Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
fragolaa
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a fragolaa »

Sam moja pavza je dnevna že :?

No, zdej mam pa še jaz eno matematično:
Izračunaj prvi člen in količnik naraščajočega geometrijskega zaporedja, če je a2+a3=12 in a4-a3=18 zapiši tudi prve štiri člene!

rešitev:( a1=1, k=3, členi: 1,3,9,27
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a sončk »

fragolaa napisal/-a:Pa ne vem kaj je z mano :S sploh se mi ne mudi učit čeprav mi je po eni strani jasno da mi teče voda u grlo :S
Vsem drugim stvarem oz. problemom dajem prednost :(

Mah sej jst tut zdej glih ne preždim cel dan za knjigo... Ene 3 ure, pa še kšno maturo pol rešm na ric.si. Sej večinoma kokr vem od mojih bivših sošolcev, se najbl naučiš glih tist dan, dva pred maturo :D Joooj sam še odvode, integrale, zaporedja, stožnice, hiperbole in parabole se morm piflat, tega nikol nism dobr znala. No se tolažm, da mi je vsaj pikico znanja ostal in da ne bo tko kot pač da bi se učila prvič. Limit si pa sploh ne upam pogledat :D
fragolaa
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a fragolaa »

Jah ta matematika ja :) ... meni pa zaporedja delajo težave zdaj.. sam sem jih znala :( (nekoč :D ), pa kompleksna in vektorji... limite pa kar gledam sploh še nism zasledila na maturi :?
Uporabniški avatar
black_bird
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: far away

Neprebrana objava Napisal/-a black_bird »

fragolaa napisal/-a:Jah ta matematika ja :) ... meni pa zaporedja delajo težave zdaj.. sam sem jih znala :( (nekoč :D ), pa kompleksna in vektorji... limite pa kar gledam sploh še nism zasledila na maturi :?

se pridružujem
Uporabniški avatar
Pretty_pistol
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Pretty_pistol »

Očitno sem edina kle, ki se ji zdi da tga sranja ne bo nikul nardila. Ne vem kakšne možgane mate ve, sam men ne gre čist nč več u glavo .Sploh pa mi ne bo uspelu čez use predmete pridt skuz k je vsega preveč- pa ne delam podrobno.
Jst sam upam d ne bom edina budala k bo tu sranje pogrlna k me bo prou sram.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

fragolaa napisal/-a:Sam moja pavza je dnevna že :?

No, zdej mam pa še jaz eno matematično:
Izračunaj prvi člen in količnik naraščajočega geometrijskega zaporedja, če je a2+a3=12 in a4-a3=18 zapiši tudi prve štiri člene!

rešitev:( a1=1, k=3, členi: 1,3,9,27

Najprej zapišemo a1,a2,a3,a4 kot člene geom. zaporedja:
a1=a1
a2=a1*q
a3=a2*q=a1*(q^2)
a4=a3*q=a1*(q^3).

Vstavimo vsa ta števila v naši začetni enačbi a2+a3=12 in a4-a3=18, ter dobimo:

a1q+a1(q^2)= 12 in a1(q^3)- a1(q^2)=18
Iz npr. prve enačbe izpostavimo a1=(12)/(q+q^2) in ga vstavimo v drugo enačbo ter dobimo samo enačbo z q:
12(q^3)-30(q^2)-18q=0
Izpostavimo q, ter iščemo ničle enačbe 12(q^2)- 30q- 18.
Najlažje z diskriminanto: D=(b^2)-4ac, ter potem q12=(-b +- koren(D))/(2a).
Vidimo, da če v tej enačbi vzamemo -, da dobimo negativno rešitev, kar pa ni prav, saj je naše zaporednje naraščajoče, zato je +.
Torej q=3 (količnik).
Vstavimo to v enačbo za a1 od prej in dobimo a1=1. Le še vstavimo v prve enačbe in dobimo še a2,a3,a4,...

