~NIA~ napisal/-a:Tamarra* napisal/-a:Maychy napisal/-a:Na Dolenjskem tut poznamo keudr.
kaj to sploh pomeni?![]()
kiudr= klet
hvala, prvič slišim

~NIA~ napisal/-a:Tamarra* napisal/-a:Maychy napisal/-a:Na Dolenjskem tut poznamo keudr.
kaj to sploh pomeni?![]()
kiudr= klet
Yazmeen napisal/-a:Joj, ne govor, sm priseljena v Železnike (mam v najemu stanvane tle) in mi res tok grdo govorijo, da kr pike dobim. Jst bi zase rekla, da govorim po loško, ampak še to bolj sodobna 'loščina', ta pravi Ločani (starejši) majo spet čist svojo govorico. Pa k si naštela Cerkno pod Gorenjsko...Cerkno spada že pod Primorsko in tud čist drugač govorijo oni. Drugač si pa fajn povedala
Skrat potepuh napisal/-a:Okol Škofje Loke sta znana kk pa tk (čeprav tut vsi ločani ne uporabljajo tega), ampak Poljanska in Selška dolina govorita spet po svoje in že bolj z zametki rovtarske govorice ala Žiri, Cerkno,...
Yazmeen napisal/-a:S soncem je bol švoh ja, pozim ga sploh nč ni, k je čist zaprta dolinaSj mi ni všeč, tle sm sam zarad pocen najemnine. Iz kje si pa ti, da se tko spoznaš na te konce? Če smem vprašat ja
Legally_blond napisal/-a:zame pa nkol ne ugotovijo iz kje točn sm, kr mam ful mešan narečje![]()
Skrat potepuh napisal/-a:Okol "ljubljanskega" letališča nekje, podrobnosti pa ne bi.Mam pa fanta z Loke, prjatle po celi Sloveniji in veliko se šetam okol.
Pa da ne bova preveč OT, še kak vic na to temo:
"Kakšna je razlika med Štajercem in Dolenjcem?"
"Štajerec ne more videti praznega kozarca, Dolenjec pa ne more videti polnega..."
Zakaj na Dolenjskem zvonovi ob polnoči zvonijo?
"Da se Dolenjci med spanjem obrnejo, saj bi jim drugače cviček prežrl želodec."
Ja, Slovenci in alkohol...
snezinka* napisal/-a:Mi je pa drgač ena izmed njbl super narečij koroško. Sploh ne vem zakaj, sam tok dobr zavijajo, da je prav simpatično.
medvedka napisal/-a:snezinka* napisal/-a:Mi je pa drgač ena izmed njbl super narečij koroško. Sploh ne vem zakaj, sam tok dobr zavijajo, da je prav simpatično.
Jaz sem drugače napol korošica, kar pomeni, da je en velik kup sorodnikov iz koroške. In se čisto strinjam s tabo, da je koroško narečje zelo simpatično, si pa upam tudi trditi, da so korošci zame karakterno najboljši ljudje. Kadar imaš možnost srečati ljudi z različnih koncev Slovenije, takrat šele vidiš kako se med seboj razlikujejo, po mentaliteti predvsem. In pri koroščih težko naletiš na kakšno foušijo, nespoštovanje, nesolidarnost, nesramnost ipd.