Knjige/ Razni romani

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.
Odgovori
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Zvoncica »

V parih dneh sem prebrala Noč v Lizboni, avtor Erich Maria Remarques.

Super knjiga...

Celotno dogajanje se dogaja v eni noči v Lizboni, tik pred izbruhom druge svetovne vojne. Iz Lizbone plujejo ladje v Ameriko, ki je obljubljena dežela za številne emigrante. Tako se najdeta dva odrasla moška, cela knjiga je njun pogovor. Eden je obupan, ker ni mogel dobiti vizumov in kart. Drugi jih kot po naključju ima, a jih ne potrebuje več, ker mu je umrla žena in mu je sedaj za vse vseeno. Edini pogoj, da prvemu podari karte in vizume (slike so ponarejali na vsakem vogalu), je ta, da z njim preživi noč, da mu bo povedal svojo zgodbo. Ker se boji, da mu bo čas izkrivil pogled na preteklost, hoče, da se vsaj nekako ohrani realna slika v glavi nepristranskega opazovalca. Imenuje se Schwarz, kar je seveda lažna identiteta... Glavna zgodba je zgodba znotraj zgodbe, kako se je izgnani Schwarz vrnil po svojo ženo, kako bežita po Evropi in kaj vse se jima dogaja. V ospredju je njun odnos, bila sta poročena 3 ali 4 leta, potem sta bila 5 let narazen, potem se znova vidita, a sta si tujca in ona umira, a gre vseeno z njim na potovanje. Ker ima on lažno identiteto, ona pa pravi fašistični potni list, je še toliko bolj komplicirano.

Cela knjiga je polna globokih misli...ne na tak plehek način, kot Alkimist recimo (:D sicer ga imam ravno na mizi, mu bom dala še eno priložnost, hehe), ampak res na tak način, da te prevzame. Če bi imela knjigo še doma, bi kaj prepisala ven...

Ful ful priporočam :)

The Night in Lisbon (1964; published in German as Die Nacht von Lissabon in 1961) is the last of three of Remarque's novels, along with Flotsam (1941) and Arch of Triumph (1945), that deal with the plight of émigrés at a time when German anti-Nazis were treated as if they were Nazis by the countries to which they had fled. It was a time when the "host" governments did not want these wandering Jews but then again refused to let go of them and when a person was lucky to get an exit visa from France before his transit visa to Spain expired. The novel is framed by a refugee narrator who, sometime in 1942, has made it to Lisbon with his dying wife. The book begins when he runs into a landsman who offers him two passports to the United States on condition that the lucky beneficiary serve as his captive audience during the night it takes him to unravel his tale. The recitalist (and main figure) has himself inherited the passports from a dying emigrant, Schwarz, whose name he has taken. In 1934 Schwarz the narrator had been denounced by his SS brother-in-law and sent to a camp, from which he escaped to Paris. During the 1930s and 1940s Paris—and the French outposts—served as the inevitable destination, the locus classicus, of intrigue and nostalgia for the Schwarzes, Rick Blaines, and Victor Laszlos, who had their choice of being interned by the Gestapo or the gendarmerie. In 1939 Schwarz returns to Westphalia to look up his wife, from whom he has been parted for five years and who insists on returning to Paris with him illegally. (Twenty years earlier Remarque had used a similar plot in Flotsam.) The bulk of the novel charts the course of the two from Germany to Lisbon between 1939 and 1942. En route to the Pyrenees, both escape from internment camps in Marseille; Schwarz's wife dies of cancer the day before he hands the passports to his listener and joins the resistance.
rachka_
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: hollywood

Neprebrana objava Napisal/-a rachka_ »

Jodi Picoult - Rojena iz tvojega življenja

lihkar sem jo do konca prebrala.. in sploh ne morm nehat jokat :cry: kakšna zgodba.. kakšen konec! res hudo dobro napisano in ti da ful snovi za razmislek. TOPLO PRIPOROČAM!
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Zvoncica »

V soboto sem v uri in pol prebrala Alkimista . Brala sem ga že tisoče let nazaj, pa mi ni bil všeč. In spet mi ni bil nevemkok všeč. Preveč simpl napisano, ko ena pravljica za otroke. Da ne govorim o koncu...najde zaklad s španskimi zlatniki pod domačo smokvo. Čeprav je cela knjiga poduhovljena, najde na koncu zaklad, katerega sploh ne rabi, ker se odseli v puščavo. :roll: S tem zakladom so čisto sfalili...to, ko mu un ropar v Egiptu reče, da so njemu isto rekli za zaklad, bi morala ostati prispodoba, kao da se eni pač nikoli ne odpravijo od doma iskati sreče (oziroma Osebne legende ali kaj že). Ne pa da je pol RES našel zaklad. :roll:

Ta zaklad me je spravil prav v slabo voljo. :?

(Trenutno berem še Ivo Zorman: Kdo bo meni prižigal sveče, eno resnično zgodbo o Afričanki, katero so obrezali in drugi del serije Imperator. Grozna navada :D)
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a kr.ena »

rachka_ napisal/-a:Jodi Picoult - Rojena iz tvojega življenja

lihkar sem jo do konca prebrala.. in sploh ne morm nehat jokat :cry: kakšna zgodba.. kakšen konec! res hudo dobro napisano in ti da ful snovi za razmislek. TOPLO PRIPOROČAM!