Madonca sem se razpisala (pa malce skrajšala, ker se mi ni dal čist vsako enačbo zapisat).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
lia7bibi
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a lia7bibi »

ko berem tole temo o maturi pa še kakšno drugo si včasih kr mislm kako zavraga boste naredle maturo,k se tko vse tik pred zdajci učite. pa ne strašim vas,kr je blo velik mojih sošolcev k so se tko par dni prej začel učit pa potem še kr uredu naredl maturo.
ne vem,al se to sam men zdi,sm za maturo je treba velik več kt sm 3 dni prej :? in jokat po toči je prepozn.
jz sm bla v gimnz.skos zeloo pridna pa sm se za maturo učila,ma fuul velik in tud ko sm jo odpisala nism nikol dobila občutka da je bla ful lahka (res da sm mela dokaj težke predmete,sm vseen).pa sm tud zdej na zelo zahtevnem faksu,pa če pogledam nazaj še vendno ne morem rečt da je bla matura pa čist u izi,neko splošno znanje-jz tega očutka definitivno nism dobila.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

Sej učiš se čez vsa 4 leta, če le malo sproti delaš. Zdej je bolj kot ne pomoje ponavljanje. Pač nekaterih stvari se ne spomniš takoj, ki si jih delal pred 2 letoma. Hja, meni je bla matura lahka, verjetno tud zato, ke rnisem imela omejitve na faksu in se mi je šlo sam zato da sem naredila (čeprov na koncu dobila kar precej točk).

Katera predmeta si pa imela na maturi?
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
izzie
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Prekmurje

Neprebrana objava Napisal/-a izzie »

No, meni sta bili slovenščina in angleščina lahki. Matematika tudi ni bila težka, ampak sem bila že utrujena in zmedena in sem delala takšne napake, kot jih nikoli ne bi pri reševanju nekih osnovnih nalog. Ampak to je že moj problem, same pole niso težke. Sta mi bili pa kemija in biologija težki; še nisem reševala kakšne pole iz teh dveh predmetov, za katero bi lahko rekla, da je lahka.

Edit: Pa še to - če gre nekomu samo za to, da naredi z 2, ja, potem je matura ful na izi, ampak se 5 se je pa treba malo potrudit.

Sama lani nisem pretiravala z učenjem, ampak sem naredila maturo dobro - bila bi sprejeta na katerikoli faks, samo do tistega, kar sem si želela, mi je zmanjkala ena točka.
"Smo stroji za preživetje - robotski posredniki, slepo programirani za ohranjanje sebičnih molekul, znanih kot geni." (Richard Dawkins)
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a jullia_ »

Meni se pa ravno obratno zdi, da težko v teh zadnjih tednih/mesecih nadoknadiš primankljaj znanja, ki bi ga moral nabrat v štirih letih. Književnost se mogoče lahko za silo naučiš tik pred zdajci, pa kakšno geografijo, pri angleščini pa nimaš kaj praskat.

Pa ne vem no, meni se je matura zdela precej enostavna, iz matematike pa še sploh. Višji nivo je precej zahteven, osnovni pa v bistvu zahteva bolj eno splošno iznajdljivost, kot pa neko resno matematično znanje.
Meni je presežek znanja v bistvu narobe hodil, ker sem skoraj doktorat naredila iz enega preprostega računanja ploščine pravokotnika, ker sem bila pač navajena zahtevnejših nalog (kontrolke so bile pri nas na nivoju višjega nivoja mature).
Na koncu me je bilo prav sram oddat tisto polo, ker se je točno videlo, kako sem šla okrog riti v žep :D
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a sončk »

lia7bibi napisal/-a:ko berem tole temo o maturi pa še kakšno drugo si včasih kr mislm kako zavraga boste naredle maturo,k se tko vse tik pred zdajci učite. pa ne strašim vas,kr je blo velik mojih sošolcev k so se tko par dni prej začel učit pa potem še kr uredu naredl maturo.
ne vem,al se to sam men zdi,sm za maturo je treba velik več kt sm 3 dni prej :? in jokat po toči je prepozn.
jz sm bla v gimnz.skos zeloo pridna pa sm se za maturo učila,ma fuul velik in tud ko sm jo odpisala nism nikol dobila občutka da je bla ful lahka (res da sm mela dokaj težke predmete,sm vseen).pa sm tud zdej na zelo zahtevnem faksu,pa če pogledam nazaj še vendno ne morem rečt da je bla matura pa čist u izi,neko splošno znanje-jz tega očutka definitivno nism dobila.

