Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
[vanessa]
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: In your worst nightmare near hell :)

Neprebrana objava Napisal/-a [vanessa] »

js se udi nism neki ful učila za maturo.. angleščino sm itak delala sproti tko da to sm en dan prej pogledla malo boljše čase s katerimi sm mela težave, za vse ostalo pa sm se največ 5 dni prej začela učit (samo za zgodovino mi je uzelo 7 dni časa k je blo res ful snovi).. dejansko nism niti mela neki ful ačsa na razpolago, kr se nism začela učit neč prej za maturo, ma komi takrat ko se je začela
nism ravno blestela na maturi, sam sm jo opravla boljše kot sm pričakovala.
in če primerjam fax in maturo.. sploh ni primerjave! rajš bi dala skozi še enkrat celo maturo, ku pa (samo) en (!) izpit
tko da meni se niti ne zdi tko čudno, da folk jemlje tko na easy maturo, k je res več al manj samo ponavljanje
in seveda vpršaanje je kolko resnice je v tem da se folk uči en dan prej.. kr smo tudi mi tko govorili (nimam pojma, se nism še neč učil, nism še vsega predelal) oz. PRETIRAVALI :wink:
Everything is okay in the end.. If it's not okay then it's not the end.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a sončk »

Mene zanima, če ma kšna v slovenščini obliko besedilnih vrst (vabilo, prošnja, itd) in pa tud če ma kšna v nemščini?
Legally_blond
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Legally_blond »

mene pa zanima, če slabo pišeš pisni del, pa se pri ustnem izkažeš oz. tam vse (al več al manj skor vse) veš, nardiš pol tist predmet? pa recimo da vse predmete na maturi nardim fajn, kr me drugih ni strah, enga pa zdej ne nardim.. kdaj lahk drugič pišem (avgusta al septembra)? :? tega ne vem zato, kr sm računala na to, da bom vse v prvo nardila. sej možno da bom, sam iz preventive vprašam. ve kdo? :)
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

Odvisno od tega, kako slabo pišeš pisni del. Gre pač za seštevanje procentov in ustni del je (če se prav spomnim) vreden 20%. Torej jih na pisnem moraš dobit cca. 30 od 80, da narediš.
Prfoksi tukaj nimajo nobenega vpliva, ker se teste popravlja in ocenjuje na republiškem nivoju, torej ti ne morejo pomagat, čeprav bi ti radi. Edino na ustnem delu ti lahko dajo veliko točk.
Če pa rukneš, greš pa na prvi naslednji rok, mislim, da je konec avgusta.
Uporabniški avatar
Beya
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: Maribor

Neprebrana objava Napisal/-a Beya »

okej punce; mam eno vprašanje pri slovenščini.

Ne ločim nič na svetu med nanašalnico pa naveznikom. Nam je prof. razlagala, sam vsi smo še manj vedli potem :) Lahk mi ena prosim razloži, pa še na kakem primeru, prosim :D
Baby, you're the best part of my day .. <3
Fantasistykke
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Fantasistykke »

bom poskusla razvožit čeprov ne vem če mi bo uspel :)

sj pomojem je najbolš še na primeru.

V kuhinji je miza. Njene noge so polomljene. (:lol:)

Njena je v tem primeru naveznik, miza pa nanašalnica.
Namesto njena bi lohk tut imela mizine noge so polomljene sam pol skos ponaulaš miza pa je grdo. In jo pač zamenjaš z enim od možnosti (kazalna beseda aka zaimk, sopomenka, nadpomenka,...) da ne zvenmi čudn.
Če prvega stavka ne bi bilo potem ne bi mogla vedt na kaj se njena nanaša. Se pravi je miza nanašalnica saj ne njena nanaša nanjo.

ma ne vem, tole sm mal zašla, ne znam razložit ubistvu..
uglavnm če ne boš zihr po mojih izkušnjah je u prvem stauku ponavad nanašalnica poj pa naveznik, mislm da je sploh skos tko no sam ne garantiram
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Lj

Neprebrana objava Napisal/-a purple_rain »

Legally_blond napisal/-a:mene pa zanima, če slabo pišeš pisni del, pa se pri ustnem izkažeš oz. tam vse (al več al manj skor vse) veš, nardiš pol tist predmet? pa recimo da vse predmete na maturi nardim fajn, kr me drugih ni strah, enga pa zdej ne nardim.. kdaj lahk drugič pišem (avgusta al septembra)? :? tega ne vem zato, kr sm računala na to, da bom vse v prvo nardila. sej možno da bom, sam iz preventive vprašam. ve kdo? :)
Če zbereš najmanj 80% točk potrebnih za pozitivno in ostale predmete narediš s pozitivno, od tega 2 z najmanj 3, se potem šteje predmet kot pogojno opravljen.
vir
.talia
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a .talia »

uf.. če se mi zdi da sem se edina začela učit tak pozno.. sej drugače mi šola nikol ni delala težav sam.. me je pa zdaj strah ko sem se tak pozno spravla :eek:
_tejcha
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Gorenjska

