Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
izzie
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Prekmurje

Neprebrana objava Napisal/-a izzie »

fragolaa, tukaj si lahko naročiš: http://www.knjigarna.com/default.cfm?Je ... =2&Rows=10
"Smo stroji za preživetje - robotski posredniki, slepo programirani za ohranjanje sebičnih molekul, znanih kot geni." (Richard Dawkins)
Uporabniški avatar
grejpfrut
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a grejpfrut »

Vprašanje za tiste, ki ste se prijavile na 5. predmet na maturi:

A se dobi domov kakšna pošta iz gimnazije, na kateri delamo maturo?
Ker men so tkt rekli, da majo ful zasedeno, ampak naj se prijavim, in da me bojo obvestili oz. da bojo itak na dom pošiljali pošto... Js se ne spomnm kako je blo lani, pa če sm kej na dom dobila,...
"Always forgive your enemies. Nothing annoys them so much."
Oscar Wilde
fragolaa
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a fragolaa »

Izzi :) mi ne pomaga če naročim, ker pred torkom ne dobim ;)
Matura je pa u četrtek :?

Ah saj ni panike, bomo že :D
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a sončk »

Jst sm spet mela nočno moro v obliki pričakovanja matematike. :? Zadnjič sm sanjala, da je še eno popoldne, jst pa nč ne znam. Dans sm pa sanjala, da je še 1 ura, jst pa nč ne znam. Obupppppp.
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a ŽuŽa »

^^

Tud jst sem mela lani nočne more, predvsem z mato povezane. Letos jih bom mela pa z gefo pomoje :? , tok me je strah.

Jutr še prebivalstvo pa gospodarstvo pr obči predelam. Pol pa sam še Slovenijo.

Drgač pa tole planetarno kroženje zraka pa vetrovi..sovražm to :evil: .
Uporabniški avatar
izzie
Komunikatorka
Komunikatorka

Ah, jaz že kakšen mesec sanjam. Pa še kakšen mesec po tistem, ko bo konec, bom.
"Smo stroji za preživetje - robotski posredniki, slepo programirani za ohranjanje sebičnih molekul, znanih kot geni." (Richard Dawkins)
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a ŽuŽa »

^^si letos tud medicino vpisala :) ?

Joj ej ma da nam letos uspe, more!!
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Eno matematično vprašanje! (končno sm se jo začela učit, začela sm pa na koncu) :D Expect to hear from me on a daily basis :D

Koliko besed po tri črke lahko sestavimo iz besede BUDIMPEŠTA?

Rešitev že mam podano, ampak jst ne vem, kako nej pridem do nje. Aja, rešitev je 720. Pa to je čist na začetku kombinatorike, še pred permutacijami.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

Ti bom kar js odgovorila. Upam da razumljivo. No, beseda Budimpešta ima 10 črk. Ti pa moraš sestaviti besedo s 3 črkami. Začnemo na prvem mestu. Na to mesto lahko daš katerokoli izmed 10 črk (saj ni dodatnih pogojev, kje je kakšna črka lahko in kje ne). Potem si pogledamo drugo mesto. Črko za 2. mesto lahko izbiraš med 9 črkami. Za 3. mesto pa le še izmed 8 črkami. Za rezultat le pomnožiš število izbir na vsakem posameznem mestu, torej:

10*9*8= 720
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
izzie
Komunikatorka
Komunikatorka

ŽuŽa napisal/-a:^^si letos tud medicino vpisala :) ?

Joj ej ma da nam letos uspe, more!!

Ja, tudi letos, zato me je pa še toliko bolj strah. Samo, da ne bo isto, kot lani!

Jap, letos nam res mora uspet.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

*mala* napisal/-a:Ti bom kar js odgovorila. Upam da razumljivo. No, beseda Budimpešta ima 10 črk. Ti pa moraš sestaviti besedo s 3 črkami. Začnemo na prvem mestu. Na to mesto lahko daš katerokoli izmed 10 črk (saj ni dodatnih pogojev, kje je kakšna črka lahko in kje ne). Potem si pogledamo drugo mesto. Črko za 2. mesto lahko izbiraš med 9 črkami. Za 3. mesto pa le še izmed 8 črkami. Za rezultat le pomnožiš število izbir na vsakem posameznem mestu, torej:

10*9*8= 720

Hvala! Svaka ti čast =) Upam, da boš naslednje dni še kj prisotna v tej temi :P
Uporabniški avatar
izzie
Komunikatorka
Komunikatorka

