Študij: visoka šola za dizajn

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
Lamb
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Lamb »

bom povedala točno tako kot sem slišala od kar nekaj kolegic, ki hodijo na ta fax ...
Profesorji ocenjujejo kot jim pihne v glavo in kot jim je všeč. Se mi zdi, da premalo dajo na inovativnost, na osebnostni stil in preveč je vse znotraj nekih okvirjev, ki ti jih zarišejo oni. Ne pozabimo, da na faxu učijo notranji dizajn ljudje, ki sploh niso usposobljeni za to. Kaj ima oblikovalka nakita z notranjo opremo? Naj uči na modi, pa čeprav ima diplomo z arhitekture. Ker dizajn je ena izmed stvari, kjer moraš biti konstanto v stiku z dogajanjem, z novimi stvarmi. Ta fax pa ni sposoben organizirati enega izleta na kak evropski pohištveni sejem. Kako imaš lahko ti šolo, kjer "učiš" dizajn in potem ne moreš zrihtat enega avtobusa, da bi 40 ljudi peljal v Milano na sejem? V bistvu nič ne dobiš za teh 4000€. NIČ! Kolega je na strojništvu vedno hodil po sejmih, ki jih je organiziral fax.
Ne materiala, ki bi ga šola lahko priskrbela, nihče ne reče zastonj, ampak glede na količino bi dobili kak količinski popust, dost žalostno je tudi to, da niti risalnih listov ne dobijo tam. In na koncu ugotoviš, da za 4000€ nisi naredil nič. In pravi kolegica, da so jim obljubljali brezplačne tečaje tujih jezikov, od katerih ni bilo spet nič.
Pa ocene - baje ljudje pojma nimajo, pa jim morajo dati dobre ocene oziroma jih spustiti dalje. Ne laž nekomu, ki si ne zna sploh predstavljati velikosti prostora, da zna. Ne zna in nikoli ne bo znal. Ti lahko v majhen prostor daš boga i pol, pa bo vse izgledalo popolno, lahko pa narediš totalni kaos. In baje večina folka dela tam kaos, profesorji jim pa morajo dajati pozitivne ocene. Mislim, da bi moral en ogledati si te mape ljudi, ki hodijo na ta fax, pa bo takoj videl koliko je ura ;). S to damo, ki tako opeva ta fax, na čelu.
Ker jaz slišim več kritik kot pa pohval. Na začetku so sicer letele same pohvale, danes, ko je pa leto mimo, pa pravijo, da je bilo škoda vsakega dinarja, ker ne znajo nič in niso celo leto delali nič. Ker ni nobene discipline in preveč popuščanja in nobenih "nagrad" za pridne, ki hodijo na predavanja in delajo sproti vaje, ampak sama potuha tistim, ki ne hodijo.
Uporabniški avatar
*kayka*
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Kranj

Neprebrana objava Napisal/-a *kayka* »

Fax ni isto ko srednja šola, zato naj tisti tvoji prijatelji, ki so pričakovali isto priganjanje kot v srednji šoli raj grejo še mal tja...ker na faxu (nobenem!) tega ne bojo dobl!
Uporabniški avatar
*kayka*
Kofetarica
Kofetarica

aja pa se to...ce so tvoji kolegi mislni da bojo po enem letu te sole najhujsi dizajnerji in to celo brez kakrsnega truda, pol bohpomagej, ampak nisem presenecena da so razocarani. Ti moras imeti talent in voljo da uspes...moras tud sam doma velik narest!
Lamb
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a Lamb »

Boš drugo leto povedala, ko bo prvi letnik mimo, če je to to, kar si mislila.
Najprej si še 1x preberi moj post, ker ti branje gre zelo slabo od rok. Pa sprejemat začni kritike.
Moji kolegi so izjemno talentirani in razočaranje nad faxom je veliko, ker ne nudi tega, kar obljublja.
Nihče pa ni nikjer rekel, da bo kdo El Grande dizajner, ko bo prvi letnik naredil. To ti nekje z neba pobiraš.
Fax, kjer imaš v razredu 20 ljudi, ki se ukvarja z nekim oblikovanjem, je zato, da te marsikaj nauči. Ker ne gre za veliko skupino ljudi, se lahko profesor, če se mu le da, posvetil vsakemu posebej. In ja, morajo te spodbujati, ker ogromno ljudi rabi nekoga, da jih pošteno brcne.
Ne vem no, kaj si ti sploh predstavljaš od tega faxa. No, sej pravim, boš drugo leto, če ti rata čez sito pridt, povedala, če je to točno to, kar si hotela delati.
i'm a rat
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a i'm a rat »

