Izpit za avto

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...
Zaklenjeno
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a gaby_ »

prva pomoč je izi. v bistvu se za pole ni treba skoraj nič učit. ker so vsi odgovori logični. malo prelistaš tisto knjigo in to je to. ali pa stare pole. tudi po moje ne more biti različno.
no mi smo prvo pomoč delali v šoli, vsi sošolci skupaj. bilo je zanimivo, ko sem rešila najprej sebi, potem pa še štirim fantom okoli. :D
je pa malo težje potem pri praktičnih vajah, vsaj nam je tam nekaj težila (ker je vedela, da smo pri testih švinglali). ampak naredili smo pa vseeno mislim da vsi. :)
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

Lisset napisal/-a:a je kdo delal prvo pomoč zdaj pred kratkim, ker baje so nove pole?

kolegica ma izpit ta teden, pa sem ji rekla naj se obremenjuje s tem, ker po mojem ni bistvenih sprememb kot pri tastarih polah, al kako?

dva mesca nazaj :)
Pole pa nevem, se razlikujejo mal od starih, ampak niti ne prov dost.če se že, so vprašanja mal obrnjena.
Zdej nevem kje delate, ampak pri nas v ljubljani, je bla kar štala glede te prve pomoči. Sicer pri tesih se je dal mal preplonkat, ampak oživlajnje so pa hotl da kar prikažeš tko kot je treba, vmes te je pa še kšno prašal da vidi če si res sposoben oživet človeka. Recimo jst sem od živčnosti mal preveč hitr oživljala-prtiskala lutko, pa me je prašal kaj bi naredila če bi ji polomila rebro/a. Pa sem kar bleknila da bi seveda oživljala napre neglede na polomljeno rebro. En tip zraven je bil isto prašan pa je rekel, da bi nehal oživljat da ga nebi še bolj poškodval (?!) in je padel.
nas je blo pa ene 15 in od tega mislim da jih je 5 padlo. Eni teste, drugi prakso.

sicer je pa bedarija se piflat take stvari, ki lahko nekomu rešijo življenje.pa ne samo ob prometnih nesrečah, osnove oživljanja naj bi za moje pojme poznal vsak in zadeve ki te tam učijo; povezovanje rane ob poškodbah/zlomih, kako urgirat in videt ko koga kap zadane itd..Lahko se to jutri zgodi vašim bližnji, vi pa ste bili napiflani pole na pamet in ne boste vedeli kako oživljat vašo mami in kaj točno ji sploh je.Vse premalo ljudi premalkat pomisli, da je prva pomoč res dobrodošla na splošno.
Uporabniški avatar
HuDoBa
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Prekmurje

Neprebrana objava Napisal/-a HuDoBa »

jaz sem delala izpit iz prve pomoči v sedmem razredu oš, torej pred štirimi leti. in ne spomnim se, da bi se za teorijo sploh kaj učila, prakso smo pa pač na tečaju vadili. ampak smo itaq teste prešvinglali. še nadzorna nam je rešitve govorila. pri praktičnem pa sploh niso gledali kaj počnemo, kaj šele da bi kaj vprašali.

drugače se pa strinjam, da je fajn vedet vsaj osnove. čeprav, če sem iskrena, ne bi nikoli nikogar šla oživljat, ker se ne počutim sposobno za kaj takega (glede na to, da sem to počela nazadnje pred štirimi leti in nisem ne teorije ne prakse od takrat niti enkrat ponovila) in bi lahko s tem naredila več škode kot koristi.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

HuDoBa napisal/-a:. čeprav, če sem iskrena, ne bi nikoli nikogar šla oživljat, ker se ne počutim sposobno za kaj takega

kaj pa bližnje?tudi nebi oživljala?
meni osebno je sicer teoretično mal bedno, ampak če bi videla človeka na tleh ki ne daje znakov življenja bi ga šla oživljat neglede na vse.vsaj probala bi, itak nimaš kej zajebat, razen kakšno rebro mu lahko polomiš.
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Prelepa Gorenjska

