Abnormalno pasivni starši.
Abnormalno pasivni starši.
Kot sm že u naslovi povedala, ja, nenormalno so pasivni. Pa ne pretiravam...
Od A do Ž...Nč od nč. Edino kar je, je to da hodta u službo-normalno 8 ur... Kar se pa drugega tiče je pa kriza. Briga njiju za vse. Skoz sta doma, pred tv-jem (pa kul če njima tko paše), ko se hočem pogovarjat z njima, rajš bulta u ekran... Noben nč ne pospravla za sabo, še osnovne higiene ni pa nobenega reda. Smeti sploh ne mečeta u smetišni koš...olupki od sadja pa vse druga se pusti kr na pultu ceu tedn. Vedno k česa zmanka doma morm js težit da tega pa tega ni, drugač se onadva ne bi spomnla pa niti wc paprija kupla al pa zobne paste. Iz hiše se spravta glih dvakrat na let, ko je kak pogreb al pa rojstn dan... Če crkne žarnca, fotr čez en mesec kupi novo, čez dva mesca pa zamenja...tko da si jih za sebe rajš kr sama kupujem pa menjavam. Pred letom se je pokvaru pomivalni stroj, pa še zdej ni poklicu serviserja...itd... U glavnem, bajta je pa tak al tak skoz u razsulu in mi gre že ornk na živce da morm pospravlat še za njima in to vse. Poleg tega da sm ceu dan u šoli in morm takoj ko pridem domou spet začet delat za šolo, pa res nimam energije da bi še pospravlala za njima... Men bi tut pasal ceu dan pred tv-jem ležat. Ne vem zakaj sta tak pasivna, nimata nobenih hobijev, ne ukvarjata se z ničemer....mogoče zato, k tut onadva nista bla navajena tega u svoji družini... Sploh jima ni, da bi karkol poskusla, niti se ne potrudita. Js pa ne morem normalno funkcionirat u takih okoliščinah, ker tut mene pasivirajo pa sm pol čist negativna. Pa vem, da ju ne morm spremenit, stara sm 17 let onadva pa oba čez 40 in se jima je to že globok zakoreninl. Sam ne vem pa ka nej nrdim, ko enostavn mi je dost tega, da js njiju uvajam u življenje pa jima skušam dopovedat, kak je lahk lepo, namest da bi onadva mene.
Od A do Ž...Nč od nč. Edino kar je, je to da hodta u službo-normalno 8 ur... Kar se pa drugega tiče je pa kriza. Briga njiju za vse. Skoz sta doma, pred tv-jem (pa kul če njima tko paše), ko se hočem pogovarjat z njima, rajš bulta u ekran... Noben nč ne pospravla za sabo, še osnovne higiene ni pa nobenega reda. Smeti sploh ne mečeta u smetišni koš...olupki od sadja pa vse druga se pusti kr na pultu ceu tedn. Vedno k česa zmanka doma morm js težit da tega pa tega ni, drugač se onadva ne bi spomnla pa niti wc paprija kupla al pa zobne paste. Iz hiše se spravta glih dvakrat na let, ko je kak pogreb al pa rojstn dan... Če crkne žarnca, fotr čez en mesec kupi novo, čez dva mesca pa zamenja...tko da si jih za sebe rajš kr sama kupujem pa menjavam. Pred letom se je pokvaru pomivalni stroj, pa še zdej ni poklicu serviserja...itd... U glavnem, bajta je pa tak al tak skoz u razsulu in mi gre že ornk na živce da morm pospravlat še za njima in to vse. Poleg tega da sm ceu dan u šoli in morm takoj ko pridem domou spet začet delat za šolo, pa res nimam energije da bi še pospravlala za njima... Men bi tut pasal ceu dan pred tv-jem ležat. Ne vem zakaj sta tak pasivna, nimata nobenih hobijev, ne ukvarjata se z ničemer....mogoče zato, k tut onadva nista bla navajena tega u svoji družini... Sploh jima ni, da bi karkol poskusla, niti se ne potrudita. Js pa ne morem normalno funkcionirat u takih okoliščinah, ker tut mene pasivirajo pa sm pol čist negativna. Pa vem, da ju ne morm spremenit, stara sm 17 let onadva pa oba čez 40 in se jima je to že globok zakoreninl. Sam ne vem pa ka nej nrdim, ko enostavn mi je dost tega, da js njiju uvajam u življenje pa jima skušam dopovedat, kak je lahk lepo, namest da bi onadva mene.
