Kolikor jaz razumem vse skupaj, ko sem knjigo prebral...na srečo pred mnogimi leti, pa si jo bom sedaj spet izposodil v knjižnici, ker sem zagotovo potreben ponovnega branja.
Vsak uporablja ali ima vse jezike ljubezni toda nekateri od njih izstopajo bolj nekateri manj. In verjamem da je temeljno, da poznaš svoje jezike ljubezni in od partnerja.
Kajti če jih ne poznaš tudi nikoli ne boš vedel kaj te zapolnjuje in če ne poznaš partnerjevega jezika ne boš vedel kaj njega zapolnjuje.
In kaj je lepšega kakor to, da dve osebi vesta kaj želita v ljubezni in kakšna pričakovanja imata in kakšne jezike ljubezni...in da si lahko obojestransko izkazujeta to ljubezen.
Kajti če sam ne veš kaj bi sploh rad potem te je težko osrečiti, mar ne
Bom dal neki primer, ki vam je lahko morda v razmislek in boste morda spremenili razmišljanje in ugotovili, da ni neka brez vezna stvar vedeti kaj koga osrečuje in kaj ne. Kajti morda se je nekdo vprašal kaj je to zdaj spet neki jezik ljubezni neki bull shit spet in ameriška fora.
Primer, ki bo malce osmislil situacijo in se boste morda našle poleg in morda ugotovile, da pa vendarle ne bi bilo slabo si tudi to knjigo prebrati:
Imamo primer moškega, ki ima jezik ljubezni obdarovanje(rad kupuje darilca saj želi s tem pokazati kako rad jo ima in ji s tem kaže svojo naklonjenost) in besedne potrditve(da ji jasno pove, da jo ima rad in da mu je lepa in mu ne zmanjka lepih besed na njen račun).
Ženska pa ima recimo dotik (rada se crklja stiska in ji to pomeni da sta s partnerjem res povezana ko se skupaj stisneta in čuti ljubezen ko jo on boža in stisne k sebi) in posvečanje časa( rada se pogovarja in ji kvaliteten pogovor ko sta sama skupaj pomeni zelo veliko, saj takrat občuti, da sta izredno povezana).
...Pride on domov ves vesel in ji prinese neko plišasto igračko(jezik obdarovanja), ki jo je zagledal vmes na bencinski postaji pri blagajni in se je spomnil na svojo izbranko ter jo želel presenetiti. In pove ji kako zelo je danes lepa in seksi in prekrasna ženska(jezik potrditve)...ona se zahvali in si pri sebi misli...pa ta človek mi stalno neke brezvezne stvari kupuje imam že polno omaro teh igračk in se samo prah nabira na njih in samo besede so ga...dejanj pa nobenih...ne vzame si časa, da bi me k sebi stisnil in pocrkljal(jezik dotika) in tudi časa si ne vzame da bi se pogovarjala(jezik posvečanja časa)...čutim da sva odtujena in da me sploh ne razume ali me ima sploh še rad?...kje so tisti dnevi ko sva stisnnjena ležala skupaj na kavču in me je čohal po glavi in kje so časi ko sva bila resnično skupaj sama in sva se pogovarjala ure in ure...zdaj sva si pa kot tujca.
Torej moški se trudi po svoji najboljši moči..on verjame da ji nudi vse kar je možno saj ji izkazuje ljubezen ki ga on najbolje pozna in mu je čudno zakaj je ona tako nezadovoljna in nesrečna in ne čuti te ljubezni ki ji jo on izkazuje.
Kajti...on pride domov in ona mu potem začne čez čas govoriti sploh nimaš časa zame...ali me imaš sploh kaj rad(kliče po njenem jeziku ljubezni v sebi se čuti nezadovoljno ker ni uslišana na tak način kakor bi rada)? Nikamor več ne greva skupaj tudi pogovarjava se ne več.
On pade ven: Pa kaj težiš baba zmešana...trudim se zate vse naredim zate ti pa kar nekaj godrnjaš in safer furaš. Sploh te nič več ne zadovolji, da bi bila srečna samo očitaš mi stalno da nič ne naredim za tebe in da te nikamor ne peljem in da se ne pogovarjava...saj se pogovarjava ali se ne? Sedaj se pogovarjava...ampak vedno ko se pogovarjava tečnariš in mi nekaj očitaš! Saj mi sploh nikoli ne rečeš da me imaš rada(jezik potrditve) samo tečnariš stalno...ti nehvaležnica ena...vse naredim zate ti pa samo nergaš.
In ona spet pade ven: Ja saj pogovarjati se sploh ne znava več, tudi stisneš me ne več k sebi sploh ne vem kaj delam s takim čustvenim idiotom! Sploh me ne razumeš, itd.
Ok...upam da je bil dovolj nazoren primer vsakdanjega življenja...oba se imata rada toda ne poznata svojih jezikov ljubezni.
Primer da onadva poznata svoje jezike ljubezni:
Pride on domov in ves vesel stopi do žene in jo stisne k sebi za pol minute in ji reče joj koliko sem jaz tebe pogrešal(jezik dotika). In ji prelupčka obraz in vrat. In jo vpraša kaj si kaj počela danes in ona mu začne razlagati se vsedeta na kavč in se stisne k njemu in se pogovarjata(jezik posvečanja časa).
Ženska se počuti izpopolnjeno in ljubljeno in žari od veselja saj čuti globoko v sebi da je ljubljena in da jo ima njen izbranec res rad.
Ona mu pove ti si tako krasen mož res si prekrasen ljubim te(jezik potrditve). Aja...ko sem bila v trgovini sem videla prekrasne štumfe zdaj za zimo in ti bo toplo v njih(jezik darovanja)
Ste morda opazili razliko? Ampak takih naključij ponavadi ni, da bi partnerja poznala jezik ljubezni drug drugega...in če veš kaj tvojo izbranko ali izbranca zapolnjuje v ljubezni in ga imaš rad mu boš želel pokazati to in kaj je lepšega kot pokazati mu na njegov način jezika ljubezni kako ga imaš rad...v tem primeru se partnerja počutita ljubljena in vesta da se imata še vedno rada. V prejšnjem primeru sta se počutila kot tujca (saj sta tudi bila na neki način) saj nista poznala jezika ljubezni
in čeprav sta delala po svojih najboljših močeh da bi pokazala to svojo ljubezen.
Nekje sem prebral vmes med posti...žal nisem ujel avtorjevega nick namea. Da smo egoisti in smo egoistično v ljubezni. To zagotovo drži...vsaj kolikor mi poznamo to ljubezen, ki jo poznamo, je resnično pogojna v zelo velikih primerih.
Ampak...četudi si z egoizmom v razmerju in četudi smatraš, da si pa neka sponatana oseba, ki se te nekako ne da popredalčkati in ne vem kaj...ala...jaz sem pa edinstven-a...delujemo po določenih vzorcih.
Dejansko bi tej avtorici ali avtorju predlagal, da si to knjigo kljub njeni ali njegovi edinstvenosti prebere.
Ponavadi negiranje nečesa česar ne poznamo oz. si naredimo neko predstavo zgolj iz parih besed privede do omejenosti in s tem škodimo sami sebi...kar je lahko dolgoročno neprijetno za življenje samo.
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE