Definiraj Ljubezen, razišči svoje jezike ljubezni

Zadovolj(e)n/a v postelji.

Misliš, da si že občutil(a) pravo ljubezen?

ne
26
29%
da
49
55%
ne vem, mogoče
14
16%

Skupaj glasov: 89

Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Tysia »

Pa je ljubezen lahko čista, če je v njej tovrstna navezanost? Ne pravim, da je bilo v katerem koli primeru tako, ampak samo razmišljam. Kako vedeti, da je to ljubezen, ne pa "bolestna navezanost" oziroma odvisnost?
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Boris »

@njegova_baby
Če jaz prav razumem Tysio, je hotela povedati, da zares ljubiš, če taki osebi pustiš biti z drugim in hkrati ne trpiš. Torej, če trpiš, potem zares ne ljubiš. To pa ne drži, ni soodvisnosti med tem.

Ti praviš, da bi šlo tebi skozi na tak način, da bi pustila, da je fant z drugo, ti pa ne bi trpela, ampak trenutno tega ne zmoreš in trpiš. Temu se reče navezanost. Za navezanostjo slonijo močne želje. Tako trpljenje prekineš tako, da začneš obvladovati želje, ali pa da svojo energijo intenzivno preusmeriš nekam drugam. Jaz priporočam prvo pot.

Umetnost obvladovanja takih želja terja globoko razmišljanje o sebi. Moč jo je morda doseči tudi z meditacijo, ampak pri meni to verjetno ne bi uspelo. Meni je pomagala retrospekcija, psihoanaliza, samorefleksija, osebnostna rast.
Zadnjič spremenil Boris, dne 23. Nov. 2008 20:21, skupaj popravljeno 1 krat.
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

njegova_baby napisal/-a:to se ravn dogaja...pa to tudi dopuščam...ampak ob tem jaz neskončno trpim...tko da ne vrjamem da lahko nekoga ljubiš in hkrati ne trpiš kr je z drugim....čeprav.....dobr je izbrau drugo...amapk vem da mu ni vseen zame če me še vedn pokliče al pa mi piše...zto je še huje :(

Sčasoma se "da naučiti", pridobiti določene lastnosti oziroma osebnostno zrasti na tak način, da nekoga ljubiš in ne trpiš, četudi se zate ne zmeni in je srečen z drugo osebo. Ni pa lahko doseči kaj takega, kar morda pravkar izkušaš.
Uporabniški avatar
njegova_baby
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a njegova_baby »

Tysia napisal/-a:Pa je ljubezen lahko čista, če je v njej tovrstna navezanost? Ne pravim, da je bilo v katerem koli primeru tako, ampak samo razmišljam. Kako vedeti, da je to ljubezen, ne pa "bolestna navezanost" oziroma odvisnost?

pri čisti brezpogojni ljubezni ti človeku katerega ljubiš mu zaupaš ter mu prvoščiš le najbolše in najlepše....v zameno pa ne pričakuješ nič...samo upaš na to da se bo vsej delček tega vrnu k tebi....če nekoga ljubiš, lahko brez njega zdržiš tut zlo dolgo, pa ne boš zapadel v jamo obupa....pr "bolestni navezanosti" pa sam nekoga tako pogrešaš, da če ga ne vidiš dlje časa,ker si pač navajen biti z njim...in ti je čas ki mineva brez njega tuj...zapadeš v depresijo...postaneš otožen...želiš biti z njim......to pomoje ni ljubezen...to ponavadi pride takrat k si z nekom dlje časa in ti to pride v kožo....pa še težko pobereš iz nje....
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Nekoč sem mislila, da sem šla skozi podobno izkušnjo - sicer fant ni bil z drugo punco, okoliščine pa so bile vseeno take, da sem bila postavljena na preizkušnjo - ali ga ljubim in ali sem sposobna živeti brez trpljenja z dejstvom, da ga ob meni ne bo.

In - še vedno ne vem ali sem ga ljubila zares, ali sem trpljenje tako potlačila vase, da ga nisem čutila, ali pa je bilo kaj tretjega.
Na podlagi te izkušnje (ki sem jo tukaj premalo opisala, da bi se dalo sklepati kaj več; je zgolj kot "primer", ki lahko pokaže, da sem se s tem ubadala tudi jaz na podoben način) sem mnenja, da je treba biti zelo previden pri uporabi besede ljubezen, če je s tem seveda mišljena "tista prava".
Če oseba ni osebnostno zrela, ali sploh lahko ljubi? Kaj pa če je samo navezana in obenem zaljubljena?
Uporabniški avatar
njegova_baby
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a njegova_baby »

Boris napisal/-a:@njegova_baby
Če jaz prav razumem Tysio, je hotela povedati, da zares ljubiš, če taki osebi pustiš biti z drugim in hkrati ne trpiš. Torej, če trpiš, potem zares ne ljubiš. To pa ne drži, ni soodvisnosti med tem.

Ti praviš, da bi šlo tebi skozi na tak način, da bi pustila, da je fant z drugo, ti pa ne bi trpela, ampak trenutno tega ne zmoreš in trpiš. Temu se reče navezanost. Za navezanostjo slonijo močne želje. Tako trpljenje prekineš tako, da začneš obvladovati želje, ali pa da svojo energijo intenzivno preusmeriš nekam drugam. Jaz priporočam prvo pot.