Uh; zoprna situacija..
Kot si že sama ugotovila, spremenit ju ne boš več mogla. Bratov in sester nimaš?
V hiši si uredi svoj kotiček- npr svojo sobo po svojem okusu. In se ne oziraj preveč na ostalo razdejanje, ker ti bo pobralo preveč časa in energije. Povej jima šeenkrat (če prov se bojim da ne bo zaleglo) da naj poizkušata pospravljat za sabo, in da naj malo razmislita če si res želita živet v takem.
Glede na leta predvidevam da si nekje 3.l sš a ne... Tolaži se s tem, da boš šla kmalu študirat, in tako boš lahko živela v svojem stanovanju oz študentskem domu...

Kot si že sama ugotovila, spremenit ju ne boš več mogla. Bratov in sester nimaš?
V hiši si uredi svoj kotiček- npr svojo sobo po svojem okusu. In se ne oziraj preveč na ostalo razdejanje, ker ti bo pobralo preveč časa in energije. Povej jima šeenkrat (če prov se bojim da ne bo zaleglo) da naj poizkušata pospravljat za sabo, in da naj malo razmislita če si res želita živet v takem.
Glede na leta predvidevam da si nekje 3.l sš a ne... Tolaži se s tem, da boš šla kmalu študirat, in tako boš lahko živela v svojem stanovanju oz študentskem domu...
mislim, da v taki situaciji ne moreš narediti nič, dokler ne boš dovolj stara.torej noben pogovor še ni pomagal do zdaj?poskusi enkrat ko ne boš imela kaj za delati res pospraviti bajto in mogoče jima bo ideja o čisti bajti postala všeč.poskusiti ni greh.drugače pa se enostavno brigaj za svojo sobo in čisti za sabo, navsezadnje jima nisi ti starš ali pa služkinja da boš čistila za njima...
- saarijarvi
- Cosmo moderatorka
Verjamem,da ti gre to zelo na zivce,tudi meni bi slo..se vseen je bolse videt,ko ti starsi utrujajo daj pospravi to,daj ono,kot pa obratno,tako kot v tvojem primeru. In glede vsega kar si napisala,mislim,da tu ne bs nic dosegla,kot to,da za sabo pospravis kot le lahko,ter skrbis zase kot ti ustreza. Ko bs enkrat na svojem, bs pa itaq sam svoj gospodar.In ce smo ze lih pr tem,da ne bs prevec out,ko sem se zivela doma,sem bila na trenutke prov jezna na svojo mami,ko mi je zacela s tistim,daj posodo pomij,daj si cunje pospravi..ampak ko si enkrat na svojem,pa drugac gledas na to..Ja,enostavno ne morem gledat,ce nimava pospravljenega stanovanja.. Tvoja starsa pa ocitno v "pospravlanju" ne vidita nicesar oz.se jima to ne zdi pomembno(izguba casa ali pa jima to ne pomeni nic).
saarijarvi napisal/-a:Izpuli kabel od televizije
ubistvu sploh ne tako slaba ideja, ušpiči neki pri televiziji, da ne bo delala... Boš vidla, če se uspeta zbudit iz svoje pasivnosti, a bo za to popravilo tudi potrebno eno leto...
I can''t wait! To look for bees, climb our trees, and carve our names in three inches deep
keepsake napisal/-a:saarijarvi napisal/-a:Izpuli kabel od televizije
ubistvu sploh ne tako slaba ideja, ušpiči neki pri televiziji, da ne bo delala... Boš vidla, če se uspeta zbudit iz svoje pasivnosti, a bo za to popravilo tudi potrebno eno leto...
Ja, ampak menim, da se na ta način ne bo nič rešilo.