Neprebrana objava Napisal/-a ženska »

*purple* napisal/-a:
Lisset napisal/-a:a je kdo delal prvo pomoč zdaj pred kratkim, ker baje so nove pole?

kolegica ma izpit ta teden, pa sem ji rekla naj se obremenjuje s tem, ker po mojem ni bistvenih sprememb kot pri tastarih polah, al kako?

dva mesca nazaj :)
Pole pa nevem, se razlikujejo mal od starih, ampak niti ne prov dost.če se že, so vprašanja mal obrnjena.
Zdej nevem kje delate, ampak pri nas v ljubljani, je bla kar štala glede te prve pomoči. Sicer pri tesih se je dal mal preplonkat, ampak oživlajnje so pa hotl da kar prikažeš tko kot je treba, vmes te je pa še kšno prašal da vidi če si res sposoben oživet človeka. Recimo jst sem od živčnosti mal preveč hitr oživljala-prtiskala lutko, pa me je prašal kaj bi naredila če bi ji polomila rebro/a. Pa sem kar bleknila da bi seveda oživljala napre neglede na polomljeno rebro. En tip zraven je bil isto prašan pa je rekel, da bi nehal oživljat da ga nebi še bolj poškodval (?!) in je padel.
nas je blo pa ene 15 in od tega mislim da jih je 5 padlo. Eni teste, drugi prakso.

sicer je pa bedarija se piflat take stvari, ki lahko nekomu rešijo življenje.pa ne samo ob prometnih nesrečah, osnove oživljanja naj bi za moje pojme poznal vsak in zadeve ki te tam učijo; povezovanje rane ob poškodbah/zlomih, kako urgirat in videt ko koga kap zadane itd..Lahko se to jutri zgodi vašim bližnji, vi pa ste bili napiflani pole na pamet in ne boste vedeli kako oživljat vašo mami in kaj točno ji sploh je.Vse premalo ljudi premalkat pomisli, da je prva pomoč res dobrodošla na splošno.

Se strinjam. Sploh vse stvari, ki se tilejo vozniškega izpita, je potrebno razumeti in osvojiti. V šoli je piflanje dovolj, cesta pa je povsem nekaj drugega.
Uporabniški avatar
HuDoBa
Kofetarica
Kofetarica

*purple* napisal/-a:
HuDoBa napisal/-a:. čeprav, če sem iskrena, ne bi nikoli nikogar šla oživljat, ker se ne počutim sposobno za kaj takega

meni osebno je sicer teoretično mal bedno, ampak če bi videla človeka na tleh ki ne daje znakov življenja bi ga šla oživljat neglede na vse.vsaj probala bi, itak nimaš kej zajebat, razen kakšno rebro mu lahko polomiš.

ne ne bi. najbrž niti pravega mesta ne bi našla za masažo srca. niti neven kaj je zadnja "moda" glede masiranja in števila vdihov (če sem iskrena niti nevem kaj je bila pred štirimi leti). poklicala bi rešilce in povedala koliko bi vedla o situaciji. če bi pa koga našla pač že nezavestnega in ne bi vedla kaj ga je spravilo do tega, pa sploh ne bi šla skakat po njem, ker bi lahko naredila več škode kot koristi.
po mojem mnenju je pač laično izvajanje prve pomoči bolj škodljivo kot koristno (no razen kakšne kompresijske obveze ipd.).
Uporabniški avatar
Trouble
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a Trouble »

HuDoBa napisal/-a:
*purple* napisal/-a:

ne ne bi. najbrž niti pravega mesta ne bi našla za masažo srca. niti neven kaj je zadnja "moda" glede masiranja in števila vdihov (če sem iskrena niti nevem kaj je bila pred štirimi leti). poklicala bi rešilce in povedala koliko bi vedla o situaciji. če bi pa koga našla pač že nezavestnega in ne bi vedla kaj ga je spravilo do tega, pa sploh ne bi šla skakat po njem, ker bi lahko naredila več škode kot koristi.
po mojem mnenju je pač laično izvajanje prve pomoči bolj škodljivo kot koristno (no razen kakšne kompresijske obveze ipd.).

