tanika* napisal/-a:Js čisto zastopim kaj hoče *srčica* povedati...kot primer bom dala tele resničnostne oddaje o varuškah, kjer poskušajo otroka podučit s metodami, odvzema igrač, stojijo v kotu itd. jah no v principu vse zelo lepo zgleda, sam kaj pa k gledaš k vlečejo za roke otroke tja, nosijo, medtem ko jih otroci tepejo, grizejo...seveda ti ga boš postavil v kot in on bo dojel da je bil poreden, ja no sej vsi vidimo koliko so dejansko uspešni s tim. Sori sam mene moj otrok ne bo tepel in grizel...če pa bo poskusil, pa ziher ne bo samo v kotu stal. Pač sem jih tudi sama kdaj dobila po riti, pa nism to nikoli vzela kot pretepanje, kolikor se sama spomnim ni nikoli zabolelo, sem pa takrat vedela da sem naredila napako pa tudi nikoli se nisem tako obnašala do svojih staršev kot se ta mularija.
Moja prijateljica ima zdej fantka starega 2 let in ga kaznuje s temi forami po televiziji in morm rečt, da ne pomagajo niti malo, zagrozi mu da bo sedel sam v sobi ali pa bo mogl stati v kotu in ko ga postavi tja se tamal reži meni v faco s tistim nasmeškom spet sem dosegel svoje in nisem bil kaznovan...ker njemu to sploh ne predstavlja kazni, posledično je zaradi tega tudi grozno razvajen, ne zastopi besede ne, dela kar hoče, brca mami in grize itd.
Drugi primer, od šefice sin je bil med počitnicami v službi pri nas in igral igrice, ker mu ni šlo si je od jeze odstrigel vse lase...potem je pa tulil razmetaval itd. vse kar je ona naredila je bilo da je rekla "joj koliko jeze ima v sebi", vzela igrico in to je bilo to...mislim če si ta tamal v tistih svojih izpadin ni zaslužil eno po rit pol js ne vem.
Prijateljica je učiteljica 1 razreda v šoli in ima enega učenca, ki jo vsak dan brca, tepe, boksa in mu ne sme nič narediti, ko pokliče mami v šoli ji je ta dejansko rekla da dobro, da je sedaj v šoli in tepe učiteljico, ker je potem ona doma veliko manj tepena? Mislim kako boš takega otroka ukrotil s besedami?
Kar se pa tiče pretepanja punce je pa totalno druga stvar, ker ti tukaj ne podučuješ nekoga za nadalnje življenje, ker so verjetno že dovolj stari, da to že znajo, tako kot tudi vsak bi mogel biti svoboden v zvezi in sam odločati o sebi, ne pa da mu drug daje lekcije.
Verjetno mu samo obljublja al kaj? Ker jaz ko mojo dejansko dvignem in nesem v sobo VE DA GA JE POSRALA! Nisem je udarla, ne nič. In nikoli me ne tepe in grize koker tam po TV. Verjetno je za une otroke že skorajda prepozno, ker prej so pač bili navajeni določenih vzorcev, da se jim vse pusti, da so "šefi"...
če pa ti otroka od začetka vzgajaš po določenih reglcih, potem do tako hudih izpadov skorajda da ne more priti. Itak pa vsak kdaj sproba kje imajo starši meje. men včasih že cela glava kr utripa, ko mi tamala kej žnara, pa se takrat raje obrnem okol, preštejem do 10 in ukrepam s trezno glavo. Ker tista vzgojna po riti, pravzaprav ni vzgojna, ampak so staršem takrat živci popustil in niso razmislal kakop bi lahko pravzaprav kaznoval otroka, da bi se v situaciji celo naučil kej in ne samo bil tepen.
In še to, glede 1. razreda (tist del o psih sem spustila, ker mi je bil brezvezn).
V glavnem, moja hodi v prvi razred in ne vem, v našem razredu imamo sicer nekaj problematičnih otrok, ampak noben do te meje, da bi bil nasilen. In v primeru tvoje prijateljice zna biti situacija zelo težka, ker otrok verjetno prihaja iz nasilnega okolja in so mu taki vzorci pač blizu. ne vem kaj narediti v tem primiru, vsekakor bi ga pa bilo dobro poslati k šolski psihologinji, ker to zagotovo ni normalno obnašanje. In ne, tudi tukaj mislim, da ni rešitev v "vzgojnih" po riti, ampak kot sem rekla, jaz bi ga predlagala na pregled kaki primerni strokovno usposobljeni osebi, ki ve kaj dela.