Če se bosta zmaknila s fotelja, bosta popravila televizijo ali karkoli pač in potem bo še naprej isto kot je bilo.
Pa si ju poskušala lepo prositi, če bi si lahko vzela nekaj časa, da bi se v miru pogovorili?
Ma ja, sam ko nič ne zaleže, če se pogovarjamo, ker sta takoj užaljena. Recimo ati, ko je jedu bombončke zadnič, pa je pustil ovitke kr na mizi, in to res enih 20 ovitkov al pa zobotrebce porabljene kr tak po hiši pušča...pa sm rekla če lah da to u smeti, da sei ve kje so...pol je biu pa užaljen. Pa ko se sploh ne da pogovarjat z njima, ko se takoj začneta dret al pa zrjoveta in sta užaljena in kr neki... Pa nben človek jima ne paše, vsak je slab pa ne vem kaj vse še...
- saarijarvi
- Cosmo moderatorka
Mam pa jst podobno stvar doma amapk nista kriva starsa temvec tamau
Jst res ne prenasam umazanije in tkoj ko pridem ob petkih domov se lotim ciscenja, ampak kaj ko je cez pou ure isto k prej.. Mulc gre jest v dnevno sobo, u kuhnji ze tako pusti vse itd in NONSTOP se kregava zard tega, in pol mi pri svojih 12 pribije se ksno tako da sem dusevno nestabilna ker me motijo take malenkosti (kot so blatni cevlji in 30 papirckov od sladkarij pod mizo?
) Sicer sem zdej zacela s tako taktiko da mu bilokaksne smeti po hisi vrzem na tla od sobe, ampak ni se 100% zaleglo. Sploh pa se bo rajse 40 minut kregou (Tle ma neke svoje argumente kot so 'Se spomnes, pred 4 mesci, ko si pozabla kozarec u moji sobi? Ha? pa sm ga JST mogu nest dol?' in podobne) kot bi pospravu tisti paper za sabo. Nevem zakaj, ampak zdej si je vcepu v glavo da mi bo dokazu da jst njemu nimam kej za rect in pol dela take drama scene
. Ah puberteta... Sploh pa, ce bi enkrat neki mogu spucat v nulo bi znau bolj cenit ta trud, ampak kaj ko njemu nikoli nic ni treba, on je seveda majhen in blabla. Ampk dobro, razvajenost je ze druga zgodba.
Za tvoja starsa pa morm rect da se mi kr malo smilita ker res ne znata izkoristit zivljenja in bosta to verjetno ugotovila (ce bosta) komaj ko bota stara in bolana, pol pa ne bo vec poti nazaj. Jst zdej nevem ce pri tem ti lahko prov dosti pomagas, mogoce edino da jima, nevem, kupis karto za kako predstavo al kej v tem stilu, kar se pa pospravljanja tice se pa strinjam z ostalimi, ti si uredi svoj koticek in misli na to da bos cey par let na lepsem
Edit: To kar si napisala pa itak kaze na to da sta z zivljenjem in sama s sabo res nezadovoljna (in zato verjetno isceta tolazbo v napakah drugih)
Nevem ksne knjige, oz. strokovna pomoc bi znala pomagat, ceprov bo tezko ju spravit v to

Za tvoja starsa pa morm rect da se mi kr malo smilita ker res ne znata izkoristit zivljenja in bosta to verjetno ugotovila (ce bosta) komaj ko bota stara in bolana, pol pa ne bo vec poti nazaj. Jst zdej nevem ce pri tem ti lahko prov dosti pomagas, mogoce edino da jima, nevem, kupis karto za kako predstavo al kej v tem stilu, kar se pa pospravljanja tice se pa strinjam z ostalimi, ti si uredi svoj koticek in misli na to da bos cey par let na lepsem

Edit: To kar si napisala pa itak kaze na to da sta z zivljenjem in sama s sabo res nezadovoljna (in zato verjetno isceta tolazbo v napakah drugih)
Nevem ksne knjige, oz. strokovna pomoc bi znala pomagat, ceprov bo tezko ju spravit v to

Pa tut tko...onadva se res nikamor ne spravta...ker jima je vse brezveze...pa če že grem js u kino al pa vn, mi nergata na pouno... tak dolg, da me vse mine. Pa recimo sm se spravla na kake ekskurzije v šoli, ko si ful želim potovat, ker res uživam u tem...pa sta mi skoz težila-predvsem mama, ka vse se mi lahk zgodi, pa kak je to brezveze,ka bom sploh mela od tega... ona pa glih ve kak je brezveze, ko še nikjer ni bla...ve sam ka vse se dogaja po svetu, ker tv gleda pa slovenske novice bere, druga pa nč ne ve.
