Revščina!Kako jo sprejeti?
-
- Cosmopolitanka
Toliko klošarjev je, toliko zgodb, zakaj, kako ipd., da je preveč lahko posploševat.
So tisti, ki so sami šli v to in jim celo paše.
So tisti, ki se jim je godila krivica/nesreča in so padli v to.
Potrebno bi jim bilo pomagati. Samo jaz ne vidim rešitve v dajanju denarja. Naš dragi politiki bi morali kaj ukrenit. Med drugim, tudi večji nadzor. Koliko otrok je, ki beračijo, sploh cigančkov, in če ne naberejo dovolj, jih doma pretepejo, jejo pa itak samo enkrat na dan.
Ne vem no, razmere so katastrofalne, pa ne samo v Sloveniji, Slovenija je še dobra! Potrebni so ukrepi, ker situacija se ne bo rešila, če daš klošarju 2 evra in si gre po vino, ali pa otroku 5 in jih da očetu, ki ga pošlje spat lačnega.
So tisti, ki so sami šli v to in jim celo paše.
So tisti, ki se jim je godila krivica/nesreča in so padli v to.
Potrebno bi jim bilo pomagati. Samo jaz ne vidim rešitve v dajanju denarja. Naš dragi politiki bi morali kaj ukrenit. Med drugim, tudi večji nadzor. Koliko otrok je, ki beračijo, sploh cigančkov, in če ne naberejo dovolj, jih doma pretepejo, jejo pa itak samo enkrat na dan.
Ne vem no, razmere so katastrofalne, pa ne samo v Sloveniji, Slovenija je še dobra! Potrebni so ukrepi, ker situacija se ne bo rešila, če daš klošarju 2 evra in si gre po vino, ali pa otroku 5 in jih da očetu, ki ga pošlje spat lačnega.
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
Res je . Eni so krivi sami, drugi ne.
Poznam primer, ko ima človek službo, popoldan pa se preobleče v klošarja in fehtari okrog na drugem koncu Slovenije, da si nabira svoje bogastvo. Ne odobravam tega, da se daje ciganom večjo podporo kot domačinom. Kadar jim ne uspe iztržiti tistega kar so si zamislili, začnejo delati kraval in vse dosežejo. Zraven pa 10 otrok z nalakiranimi nohti, nakitom, cigareti,...
Medtem, ko nekateri so bili tako vgojeni in jim ni bila dana možnost, da bi se postavili na prava tla. Sestrična, ki dela na CSDju mi je pravila zgodbo otroka, ki je stalno kradel. Na koncu so prišli stvari do dna, da je doma tepen, če ne krade. Takšna vzgoja najbrž ne dela pravega človeka, ki bo sploh sposoben kdaj delati. Temu so drugi zavozili življenje in pomoje sploh ne loči kaj je prav in kaj ni.
Poznam primer, ko ima človek službo, popoldan pa se preobleče v klošarja in fehtari okrog na drugem koncu Slovenije, da si nabira svoje bogastvo. Ne odobravam tega, da se daje ciganom večjo podporo kot domačinom. Kadar jim ne uspe iztržiti tistega kar so si zamislili, začnejo delati kraval in vse dosežejo. Zraven pa 10 otrok z nalakiranimi nohti, nakitom, cigareti,...
Medtem, ko nekateri so bili tako vgojeni in jim ni bila dana možnost, da bi se postavili na prava tla. Sestrična, ki dela na CSDju mi je pravila zgodbo otroka, ki je stalno kradel. Na koncu so prišli stvari do dna, da je doma tepen, če ne krade. Takšna vzgoja najbrž ne dela pravega človeka, ki bo sploh sposoben kdaj delati. Temu so drugi zavozili življenje in pomoje sploh ne loči kaj je prav in kaj ni.
sončk napisal/-a:p!ka napisal/-a:Kokr se jz spomnem kniževnosti in njune zgodovine, neb vedla, da je kdo men omenjau, da sta umrla od pomankanja hrane ampak od jetike! In mislm, da je tiskrat ta bolezen kr precej razsajala okol med usem ljudstvom, tko, da ne streljaj na to, da sta umrla, ker sta bla klošarja. Mislm clo, da je Kette zbolelu že u pozni puberteti in umru par let kasneje.
