Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a sončk »

Punce jst mam en nasvet za vs. Poglejte si film Becoming Jane (2007), odličen je, pa pripoveduje zgodbo o življenju Jane Austen in nastanku PP. Bl boste razumele pomen denarja in pameti v 19. stoletju, jst ful bl razumem, pa še glavni igralc je za pojest :D

ŽuŽa napisal/-a:Ko gre Feliks tja v Ponikve in se mu prikazujejo prividi? Kaj pomenijo oziroma na kaj namigujejo?

Jst tut tega ne razumem. Men se zdi, da se mu niso prikazovali prividi (kuharic), da ju je dejansko videl. Ampak ne vem, kaj pomenijo. Anyone?
Ok mene neki zanimia: družbena vloga žensk in prišlekov v obeh romanih- kaj bi tuki vse lahko napisala?

Okej, jst bi recimo tkole napisala. Moj mini esej :D Nisem gledala posta od Liesl, da bi lahko kj novega zmutila.

Ženske v PP so ble okras moških, njihova vloga je bila strogo rojevanje otrok in zapeljevanje moških. Vrhunec ženskinega življenja so bili plesi, velikokrat so starši določili, s kom se bo poročila. Če je bila ženska pametna, je bilo veliko bolje za njo, da molči, saj s pametjo ni imela česa početi. Veliko bolj pripravno je bilo, da je znala igrati klavir, peti, šivati... Primer tipične ženske 19. stoletja je bila Charlotte, netipične pa Elizabeth. Elizabeth je pred svojim časom, po življenjepisu Jane Austen pa lahko sklepamo, da Elizabeth pravzaprav predstavlja njo. Jane Austen je prav zato knjige izdajala pod psevdonimom, med širšo publiko je bilo veliko zasmehovanja ženskih pisateljic in ženskih romanov.

Prišleki v PP so bili še posebej izpostavljeni na podeželju. Pogosto je bilo življenje na podeželju dolgočasno, zato so novi ljudje predstavljali nov izziv, mogoče tudi nove potencialne ženine. Lahko bi tut razglabljal o Collinsu & Charlotte pri lady De Bourgh, kako se ji prilizujeta in kako more bit človek ponižen, da je sprejet. Npr. Darcyja so vsi zasovražili, opravljali, ker je bil prevzeten. Prišlek se mora podredit družbi, v katero pride, drugače se mu slabo piše.

Ženske v času ČF so bile pred pomembno prelomnico. Čeprav je bil njihov položaj hudo boljši od tistega v 19.stoletju, marsikje niso imele volilne pravice in če je bilo pri hiši dosti denarja, tudi delati niso šle. Velikokrat so skrbele za družino, ko je mož delal ali se bojeval v vojnah. S prihodom druge svetovne vojne pa so se stvari obrnile, ženske so se pridružile moškim v vojni, ženske so bile vohunke, ženske so skrbele za partizane, nenazadnje so se tudi ženske bojevale. Zato je roman pravzaprav v pričakovanju nečesa velikega, položaj žensk se bo kmalu spremenil, ženske živijo še zadnje vzdihljaje ostankov 19. stoletja. Ženske so volilno pravico dobile šele z ustavo Federativne ljudske republike Jugoslavije leta 1946. :D (tole sm poiskala na internetu)

Prišleki v času ČF so bili nezaželjeni. Z večanjem moči nacionalizma, fašizma in nacizma, se je večalo tudi število netolerantnega ljudstva. Po prvi svetovni vojni je bila Evropa raztrgana, preurejena. Ljudje so se sovražili samo zato, ker so pripadniki določenega naroda, rase. Judje so bili nezaželjeni, črnci še bolj. Jude so okrivili za finančno krizo. Če si bil tujec, si bil sumljiv, če si bil Jud, si bil osovražen. Med bogatim liberalnim ljudstvom meje niso bile tako strogo začrtane, pogosto je pa preprosti človek podlegel družbenim vplivom in žal tudi rasizmu.
Leonid je že od nekdaj bil jud al od takrat ko so ga vrgli iz vojakov in je šel pol v gledališče? Pa potem ko je šel nazaj v vojsko, ko je pobijal ljudi- kakšna vojska je bla to, pa proti komu so se boril oz. koga točn so pobijal?

Leonid ni bil Jud. Ko so ga vrgli iz vojakov, je šel v gledališče (al po tem, ko je bil v zaporu? če se ne motim, so ga prav pazniki iz zapora spodbujali pri igralski karieri, ker naj bi bil "nadarjen" in komičen).
Bil je v ruski carski vojski
Ta vojska se je bojevala med drugo svetovno vojno, leta 1917 je bila pa v Rusiji Oktobrska revolucija, kjer so zmagali boljševiki. Potem je bla neka ruska državljanska vojna in po tem je nastala Sovjetska Zveza.
Preberi si o Oktobrski revoluciji.
In pač, ruski carski vojaki in boljševiki se niso maral. Zato je bil Leonid tolk razočaran po pretepu v Gradcu, da so jih napadl nacisti, ker po vseh možnostih bi mogu veljat pregovor "sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj". Nacisti so bli sovražniki boljševikov, ampak NISO bli prijatelji ruskih carskih vojakov. Za njih so bli vsi isti. Zato je bil Leonid razdvojen, se ni pretepal in je hotu vse pomirit.

