*purple* napisal/-a:.
od normalnega človeka, ki je seznanjen s problematiko, ki mu za revščino ni vseeno in ki pri branju slovenskih novic ne bo kometiral kako je to neumen cajtng ker napihuje, se takih besed ne bo slišalo.
Mene ne brigajo ne indeksi, ne statisktike ne nič.briga me to, da država za male ljudi ne naredi nič.po eni strani podpira lenuhe s socialno, ki se jim ne da delat, po drugi pa za druge ostane manj.In spet še nešteto ostalih stvari, ki odžirajo denar za brezveze.ampak itak, najlažje je govort in pametovat, da bi se okol sebe ozrli in pogledali dejansko stanje, vas pa ne zanima.
Če bereš samo Slovenske novice, res ne moreš vedeti nič o ekonomiji, vzrokih in posledicah, recesiji, cenah na globalnem trgu. Tu se strinjam z Jullio.
Purple, to je tako, kot če bi neka tebi ljuba oseba zbolela za rakom in bi ti rekla, da jo morajo zdravniki takoj pozdravit, ker tebe ne briga, kaj je rak, kakšne so terapije, statistike ozdravitve ... tebe briga samo, da jo pozdravijo, če ne so nesposobni.
Ostalo sem napisala že v prejšnjem postu. Instant rešitve seveda ne poznam - če bi jo, bi imela že Nobelovo vsaj za ekonomijo in svetovni mir. Vedno bolj pa se mi zdi, da svoboda in človekove pravice niso ultimativni odgovor na vse. Da ljudje niso sami krivi, če so, oprostite, neumni in da mora država obdržati določene vzvode.
Javno zdravstvo, javno šolstvo, obvezno zdravstveno zavarovanje, ... in bolj radikalne, danes nepriljubljene rešitve - državna stanovanja, državne javne službe - elektro, vodovod, komunala, javni prevoz.
Univerzalni temeljni dohodek (UTD) zveni zanimivo. Ampak predpostavlja, da bi ga ljudje uporabili za osnovne stvari. Kar pa žal ne drži. Zato je bolje namesto UTD, da država omogoča določene osnovne usluge, plačane z davki, za vse enako.
Ne potrebujem svobode, da si sama izberem zdravstveno zavarovalnico in da so potem zdravstvene usluge odvisne od tega, koliko sem plačevala. Rade volje se odrečem tej tržni svobodi, plačujem celo več kot zdaj z davki in vem, da živim v državi, kjer bomo klošar, poslanec in jaz deležni enake obravnave, če zbolimo.