Dvomi glede obstoja Boga

Vse o politiki od svetovne do domače
Odgovori
/\/\4t3j
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a /\/\4t3j »

Kaj je bog?

Jaz nevem kaj je oz. kje je, če je, vem pa eno stvar zagotovo. Zelo rad ima denar in oblast. Denarja ima več kot Bill Gates in še vedno grabi.
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Tysia »

/\/\4t3j napisal/-a:Kaj je bog?

Jaz nevem kaj je oz. kje je, če je, vem pa eno stvar zagotovo. Zelo rad ima denar in oblast. Denarja ima več kot Bill Gates in še vedno grabi.

:D No, no, da te ne bo kdo še zares vzel.

mavricijaa napisal/-a: Vera in prepričanje- to je velika razlika. Jaz pojmujem vero kot vero v nekaj nedokazljivega, božanskega oziroma bog (ovi).

Vera v nekaj nedokazljivega - brez razuma ali z razumom? Dopuščanje možnosti še za kakšne druge opcije, ali slepo sledenje?
Če slepo slediš, 100%, bi bila za takega človeka skorajda prepričana, da je nor. Lahko pa še vedno verjame, da Bog je, vendar dopušča tudi druge možnosti. V končni fazi pa - če uporabim nekoliko kršanstvo: kako pa veš, da se Hudič ne izživlja in ne kaže v podobi Boga, ki zahteva slepo vero? In je to ravno nekaj nasprotnega od tistega, kar bi morda želela, le da se ne zavedaš tega?

Kaj je res in kaj je iluzija? Kako lahko veš, pri tako delikatnih zadevah, kot je Bog?
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Boris »

Vsekakor sem trdno prepričan in verjamem in zaupam v to, da ima bog, moj Bog, moj oče mene rad in me bo vzel v nebesa, na svojo desnico od desnice (ima pač več desnic, kar smejte se), ker niti po občutku, niti po pameti, niti po intuiciji, niti po viveki, niti po milosti višje sile ne verjamem (tojej - nisem 100% (beri dobesedno) prepričan v to) v to, da on obstaja in da ima take lastnosti, kot mu jih pripisuje xxx razlagalec boga.

In veste kaj še? Bog mi je povedal, da bodo šli v pekel (ne v pekel, na samo dno pekla, v 9 krog dantejevega pekla, kjer se bodo cvrli kot vsi prašiči na ražnjičih) vsi, ki so 100% prepričani v to, da obstaja nek specifičen bog s specifičnimi lastnostmi, oz. s specifičnimi principi, ki jih je neki xyz razlagalec boga "razodel" drugim opicam, ki niso na nivoju, da bi z njim govorili. Ali pa nimajo te sreče, nesrečneži. Kaj češ, svet je pravičen in bog je z mano govoril, ker sem ga sprejel v srce, z drugimi pa ne. Zato me je sama dobrota.

Šalim se malo. No, zelo.
Vagabund
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Vagabund »

Jaz pa čisto verjamem v boga. Pa moje punce tudi (očitno mislijo, da sem to jaz), ker drugače se ne bi drle "o moj bog" med seksom.
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Postojna

Neprebrana objava Napisal/-a cvetkaaa »

Vagabund napisal/-a:Jaz pa čisto verjamem v boga. Pa moje punce tudi (očitno mislijo, da sem to jaz), ker drugače se ne bi drle "o moj bog" med seksom.

Spucaj si ušesa :D
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a a_pikica_a »

^ Morem reč, da župniki (katoliške vere), ki jih poznam, so zelo razgledani in sprejemajo znanost. Eno so dogme, drugo pa znanost.
Ne vem, jaz bi samo dodala da dokazovanje obstoja/neobstoja Boga je zelo drzna stvar in mislim, da noben izmed nas ni vpoklican za to, lahko le veruješ, ali ne.
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a positive vibration »

buubbika napisal/-a:^^ Cccccc! :rofl::rofl:

Jaz vrjamem v Boga, kaj več se mi pa ne da debatirat, ker tu pa res ni koncaaaaa.
Si predstavljate, da bi bla oddaja, kamor bi povabli geografa in župnika, naslov pa "Kako je nastala Zemlja oz. kdo jo je ustvaril?" Oooooo, po mojem bi se stepla.. :D

Cerkev je že pred časom priznala Darwinovo evolucijsko teorijo, tako da te zadeve, da smo nastali iz Adama in Eve in da je svet nastal v 7. dneh že kakih 50 let ne držijo v cerkvenih vrstah. Neuradno pa itak še dlje.
Pač naj bi se Biblija razlagala simbolično, kot ena pravljica, iz katere je potrebno izluščit sporočilo.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

a_pikica_a napisal/-a:Morem reč, da župniki (katoliške vere), ki jih poznam, so zelo razgledani in sprejemajo znanost. Eno so dogme, drugo pa znanost.
Ne vem, jaz bi samo dodala da dokazovanje obstoja/neobstoja Boga je zelo drzna stvar in mislim, da noben izmed nas ni vpoklican za to, lahko le veruješ, ali ne.