Sej vem da je težko razumet, še enkrat si preberte kaj sm napisala :D

Jaz pa še vedno sprašujem: Zakaj je Heda zbežala?
Zadnjič spremenil sončk, dne 30. Apr. 2009 21:11, skupaj popravljeno 1 krat.
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a ŽuŽa »

^^Sončk najlepša hvala, res si en sonček :) . Jst grem zdele še zadnjih 7 poglavij čez pa si napisat kratke obnove od uzasga pol jutr dopoldne bom pa tole tvoje kar si napisala preštudirala.

Aja pa do Hede bom tud zdele v kratkem pršla, tko da če kej ugotovim sporočim :D .

Zaželte mi srečo; tok sm že zaspana, tale poglavja se pa vlečejo k čigumi :roll: .
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Srečno! =) Jst grem zdej pisat odgovore na Esej na maturi, a maš ti že kšne odgovore na tista vprašanja? Jst jih pišem na komp, pa jih bom prlepla, ko bom mela kj konkretnega napisano :) Aja pa prepiš na komp, karkol boš napisala (kratke obnove, če maš :D). Pomagejmo si :D
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik

^^ja sj si pišem na komp, zdj mam 10strani napisanih :D , sam je vse tko bolj smešn napisan (men je razumljiv, kok bo kej drugim ne vem).

Tist v esej na maturi sem pa jst bolj ustno delala, ne vrjamem da mi bo uspel še to pisat na komp :? .
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Ok kul :D Mah sej glede Feliksa ne morš nč natančnega napisat. Mi boš poslala enkrat pol prek msnja, ko boš prebrala do konca. Ti bom tut jst svoje zapiske =) Sej vem, kako se vlečejo ta zadnja poglavja, jst sm skor jokala zravn, ogabna so. Knjigo sem pa prebrala 2x, upam da je dost :?
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik

^^jst jo tud zdej v druge berem; sam mam prov un bedn filing k da še vedno nč ne znam pa nč ne vem :? .
Uporabniški avatar
black_bird
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: far away

Neprebrana objava Napisal/-a black_bird »

[quote="ŽuŽa"]^^Mah pomoje dajo lahko bilokej, sej je tm v esej na maturi par primerov.

-Od prevzetnosti in pristranosti do občudovanja in hvaležnosti
-Poroka- rešitev ali poguba?
-Kdor ima rad ples je že naredil prvi korak k zaljubljenosti
-Elizabeth in Feliks- ujetnika dveh zgodovinskih trenutkov
-Družina- temelj vsake družbe
-Podobe nasilja v romanu Čudežni feliks
-materi v obeh romanih

Hm...vem s kere knjige je to..ono Esej na maturi 09. Jaz sem slišala, da ti naslovi nič kaj prida ne pomagajo...mogoče sta možna eden ali 2. Ostali se nagibajo samo k eni knjigi, kar pa v razpravljalnem eseju ni možno. Recimo 3. naslov...kaj bi tu pisal pri ČF...saj pa niso plesali pa niso se posledično po plesih zaljubljenosti....tak da po moje je to precej dvoumno.
Skobenski pa ni jud...to odločno zanika in posledično razloži med pogovorom s Feliksom. Kaj res v Kresnicah piše, da je jud?

Jaz sem knjigi prebrala na dušek, nisem dajala pozornosti podrobnostim ker je bilo izrecno rečeno da ne. Recimo danes me je vprašala kolegica, komu je podoben Skobenski; hrtu ali jelenu :) Bedarija se mi je spuščat v take podrobnosti. Drugače pa mam ju3 še malo oznake, primerjave osebnosti in podobnosti ter razlike med romanoma. Bomo vidli kako bo...po moje pa bo aktualizacija družinskih ali ljubezenskih odnosov, posledično primerjava likov. Drugo tak nevem kaj bi lahko blo. Veliko volje pri pripravljanju še naprej :)
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik

Kere like bi pa lahko primerjal? Pa kaj je aktualizacija ljubezenskih odnosov? :D
Uporabniški avatar
HuDoBa
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Prekmurje

Neprebrana objava Napisal/-a HuDoBa »

^^vse. dve materi, dva očeta, odnosi med sestrami (pač sestre pa to), nenazadnje tudi pomen služabnic v eni in drugi knjigi pa kakšen odnos so mele do gospodarjev....

