Eden izmed dejavnikov, ki bi bil po logiki povezan z drugačnim izkustvom (potencialne) bolečine je ta, da se rastline načeloma ne morejo premikati, vsaj ne v tolikšni meri, kot je znano nam.
Mesojede rastline in rože vrste pudica

Rožice se obračajo tudi po soncu (iščejo svetlobo), torej v nekem majhnem pocentu lahko bežijo pred napadalci ali "odjemalci sonca", ampak to verjetno ne zaradi bolečine, ampak zaradi hrane.
Zakaj bi torej rastlina čutila bolečino?
Za fizično bolečino sem nekaj postov nazaj že podala neke vrste argument, ki pa mislim, da ni zadosten. Če bi rastline zaznavale fizično bolečino kot jo zaznavamo ljudje, in če reinkarnacija obstaja, potem so bile v prejšnjem življenju delikventi težke kategorije. No, to je ena izmed opcij.
Kar pa se tiče psihične bolečine pa mislim, da je verjetnost doživljanja (v podobnosti s človeško) večja. Morda pa njihov svet temelji bolj na zaznavanju "psihične sfere". Namere zaznavajo (baje dokazali), pogrešajo tudi ljubljene osebe baje. Kaj pa če je to njihov nam zaenkrat še prrikriti svet?
Sicer je z vidika našega vrednostnega sistema zadeva rahlo nesmiselna - ampak to je naš vrednostni sistem, viden preko naših sposobnosti zaznavanja vsega. Rastline lahko zaznavajo drugače. Čutijo drugače. Vidijo drugače. Lahko celo kaj takega, kar mi še pomisliti ne znamo. Kdo bi vedel. Bom vprašala moj hibiskus, morda se bo odločil deliti kakšno skrivnost z mano.