12 urni delavnik
^^ Ok, potem pa povej na račun koga drugega. Socialno ogroženih? Otrok? Bolnih? ... Od nekje je treba vzet, da kam daš.
Glede na to, da se populacija stara, bo treba vedno dlje delati. In če se nekdo upokoji pri 55 ali 60 (pa ima otroka, ki študira), bo pač moral vzet to v zakup. [Govorim o tistih, ki se sami odločijo, da se upokojijo in ne invalidsko ipd.]
Glej, ne pravim, da ni težko. Ne pravim, da ni enim zelo težko. Ampak ti preveč posplošujejš in ne daješ racionalnih argumentov.
PS: Ne, nikoli nisi specificirala o kolko članski družini govoriš. Ne vem zakaj je 2 otroka 2 starša standard... Dosti bolj primerno je govorit x€/člana gospodinjstva. Pa še to ni zadostno meliro (beri jullia_in post).
Glede na to, da se populacija stara, bo treba vedno dlje delati. In če se nekdo upokoji pri 55 ali 60 (pa ima otroka, ki študira), bo pač moral vzet to v zakup. [Govorim o tistih, ki se sami odločijo, da se upokojijo in ne invalidsko ipd.]
Glej, ne pravim, da ni težko. Ne pravim, da ni enim zelo težko. Ampak ti preveč posplošujejš in ne daješ racionalnih argumentov.
PS: Ne, nikoli nisi specificirala o kolko članski družini govoriš. Ne vem zakaj je 2 otroka 2 starša standard... Dosti bolj primerno je govorit x€/člana gospodinjstva. Pa še to ni zadostno meliro (beri jullia_in post).
ti gledas samo na stevilo ljudi, ampak mi mamo se od prej precej kreditov, in vzdrzevanje hise, avtov, placevanje nama s sestrom nekaj za studij plus se dvema solajocima otrokoma zahteva veliko denarja.
sej nism rekla da smo revni al pa da mamo malo, ampak bogatstvo pa ravno ni!
za mene je 4-clanska druzina bogata, ko majo vsi skupaj nad recmo 6000€ place.
pa ne se zgrazat, pac mam drugacn kriterij za bogatstvo. kr vidim neke vile, bazene, bmwje...
pac ne dojemam bogatstva, kot minimalno mejo da lepo zivis, ampak da si lahk kr orng luksuz privoscis.
pa ne se zgrazat, pac mam drugacn kriterij za bogatstvo. kr vidim neke vile, bazene, bmwje...

Zadnjič spremenil red_rose, dne 19. Mar. 2009 19:03, skupaj popravljeno 1 krat.
lelija napisal/-a:
To da imajo upokojenci študente vem in zelo dobro poznam to problematiko in niso to nikakršne buče. Res je zabavno poslušati kako bi en ekonomist (pisalo v nekem časopisu) znižal pokojnine za 2-5%, ker je gospodarska kriza , ko pa še takšna pokojnina kot je zdaj, komaj zadostuje za osnovne življenjske stroške.
A dej ga no seri. V enem stavku zatrjuješ, kako dobro poznaš problematiko upokojencev, takoj v naslednjem pa, da pokojnina komaj zadostuje za življenjske stroške. Take populistične parole niso noben podatek, ampak navadna demagogija, pobrana iz Trenj.
Pokojnine se med seboj razlikujejo (mislim, da je maksimalno razmerje 1:4, ampak ne me za besedo držat). Zato me prosim ne prepričevat, da so vsi pokojenci na robu preživetja.
Nekateri res živijo zelo slabo in tem bi bilo potrebno pomagat. Problem je pa v tem, da se vsakič, ko se ta tema načne, dvigne DeSUS, ki forsira dvig vseh pokojnin, usklajevanje s plačami,...
Pa itak, dajmo zdaj dvigovat pokojnine, vsevprek izplačevat draginjske dodatke, folk po tovarnah pa medtem odpuščajo in jim delavnike skrajšujejo. A se res komu trenutno zdi primeren trenutek za kakršnokoli povečevanje obsega pravic iz pokojninskega zavarovanja?
Sedaj pa še eno vprašanje (ki je mimogrede zraslo na zelniku moje babice, da ne boste rekli, kako smo mladi neuvidevni do penzionistov). Če imaš na eni strani 35 let starega človeka s stanovanjskim kreditom in dvema otrokoma, na drugi pa upokojenko (ki v večini primerov nima otrok, statistika je statistika, vaše zgodbice pa pač anecdotal evidence), kdo od njiju bo lažje preživel s 400 evri mesečno?
definitivno da upokojenka.. sam jez bl mislm da je glavni problem upokojenceu da ne shajajo s pokojnino dejstvo da jih zajedajo otroc, unuki itd...
pac k kesa zmanka pr hisi se pokliče babico/dedka!?! pol pa ni cudn da zmanka!
drgac pa ce bi se menegerji pa direktorji pa tko naprej nasih drzavnih ferm mal mn preserjeval sploh na 'sluzbenih potovanjih' bi zelooo velik kesa ustal.
Ok lelija men pa res ni jasn kako vam je ratal 5 članou (predvidevam da od tega trije soloobvezni otroki) prezvet z 1800€!!!
drgac pa jez mislam da za 4-člansko druzino bi blo 3000€ na mesec dlih za glih za dostojno življenje. Ker 1000€ so sam stroski ala elektrika, voda, sola itd, 1000€ krediti za avte, zavarovanje,... in pol ti ustane 1000€ se da si kej prvoses.
pac k kesa zmanka pr hisi se pokliče babico/dedka!?! pol pa ni cudn da zmanka!
drgac pa ce bi se menegerji pa direktorji pa tko naprej nasih drzavnih ferm mal mn preserjeval sploh na 'sluzbenih potovanjih' bi zelooo velik kesa ustal.
Ok lelija men pa res ni jasn kako vam je ratal 5 članou (predvidevam da od tega trije soloobvezni otroki) prezvet z 1800€!!!
drgac pa jez mislam da za 4-člansko druzino bi blo 3000€ na mesec dlih za glih za dostojno življenje. Ker 1000€ so sam stroski ala elektrika, voda, sola itd, 1000€ krediti za avte, zavarovanje,... in pol ti ustane 1000€ se da si kej prvoses.
lelija napisal/-a:matjazd napisal/-a:Moja teta in stric imata dva študenta. Ona je upokojenka on pa je sedaj tik pred odpustom, ker ne dobijo plače.
Upam, da to je dejanski primer!!
Ne vem kje ti najdeš srednji sloj?
Ponadi je še tako, da imajo takšne družine okoli 1000 (+ ali - 200eur) skupnega dohodka, običajno je v Sloveniji, da sta dva otroka. To pomeni, da mora 4- članska družina preživeti s tem denarjem. In nimajo le tisti slabih pokojnin, ki imajo le osnovno šolo, tudi tisti s srednjo šolo in zahtevnim delom imajo tudi majhne pokojnine.
Tako nekako. Ona nekaj čez 400 eur penzije, on pa okrog 600 eur plače, ki jo že dva meseca ni dobil, oz. še huje najbrž mu sledi odpust, ker bodo na veliko odpuščali.
lelija napisal/-a:red_rose napisal/-a:ti gledas samo na stevilo ljudi, ampak mi mamo se od prej precej kreditov, in vzdrzevanje hise, avtov, placevanje nama s sestrom vsega kar rabima za studij plus se dvema solajocima otrokoma zahteva veliko denarja.
pa ne se zgrazat, pac mam drugacn kriterij za bogatstvo. kr vidim neke vile, bazene, bmwje...pac ne dojemam bogatstva, kot minimalno mejo da lepo zivis, ampak da si lahk kr orng luksuz privoscis.
In zakaj bi starši morali plačevati za vse stroške, če pa lahko vsak dela, zato pa so študentski servisi? Vsak si lahko najde par uric na mesec za delat, tako kot si najde čas za sedenje pred računalnikom. Saj je prav, da ti tudi starši dajo kaj denarja, samo zdi se mi prav, da tudi sam kaj zaslužiš. In potem imaš študente, ki diplomirajo, a ne znajo nič delat.
a sm tk napisala? pa res, vidim da sem

