Joj, upam, da moje poste nisi vzela kot napad nate, ker to ni bil moj namen. Res pa je, da ne prenašam odgovorov v stilu "zakaj bi jaz za svojo mačko poskrbel še bolje, če pa imajo pri sosedu psa na metrski verigi brez hrane in trpi stokrat bolj kot moj maček in sem sam veliko boljši lastnik". Lej ne trdim, da svojo mačko mučiš al karkoli in verjamem, da jo imaš rada, vendar ne razumem tvojega prepričanja, da naj bi bila mačka zunaj enako varna kot pa v stanovanju.
Če ne bi vedela o čem govorim se sploh ne bi oglašala, tako pa me razjezi, da kljub temu, da se zavedate vseh zunanjih nevarnosti svojo mačko puščate brez nadzora zunaj. Mislim, da je razumno da se odzovem z replikami na tvoje odgovore, če pa imam jaz svoje argumente in ti svoje.
Sori ampak kako za vraga si prišla do tega, da sm link prilepila, da bi pametno izpadla? Pa ljudje božji saj se tu ne gre za nas, gre se za živali. In tema o teh dudarčkih mene ne naredi nič bolj pametno. In ja, link sem prilepila zato, da ljudje vidijo kaj je to pravilna in kvalitetna oskrba. Nekateri si to razlagajo kot nekaj čisto "na izi". Ne veš kolikokrat smo že imeli na društvenem telefonu ljudi, ki so hoteli mačko in to nesterilizirano, da bodo lahko imeli mladičke, ki si jih njihova hčerka tako zelo želi, da vidi ta "čudež življenja". In nekateri mislijo, da mačka lepo skoti, brez problemov itak in za vse poskrbi sama. Kaj šele, da bi razmišljali o kakšnih cepljenjih, kvalitetnem mleku, pregledih pri veterinarju itd. Eh kje pa saj se bodo sami znašli. Bullshit
Seveda lahko mačka umre od bolezni, vendar če je zunaj je procent umrljivosti ogromno večji, saj ji preti ogromno nevarnosti.
Mačke, ki so cepljene proti kužnim boleznim (mačja kuga, herpes in kalici virus) in tretirane proti zunanjim in notranjim zajedalcem (proti glistam, trakulji, bolham in garjam), nimajo kaj fasati notri. Se pa seveda zgodi, da mačka umre naravne smrti npr. zaradi kakšne dedne bolezni, vendar je procent takšnih mačk veliko,veliko manjši kot procent mačk, ki umrejo pod kolesi,zastrupitvijo...
Hm...nekako ne razumem kaj ima tu veze če vozim avto ali ne?
Čeprav tudi sama redno sodelujem na takšnih forumih kot so npr. mojpes.net ipd. vedno rada preberem kaj novega, da dodatno izvem kaj koristnega.
In ne razumem kaj nočeš dokazovati? Da gre tvojemu mačku bolje kot sosedovemu? Pa dajte no, gre se za živali, ne za vas.
Yazmeen
Tudi sama sem na začetku mislila, da so nekateri ljudje, ki so aktivni v društvih, zavetiščih preveč negativno nastrojeni, sploh do bodočih posvojiteljev. Vendar sem čez nekaj časa, ko sem tudi sama začela delati na tej problematiki ugotovila zakaj prihaja do tega. Ljudje kličejo v društva, ker bi radi mačko za miši lovit, ali za mladičke, ali za darilo za rojstni dan, ali bi jo vzeli na željo hčerke... Dejansko se 80% ljudi, ki kličejo za živali ne zaveda odgovornosti, ki si jo deležen, ne zavedajo se, da živali niso igračke, ne zavedajo se da te žival spremlja +10let, ne zavedajo se, da je to odgovornost do konca, da živali ne moreš izklopiti ko se je naveličaš. In dejansko imajo društveniki opraviti s takšnimi ljudmi, ki res nimajo pojma o odgovornem skrbništvu, poleg tega pa jih po večini nato še zmerjajo v smislu kaj bo društvenica njemu imela za govorit o cepljenjih, sterilizaciji,kastraciji... Res je, da mogoče kdaj preveč burno odreagirajo, tudi meni včasih dvigne pokrov zaradi takšnih, vendar zdaj popolnoma razumem kako to je, saj smo mi odgovorni za žival, ki jo oddamo naprej. Živali, ki je že tako ali tako preživela pravi pekel ne privoščimo še enkrat vsega tega. Zato že na začetku predstavimo realno situacijo, ki ponavadi ni rožnata. In tudi z začetkom že povemo, da bodo morali podpisati pogodbo, da se strinjajo z vsemi pogoji in jim lahko v nasprotnem primeru žival odvzamemo. Za živali, za katere smo skrbeli več tednov, mesecev, včasih tudi let hočemo vse najboljše. Zato tudi takšni pogoji, saj si želimo, da bi žival pri lastniku doživela naravno starost in to srečna. Je res, da so društveniki, lastniki zavetišč včasih močno strogi...vendar ne zaradi sebe, temveč zaradi živali in za njihovo dobro.