A je kdo reku, da sta umrla od pomankanja hrane? Al maš pa sam ti privide? Rekla sem, da sta umrla kot ljubljanska brezdomca. Brez-doma. Če je bla jetika al pa rak, bla sta brezdomca.
In še vedno ne štekam kaj bi ti hotla povedat...

...Voli me iz inata
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
*purple* js sm povedala za primer kranja nepa ljubljane pa vrhnike pa nevemkaj vse. aprou? sicer pa kot je ena rekla naj grejo na kmetije in povprašajo.
in ja tut mi smo ostal kr naenkrat brez dnarja in nismo vedl kako bo a bomo jedl al nebomo jedl. sam smo se pobral. se da če se hoče. pa če te že starši vržejo iz hiše pa povprašaš pri starih staši, stricih, tetah. te bo že nekdo vzel pod streho pod pogoji da se zaposliš in pomagaš pri hiši.
pa če si že tko zlo z brezdomci itd. prid enkrat v kranj na glavno avtobusno in pejt uzadi z jurčku mem njih alpa v merkator in verjem da ti ne bo prijetno. zakaj? kr se vsak nekej spravlja nate. prosjačjo potem pa me okličejo za kurbo. res takmu bi najrajš dala keš.
zj sm se spomnla. mamo v kranju dom za odvisnike od drog. in kokr vidm eno žensko ni čist nč umazana, ne smrdi, ma sveže cune pa useen prosjač.. tko da ja so možnosti pa jih nočjo izkoristt.
če se tok potegneš za njih pa jih nebi vzela pod streho oz. jim dala stanovanja v najem.. bi jih zaposlila? odgovor bo ne ane..
pa tut ne ti men rečt da mi prvošš da bi enkrat mela tako situacijo. sm že bla v taki situaciji oz. podobni. in če bi me starši vrgl iz hiše (kr me nebi kr me majo radi in me podpirajo, če pa njih niso in so se kregal jim pa nism js kriva. in ja pred tem so pač mel vse možnosti izobrazbe, zaposlitve, itd) bi šla pa h starim staršem, prijateljem. verjem da bi naredila vse da bi se pobotal in bi ostala. tko.. pa povem ti, da nasilnih ljudi (ne glede na to a so a niso na cesti) ne bom prenašala in jim dajala kakršno koli denarno pomoč.
pa tko za info, sem ta teden peljale 4 tavelike vreče cunj v humano. tko da če pač jim v ljubljani primankuje pa naj pridejo sem.
in ja tut mi smo ostal kr naenkrat brez dnarja in nismo vedl kako bo a bomo jedl al nebomo jedl. sam smo se pobral. se da če se hoče. pa če te že starši vržejo iz hiše pa povprašaš pri starih staši, stricih, tetah. te bo že nekdo vzel pod streho pod pogoji da se zaposliš in pomagaš pri hiši.
pa če si že tko zlo z brezdomci itd. prid enkrat v kranj na glavno avtobusno in pejt uzadi z jurčku mem njih alpa v merkator in verjem da ti ne bo prijetno. zakaj? kr se vsak nekej spravlja nate. prosjačjo potem pa me okličejo za kurbo. res takmu bi najrajš dala keš.
zj sm se spomnla. mamo v kranju dom za odvisnike od drog. in kokr vidm eno žensko ni čist nč umazana, ne smrdi, ma sveže cune pa useen prosjač.. tko da ja so možnosti pa jih nočjo izkoristt.