Lahko veruješ ali pa ne, res je. Ampak še vedno je to eno vprašanje, ki "buri duhove", ki nemirnemu človeku ne da miru. :D
Meni je tako hecno opazovati omejenost človeškega uma in omejenost razuma, ki lahko kdaj misli, da se da zracionalizirati vse. Po drugi strani pa se ob bok postavlja omejenost človeka - če je vernik, v nepravem pomenu besede (če ta sploh obstaja). Glede na to, da posedujemo baje razum, čustva, itd, bi bilo dobro (verjetno) vse skupaj združiti v neko smiselno (?) celoto. Samo vernik? A-a. Popolni racionalist? A-a. Vsaj z mojega stališča ne.

a_pikica_a, ko praviš, da župniki, ki jih poznaš, sprejemajo znanost in so široko razgledani...Še dobro, da (če) je temu tako - pa ne neposredno zaradi naprej navedene povezave.
V nasprotnem primeru bi verjetno tudi upadlo število vernikov, ker svet postaja vedno bolj izobražen in glede na podatke, kakšen je bil včasih, na nek način tudi vedno bolj racionalen.

Eden izmed večjih problemov pri religiji, kot ga vidim jaz je sam fundamentalizem. "Samo naša vera je prava!" In vse take in podobne variacije. To že po samem defoltu ne more biti res. Pa se še vedno nabija ego na te načine (v ozadju so zadeve, na katere povprečen človek ne pomisli). Ni čudno potem, da postaja podzavestna in tudi zavestna agresija do religije pri velikem odstotku ljudi (govorim po občutku) vedno bolj izražena.
Tako kot so (morda) župniki začeli bolj odprto sprejemati znanost (ker jim je bilo nujno?), bi bilo lepo, da bi začeli sprejemati tudi druge religije in malo spreobrniti lasten eksistenčni strah v nekaj bolj produktivnega. Če bi le malo razširili pogled na celotno zadevo...

Ah, pa me je malo zaneslo... :)
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objava Napisal/-a emanuela »

sama sem bila vzgojena v krščanko, ampak zdaj ko sem malo zrastla iz punčke ki je bila cela vesela prvega obhajila v to kar sem zdaj, sem polna dvomov.
namreč tudi moji starši, ki so zahtevali da do birme obiskujem verouk, niso verni.res je da praznujemo krščanske praznike, ampak o verovanju raje ne bi izgubljala besed.s sestro po birmi sploh nisva več videli cerkve od znotraj, tudi starši ji nekako ne gredo blizu.
mogoče se vsi počasi zavedamo, da če bi bil bog, ne bi dopuščal da dobri ljudje trpijo itd.verjetno je bil tudi hudič postavljen zato, da bi sel ljudje nečesa le bali.
Uporabniški avatar
Hyades
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Hyades »

# Kaj vas najbolj moti glede predpostavke, da Bog obstaja?
To da nic ne 'dela'. Da se nic ne dogaja.. Ker ce je tu.. zakaj ne ukrepa? No po mojem nekako ni smiselen cel ta obstoj,... No mogoce edino tista verzija, da nas vse ljubi in opazuje... In to je to. Nic ekscesnega, samo to.

# Katera je tista lastnost, ki enostavno nima smisla?
To, da vsem odpusca.. In potem zakaj sploh obstaja pekel??

# Kaj je tisto nepremostljivo vprašanje, katere odgovor bi lahko spremenil mišljenje v možnost obstoja Boga?
Ni vprasanja, so obcutki in zaupanje.. vera. Nekaj bi se moralo zgoditi, pa ne uno npr da sem prezivela v hudi prometni.. ne. Kaj bolj konkretnega in ne dvoumnega.

Moji starsi so kristljani, mene so vzgajali v ateisticnem duhu. Mislim niso me silili k masi, niso me krstili.. to pa zato, ker so njih silili v to in se jim je zdelo prav, da se clovek sam odloci, ko je sposoben razmisljat o temu..

