g00fy_qa napisal/-a:mavricijaa napisal/-a:Ker nam je bog dal svobodno voljo, zaradi tega je zlo v svetu, ker zdaj ni več on odgovoren za naša dejanja, ampak mi sami. Če ne bi imeli svobodne volje, bi bili le roboti, ki bi jim nekdo ukazoval kaj naj delajo.
Zlo v svetu obstaja zaradi marsičesa, zagotovo pa ne zato, ker nam je bog dal svobodno voljo.
Prvič, jaz si ne predstavljam kako nam je bog poklonil svobodo odločanja - verjetno tukaj izhajaš iz krščanstva? Najprej bi bilo lepo dokazati krščanskega boga (kar vam nikoli ne bo uspelo) in potem lahko razpredamo o tem, kdaj in zakaj nam je milostno podaril svobodno voljo.
Drugič, svobodne volje v bistvu ni. Nobena odločitev, ki jo sprejmeš, ne more biti posledica svobodne volje, zato, ker je posledica vseh informacij, ki si jih do takrat shranil v svojo bazo podatkov in preko katerih si konstruiral svojo mapo sveta. Tvoja odločitev je tako odvisna od vseh inputov, ki jih imaš do trenutka odločitve in ker je odločitev vedno posledica le-teh; svobodne odločitve ni.mavricijaa napisal/-a:Vera brez religije ne more obstajati, saj bi izumrla, ker je človek družbeno bitje in rabi skupnost v kateri so zbrani podobno misleči.
( To je ravno tako kot bi rekli, saj znanje je dobro, gremo kar ukiniti šole. Ampak kaj bi se zgodilo, nekaj časa bi se sami izobraževali, potem pa bi kmalu prenehali.)
Vera brez religije je totalno možna.Religija brez vere - bolj težko.
Religija je organizirano verovanje in čaščenje 'boga', z vsemi religijskimi sestavinami (sveti teksti, osebe, živali, obredi ...), medtem ko vera tega ne vsebuje - dokler ni vera izražena v religiji seveda. Trditi, da vera brez religije ne more obstajati, je neumnost. Vera je neko osebno prepričanje in ni nikakor pogojena z religijo.mavricijaa napisal/-a:Pa to o višji sili ko pišeš itd.- ti verjameš v razum in to ne moreš imenovati bog. Pa pišeš, da je vsak človek sebi bog- ravno to je opisano v zgodbi o Adamu in Evi, kao sta hotela biti kakor bog in to je bil izvir vsega zla.
Ne razumeš koncepta 'vsak človek je sebi bog'. Seveda da so v Bibliji to predstavili kot zlo - če bi ljudje verjeli v ta koncept, bi jih bilo bolj težko manipulirati.
Bistvo je, da nad nami ni velike božje roke, ki po smrti kaznuje slabe in nagradi dobre. Ni pekla, ni nebes, ni posmrtne pravičnosti. Če boš ponižen in priden in tiho - bo to vse, kar si v življenju naredil in nihče te ne bo poplačal. Sam svoj bog pomeni, da si sam ustvarjaš svoje življenje. Sam sebi odgovarjaš, ko kaj ni prav in edino ti lahko spremeniš stvari na bolje. Na kratko.
Vera ni stvar dokazovanja, ker če ne ne bi bila vera, ampak znanost! Sami se odločamo kaj bomo storili v dani situaciji- in kdo drug je potem kriv za posledice kot pa mi sami.
Svobodna volja je bil samo odgovor na vprašanje ene od forumašic, ki je spraševala kaj je to.
Seveda da razumem koncept "vsak človek je sebi bog", samo ne vem če ti veš kaj pomeni bog. Uporabiti bi morala drugo besedo- mogoče vsak človek je sebi zakon ali kaj podobnega.
Zanima me zakaj potem sploh ti delaš dobro, če je pa tako vseeno kaj počneš, če ni nobene kazni za slaba početja?