se ne strinjam. zato pa se prva pomoč imenuje prva pomoč in vsak naj bi znal dajat umetno dihanje pa masažo srca. bnevem, če vidš nekoga, ki potrebuje prvo pomoč, mu jo daš. če ti je gnusno dajat umetno dihanje (čist krvava usta ipd), mu delaš masažo srca. tko so nas učil na prvi pomoči.. nevem no.. Prva pomoč ni za BV.. Z njo lahko rešiš veliko, izgubiti pa ne moreš nič..

Za obveze pa ne rabiš bit umetnik...

Moj mnenje.. 100 ljudi, 100 čudi..
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

HuDoBa napisal/-a:
*purple* napisal/-a:

dost zanimivo, da bi zraven mame ki bi jo zadela kap, čakala na rešilca in naredila nič, glede na to da je lahko v tem času dokler rešilc ne pride, že stokrat prepozno.Jaz nikoli nebi samo gledala kako moja mama, ali pa bilokdo umira, ampak bi se zganila in probala rešit človeka.Nevem od kje ti da lahko z masažo srca in umetnim dihanjem kaj zajebeš.sej vidiš, če človek ne daje znakov živlejnja, če ne diha pač oživljaš. tud reševalec ti p telefonu pove kako in kaj naj pritisneš in nevem v čem je tu problem in kako lahko komu s tem škoduješ. sicer pa je v sloveniji v kolikor osebi ki potrebuje pomoč ne nudiš pomoči, kaznivo dejanje!
Lejla86
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Lejla86 »

Tema je o izpitu za avto... :roll:
Uporabniški avatar
Trouble
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a Trouble »

Lejla86 napisal/-a:Tema je o izpitu za avto... :roll:

za izpit za avto rabš določene stvari:
- cestno prometni predpisi
- pisni tesni
- zdravniški pregled
- prva pomoč
- vožnja..
Lejla86
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a Lejla86 »

Maš prav, ni pa nikjer vprašanja, a bi oživljal nekoga, ki bi rabu tvojo pomoč, ker se smatra, da boš to naredu, ko te enkrat naučijo kaj pa kko...ja :) ? Moraliziranje glede tega res ne paše v to temo...če gre pa debata v smer npr. kakšna vprašanja so na polah prve pomoči, se pa opravičujem :D .
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a gaby_ »

to je res. ampak prva pomoč je del izpita za avto. za moje pojme zelo pomemben del. na prvi pomoči je premalo poudarka. če vzamemo dejstvo, da vsak odrasel voznik z 20letnimi izkušnjami ne ve, kaj bi naredil v primeru nesreče. pa je ravno prva pomoč tista, ki bi v ogromnih primerih lahko rešila življenje (če bi jo vozniki obvladali).
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

gaby_ napisal/-a:

to je res. ampak prva pomoč je del izpita za avto. za moje pojme zelo pomemben del. na prvi pomoči je premalo poudarka. če vzamemo dejstvo, da vsak odrasel voznik z 20letnimi izkušnjami ne ve, kaj bi naredil v primeru nesreče. pa je ravno prva pomoč tista, ki bi v ogromnih primerih lahko rešila življenje (če bi jo vozniki obvladali).