Aja, pa moj brat je tut tak... Star je sicer 22 let, ampak ko pride med vikendom domou, mu vsi strežejo na pladnju. On ni navajen nič sam nrdit, še cunje ko se tušira pusti u kopalnci kr na tleh in jih ne neše u koš za umazane... al pa jih iz svoje sobe vrže na hodnik in pol morm js pobirat in dol nest u koš... Je že blo, da sm mu jih nazaj not u sobo metala, sam jih je itak sam nazaj na hodnik vrgu, pa se mi u glavo smejau. Tastari mu pa itak nič ne rečejo...ker se mnda bojijo mu kej rečt, pa že tko ga ni nič doma in hočjo da se ma vsaj ta čas lepo. wtf?
O ja, to glede brata tudi jaz ne prenašam. Je veliko mlajši, imel bo šele 9 let. In seveda mi ni treba omenjati, da je največji razvajenček, kar jih je. Cele dneve se preklada od računalnika do televizije (še srečo, da trenira nogomet), ukazuje vsem po vrsti, hoče imeti vse, sicer joče in se dela največjo žrtev na celem svetu, je kar v dnevni sobi, kruh podrobtini po celem fotelju, krožnik pusti kar na mizi, pa še mamo kliče, če mu prinese kaj za pit. Ja, seveda, še na gosli ti zaigram in ti an trepalnicah zaplešem tango 

Uh, o tem bi pa jst tud mela velik za povedat. Tašča in tast...
Res sta ful podoben primer kot tvoja starša. Ko sem brala tvoj post prou nisem mogla verjet kok podobnosti je. Onadva mata isto vsak svojo službo. Ko tisto oddelata in prideta domov, se njun svet ustavi na kavču pred televizijo. Vsak dan. Tast se tisti moment ko stopi skoz vrata rukne na kavč, tašča še skuha kosilo po liniji najmanjšega odpora, pač zmeče stvari v lonec, kar je najhitrejš narjen, pa še tist stoka zravn..al pa celo skuha lonec neke hrane, ki jo pol jejo 3 dni. Da se ji ni treba preveč matrat. Moj fant veliko jedi ne mara prav zarad tega, ker jih je v otroštvu mogu nonstop jest, enkrat je celo bruhal, ker je cel teden jedu isto hrano. Pač enkrat skuhano in pol pogrevano cel teden
Da se ti zagravža, res. Kar se tiče higiene v kuhinji nimam nič rečt, ker posoda je pospravljena in kaki odpadki pa to.. sam s sesalcem pa res nista v kaj preveč dobrih odnosih kokr je na debel smeti po tleh, praha, jst sm že rekla, da bom enkrat sama cif kupla pa spucala wc. No tud cunj se ji ne da peglat, moj ma zmer vse zmečkane majce (kakšne pa bojo, če niso speglane a ne) in to me res živcira ker je tko lena!! Ne vem no, kokr SKOZ doma visi, bi bla pa saj gospodinjska dela lahk narjena a ne. Če sem pri njih, rečem, če pomagam kosilo skuhat in ona je čist vesela, ker mi prepusti VSE in pol jaz celo kosilo skuham
Sej kul a ne, sam učas me pa prou boli k***c in jo pustim stokat za štedilnikom
No pol ko pojejo, se še tašča zlekne na kavč, zaspi al pa sam bul v televezijo, popoldne v kako mehiško sranje, zvečer pa obvezno Svet, da je pol usa živčna in ostala poročila. Da je pol spet cela gora stvari za šimfat. No med vikendi se pa un kavč že skor zakur. Zjutri vstaneta, se iz postle preselta na kavč, sta tam do ene 12h, tašča gre skuhat kosilo, tast sam tok premakne svojo rit, da gre pojest, po kosilu pa spet kavč do približno enajstih zvečer. Zgnila bosta enkrat, res.