če se tok potegneš za njih pa jih nebi vzela pod streho oz. jim dala stanovanja v najem.. bi jih zaposlila? odgovor bo ne ane..
pa tut ne ti men rečt da mi prvošš da bi enkrat mela tako situacijo. sm že bla v taki situaciji oz. podobni. in če bi me starši vrgl iz hiše (kr me nebi kr me majo radi in me podpirajo, če pa njih niso in so se kregal jim pa nism js kriva. in ja pred tem so pač mel vse možnosti izobrazbe, zaposlitve, itd) bi šla pa h starim staršem, prijateljem. verjem da bi naredila vse da bi se pobotal in bi ostala. tko.. pa povem ti, da nasilnih ljudi (ne glede na to a so a niso na cesti) ne bom prenašala in jim dajala kakršno koli denarno pomoč.
pa tko za info, sem ta teden peljale 4 tavelike vreče cunj v humano. tko da če pač jim v ljubljani primankuje pa naj pridejo sem.
Jst nobenga ne obsojam, daleč od tega. Kot sm rekla, nobenmu tega ne prvoščm. Eni so šli sami v to, ker jim to čist paše, tak način življenja, drugi so bli primorani it v to, pač zarad takih in drugačnih razlogov. Ampak teh slednjih pomojem ni velik med njimi. In *purple*, kolk je še takih družin, kot si jih ti opisvala, alkohol in ne vem kaj še, pa se niso vsi njihovi otroci zafural, eni živijo čist normalno življenje, ker so se potrudl, da niso tko prstal. Za ene je velik težje, kot za druge, še zmer pa imamo (vsaj v Sloveniji) večina vsi možnosti, da poskrbimo nekak zase (da končaš neko šolo, si najdeš kšno službo...). Skor vsakmu je dana ta možnost, sam od človeka je odvisno, če je bo izkoristu. Eni je pač ne.
Drgač me pa čist tko zanima, če une, katerim se klošarji ful smiljo, če jim kako pomagate, jim dajete denar... Res me zanima. A se odrečete čemu, da pol s tem denarjem pomagate njim? Sj itak hočjo sam denar, če mu hočeš kej za jest kupt, te mal manj k napizdi. Lahko je rečt, men se smiljo, sj jst tud lahko to rečem. Ampak če se jst morm dat na pol in delat na 3 izmene, da se lahko preživim, kdo ma pravico pizdit name, ker klošarju ne dam denarja??? Se vid, da ene nimate pojma, kva pomen delat in sam sebe preživljat.
Drgač me pa čist tko zanima, če une, katerim se klošarji ful smiljo, če jim kako pomagate, jim dajete denar... Res me zanima. A se odrečete čemu, da pol s tem denarjem pomagate njim? Sj itak hočjo sam denar, če mu hočeš kej za jest kupt, te mal manj k napizdi. Lahko je rečt, men se smiljo, sj jst tud lahko to rečem. Ampak če se jst morm dat na pol in delat na 3 izmene, da se lahko preživim, kdo ma pravico pizdit name, ker klošarju ne dam denarja??? Se vid, da ene nimate pojma, kva pomen delat in sam sebe preživljat.
...let's have some fun, this beat is sick, I wanna take a ride on your disco stick...
Pred nekaj dnevi sem prebrala prvi post in sem hotela samo napisat, da no matter what nardimo, spremenil ne bomo ničesar. Četudi se tako trudimo. Pa sem počakala še nekaj časa, da bi videla odzive in mnenja ostalih forumašic.
Zdaj pa nekako vidim zakaj se pri tem nič ne premakne.....Žalostno, da človek ne more enostavno pomagat človeku v stisti. Verjetno bo to tudi pogubno....
Zdaj pa nekako vidim zakaj se pri tem nič ne premakne.....Žalostno, da človek ne more enostavno pomagat človeku v stisti. Verjetno bo to tudi pogubno....
