Berem in berem in ne ugotovim, kdo je tu nepismen

(sarkazem; vem, da to nisem jaz)
kr.ena napisal/-a: Instant rešitve seveda ne poznam - če bi jo, bi imela že Nobelovo vsaj za ekonomijo in svetovni mir. Vedno bolj pa se mi zdi, da svoboda in človekove pravice niso ultimativni odgovor na vse. Da ljudje niso sami krivi, če so, oprostite, neumni in da mora država obdržati določene vzvode.
Javno zdravstvo, javno šolstvo, obvezno zdravstveno zavarovanje, ... in bolj radikalne, danes nepriljubljene rešitve - državna stanovanja, državne javne službe - elektro, vodovod, komunala, javni prevoz.
Univerzalni temeljni dohodek (UTD) zveni zanimivo. Ampak predpostavlja, da bi ga ljudje uporabili za osnovne stvari. Kar pa žal ne drži. Zato je bolje namesto UTD, da država omogoča določene osnovne usluge, plačane z davki, za vse enako.
Ne potrebujem svobode, da si sama izberem zdravstveno zavarovalnico in da so potem zdravstvene usluge odvisne od tega, koliko sem plačevala. Rade volje se odrečem tej tržni svobodi, plačujem celo več kot zdaj z davki in vem, da živim v državi, kjer bomo klošar, poslanec in jaz deležni enake obravnave, če zbolimo.
Žal ne znam pisati v stilu Slovenskih novic, v preprostih prvošolskih stavkih. Naj poskusim?
Liberalizem postavlja na vrh človekovo svobodo. Ampak tako kot nam je bog dal svobodno voljo in nas s tem pošteno za*ebal, je tudi ekonomska svoboda za večino sporen blagoslov. Preveč ljudi enostavno ne zna razporediti svojih dohodkov. Koliko je primerov, kjer folk socialno podporo porabi za nenujne stvari in potem spet jamra, da nima za kurjavo in položnice. Zavedam se, da imajo nekateri dejansko premajhne plače za spodobno življenje. Ampak
nekaterim (da ne bo kdo rekel, da obsojam vse, da ne znajo z denarjem) ne bi 200€ več prav nič pomagalo. Porabili bi jih za nov tv, obleke za otroka, da bo v stilu s sošolci, najnovejši mobitel, dvomljive alternativne zdravilce in šlogarco, ki jim bo povedala, da bodo v naslednjih petih letih obogateli.
Ne morem obsojat takih ljudi in reči, da so si sami krivi.
Zato mislim, da
bi bilo(pogojnik) bolje tako, kot sem zgoraj napisala.

Mislim, da bi Slovenske novice zavrnile tudi ta članek ...
Če drugega ne, mora politika paziti na to, da drži rajo v relativnem miru in zadovoljstvu. Če že nima globljih etičnih razlogov za svoje ravnanje. Ker je razjarjena obubožana raja nevarna stvar. Ko nima kaj več izgubiti, lahko uniči vse.
Iz takih situacij se napajajo ekstremizmi. Desni - tujci so krivi za vse in levi - tovarne delavcem, kapitaliste pred strelski vod. Vojn in revolucij si pa nihče ne želi, ne? (razen vojaške industrije) Torej je bolje ukrepati prej, preden se družbena nepravičnost preveč razraste.