ko se bom začela učit (upam, da bo to danes) pa če še kaj najdem med zapiski bom še napisala
la_estrella
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Povsod po malo

Neprebrana objava Napisal/-a la_estrella »

mi smo recimo v šoli pisal esej k se je vezal na čf...kdo je skobenski in odnosi drugih do njega, kdo je felix in odnosi drugih do njega,kdo pride najbližje resnici o skobenskem....

drgač je pa možno tud naslov: tujci v romanu čf (Felix,Skobenski,Hirsh)...kdo so,kako se soočajo s svojih tujstvom...

jst sm recimo knjigi sam 1x prebrala...p&p sicer že septembra tko d sm učeri pogledala nadaljevanko (k gre res čist po knjigi...na youtube...pride and prejudice 1995)...pa še u šoli smo obe knjigi predelal in se mi zdi brezveze to ne vem kokrat brat...jst bom recimo sam še une zapiske k smo jih v šoli nardil prebrala...pa še oznake...in to je to

itak k sm pogledala za poskusno maturo letošnji esej bi nam dal pike že sam zato d omenš kšno stvar...če pa to še argumentiraš,pol ti pa sploh dajo še več pik...tko da punce (in fantje..če kšn to bere)...ne se tok sekirat zarad enga fakin` eseja :D
bubble*
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a bubble* »

la_estrella napisal/-a:mi smo recimo v šoli pisal esej k se je vezal na čf...kdo je skobenski in odnosi drugih do njega, kdo je felix in odnosi drugih do njega,kdo pride najbližje resnici o skobenskem....

drgač je pa možno tud naslov: tujci v romanu čf (Felix,Skobenski,Hirsh)...kdo so,kako se soočajo s svojih tujstvom...

jst sm recimo knjigi sam 1x prebrala...p&p sicer že septembra tko d sm učeri pogledala nadaljevanko (k gre res čist po knjigi...na youtube...pride and prejudice 1995)...pa še u šoli smo obe knjigi predelal in se mi zdi brezveze to ne vem kokrat brat...jst bom recimo sam še une zapiske k smo jih v šoli nardil prebrala...pa še oznake...in to je to

itak k sm pogledala za poskusno maturo letošnji esej bi nam dal pike že sam zato d omenš kšno stvar...če pa to še argumentiraš,pol ti pa sploh dajo še več pik...tko da punce (in fantje..če kšn to bere)...ne se tok sekirat zarad enga fakin` eseja :D

Oh, prav zares si me zdaj potolažila. Hvala. :) Sploh nimam volje se ukvarjati s tem in se tudi več ne mislim, ker mi po moje itak ne bo več nič pomogalo. Kar je, je.
la_estrella
Komunikatorka
Komunikatorka

bubble* napisal/-a:
Oh, prav zares si me zdaj potolažila. Hvala. :) Sploh nimam volje se ukvarjati s tem in se tudi več ne mislim, ker mi po moje itak ne bo več nič pomogalo. Kar je, je.

ne vem zakai se usi toook obremenjujejo...sj jst bi se po usej logiki tud mogla k rabm kr precej pik za fax (lansk let je blo 88,5)...sm pa že velikrat slišala d je dost takih k šolske eseje pišejo 3,na maturi pa pol kr 5...k na maturi res dajo pike za brezveze...kr je men čist ql :D

bubble dobr piš esej v tork...pa sporoč kako ti je šlo :)
Uporabniški avatar
HuDoBa
Kofetarica
Kofetarica

^^oh, ko bi vsaj to blo res in ko bi vsaj spregledali tisto tono slovničnih in pravopisnih napak, ki jih vedno naredim :oops:

hm...kaj pa za ostale predmete se že pripravljate kaj?
la_estrella
Komunikatorka
Komunikatorka

HuDoBa napisal/-a:hm...kaj pa za ostale predmete se že pripravljate kaj?

ns že celo šolsko leto pripravljajo za tole maturo...oz. bolje rečeno že usa 4 leta...

hudoba,a rabš velik pik za fax?kam si se pa vpisala?
Uporabniški avatar
HuDoBa
Kofetarica
Kofetarica

^^saj nas tudi sam npr kakšna biologija bo kriza (kaj mi je tega treba bilo...), ker je ogromno snovi, ki me ne zanima. pa pri matematiki še nismo prišlo do konca s snovjo, ampak je profesorica prepričana da bomo še ponovit uspeli :D

pri nas sem vpisala biokemijo, na drugem mestu mam farmacijo (čudno, vem)....je pa tak da je tu omejitev vsaki dve leti. nazadnje je blo 83 točk omejitev, pred tistim 80....tako da ne vem koliko bi naj bila letos.

me je pa prav groza, ko vidim, da vsi ostali že nekaj delajo jaz pa še nič :?
Zaklenjeno