kuhanovino napisal/-a:
to tud mene zanima od kod folku ta ideja...hmmm...pol naj bi veljalo tud isto za tipe,da si iščejo punco čim bolj podobno mami?mislim,da če bi šlo na to,da če bi bla jaz tašči podobna,da midva ne bi zdržala...
moj pa me tud nit malo na mojga fotra ne spominja.[/quote]
To teorijo si nism jaz zmislila. To psihoanalitiki govorijo. Zavestno iščeš osebo, ki bi bila drugačna tvojemu staršu, a podzavestno naletiš ravno na tako, ki je podobna. To ni mišljen zdaj videz, da ne bo pomote. Ampak to spoznaš šele v konfliktu s partnerjem. Ljudje hrepenijo po istih konfliktih kot so jih imeli sami doma, zato si podzavestno iščejo takega partnerja s katerim bodo lahko, ta konflikt razrešili.[/quote]
Zelo poenostavljeno napisano, ampak splošno gledano drži.

Matej, če želiš več izvedeti o tem si preberi kakšno Freudovo delo za začetek. Celotna Freudova teorija temelji na gonih posameznikov, ki vplivajo na jaz, nadjaz in ono, največji vpliv na naše obnašanje pa naj bi imelo vse kar je nezavedno in potlačeno. Ljudje zadovoljujemo svoje potrebe na način, ki nam je znan oz. preverjen. In na tej teoriji temelji predpostavka, da ženske iščejo moškega, ki je podoben njihovem očetu. O tem sta pravtako pisala tudi Lacan in Žižek.
Teorija naj bi držala na vseh ljudeh, saj vsi na enak način zadovoljujemo svoje potrebe. Če pa teorija dejansko drži, pa najbrž ne ve nobeden, ker še vedno obstajata dva pola strokovnjakov, tisti, ki se strinjajo in tisti, ki temu oporekajo. Po mojem mnenju najbrž do neke mere drži, čeprav je imel Freud na trenutke res že nekoliko preveč nore ideje zame.