Preko že omenjenega spletnega obrazca na strani Varuha človekovih pravic sem izrazil skrb glede tega, kako se nekateri nasilno obnašajo. Po pošti sem dobil odgovor.
Spoštovani,
na spletni strani Varuha človekovih pravic RS (v nadaljevanju: Varuh) ste izpolili elektronski obrazec za vložitev pobude. Vnesli ste osebne podatke, dve povezavi do spletnih strani in navedli, da gre 'za skrb, kaj se dogaja z našim ljudstvom'.
Na obeh spletnih straneh je mogoče zaslediti komentarje, ki izražajo navdušenje nad nasiljem, ki ga je bil deležen gospod Damjan Murko. Na spletni strani Facebook je celo zapisano: 'Če ta skupina dobi 50.000 članov bo murko spet tepen'. Menimo, da so take vsebine vse prej kot primerne. Ob tem je želimo nadalje pojasniti, da v zvezi z obstojem, dostopom in uporabo spletnih strani oziroma informacij, ki jih vsebujejo, Varuh nima pristojnosti. Slednje ima namreč na podlagi Ustave RS in Zakona o varuhu človekovih pravic, le do državnih organov, organov lokalne skupnosti in nosilcev javnih pooblastil.
Odgovornost (zlasti kazensko) za zapisane besede nosi tisti, ki jih je zapisal. O spletni strani smo obvestili policijo. Ta med drugim tudi sprejema naznanitve kaznivih dejanj, zbira podatke in dokaze ter vlaga kazenske ovadbe. Kazensko ovadbo lahko na pristojno državno tožilstvo sicer vložite tudi sami. Tožilstvo je namreč tisto, ki odloča o utemeljenosti kazenskih ovadb in zastopa državo pri pregonu kaznivih dejanj v sodnih postopkih.
Lep pzdrav,
Dr. Zdenka Čebašek - Travnik, dr.med
varuhinja človekovih pravic
Damjan Murko naj bi z izzivanjem ob živce spravil člana skupine Skater, ta pa se je nadenj spravil s pestmi (kar še nič ne pove o tem, ali ga je udaril in če, kako močno). Kaj se je dogajalo pred tem, in čemu naj bi Damjan začel z izzivanjem (je imel kak upravičljiv razlog?... ga je kdo blatil ali nazival s pedrom?), in kako je to izzivanje izgledalo, tega ne vem. Iz posnetka je razvidno le to, da je nekdo Damjana fizično napadel, ta pa je po mojem občutku reagiral jezno in ga ozmerjal z žaljivkami (pa ne le njega). Ali je njegovo postopanje upravičeno ali ne, in kaj je želel s tem doseči, naj presoja kdo drug, jaz se sem ne bom vtikal.
Mnogo ljudi misli, da bi se dal Murko celo sam "pretepsti" za svojo prepoznavnost. Ne mislim se spuščati v to in to tudi ni moja briga.
Mene zanimajo stvari, za katere imam dokaze, da so se res zgodile. In to je odziv ljudi na Facebooku, pa še kje drugje.
Če je kdo spregledal, dokazi so arhivirani tule:
http://www.cosmopolitan.si/forum/viewtopic.php?p=1242072#1242072