Ej jaz te kombinatorike pa verjetnostnega računa od lani pa do letos nisem mogla razumet sploh! Potem pa se mi je kar naenkrat posvetilo. :D Ko enkrat "skužiš", je čisto simpl. Prosi koga, da ti razloži, pa mejbi bo.
Liena
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Liena »

Kombinatorika in verjetnost sta tudi mene zelo zafrkavala, ker pač nisem nek strašen logik. Potem pa mi je ena inštruktorica razložla v eni uri, in mi je zdaj celo zabavno premetavat zadeve, sploh karte so ful fajn. :D Drugač pa še vedno ne maram matematike, arrr.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Mja, sam jst si ne morm prvoščt inštruktorja. Kokr se jst spomnem, sm v osnovni šoli pobirala priznanja za tist kenguru. Pa mi še zmer ne gre :roll: Pr men je pa to problem, da rešm eno nalogo iz kombinatorike takoj, pr naslednji se mi zatakne, grem nazaj in prejšne ne znam rešt!!! Kok sm debilna nooo. To se mi je ravnokar zgodilo pr teli nalogi:

Koliko permutacij brez ponavljanja iz črk A, B, C, Č in D

a) se ne začne niti z A niti z B (tole sm komot rešla, zdej pa po 5 minutah več nism znala) - 72
b) se ne konča s skupino CA
- 114

Pa še tele naloge prosim:

Določi število vseh deliteljev števila 2160.

Iz kraja A vodijo v kraj B 3 poti, v kraj C pa vodi 4 poti. Iz kraja B vodita v kraj D 2 poti, iz kraja C v kraj D pa vodi 5 poti. Koliko je vseh poti iz kraja A v kraj D, če vodi iz kraja B v kraj C ena pot? (tle nej bi bil odgovor 49, men je pršlo 41)

Prosila bi za obrazložitev, ker očitno mi more nekdo povedat, da si zapomnem. :D Očitno strategija vpogleda pri meni ne deluje, ker imam premajhen kratkotrajni spomin. Evo, pa sm še psihologijo zvadla.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

sončk napisal/-a:Koliko permutacij brez ponavljanja iz črk A, B, C, Č in D

a) se ne začne niti z A niti z B (tole sm komot rešla, zdej pa po 5 minutah več nism znala) - 72
b) se ne konča s skupino CA
- 114

a) Imaš 5 črk in hočeš zapolniti 5 mest (ampak z mal dodatnimi pogoji). Zopet začnimo s 1. mestom. Nanj lahko damo le črke C,Č,D- torej 3 izbire. Na drugo mesto nam ostanejo izmed vseh izbir še 4. Na tretjem 3, na četrtem 2 in na peto mesto lahko damo le še 1 črko, ki nam ostane.

Torej: 3*4*3*2*1=72

b) Če nebi imeli dodatnih pogojev, bi imeli 5*4*3*2*1=120 različnih besed. Hm, sedaj naprej pa ne vem kak ti lepo razložim (moji načini so bli zmeri mal čudni oz. ne s pravili- če katera ve lepši način, naj napiše). Pogledamo koliko besed se konča z A (120/5=24) in pri teh jih 1/4 ima C pred A (24/4=6). Sedaj le še te besede, ki se končajo z CA odstranimo. Torej 120-6=114.

Določi število vseh deliteljev števila 2160.

Huh, a tole je tud pri kombinatoriki? Zanimivo. Pomoje določiš vse delitelje, pol pa najdeš vse možne kombinacije in jih prešteješ. Z npr. razcepom na prafaktorje, pol pa vzemaš kombinacije 1 števila, 2, 3 (oz. kolikor različnih praštevil dobiš, pol pa še produkte istih prišteješ). Ma, kar neki dela je (js pa zdele preveč lena :D).

Iz kraja A vodijo v kraj B 3 poti, v kraj C pa vodi 4 poti. Iz kraja B vodita v kraj D 2 poti, iz kraja C v kraj D pa vodi 5 poti. Koliko je vseh poti iz kraja A v kraj D, če vodi iz kraja B v kraj C ena pot? (tle nej bi bil odgovor 49, men je pršlo 41)

Js sm si kar slikco narisala (zihr se da tud brez :D). Imamo 4 možne poti iz A v D:
- A->C->D - iz A v C 4 poti, iz C v D 5 poti: 4*5=20
- A->B->D - iz A v B 3 poti, iz B v D 2 poti: 3*2=6
- A->B->C->D - iz A v B 3 poti, iz B v C 1 pot, iz C v D 5 poti: 3*5=15
- A->C->B->D - iz A v C 4 poti, iz C v B 1 pot, iz B v D 2 poti: 4*2=8

Le še seštejemo dobljene produkte: 20+6+15+8= 49
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Zaklenjeno