Sj lahko pomagamo (ampak na žalost je to sam kratkoročno, pa včasih se, ob nekaterih primerih, človk vpraša če sploh pomaga, al sam nekomu rit odnaša), sam dolžni pa nismo, to jst hočem rečt. Da nas nima noben pravice grdo gledat al pa obsojat, če ti pač ni do tega, da bi nekomu dajal denar, ki ga sam zaslužiš, s svojimi rokami, trudom in odrekanjem. Pa to pol še ne pomen, da na klošarje gledaš zviška in jih obsojaš, al pa kar kol.
...let's have some fun, this beat is sick, I wanna take a ride on your disco stick...
p!ka napisal/-a:Hotla sm povedat, da ne vem, če se usi, ki tok podpiraste klošarje s kešom itd. (pa ne mislm, da je z vaše strani kej slabga to, delajte, če vam paše) kdaj pomislste, da se eni norčujejo z vas s tem, da se delajo boge in vi padete na to.
Ja ej, vsi ki so v stiski, se sam pretvarjajo neki in se norce delajo iz nas. Matr kero mišljenje maš ti ej.

little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
love, kukr sm jst dojela tvoj post si pisala na splošno primere dajala pa iz kranja v smislu da če mu je težko it do te pa te kmetije, itn.
jst pišem na splošno o vseh klošarjih, res pa je da mal bolj poznam ljubljanske.vseeno pa mislm, da drugje ni dost razlike.
ja love, tud mi smo bli na robu enkrat in nismo vedl, al bomo jutr mel za kruh al ne, ampak če nebi imel sorodnikov, ki so nas imeli radi in nam pomagali, nevem kaj bi bilo z nami.nikakor pa si ne predstavljam, da takrat nebi imeli nikogar.
In ne tega ne prvoščm nobenmu, useeno pa se mi zdi skrajno nesramno in brezčutno, da ene nimate tud trohice sočutja in solidarnosti.sej ne rečem, eni se delajo in fehtarjo, ker so leni, ampak še vedno ne veš, dokler se ne prepričaš kdo je tak.In zarad treh takih obsojat vse...To je enako, kot da bi jst ugotovila da je moja kolegica največja hinauka in bi potem posplošila, da so use okoli mene hinavke.Potem bi ostala takorekoč sama,brez prepričanja, da pa je vseeno mogoče zraven mene kšna za katero je res vredno roko v ogenj dat.
yazmeen, jst sm zase že povedala, da dobijo če mam drobiž.Glede hrane sm pa povedala, majo en obrok, potrebujejo denar pa za alkohol.Z razlogom.
In ne mislt pa zdej če ti delaš par let, da si boga za jajca prjela.Sori.Sej boste spet rekla, da študentska dela niso ista, ampak tud jst vem kako je delat v fabrki in neglede na to da sm tud jst delala tri izmene, me še vedno ni pobral če sm deset evrov na mesec podarila klošarjem.
jst pišem na splošno o vseh klošarjih, res pa je da mal bolj poznam ljubljanske.vseeno pa mislm, da drugje ni dost razlike.
ja love, tud mi smo bli na robu enkrat in nismo vedl, al bomo jutr mel za kruh al ne, ampak če nebi imel sorodnikov, ki so nas imeli radi in nam pomagali, nevem kaj bi bilo z nami.nikakor pa si ne predstavljam, da takrat nebi imeli nikogar.
In ne tega ne prvoščm nobenmu, useeno pa se mi zdi skrajno nesramno in brezčutno, da ene nimate tud trohice sočutja in solidarnosti.sej ne rečem, eni se delajo in fehtarjo, ker so leni, ampak še vedno ne veš, dokler se ne prepričaš kdo je tak.In zarad treh takih obsojat vse...To je enako, kot da bi jst ugotovila da je moja kolegica največja hinauka in bi potem posplošila, da so use okoli mene hinavke.Potem bi ostala takorekoč sama,brez prepričanja, da pa je vseeno mogoče zraven mene kšna za katero je res vredno roko v ogenj dat.
yazmeen, jst sm zase že povedala, da dobijo če mam drobiž.Glede hrane sm pa povedala, majo en obrok, potrebujejo denar pa za alkohol.Z razlogom.
