Evo me nazaj... Bom napisala par stavkov, ker se mi da in mogoče bo kateri prišlo kdaj prav
Torej, kljub prizadevanjem nisva našla hotela v Valletti in sem potem rezervirala Day's Inn v Sliemi (
http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review ... Malta.html). Sliema je vredu alternativa Valletti, ker je praktično čez zaliv (lep razgled na Valletto) in ima odlične povezave z avtobusom do Vallette in nekaj direktnih povezav do drugih turistom zanimivih delov otoka (Mdina, Golden Bay). Hotel je bil nad pričakovanji, vsaj za ceno 33€ na noč za dvoposteljno sobo. Edino zna biti malo glasen, ker je to v bistvu studentski dom ene izmed jezikovnih šol. Je pa najbrž bolj mirni okoliš kot naprej Paceville.
Valletta naju je navdušila, prav lušno mestece je in kar je najboljše, prehodiš celo v enem dnevu vsaj trikrat (velikost centra Ljubljane

) Najbolj so naju navdušile stranske ulice, kjer se je res zabavno izgubljati. Je pa bila na žalost precej izumrla proti večeru, verjetno zato, ker še ni glavna sezona.
Prvi dan sva skočila še na kosilo in sprehod v
Marsaxlokk. Nimaš kaj za delati več kot par uric, vključno s kosilom v eni izmed morskih restavracij. Ob nedeljah imajo ribjo tržnico, ampak nisva mogla uskladiti dni, da bi bila na tistih koncih ravno na ta dan. Drugač pa slikovito pristanišče, vredno poti.
Goden Bay in plaže nasplošno so me razočarale. Sicer je bilo vsaj zame še itak premrzlo za kopat, ampak tudi drugače so me te kao najlepše plaže pustile hladno (ne sam zarad mrzle vode

). Če pričakujete sanjske plaže, ne it na Malto. Večina obale je kamnita (sicer lepa, a ne za kopat), tistih par peščenih plaž je pa preobleganih in kot rečeno v najboljšem primeru solidnih (al sem pa jaz razvajena kar se plaž kot z razglednice tiče

)
Mdina je eden izmed biserov otoka. Vredno je iti malo bolj pozno popoldan, ko gredo gruče turistov nazaj v hotele in imaš ulice skoraj zase.
Po treh dneh sva šla še na
Gozo in tam bivala v naselju
Xlendi, zalivu med klifi ene 3 km iz glavnega mesta otoka Victorie. Gozo me je na slopšno še bolj navdušil kot Malta, saj je precej manj turističen in vse je po sredozemsko na easy
Victoria je lušno mestece, a ni veliko za videt. Ima pa supermarket (oziroma kar dva, kar je precej pomembno, ker v Xlendiju ni trgovine sploh

).
V Xlendiju sva najela apartma (Seastar Apartments, najdete jih na hostelworldu - super, fajn razgled, vredu lastniki, za 30€ za dva na noč), da sva si lahko kuhala, ker je ceneje. Xlendi je precej zaspan v tem času, plaža seveda ni bog ve kaj, je pa okoli par lepih poti za sprehod.
Dwejra z Azurnim oknom je magnet za turiste ampak ni ravno wow. Če si že tam, seveda greš pogledat, če pa slučajno ne, pa tudi prav. Itak je slika na vsaki razlglednici.
Podobno
Comino z Blue Lagoon. Sicer končno privlačna plaža, kamor bi se šla z veseljem kopat. Ampak okoli poldneva se nabere en kup ljudi in poleti najbrž hodijo eden čez drugega. Bolj zanimivo je iti na sprehod okoli otoka, kar ti vzame mogoče kako uro. Na otoku ni sence, zato zna biti prav fajn vroče.
Zadnji dan sva v Victorii najela
kolesa in šla malo naokoli. Sicer nisva prekolesarila cele začrtane poti, ker je fant dobil zanič kolo, ampak je bilo vseeno lušno. Javni prevoz na Gozu je namreč bolj tako tako, zato je kakršnakoli oblika lastnega prevoza dobra rešitev. Sicer sva šla do vasi
Xaghra in potem še do zaliva
Ramla (spet povprečna plaža, Xaghra je pa simpatičen kraj). Proti večeru sva šla na sprehod ob obali oziroma po
orgomnih klifih (baje 150m) od vasi Sannat do najnega Xlendija)
Prevozi po Malti in Gozu so smešno poceni in do julija imajo še tiste stare avtobuse iz 70-ih, ki so sicer strašno neudobni, ampak taaak ljubki

Vožnje po Malti stanejo 0,47€ (manj kot vožnja z Lpp) oziroma par destinacij je 1,16€. Na Gozu so vse vožnje 0,47€. Kolo sva najela za 5€ na dan. V restavracijah so cene take kot pri nas nekje, pice so od 5€ naprej, ostalo od 6,7€ naprej (Valletta je razumljivo dražja, cel Gozo pa kar občutno cenejši). Kokakola je v restavracijah okoli 1,2-1,5€, pivo je tudi poceni. Kava je cenejša kot pri nas. Aja v Xlendiu sva našla slaščičarno, kjer je bila 1 kepica sladoleda 1€, 2 kepice 1,6€, 3 kepice pa 1,8€. Pa za umret dober sladoled
Aja, pa ko so en avtobus v Victorii, na katerega sva eno uro čakala, ukinili, ker so poslali šoferja domov, naju je prijazni usužbenec postaje kar sam zapeljal na cilj. Na Gozu so ljudje zakon!!!!
Uf, malo več je izpadlo, kot sem mislila. No, upam, da komu pride prav