in to je vse, kar je že nekaj časa znano, čemu se ljudje izogibajo. za uspešno opravljen izpit za avto potrebuješ tudi prvo pomoč, ki je ravno tako obširen pojem, kot sam CPP recimo.In mislim, da so vsa vprašanja in tematika v zvezi s prvo močjo čist v skladu te teme. ampak tiste ki pač prva pomoč ne zanima in ki so naredili le-to samo zato da lahko dobijo roza izpitno dovoljenje, potem po eni strani razumem. Ampak kdo ve, mogoče boste lih vi tisti ko jo boste potrebovali, pa bo zraven vas stala oseba slična HuDoBi pa bi rada videla kako bi bili zadovoljni.
vsekakor preveč ljudi jemlje prvo pomoč kot neresno, kot brezvezno in nepomembno, ampak le-ta je lahko ključnega pomena da preživimo in zame je to velik del vozniškega izpita. Ne pomaga ti znat šaltat in vozit avto, če ne poznaš ostalih stvari ki bi jih moral. Ins trin jam se s tem, da razmišljajo o tem, da bi prvo pomoč+ cpp uvedli na vsake mislm da 5 let, da se znanje stalno obnavlja.

in še enkaj bi pripomnila zraven.Veliko ljudi se boji tega da jih kdo nebi tožil, ki bi mu pomagali in se čudijo tistim ki so bili toženi. Ja, če avto ne gori in če ni grožnje s požarom in če je oseba ukleščena v avtu se je NE vleče ven, ker ne poznaš takih zdravniških prijemov za polomljeno hrbtenico. In tisti ki bi od predavanj in testov prve pomoči vsaj košček odnesel bi take stvari vedel in jih nebi počel. In če nimaš pojma in če delaš neki brezglavo, se čist nič ne čudim da te nekdo toži ker je zaradi tebe invalid, pa drugače nebi bil.In vsi tisti ki rešujejo živlejnja v skladu s prvo pomočjo so zakonsko zaščiteni in te nihče ne more tožit, če pa nimaš pojma če se nikoli nisi zanimal in če nekej počneš brezglavo, pa seveda so meje odprte.
Uporabniški avatar
HuDoBa
Kofetarica
Kofetarica

Trouble napisal/-a:

se ne strinjam. zato pa se prva pomoč imenuje prva pomoč in vsak naj bi znal dajat umetno dihanje pa masažo srca. bnevem, če vidš nekoga, ki potrebuje prvo pomoč, mu jo daš. če ti je gnusno dajat umetno dihanje (čist krvava usta ipd), mu delaš masažo srca. tko so nas učil na prvi pomoči.. nevem no.. Prva pomoč ni za BV.. Z njo lahko rešiš veliko, izgubiti pa ne moreš nič..

Za obveze pa ne rabiš bit umetnik...

Moj mnenje.. 100 ljudi, 100 čudi..

grem stavit, da večina ljudi (razen tistih, ki delajo v zdravstvu, in tistih, ki redno vadijo te zadeve) tega ne zna pravilno delat. ker vem kako ti tečaji zgledajo. mi smo ga sicer meli skozi celo šolsko leto, ampak vem, da sošolci, ki so ga opravljali letos so se vse baje naučili v enem dnevu (oživljanje, vse obveze, položaj nezavestnega, vsa pravila kdaj se kaj sme in kdaj ne). in ziher ni to edini primer takega hitrega tečaja. in takšni hitri tečajniki naj mene nikar ne oživljajo. zato tudi jaz nikogar ne bom, ker nisem pravilno usposobljena za to.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

se pravi, da raje umreš kot da te kdo oživlja ki ni ravno reševalec? :eek: kero razmišljanje, LOL

konc koncev mi je vseeno zate, ampak ni mi pa vseeno za ljudi, ki jih imam rada in da obstajajo taki ljudje ki jih nei oživljali.Nevem kakšnega znanja za oživljanje ne potrebuješ in je tisto kar ti pokažejo na tečaju čist dovolj.Pri takih stvareh pač probaš karkoli znaš, nimaš kej zajebat če ej človek ubistvu že klinično mrtev, kot sem rekla, edina napaka ki jo lahko storiš je da mu zlomiš rebra in nič drugega, to pa ni tolk hudo da bi zarad tega umrl.
In to je dost dober razlog, da takih ljudi enbi spustila za volan+to da še tak nesrečo nardi in potem še oživljal ne bo :roll:
Zaklenjeno