no da se jas povem svoje mnenje, ker je ze na drugih forumih tolk kerganja okrog tega faxa, pac vtis ki sem ga jas dobila. pac nekega oh in ah faxa za oblikovanje (zdaj bom govorila nasplosno) v sloveniji ni. razen akademija ki tudi deluje po nevemti keri logiki tega nikoli ne bom razumela (mislim glede sprejemnih), hotla sem jih delat ampak se mi pol z maturo itq ni izslo. potem sem bla sprejeta na ntf, ki ponuja obeta en fajn naziv, ampak sem hitro ugotovila da to ni za mene (sploh ne bom govorila), sicer vztrajala ampak samo zaradi starsev ki so me celo leto financno podpirali. za vsd sem se zanimala ze prej ampak ni biu priznan od drzave. potem zvem da so dobili koncesijo, ampak vpis je biu ze mimo. zdaj si ustvarit neko realno sliko glede tega faxa je skorajda nemogoce, ker eni jo pretirano hvalijo drugi pa pravijo vse najslabse. slisala pa tudi da je zelo nepriznana pri delodajalcih (ravno zaradi nepriznane diplome) koliko se bodo sedaj stvari spremenile je vprasanje. po drugi strani najvec steje tvoj interes (ki ga tisti ki so toliko placevali za ta fax vrjetno imajo) o nadarjenosti pa sploh nebom govorila ker je to ena stvar ki jo je tezko oceniti oz. izmeriti al karkoli, poznam primere na aluju ko so bli studije "nadrkani" v nulo ko pa je prislo do cesa drugega pa so zmrznili in taksni so odrezali mesto nekomu ki mogoce ni tocno narisau proporcev ali senciu whatever ima pa nore ideje (naloga faxa je da te nauci te ideje izpeljat). glede taga faxa pa ce si zelis to pocet go for it, ne oziraj se na kritike. moram priznat da je tut meni ta fax najblizje temu kar bi rada pocela. na tebi je koliko bos od njega odnesla koliko bos pripravljena vlozit, koliko bos delala tudi izven faxa itd. drugace pa noben od teh faxov ni merilo tvojega znanja, uspes lahko tudi brez teh faxov, saj itq tvoje delo govori samo za sebe. znajt se treba.
Uporabniški avatar
*kayka*
Kofetarica
Kofetarica

evo to sm hotla povedat, pa ocitno ni znala razbrat iz mojga posta. Lj, stara sm skor 20 let in ze delam na delam na tem podrocju in js vem, da od faxa ne bom bohvekaj odnesla, če ne bom sama kej nardila za to...in ne vem na ker fax ti hodš, ampak kolkr je men znano te na nobenmu faxu ne bo noben v rit brcu (v smislu priganjanja)... Pa verjem da znam kritike sprejet, drugac ne bi bla tuki, kjer sem. Prou nič ne zagovarjam faxa...verjamem da je kej lažje, kej drugače...šola ma pač svoj način...predvsem zato ker je "privat" in oblikovalska...
Uporabniški avatar
SSarchy
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a SSarchy »

Sam, če tako malo 'dobiš' od faksa, potem je full škoda keša, ki ga nameniš izobraževanju..
Zemlja je velika učiteljica tistim, ki ji znajo prisluhniti. Življenje se tu ne bo končalo, ne glede na to, kaj počne človeštvo. Zemlja bo ostala. Le človeštvo se bo vrnilo v nič, od koder je prišlo, razen če ne bomo spremenili svojih navad!
i'm a rat
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a i'm a rat »

*kayka* a si ze dobila rezultate? drzim pesti
Uporabniški avatar
*kayka*
Kofetarica
Kofetarica

mene pa zanima, če je kera ze dobila posto-rezultate sprejemcou...ker js sm klicala tja pa so mi rekla da d0o konc tega tedna dobimo...
Tiavanna
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a Tiavanna »

Tut js še nisem dobila tko da očitno še niso poslali oz. so poslali včeraj popoldne in pride v ponedeljek...I guess. :nixweiss:
Uporabniški avatar
*kayka*
Kofetarica
Kofetarica

ja pol pa verjetno tko... :) se slismo jutr k bomo vedla kako in kaj...drzimo pesti :sport: :zustimm: :biggthumpup: :gut:
sanasana
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a sanasana »

zdravo!

mene pa zanima ce mogoce katera ve, kje bi lahko izvedela kje dejansko bi dobila tocne rezultate na sprejemnih, ker ocitno sem dosegla 0 tock :) (verjetno obstaja kaksen minimum, ki ga moras doseci da lahko potem sele zacnejo steti procente- i guess..?)

hvala in lp

sanasana
Tiavanna
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Pomojem je najboljše, da kontaktiraš tajništvo šole. Jaz še vedno nisem dobila pošte...mogoče bo jutri? :? Čeprav dvomim, da bom sprejeta, ker sem precej nezadovoljna s tem, kar sem oddala, predvsem s prvim izdelkom, po katerem se mi je 15 minut pred koncem polil tuš in sem mogla pol še enkrat na hitro delat...Blah. No, sam naj že pride ta pošta, ker me to čakanje ubija. ;)
sanasana
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a sanasana »

verjetno bo to res najboljše...organizacija je pa res na višku!

upam da bos sprejeta! :wink:
Tiavanna
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Na keri smeri si pa delala sprejemne? Pa res mi ni jasno, kako ti lahko dajo 0 točk. :nixweiss: Čudno, res, jaz bi na tvojem mestu res poklicala, da ni prišlo do kakšne napake?
Odgovori