Umetnost obvladovanja takih želja terja globoko razmišljanje o sebi. Moč jo je morda doseči tudi z meditacijo, ampak pri meni to verjetno ne bi uspelo. Meni je pomagala retrospekcija, psihoanaliza, samorefleksija, osebnostna rast.

ne..jaz trpi zto k mi tip še vedn kaže da me ima rad...če mi on to ne bi govoru ipd....bi jst lepo šla naprej...srečna da je on srečen...ampak tako pa ne gre k vem da me ima rad....amapk nevem kaj naj storim....punco ima....hoče mene....js pa se bojim da bom na koncu spet izpadla iz te igre....to je pri meni poanta vsega tega.....drugače pa sm jst pripravljena iti naprej v življenju brez njega ob sebi ampak le v srčku...na dnu srčka,kamor tudi spada
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

njegova_baby napisal/-a:...pr "bolestni navezanosti" pa sam nekoga tako pogrešaš, da če ga ne vidiš dlje časa,ker si pač navajen biti z njim...in ti je čas ki mineva brez njega tuj...zapadeš v depresijo...postaneš otožen...želiš biti z njim......to pomoje ni ljubezen...to ponavadi pride takrat k si z nekom dlje časa in ti to pride v kožo....pa še težko pobereš iz nje....

Dobro si napisala to o ljubezni in navezanosti.
Glede okrepljenega dela pa takole: če si z nekom dlje časa in je med vama ljubezen, se bo po moji logiki ta še krepila. Če pa ljubezni ni bilo (oziroma je bil delček ljubezni s primesmi navezanosti, ipd, potem čas pokaže realno stanje.
Oziroma....po teoriji, ki jo podaja Boris, bi bilo kaj takega možnega tudi če ljubiš, a nisi dovolj zrel.
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a a_pikica_a »

Ljubezen je sama po sebi egoistična in sebična. In ne, ni res, da če ljubiš, in je ljubljena oseba z drugo osebo, ne trpiš. Valda trpiš, ker želiš, da bi bila ljubezen povrnjena!
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

njegova_baby napisal/-a:ne..jaz trpi zto k mi tip še vedn kaže da me ima rad...če mi on to ne bi govoru ipd....bi jst lepo šla naprej...srečna da je on srečen...ampak tako pa ne gre k vem da me ima rad....

Pa pojdi naprej. Še prej pa priporočam iskren pogovor, v kolikor je to mogoče.

@a_pikica_a : Ljubezen naj bi bila pravo nasprotje sebičnosti in egoizmu. Nezrela ljubezen, katere del je navezanost in je lahko tudi zaljubljenost, pa je velikokrat egoistična in sebična.
Pravijo pa, da Ljubezen ne spozna veliko ljudi. Delčke nje pa zagotovo poznamo vsi ljudje, ki živimo.
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Tysia napisal/-a:
njegova_baby napisal/-a:ne..jaz trpi zto k mi tip še vedn kaže da me ima rad...če mi on to ne bi govoru ipd....bi jst lepo šla naprej...srečna da je on srečen...ampak tako pa ne gre k vem da me ima rad....

@a_pikica_a : Ljubezen naj bi bila pravo nasprotje sebičnosti in egoizmu. Nezrela ljubezen, katere del je navezanost in je lahko tudi zaljubljenost, pa je velikokrat egoistična in sebična.
Pravijo pa, da Ljubezen ne spozna veliko ljudi. Delčke nje pa zagotovo poznamo vsi ljudje, ki živimo.

Glede tega se strinjam, ampak v življenju se tega praktično ne da. Ne poznam človeka, ki bi ljubil koga, pa bi mu bilo vseeno, če mu te ljubezni nebi vračal. Taka je človekova narava.
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Aja sploh pa mislim, da smo si vsi ljudje različni in vsak, čisto vsak ljubezen dojema drugačno. Potemtakem ne mora obstajati neka splošna, točna definicija ljubezni.
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Ja, detajli se najverjetneje razlikujejo od človeka do človeka. Ampak vseeno bi bilo fino doseči stanje, kjer brezpogojno ljubiš, kar po moji definiciji vključuje tudi to, da če ti ljubezen ni vrnjena, ob tem ne trpiš, pa vseeno ljubiš naprej.

Da je taka človeška narava...hehe, recimo. Čeprav obstajajo tudi druge razlage, npr. da dosežeš pravo človeško naravo šele, ko ljubiš zares. Je pa verjetno res, da veliko ljudi tega še ni sposobno.
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

V kapitalistični družbi menim, da je to povsem nemogoče.
Sicer pa bi bilo lepo biti sposobni ljubiti, ne da bi ob tem trpeli. Potem bi tu bilo 500 tem manj in tako dalje in tudi marsikatero življenje bi bilo srečnejše.
Bolj kot v nesebično ljubezen (ker sam človek ne more biti nesebičen) vrjamem v brezpogojno ljubezen. To, da ljubiš neglede na vse. Na tem delam že veliko časa in mislim, da kar uspevam. Je pa zelo težko, ker spet smo ljudje taki, da večkrat vidimo pomanjkljivosti.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a Boris »

a_pikica_a napisal/-a:
Tysia napisal/-a:

Glede tega se strinjam, ampak v življenju se tega praktično ne da. Ne poznam človeka, ki bi ljubil koga, pa bi mu bilo vseeno, če mu te ljubezni nebi vračal. Taka je človekova narava.

Zdaj ga.
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Of kors dragi Boris. :roll:
Potem pa ti bo vseeno če te punca pusti in gre z drugim? Na daljši rok mogoče, ker jo preboliš, ampak da se danes to zgodi-dvomim.
Odgovori