Njun odnos do sveta je podoben kot pri tvojih. Vsi so slabi, pokvarjeni, hinavski, sam slabo hočjo..Vsi drugi so krivi za njune probleme.
Men je to dost poslušat sam parkrat na mesec, ne predstavljam si tega gledat vsak dan. Sam ker sta pač tast in tašča, jima ne solim pameti. Tko, da te totalno razumem kako se počutiš, ne vem pa kako bi ti svetovala. Za začetek bi blo fajn, da jih nekako prisilš, da se kej pogovarjate. Povej jima, da sta še premlada, da bi jima bla edina stvar za katero živita, televizija. Predlagaj jima kakšen sprehod, pohod, mogoče jima svež zrak malo prelufta misli. Poskušaj na lep način povedat stvari, ki te motijo. Če crkne žarnica, vsak dan sprašuj, če jo je že kupil, vsak dan vprašaj če je že poklicu serviserja za pomivalni stroj...mogoče ga boš vsaj mal podrezala, da bo kako stvar prej naredu. Na skozi prepir, pomojem bi jima skoz pogovor lahko dosti stvari dopovedala.

Res sta ful podoben primer kot tvoja starša. Ko sem brala tvoj post prou nisem mogla verjet kok podobnosti je. Onadva mata isto vsak svojo službo. Ko tisto oddelata in prideta domov, se njun svet ustavi na kavču pred televizijo. Vsak dan. Tast se tisti moment ko stopi skoz vrata rukne na kavč, tašča še skuha kosilo po liniji najmanjšega odpora, pač zmeče stvari v lonec, kar je najhitrejš narjen, pa še tist stoka zravn..al pa celo skuha lonec neke hrane, ki jo pol jejo 3 dni. Da se ji ni treba preveč matrat. Moj fant veliko jedi ne mara prav zarad tega, ker jih je v otroštvu mogu nonstop jest, enkrat je celo bruhal, ker je cel teden jedu isto hrano. Pač enkrat skuhano in pol pogrevano cel teden

No pol ko pojejo, se še tašča zlekne na kavč, zaspi al pa sam bul v televezijo, popoldne v kako mehiško sranje, zvečer pa obvezno Svet, da je pol usa živčna in ostala poročila. Da je pol spet cela gora stvari za šimfat. No med vikendi se pa un kavč že skor zakur. Zjutri vstaneta, se iz postle preselta na kavč, sta tam do ene 12h, tašča gre skuhat kosilo, tast sam tok premakne svojo rit, da gre pojest, po kosilu pa spet kavč do približno enajstih zvečer. Zgnila bosta enkrat, res.
Njun odnos do sveta je podoben kot pri tvojih. Vsi so slabi, pokvarjeni, hinavski, sam slabo hočjo..Vsi drugi so krivi za njune probleme.
Men je to dost poslušat sam parkrat na mesec, ne predstavljam si tega gledat vsak dan. Sam ker sta pač tast in tašča, jima ne solim pameti. Tko, da te totalno razumem kako se počutiš, ne vem pa kako bi ti svetovala. Za začetek bi blo fajn, da jih nekako prisilš, da se kej pogovarjate. Povej jima, da sta še premlada, da bi jima bla edina stvar za katero živita, televizija. Predlagaj jima kakšen sprehod, pohod, mogoče jima svež zrak malo prelufta misli. Poskušaj na lep način povedat stvari, ki te motijo. Če crkne žarnica, vsak dan sprašuj, če jo je že kupil, vsak dan vprašaj če je že poklicu serviserja za pomivalni stroj...mogoče ga boš vsaj mal podrezala, da bo kako stvar prej naredu. Na skozi prepir, pomojem bi jima skoz pogovor lahko dosti stvari dopovedala.