Smo pač inteligentni :D Oz. z leti gimnazije se naučiš dobrega kampanjskega učenja :) Sej se ne "učimo", ampak pač ponavlamo, kar smo pozabil. No razn matematke, ampak men se gre, da jo nardim z 2, al pa pogojno, če ne druzga. To pa zato, ker sm zadnjič mela matematiko 1 leto nazaj in sm ful pozabla, drugač bi ene 3 zihr pisala. Recimo psihologijo se pa že 1 teden učim, pa še nism pršla čez celo knjigo, k bi jo rada dobr odpisala. Pr ns v razredu se noben ni učil več kot 2 tedna prej, pa so vsi ful ful dobr odpisal.
Res pa je, da smo jezikovni razred in je imela večina tuji jezik za maturitetni predmet, jezika se pa pač ne učiš, samo ponoviš slovnico, delaš vaje, to pa je to.

Se mi pa zdi, da če si se učila čez celo gimnazijo k nora, da ti res ne bi blo treba neki delat za maturo. Ne vem, a se nč ne zapomneš? Sm mela tut jst eno tako sošolko, k se je učila več kot vsi mi skupi, pa je vseen mela skor identične ocene kot mi, k smo se učil na kavi. :roll: Pridigala je pa tut rada...
Uporabniški avatar
black_bird
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: far away

Neprebrana objava Napisal/-a black_bird »

sončk napisal/-a:
lia7bibi napisal/-a:ko berem tole temo o maturi pa še kakšno drugo si včasih kr mislm kako zavraga boste naredle maturo,k se tko vse tik pred zdajci učite. pa ne strašim vas,kr je blo velik mojih sošolcev k so se tko par dni prej začel učit pa potem še kr uredu naredl maturo.

Smo pač inteligentni :D Oz. z leti gimnazije se naučiš dobrega kampanjskega učenja :) Sej se ne "učimo", ampak pač ponavlamo, kar smo pozabil. No razn matematke, ampak men se gre, da jo nardim z 2, al pa pogojno, če ne druzga. To pa zato, ker sm zadnjič mela matematiko 1 leto nazaj in sm ful pozabla, drugač bi ene 3 zihr pisala. Recimo psihologijo se pa že 1 teden učim, pa še nism pršla čez celo knjigo, k bi jo rada dobr odpisala. Pr ns v razredu se noben ni učil več kot 2 tedna prej, pa so vsi ful ful dobr odpisal.
Res pa je, da smo jezikovni razred in je imela večina tuji jezik za maturitetni predmet, jezika se pa pač ne učiš, samo ponoviš slovnico, delaš vaje, to pa je to.

Se mi pa zdi, da če si se učila čez celo gimnazijo k nora, da ti res ne bi blo treba neki delat za maturo. Ne vem, a se nč ne zapomneš? Sm mela tut jst eno tako sošolko, k se je učila več kot vsi mi skupi, pa je vseen mela skor identične ocene kot mi, k smo se učil na kavi. :roll: Pridigala je pa tut rada...

:respekt: se strinjam!
lia7bibi
Komunikatorka
Komunikatorka

uf tale z "inteligentni" je pa huda :D (ne leti na nobenga osebno)
zase lahko rečem da nism neumna,vrjetn tud povprečna ne (pa ne zdej to vzet kot samohvalo :wink: ).tud jz sm 4 leta velik delala,zato sm pred maturo stvari samo ponavljala,pa še vedno vem da sm se sigurn za vsak predmet učila več kot 1 teden.
in bom tko rekla,sm na medicini (do zdej vse narjeno),pa se mi ne zdi da bi se učila fuul več kot v srednji. in to da je matura neprimerljiva z izpiti je mal nakladanje. res da je izpit bolj obsežen,snov pa ni težja (edin če si na faksu k te ne zanima in ti je pač muka se učit stvari,ki jih niti ne razumeš). :wink:
lia7bibi
Komunikatorka
Komunikatorka

sončk napisal/-a:

nobenmu ne pridigam :wink: sm pa povedala svoje mnenje o tem,sej konc koncev je men čist vseen kdo nardi tuki maturo in kdo ne :wink:
.talia
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a .talia »

ha ha..jaz pa še nič ne znam za maturo :eek:
sam te dneve pa tud najbrž ne bom mela časa spat.. :cry:
Zaklenjeno