In ne mislt pa zdej če ti delaš par let, da si boga za jajca prjela.Sori.Sej boste spet rekla, da študentska dela niso ista, ampak tud jst vem kako je delat v fabrki in neglede na to da sm tud jst delala tri izmene, me še vedno ni pobral če sm deset evrov na mesec podarila klošarjem.
Sj sm tud jst že kšnmu kej dala, drugač pa recmo rajš dam za zavetišča za živali, al pa kam tko. Vse kar pa damo, je pa čist naša dobra volja, dolžni nismo nobenmu nč, še sploh te pa nima noben zarad tega pravice označevat za brezčutnga. Men bi se pa recmo lahko kšn tak zdel brezčutn, ki nikol nč ne daruje za živali, al pa za ljudi v Afriki in bi mu lahko zdj tle moralizirala.
*purple* ne spušči se na osebn nivo, ker če bom še jst začela, ne bo prijetno
In mislm, da nis na mestu, da bi mi govorila, da če delam, da nej ne mislm, da sm boga za jajca prjela. Ne mislm. Dejstvo pa je, da od 19.leta delam in sm na svojem, preživljam sama sebe in pomojem mal bolš vem, kako to zgleda.
*purple* ne spušči se na osebn nivo, ker če bom še jst začela, ne bo prijetno

oo šit ženska.. ja dajala sm primere iz kranja kr pač vem kam lahko gredo. pa verjamem da majo drugje po sloveniji tudi sezonsko sadje in lahko tam povprašajo.
drugač pa okej res da ne delam, ampak sta mi starša rekla da najprej šola potem delat. posledica tega je da sem odvisna od njih in res mi ni da bi dajala 1€+ nekemu klošarju za alkohol. ker ne podpiram alkoholizma. pa da me ne bo zdj kera napadla če js pa ne pijem alkohola. ja veš da ga, sam ne vsak dan vsako uro.
pa če so že tko bogičkani, zakaj pol k dobijo alkohol ga pol stran zlijejo oz. pustijo?.. pa ja govorim za kranj pa sm že večkrat vidla. pa tiste steklenice pol nj vsaj pobirajo in nosjo nazaj.
pač sj se mi smiljo ja boščki, sam nimam pa dnarja da bom zj jim dajala. pa tut sami so si krivi. pa ne mi govort splet okoliščin. k ma vsak vsaj enga človeka pr katermu lahko ostane.
pa poznam kr par primerou k so starši ločeni, alkoholiki, ne delajo sam otroc hočjo izobrazbo in se učijo. so starši k so v zaporu pa majo otroci še zmer streho nad glavo in željo po izobrazbi in temu da vsaj nekej so.
tko da vse je možno tut če so starši nevemkaj.
pač ne bom podpirala alkohola in tega da un tm samo sedi in prosjač in me gleda kot da sm nevemkaj js oz. starši bojo pa delal.
mam svoj menje tko kot ga maš ti in če js sam komentiram temo ni treba da mi potem nekaj vsiljuješ in me prepričuješ da pa to tko že ni.
drugač pa okej res da ne delam, ampak sta mi starša rekla da najprej šola potem delat. posledica tega je da sem odvisna od njih in res mi ni da bi dajala 1€+ nekemu klošarju za alkohol. ker ne podpiram alkoholizma. pa da me ne bo zdj kera napadla če js pa ne pijem alkohola. ja veš da ga, sam ne vsak dan vsako uro.
pa če so že tko bogičkani, zakaj pol k dobijo alkohol ga pol stran zlijejo oz. pustijo?.. pa ja govorim za kranj pa sm že večkrat vidla. pa tiste steklenice pol nj vsaj pobirajo in nosjo nazaj.
pač sj se mi smiljo ja boščki, sam nimam pa dnarja da bom zj jim dajala. pa tut sami so si krivi. pa ne mi govort splet okoliščin. k ma vsak vsaj enga človeka pr katermu lahko ostane.