ampak pac ne delajo vsi studenti, tisti tabogatih starsev velikokrat ne, midve pa govoriva o bogatstvu (vsaj mislim da me poskusas prepricat da je 3000€ za 6clansko druzino bogatstvo, to kar je bil tvoj prvi post), in ce bi hotli bit bogati, bi pac starsi lahko placal za dve studentki.
Zadnjič spremenil red_rose, dne 19. Mar. 2009 19:05, skupaj popravljeno 1 krat.
red_rose napisal/-a:lelija napisal/-a:red_rose napisal/-a:ti gledas samo na stevilo ljudi, ampak mi mamo se od prej precej kreditov, in vzdrzevanje hise, avtov, placevanje nama s sestrom vsega kar rabima za studij plus se dvema solajocima otrokoma zahteva veliko denarja.
pa ne se zgrazat, pac mam drugacn kriterij za bogatstvo. kr vidim neke vile, bazene, bmwje...pac ne dojemam bogatstva, kot minimalno mejo da lepo zivis, ampak da si lahk kr orng luksuz privoscis.
In zakaj bi starši morali plačevati za vse stroške, če pa lahko vsak dela, zato pa so študentski servisi? Vsak si lahko najde par uric na mesec za delat, tako kot si najde čas za sedenje pred računalnikom. Saj je prav, da ti tudi starši dajo kaj denarja, samo zdi se mi prav, da tudi sam kaj zaslužiš. In potem imaš študente, ki diplomirajo, a ne znajo nič delat.
a sm tk napisala? pa res, vidim da sembom popravla. no, ne placujejo konkretno nama vseh stroskov, vsaka dobi 110€ na mesec in to je to. to pa gre za najemnino. pa studira ena v Lj, js pa v Mb, pa mava pa obe visoko zoisovo, ker sva pridni punci, zato ne rabiva delat, ker popolnoma zadosca za studentsko zivljenje. drugac se pa strinjam da lahko studenti delamo, pa fajn je bit mal neodvisen od starsev.
ampak pac ne delajo vsi studenti, tisti tabogatih starsev velikokrat ne, midve pa govoriva o bogatstvu (vsaj mislim da me poskusas prepricat da je 3000€ za 6clansko druzino bogatstvo, to kar je bil tvoj prvi post), in ce bi hotli bit bogati, bi pac starsi lahko placal za dve studentki.
pa ti zoisova znese da prezvis cez mesec

drgac pa jez mislm da je velik bols da delas pa da nisi odvisn od starsev k tko vsaj znas cenet kes.. itak je pa razlika ce mas zoisovo k si si jo pac mogu zasluzt ze v osnovni soli pa bit skos pridn da jo obdrzis!!!!