Ok, mačke samo za noter? Halo. Kaj v divjini par tavžnt let nazaj so si tut hotele gradile al kaj? Moja mačka je noter in zunaj, po mili volji. Ful se rada šeta okoli, lovi miši, podgane, tudi ptiče, se nalavfa, jezi sosedovega psa, skratka, kar ji srce poželi. Imam jo pa že 12 let, pa še vedno je prišla domov. Ja, uuuu, surprise, živa.

No, saj razumem (delno) na kaj apelirate - mačke kot domači ljubljenčki. Ampak ne pozabite, kjub temu, da gre za domesticirane živali, so to vseeno v svoji prvinskosti mesojedi plenilci.
in @metuljčica*: kar sem rekla sem rekla - nič ni absolutno. Dosti ljudi da svoje ljubljenčke, predvsem moškega spola, kastrirati, ker so preveč divji in upajo da se bodo umirili, pa ostane po kastraciji stanje isto. Tako da o nekih stoprocentnih specifikah ni govora. Kot tudi seveda ni nujno, da se bo mačka po sterilizaciji zredila - moja na primer se ni.
O tem da bi mačke in mački morali biti kastrirani/sterilizirane pa same tole: zamislite se nad vsemi potepuškimi mačkami, ki jim potem ljudje nastavljajo strupe ali jih postrelijo. Ok, vkolikor se lastnik odloči da bo mačka imela mlade, se pričakuje, da jim bo tudi omogočil dostojno življenje - bodisi jih obdržal, bodisi dal ljudem, ki si mačko želijo in so pripravljeni zanjo dobro skrbeti. Jaz 100x bolj podpiram kastr./ster. kot pa metanje mladih muckov v smeti (tudi za takšne primerke sem že slišala in se mi to zdi naravnost ostudno), sploh kadar gre za potepuške mačke (v mnogih državah namreč veterinarske organizacije organizirajo volunterske posege, kar se mi nasploh zdi super.)