floribunda napisal/-a:načeloma naj bi ti gimnazija zagotovila dobre osnove za katerikoli faks (kar sicer ni res). strinjam se, da greš pri večini predmetov v nepotrebne podrobnosti. ampak kaj pa veš? mogoče se boš pa 10. marca odloču, da boš šel kemijo študirat, pa si se vse do takrat mislil vpisat na kulturologijo. nevem no. js sm se zmeraj pizdila, da se učimo vsa možna sranja, ki jih nikoli ne bomo rabli. potem sm pa ugotovila, da sem še prenekatero sranje rabla na faksu. predvsem pri matematiki so nas mučli v onemoglost. pa kaj. maturo sem nardila z levo roko (point gimnazije je dobro opravljena matura) in na faksu ugotovila, da mi vsa matematika še kako prav pride. nii blo malo sošolcev ki so 3krat padli statistiko zaradi slabih osnov iz matematike. nekateri niso vedli niti kako zgleda naravni logaritem. in se dosti je takih in podobnih primerov.
the main point je v tem, da js nisem prepričana, da se lahko srednješolci prav odločijo glede izbirnih predmetov. roko na srce, večina nas deluje po liniji najmanjšega odpora.
bi blo pa fajn ja, da bi lahko zbirali:)
Še najbolj se strinjam s tem.
Gimnazija bi morala dati zelo široko splošno izobrazbo in pripraviti folk na katerikoli faks (razen kakšnih umetniških, ki zahtevajo še dodatna znanja, nedosegljiva širši populaciji).
To, da gre danes 60% populacije na gimnazijo, je pa problem. Včasih je šlo tja 20% najinteligentnejših. Zato je normalno, da danes nivo na gimnaziji pada, pa še tako je polovici vse brezveze, pretežko, nezanimivo, ...