Sem imela obdobja, ko sem nihala med tem ali obstaja ali ne.. ampak to je bilo nekako v obdobjih ko sem verjela, da znam carat :D (prevec risank)..

Nesmiselna mi je predvsem ta povezava z zlobnim. Kao hudic.. Fora je, da v zacetku te vere sploh ni bilo hudica, ampak je bil bog dobro in slabo skupaj. Ker konec koncev smo ljudje taki, dobro in slabo je v nas in od nas odvisno.. Ni to neki zunanji faktor..
Uporabniški avatar
inaa
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: tu pa tam

Neprebrana objava Napisal/-a inaa »

js vrjamem v Boga...vrjamem pa tut, da obstaja več vrst oz oblik Bogov...vsak verjame v nekoga oz nekaj, in ce mu to pomaga fino...
Zivljenje je piskotek!
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a a_pikica_a »

Hyades napisal/-a:# Kaj vas najbolj moti glede predpostavke, da Bog obstaja?
To da nic ne 'dela'. Da se nic ne dogaja.. Ker ce je tu.. zakaj ne ukrepa? No po mojem nekako ni smiselen cel ta obstoj,... No mogoce edino tista verzija, da nas vse ljubi in opazuje... In to je to. Nic ekscesnega, samo to.

# Katera je tista lastnost, ki enostavno nima smisla?

# Kaj je tisto nepremostljivo vprašanje, katere odgovor bi lahko spremenil mišljenje v možnost obstoja Boga?
Ni vprasanja, so obcutki in zaupanje.. vera. Nekaj bi se moralo zgoditi, pa ne uno npr da sem prezivela v hudi prometni.. ne. Kaj bolj konkretnega in ne dvoumnega.

Moji starsi so kristljani, mene so vzgajali v ateisticnem duhu. Mislim niso me silili k masi, niso me krstili.. to pa zato, ker so njih silili v to in se jim je zdelo prav, da se clovek sam odloci, ko je sposoben razmisljat o temu..

Sem imela obdobja, ko sem nihala med tem ali obstaja ali ne.. ampak to je bilo nekako v obdobjih ko sem verjela, da znam carat :D (prevec risank)..

Nesmiselna mi je predvsem ta povezava z zlobnim. Kao hudic.. Fora je, da v zacetku te vere sploh ni bilo hudica, ampak je bil bog dobro in slabo skupaj. Ker konec koncev smo ljudje taki, dobro in slabo je v nas in od nas odvisno.. Ni to neki zunanji faktor..

Mogoče ti bo pomagalo tole: nekateri filozofi, predvsem Sv. Avguštin in patristika so razlagali Zlo kot odsotnost Dobrega.
Meni se ta razlaga niti ne zdi tako slaba.
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Boris »

Hyades napisal/-a:# Katera je tista lastnost, ki enostavno nima smisla?

Zelo dobro vprašanje, na katero pa ima RKC prav preprost odgovor - ti lahko celo življenje delaš pizdarije... če pa na koncu življenja kupiš odpustni listek (beri: se iskreno pokesaš pred bogom), ti je odpuščeno in boš šel v nebesa, ali pa v vice morda (to zavisi od tega, kje si rojen, ker Američani npr. o vicah ne vedo nič :lol: (vsaj tisti, ki so mene poučevali o S.P. ne )). To komu smrdi malo?
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a g00fy_qa »

Meni je pa božje odpuščanje fenomenalna ideja. Ker dejansko, če bi obstajalo neko bitje, ki je toliko boljše in višje razvito in kakorkoli po sposobnostih nad nami; bi zagotovo odpuščalo. Zagotovo.
Ljudje, to je boljših idej, ki jih je Jezus učil. :D
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Če poskušam razmišljati nekoliko drugače, bi bila sposobnost odpuščanja smiselna lastnost. "Če se iskreno pokesaš pred Bogom, ti bo odpuščeno." No, in če privzamem, da se je ISKRENO pokesati težko, potem je tudi odpuščanje treba "zaslužiti" - v človeku se zgodi velika sprememba, ki lahko izniči "pretekle grehe". Vendar pa, če si zadevo prav predstavljam, je za to potrebno "čisto srce", uvid v situacijo in še kaj. To pa verjetno ni lahko doseči, glede na to, da imamo ljudje na splošno velike težave že z iskrenostjo.

Zakaj je odpuščanje smiselna lastnost iz tega vidika? Ker je "motivator", da se človek spremeni globoko v svoji duši. To pa gotovo se, če je sposoben iskrenega (ne narejenega!) kesanja.

Ps. Zadeve ni potrebno jemati dobesedno.
Odgovori