Neprebrana objava Napisal/-a _tejcha »

Jao tale slovenščina,ns v 4ih letih od slovnice niso naučil NIČ in ko nej se zdj v dveh dneh....a se da spravt skp kej glede na to da nimaš pojma o strukturi S stavkov in naglaševanju??
Aja pa če ma ker slučajn un plonk Slovenščina preskeniran,oz. a je dobra zadeva to?
Liena
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Liena »

Slovenščino se da kar dobro naučit z vajo, vajo, vajo. Najprej je treba seveda znat priredja in podredja (najlažje si jih zapomniš po veznikih) potem pa čimveč vaj naredi, stavki se ti itak ponavljajo. Vem iz lastnih izkušenj, ker sem sošolcu, ki je imel res ful probleme s slovnico (vedno komaj za 2 ali pa še to ne) pripravla vaje in je potem pisal razčlembo 3 in celo razumel poanto odvisnikov in tega.

Mogoče če si kje sposodiš knjigo Skladnja (založba Jutro, taka zelena, manjši format), je res dobra in veliko vaj imaš notri. :wink:
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a sončk »

_tejcha napisal/-a:Jao tale slovenščina,ns v 4ih letih od slovnice niso naučil NIČ in ko nej se zdj v dveh dneh....a se da spravt skp kej glede na to da nimaš pojma o strukturi S stavkov in naglaševanju??
Aja pa če ma ker slučajn un plonk Slovenščina preskeniran,oz. a je dobra zadeva to?

ITAK!!! Ne skrb no, ns tut niso naučil nč slovnice. S-strukturo se naučiš v 2 minutkah, naglaševanje pa tut ;) Sam zaštekat morš, reš ene par starih matur na ricu. Pa povej kaj ne razumeš, pa ti bom probala razložit oz. prepisala iz plonka.

Pa če si dobr eksterce pisala te nima kj bit strah :D
Uporabniški avatar
black_bird
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: far away

Neprebrana objava Napisal/-a black_bird »

Fantasistykke napisal/-a:bom poskusla razvožit čeprov ne vem če mi bo uspel :)

sj pomojem je najbolš še na primeru.

V kuhinji je miza. Njene noge so polomljene. (:lol:)

Njena je v tem primeru naveznik, miza pa nanašalnica.
Namesto njena bi lohk tut imela mizine noge so polomljene sam pol skos ponaulaš miza pa je grdo. In jo pač zamenjaš z enim od možnosti (kazalna beseda aka zaimk, sopomenka, nadpomenka,...) da ne zvenmi čudn.
Če prvega stavka ne bi bilo potem ne bi mogla vedt na kaj se njena nanaša. Se pravi je miza nanašalnica saj ne njena nanaša nanjo.

ma ne vem, tole sm mal zašla, ne znam razložit ubistvu..
uglavnm če ne boš zihr po mojih izkušnjah je u prvem stauku ponavad nanašalnica poj pa naveznik, mislm da je sploh skos tko no sam ne
garantiram

Zakon si :) Dobro si razložla...mislim, da bolj preprosto ne gre, ker te nanašalnice pa naveznike vsi v nulo zakomplicirajo.... :)
miu.
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a miu. »

ma js pojma nimam s-struktur in podredij/priredij...kašna ideja kako naj se jih naučim? drugače sm pa rešla use stare pole (una zbirka starih pol) in morm rečt, da so ble na začetku zloo težje naloge kot pa zdej zadnje 3 leta.
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Tamala_mrha »

.talia napisal/-a:uf.. če se mi zdi da sem se edina začela učit tak pozno.. sej drugače mi šola nikol ni delala težav sam.. me je pa zdaj strah ko sem se tak pozno spravla :eek:

Nisi edina, brez skrbi. :D
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a ŽuŽa »

Huh tale slovnica :D ; upam, da bodo dal dokaj lahke naloge. Lani se nism kej preveč učila pa mi je kr šlo, bomo vidl kako bo letos- pomoje dost bolš kot lani ne bo. Sam se mam itak namen za ustnega 100% vse naučit, tko da me to mal tolaž.

Drgač pa geografija- ubija me :? . Nimam druzga za rečt. Komi čakam, da bo torek in da bo mimo. Pa te fakin prsti, kamnine v Sloveniji....aaaaaa.

Pa se opravičujem za moje monologe tukile, sam nekam morm dat hehe.
Zaklenjeno