pa poznam kr par primerou k so starši ločeni, alkoholiki, ne delajo sam otroc hočjo izobrazbo in se učijo. so starši k so v zaporu pa majo otroci še zmer streho nad glavo in željo po izobrazbi in temu da vsaj nekej so.
tko da vse je možno tut če so starši nevemkaj.
pač ne bom podpirala alkohola in tega da un tm samo sedi in prosjač in me gleda kot da sm nevemkaj js oz. starši bojo pa delal.
mam svoj menje tko kot ga maš ti in če js sam komentiram temo ni treba da mi potem nekaj vsiljuješ in me prepričuješ da pa to tko že ni.
Se strinjam s tabo Yazmeen, tudi jaz ne razumem zakaj smo zdaj me označene da nimamo srca. Jaz osebno se pač razdajajm na drugih področjih in pomagam na drugačne načine.
Če pa ob vsem tem ne dajem denarja brezdomcem in si mislim, da kjer je volja, da se da izboljšat svoj položaj, sem pa in citiram: "bedna, egoistična, otopela, brez srca" in nevem kaj še kar je o meni napisala sončk. Ej punce, težko je verjet potem, da imate ve tako goreče in pijazno srce....
Če pa ob vsem tem ne dajem denarja brezdomcem in si mislim, da kjer je volja, da se da izboljšat svoj položaj, sem pa in citiram: "bedna, egoistična, otopela, brez srca" in nevem kaj še kar je o meni napisala sončk. Ej punce, težko je verjet potem, da imate ve tako goreče in pijazno srce....
Yazmeen napisal/-a:Drgač me pa čist tko zanima, če une, katerim se klošarji ful smiljo, če jim kako pomagate, jim dajete denar... Res me zanima. A se odrečete čemu, da pol s tem denarjem pomagate njim? Sj itak hočjo sam denar, če mu hočeš kej za jest kupt, te mal manj k napizdi. Lahko je rečt, men se smiljo, sj jst tud lahko to rečem. Ampak če se jst morm dat na pol in delat na 3 izmene, da se lahko preživim, kdo ma pravico pizdit name, ker klošarju ne dam denarja??? Se vid, da ene nimate pojma, kva pomen delat in sam sebe preživljat.
Bistvena razlika je med tem, da klošarju ne daš denarja, ker tudi sam nimaš baš veliko denarja, in tem, da si naravnost sovražno nastrojen do njih. Mene namreč v tej temi ravno to moti, ta smešna aroganca, ki temelji na (za moje pojme) zgrešenem mišljenju, da smo vsi ljudje enako močni in enako sposobni in bi morali biti v življenju tudi enako uspešni.
Zdi se mi, da preveč poudarjate objektivne dejavnike - kje se človek lahko stušira, kje lahko najde službo,... zanemarjate pa povsem subjektivne lastnosti ljudi.
Eni s(m)o proaktivno naravnani, z jasno zastavljenimi cilji, samozadostni, osebnostni trdni in stabilni,... drugi pa pač ne. In povsem enaka življenjska situacija, pa naj gre za izgubo službe ali razbito družino, bo nekomu predstavljala samo oviro na poti, ki jo bo premagal, nekoga drugega bo pa sesula.
Kako se je pa pobirat s podna, ko dejansko nimaš ničesar in nikogar več, smo pa na srečo lahko samo teoretično pametni.
No, jst nism sovražno nastrojena prot njim, sploh ne. In kot sm že rekla, eni so v tej situaciji, ker jim tko paše in niti ne poskušajo nč narest, ampak ok, jih ne obsojam. Če že empatiram, empatiram s tistimi, ki so po sili razmer prstal kot brezdomci. Pa tud, kot pravm, sm tud že jst kšnmu kej dala. Mene je zmotl sam to, da so ble nekatere označene kot brezčutne. A pol ste vse, ki npr. ne dajete denarja za zavetišča za živali (ker se men recmo zdi pomembno) tud brezčutne?