Dobrodošla v klubu odvisnic od Jodi Picoult :D
Še vedno mislim, da je to njena najboljša knjiga.

Zvončica - mene sam konec ni tako zmotil; pač je tip ugotovil, da je njegovo bogastvo doma. Ampak kljub temu njegova pot ni bila zaman, ker je videl piramide ... in spoznal deklico v oazi.
Meni je bil Alkimist še kar v redu, bolj so me motile njegove naslednje knjige (no, prebrala sem le še 2 ali 3), kjer bolj ali manj le še ponavlja iste fore. Tako da sem s Coelhom definitivno zaključila. :wink:
Edit: Sicer ima pa Coelho tudi svojo temo na forumu.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objava Napisal/-a emanuela »

sem emanuela in sem odvisnica od knjig...
čeprav je v zadnjem desetletju, dveh nastalo veliko dobrih romanov, sem sama še vedno velika ljubiteljica romanov victorie holt.
nisem še prebrala niti ene njene knjige, ki mi ne bi bila všeč. seveda priporočam za branje, če imate rade opisovanje oblek, zgradb, ljubezenskih spletk stoletje ali dve nazaj :P
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Zvoncica napisal/-a:
(Trenutno berem še Ivo Zorman: Kdo bo meni prižigal sveče, eno resnično zgodbo o Afričanki, katero so obrezali in drugi del serije Imperator. Grozna navada :D)

Poznam to :D Tudi jaz imam trenutno "v obdelavi" štiri knjige hkrati. Berem pač po filingu in tudi glede na to, katero knjigo se mudi vrniti v knjižnico.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Chimamanda Ngozi Adichie: Polovica rumenega sonca
Odličen roman. Pripoveduje o osebnih usodah ljudi med nigerijsko državljansko vojno v 60ih letih. Pisateljica je za ta roman dobila prestižno nagrado Orange.
Poleg izjemnega stila (pisateljica res obvlada držanje bralca v napetosti in razkrivanje stvari v pravem trenutku) je zanimivo tudi spoznati zgodovino tega področja. Do zdaj nisem vedela, kje Biafra sploh je ... in zakaj je ni več.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

kr.ena napisal/-a:Khaled Hosseini: Tek za zmajem

Uau. Še vedno sem zadeta, pravkar sem končala z branjem. Krasna knjiga. Priporočam :)

Tole sem napisala pred letom in pol.
Zdaj sem prebrala še Tisoč veličastnih sonc istega avtorja in me je malo razočarala. Ne spomnim se več točno, kaj me je tako navdušilo pri Teku za zmajem, ampak tale se mi zdi preveč črnobela, skoraj malo plehka. Karakterji so malo pretirano dobri ali slabi in konec izzveni prav pocukrano.
Se pa lepo bere in kljub debelini knjige kar poletiš skozi. Kratka poglavja, enostaven stil.

Edit: Vidim, da zgornji link ne dela več. Tule je Tek za zmajem
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
lucero
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a lucero »

Zanima me kater zgodovinski roman vam je bil ful zanimiv in dober za branje?
rachka_
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: hollywood

Neprebrana objava Napisal/-a rachka_ »

meni zgodovinski romani načeloma niso ravno zanimivi..razn od Victorie Holt, Izpoved kraljice Antoinette mi je bla ful fajn, vendar vem, da njena dela naj nebi štela k neki visoki literautri..
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
Uporabniški avatar
nutella
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Trbovlje

Neprebrana objava Napisal/-a nutella »

Jst sm pa na sredini Desinih "Pasti zivljenja", doma me caka pa "Nihce drug kot on". Prvo lahko zelo pohvalim, se do solz nasmejim skor pri vsakem poglavju. Prejsnji teden sem prebrala "Pet dni v Parizu" Danielle Steel, tut taka lepa ljubezenjska zgodba. Mam obdobje s precej stresa v sluzbi, tko da se posvecam bolj lahkotnemu branju :-)
Never pick a fight with an ugly person, they've got nothing to loose.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a floribunda »

Umberto Eco: Skrivnostni plamet kraljice Loane je zadnja knjiga, ki sem jo prebrala.
kul knjiga, ki da zanimiv vpogled na fašistično propagando in antipropagando v italiji v času II SV.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Carmen Laforet: Praznina
Vse piše na zgornjem linku ... nič kaj posebnega, kar bi mogla dodati. Knjiga je dobra, ni pa navdušujoča ali odlična.

Kazuo Ishiguro: Ko smo bili sirote
Ne zapusti me nikdar ostaja njegova najboljša knjiga zame. Tale je le za ljubiteljice njegovega stila, je lepo napisana, ni me pa ravno navdušila.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
merisima
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a merisima »

Preberte Pod marmornim nebom.
Ne maram romanov in to je prvi,ki sem ga prebrala.Zgodba o prepovedani ljubezni med Indijsko princezo in arhitektom,ki je gradil grobnico za njeno pokojno mamo.Zgodba o nastanko slovitega Tadž Mahala.Nobene ne bo pustla ravnodušne.Priporočam.
Piramida krije tajnu zemlje
tajnu svemira
piramida nosi grijehe
ovog naseg vremena
piramida skrivena.
(Divlje jagode:Piramida)
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Andrei Makine: Glasba njegovega življenja
Lepo napisano, prijetno branje, ki ga končaš v uri ali dveh. Še eno mnenje:klik
Ob priložnosti moram prebrati tudi njegov Francoski testament.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Odgovori