tko.
Bistvo je da z republiško se ne da preživet in če nekdo nima denarja za študij v LJ al kjerkoli že, ne bo imeu niti s 150€ več. Zato to zgražanje in obnašanje kot da bojo ljudje obubožali ker niso dobili republiške je malo mimo
sončk ti pa tko grozno dramatiziraš, v dobesedno vsako temo utakneš to da maš samo 1 starša pa da se ti godi ne vem kakšna krivica. NISI edina in poznam tudi js 2 osebi brez enga starša in 1 k nima obeh in živi pr starih starših k se preživljajo s pokojnino, pa nobedn izmed teh ne stoka, s štipendijo ali brez! Verjemi da je dosti takih k so na istem al celo na slabšem kot ti. In samo zato ker si dosegla 87 točk (guess what? js sm imela 89, pa se niti pou tolko ne hvalim kot ti, kr sm to delala zase, ne pa zato da bi si zaslužla štipendijo) še ne pomeni da se ti dogaja krivica in si zaslužiš ves denar sveta. Očitno vam ne gre tko slabo če letos slučajno ne boš dobila štipendije. In več kot očitno ti niti stanovanja ne bo treba najet v LJ, tko da ne vem zakaj tako zgražanje. Pejdi delat pa bo svet lažji (in to leti na vse tiste k ste ostali brez štipendije in vam to ni prau).